Презентація: “Опорядження поверхонь декоративними фактурними штукатурками”

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроках професійно-теоретичного та виробничого навчання професії : "Опоряджувальник будівельний"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад “Новоград-Волинське вище професійне училище” “Опорядження поверхонь декоративними фактурними штукатурками” 2023 рік. Викладач, майстер в/н: Хмельова Г. М.

Номер слайду 2

План1. Вступ.2. Інструменти та матеріали.3. Грунтування поверхні.4. Нанесення штукатурної суміші.5. Фарбування і лакування стін.6. Способи нанесення фактурних штукатурок.7. Зразки фактурних штукатурок.8. Контроль якості.9. Безпека праці.

Номер слайду 3

Вступ. Структура фактурної штукатурки являє собою неоднорідну, зернисту масу, до складу якої входять: мармурове борошно, камінчики, волокно льляне або бавовняне, слюда, інертний гіпс, дрібнозернистий пісок. Така будова дозволяє отримати широке розмаїття відтінків, рельєфів і ефектів. Використання даного обробного матеріалу дає можливість виконати декор стін у вигляді акварельного розпису, піщаного вітру, цінної породи дерева або каменю, атласу або оксамиту. Своє безпосереднє застосування декоративна фактурна штукатурка знаходить як при обробці поверхонь в житлових приміщеннях, так і для витонченого декору ресторанів, магазинів і офісів. Застосування такої штукатурки дозволяє оптимальним чином не тільки прикрашати зовнішній вигляд конструкції, але і приховувати дрібні недоліки, до яких можна віднести і мікротріщини. Важливо відзначити, що наносити фактурну штукатурку можна на найрізноманітніші поверхні.

Номер слайду 4

Інструменти. Для виконання фактурних штукатурок існує велике різноманіття валиків, щіток, губок, терок та інших пристосувань при нанесенні суміші на поверхню та формуванні фактури.

Номер слайду 5

Нанесення грунтувальної сумішіЗа допомогою щітки, або валика грунтую поверхню глибокопроникною та кварцевою грунтовками для кращого щеплення матеріалу з поверхнею.

Номер слайду 6

Нанесення штукатурної сумішіНанесення фактури на стіни проводиться від одного примикання кута до іншого. Не можна закінчувати нанесення на середині стіни і продовжувати його на наступний день. Перед нанесенням фактурної штукатурки на стіни необхідно її ретельно перемішати у відрі. Штукатурка повинна бути однорідною пластичною масою. За допомогою металевого шпателя наносимо розчин на гладилку, якою рівномірно розподіляю штукатурку від кута стіни по всій поверхні. Товщина шару, що наноситься повинна бути в межах 2 мм.

Номер слайду 7

Після того як штукатурка рівномірно нанесена на всю стіну необхідно взяти поліетилен, розмір якого повинен бути більшим за площину стіни на якій нанесено шпаклівку. За допомогою поліетилену я отримую фактуру на поверхні стіни. Для цього починаючи з кута, приклеюю плівку до нанесеного розчину. При цьому плівка повинна бути не в разглаженою, а в м ’ятому стані. Чим більше складок, тим краще матиме вигляд фактура.

Номер слайду 8

Після оздоблення стін - через 12-15 годин після повного висихання акрилової штукатурки, необхідно зняти плівку. Після повного висихання стіни ребром гладилкі знімаю всі гострі частини фактури по всій поверхні стіни. Рухи роблю сміливо, так як після повного висихання штукатурка акрилова з мармуровим наповнювачем дуже міцна. Тому нічого зайвого не зніму, все що таким чином знімається — зайве. Тепер за допомогою сухої кісточки очищаю поверхні стін від пилу, що утворився.

Номер слайду 9

Фарбування і лакування стін. Наступним етапом буде фарбування стін. Для цього знадобиться віск пігментований (тонований) в потрібному кольорі. У віск додаю 20 % чистої теплої води від обсягу воску і ретельно перемішую до однорідної маси. Віск на стіну наношу двома способами: за допомогою нитяного валика 150 або банної губки. При нанесенні воску нитяним валиком додатково використовую банну губку, вона сприяє більш рівномірному розтиранню воску по всій поверхні. За допомогою губки віск втираю в фактуру. Другою губкою, вимоченою в чистій воді, легкими рухами протираю поверхні стін.

Номер слайду 10

Ефект дерев'яної поверхні. Створюється за допомогою зміни кута нахилу гумового буазета. Ефект складок на шовк, створюється за допомогою інструмента «метелик»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Використовуючи рельєфний валик отримаємо цікаву декоративну фактуру “крокодиляча шкіра”

Номер слайду 13

Цікавий варіант нанесення фактурної штукатурки за допомогою рельєфного валика.

Номер слайду 14

Фактурні штукатурки можливо створити за допомогою гумової рукавиці та круглої щітки

Номер слайду 15

Зразки фактурних штукатурок

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Контроль якостіФактурні штукатурки – це повністю творча, художня робота. Для якості найголовніше – підготовка поверхонь та якісні матеріали. Щодо техніки виконання головне, щоб ваша робота подобалась та сприяла настрою. Фактурна штукатурка стін часто використовується при реалізації всіляких дизайнерських рішень, оскільки вона здатна створювати різний рельєф. Він утворюється завдяки наявності в її складі спеціальних добавок.

Номер слайду 19

Безпека праціВ зв’язку з тим, що леза шпателів металеві, гострі вони можуть бути причиною травмування і тому працювати з цими інструментами потрібно в рукавицях. Гіпсовий пил може стати причиною подразнення очей і дихальних шляхів. Тому варто заздалегідь подбати про захист очей і легенів. Для цього необхідно скористатися захисними окулярами і маскою або респіратором, а також забезпечити правильну вентиляцію місця проведення ремонту. Заборонено працювати на приставних драбинах.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
8 травня 2023
Переглядів
563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку