Методична розробка уроку з професії "Офіціант" на тему:"Скляний посуд"

Про матеріал

У Західній Європі перший скляний посуд з'явився в Італії у м. Венеції. Це скло виготовлялося за особливою технологією, від чого воно отримало назву «венеціанського». Багато століть венеціанські майстри тримали в таємниці секрет його виготовлення.

За технологією виготовлення скло можна поділити на гутне, пресоване та видувне.

Гутне скло (гута — це піч, в якій варять скло) отримують ручним способом. Майстер при допомозі довгої трубки набирає на її кінець трохи розплавленого скла і видуває виріб (келих, вазу, тощо). Але цей спосіб малопродуктивний, тому ним зараз користуються лише тоді, коли виготовляють дорогі або художні вироби зі скла.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Скляний посуд. Розробила майстер виробничого навчання. Пирожок Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Мета уроку: навчальна: формувати професійні вміння і навички при попередньому сервіруванні столу до вечері; навчити правильному виконанню операцій розміщення предметів на обідньому столі з дотриманням правил охорони праці; розвиваюча: розвивати професійну компетенцію учнів у відпрацюванні навиків сервірування столу до сніданку, творче та раціональне мислення; виховна: виховувати креативність, естетичні смаки. Методична мета: Методика проведення уроку виробничого навчання із використанням ігрових технологій та ІКТ.

Номер слайду 3

Історична довідка. У Західній Європі перший скляний посуд з’явився в Італії у м. Венеції. Це скло виготовлялося за особливою технологією, від чого воно отримало назву «венеціанського». Багато століть венеціанські майстри тримали в таємниці секрет його виготовлення. За технологією виготовлення скло можна поділити на гутне, пресоване та видувне. Гутне скло (гута — це піч, в якій варять скло) отримують ручним способом. Майстер при допомозі довгої трубки набирає на її кінець трохи розплавленого скла і видуває виріб (келих, вазу, тощо). Але цей спосіб малопродуктивний, тому ним зараз користуються лише тоді, коли виготовляють дорогі або художні вироби зі скла. Механізація процесу видування скла дозволила налагодити масовий випуск, доступного за ціною, скляного посуду різних форм та об’ємів. Ще дешевший скляний посуд отримують методом пресування. Такий посуд масивніший, більш простих форм, і витриваліший до механічних ударів.

Номер слайду 4

Класифікація посуду. За складом скляної маси посуд буває кольоровий, безколірний та з кришталю. У ресторанах використовують скляний посуд з безколірного скла та кришталю. Використання кольорового скла небажане, оскільки воно змінює природний колір напоїв у гіршу сторону, до того ж офіціант не бачить, чи випив гість напій. Для урочистих прийомів та банкетів використовують кришталевий посуд, він відрізняється високою прозорістю, грою світла, що відбивається в гранях і дзвоном.

Номер слайду 5

Форма скляного посуду. Скляний посуд випускають в широкому асортименті. Він служить для подачі різних видів солодких страв та напоїв. Ємність келихів та чарок залежить від типу напою – чим він міцніший, тим меншою має бути ємність чарки;У залежності від конфігурації скляний посуд може мати такі основні чотири форми:чашеподібну (ніжка з основою і висока чаша);шале (ніжка з основою і плитка широка чаша); бокали (без ніжки і основи, але на плиткому міцному денці); бокали на ніжках (чаша переходить в міцну ніжку).

Номер слайду 6

В залежності від призначення склянки і бокали поділяються на: розливні, столові і настольні (сервірувальні). Розливний посуд (посуд для подавання напоїв) належить до посуду масового виготовлення, він у більшості випадків товстостінний і відповідає стандартним розмірам (з пресованого скла). Столовий посуд (посуд для сервірування) призначений для попереднього сервірування столів та подавання напоїв при повсякденному обслуговуванні. Це посуд для води і бокали для білого і червоного вина, міцних вин і шампанського, пива тощо. За якістю вони кращі ніж попередні, більш прозорі та естетичні. Настільний (святковий посуд) виготовлений з свинцево-кристалічної маси, різноманітний висотою ніжки тонких і вишуканих форм. Бокали для шведського стола також використовуються з високоякісного скла. Класифікація посуду

Номер слайду 7

Скляний посуд для сервірування столів1. Чарка коньячно-лікерна — об’єм 25—35 мл (для коньяку та лікеру).2. Чарка горілчана — об’єм 50 мл (для горілки та гірких настоянок).3. Чарка мадерна — об’єм 75 мл (для міцних вин).4. Чарка рейнвейна — об’єм 100 мл (для білих столових вин).5. Чарка лафітна — об’єм 125 мл (для червоних столових вин).6. Келих для шампанського — об’єм 125 мл (для ігристих вин).7. Креманка на високій ніжці — об’єм 125 мл (для ігристих вин).8. Фужер для води — об’єм 150 мл (для прохолоджувальних напоїв).

Номер слайду 8

Чарка лікерна. Лікерна чарка може мати форму креманки на високій ніжці

Номер слайду 9

Чарка лікерна. Для подачі лікеру. Об"єм 25 мл. Лікерною чаркою стіл попередньо не сервірують

Номер слайду 10

Чарка горілчана. Для подачі горілки та міцних настоянок, наливок. Має об"єм 35-50 мл. Може мати різну форму чаші і висоту ніжки

Номер слайду 11

Інгалятор-тюльпан. Чарка для подачі коньяку в барах, за кавовим столом, на прийомах. Може мати об"єм до 425 мл. Має форму тюльпана, розширена донизу і звужена зверху. В неї наливають не більше 25 мл

Номер слайду 12

Чарка коньячна. Має тюльпаноподібну форму або форму діжечки. Об"єм 25 мл. Коньячною чаркою стіл попередньо не сервірують

Номер слайду 13

Чарка мадерна. Для подачі кріплених та десертних вин (портвейну, мадери, хересу, мускату, кагору та інших)Ємкість 75 мл

Номер слайду 14

Чарка рейнвейна. Для білих столових вин (сухих і напівсухих)Може бути зеленого або жовтого кольору, або мати зелену ніжкуЄмкість 100 мл

Номер слайду 15

Чарка лафітна. Служить для подачі червоних столових вин(мукузані, сапераві, бордо та інших)Об"єм 125 мл

Номер слайду 16

Келих для шампанського. Має конусоподібну формуЄмкість 100-150 мл. Для подачі шампанського та ігристих вин

Номер слайду 17

Фужер. Об“єм 200-250 мл. Застосовують для подачі безалкогольних напоїв(фруктових та мінеральних вод)

Номер слайду 18

Келих флюте. Для подачі шампанськогоЄмкість 100-125 мл. Має форму тюльпана на високій ніжці

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Бокали і чарки для вина поділяються на два типи: Для розливного вина і пляшкового. Вони мають, як правило, дві форми: римську і кубкову. Римські бокали мають довгу або коротку зелену або коричневу ніжку. Кубкові бокали виготовляються з міцного скла на приземистій короткій ніжці. В даний час їж використовують, як правило, для розливного вина.

Номер слайду 22

Асортимент посуду для вин Склянка для вина 125 мл. — для розливного вина (білого, рожевого, червоного); Склянка для вина видовжена (250 мл.) — для розливного вина (білого, рожевого, червоного);Горнятко для молодого вина (125 і 250 мл.) для молодого розливного білого, рожевого, червоного вина; Римський бокал для вина (125 і 250 мл.) для розливного і білого вина найвищої якості (марочні), а також особливих марок білого вина. Бокал для білого бордоського вина (з Грава, Сотерна, Антре-де-Мер) ; Бокал для червоного бордоського вина (з Медока, Сент-Емільйона, Помероля, а також інших червоних вин) ; Бокал для білого бургундського вина — для білих бургундських вин (Шаблі, Мерсо) ; Бокал для червоного бургундського вина ;Бокали для ельзаських вин (мають світло-зелену ніжку); Бокали для анжуйського білого вина — для вин з долини р. Луари, має високу ніжку.

Номер слайду 23

Бокал Бордо. Для білого бордоського вина

Номер слайду 24

Бокал Порто. Для червоних вин Портвейн, Мадера.Ємкість 75-250 мл. Має невисоку ніжку і чашу у формі тюльпана.

Номер слайду 25

Бокал Рислінг. Для білих винЄмкість 380 мл. Назва отримана при дегустації білих вин сорта Рислінг. Форма чарки гарно розкриває смакаві властивості і аромат вина

Номер слайду 26

Бокал Шардоне. Для білих винЄмкість 350 мл. Форма підкреслює ніжний фруктовий смак вин Шардоне, Совиньйон, Піно, Бордо

Номер слайду 27

Бокал Бургонь. Для червоних бургундських винЄмкість 500 мл

Номер слайду 28

Бокал Ельзас. Для білих винЄмкість 230 мл. Має високу ніжку зеленого кольору

Номер слайду 29

Бокал Колада. Для червоних вин.Ємкість 1050мл.

Номер слайду 30

Бокал ШерріДля подачі ХересаЄмкість 75-190 мл. Має витянуту форму чаші на високій ніжці

Номер слайду 31

Бокал Рейнгау. Для білих винЄмкість 230 мл. Має високу ніжку зеленого кольору

Номер слайду 32

Бокал Божоле. Для червоних винЄмкість 190 мл

Номер слайду 33

Бокали для білих і червоних вин. Бокал для прованського вина — для вин з провінції Прованс, мають легку вільну форму;Бокал для барольських вин — (червоних вин з Італії) має форму яблука; Бокал для рейнського вина — для білих столових вин з долини р. Рейн та французьких. Має форму яблука з подовженою коричневою або оливково-зеленою ніжкою; Бокал для мозельського вина — кольоровий, зеленого скла, в формі яблука на ніжці середніх розмірів. Подається до світлих столових вин .

Номер слайду 34

Посуд для напоїв. Для обслуговування банкетів і прийомів виготовляють звичайні бокали на ніжках єдиного дизайну різних об’ємів з врахуванням вище приведених форм. Для буденної роботи ресторани використовують чарки та бокали на середній та низькій ніжці. Для обслуговування бенкетів та в ресторанах категорії «люкс» і «вища» слід використовувати склянні чарки та бокали на парадних високих ніжках. Це спричиняє більші витрати, але категорія цих закладів це виправдовує. Для забезпечення якісного обслуговування важливо, щоб ресторан був забезпечений скляним посудом у кількості, передбаченій нормативами оснащення та у відповідному категорії закладу асортименті .

Номер слайду 35

Бокали для ігристисх вин. Можуть мати форму чотирьох видів: тюльпана, флейти, високого тонкого конуса, широкої чаші (шале). Бокали у формі тюльпана підкреслюють запах і пінистість, їх використовують для сухих видів шампанського, бокал наповнюють на 1/3 об’єму, при цьому виникає «букет простору». Наливають шампанське врожаю одного року, брют, рожеве. Бокали-флейти мають пологий конус і вузьке завершення. Це дає можливість шампанському виділяти більше мінеральних солей і утворювати піну. Бокали у вигляді тонкого конуса мають ідеальну форму для шампанського брют та коктейлів з шампанським. Форма бокалів шале сприяє швидкому розм’якшенню вугільної кислоти і сприяє розповсюдженню аромату, підкреслює кислотність ігристого вина. Використовується для напівсухих видів шампанського, а також коктейлів-аперитивів.

Номер слайду 36

Келих для шампанського. Має конусоподібну формуЄмкість 100-150 мл

Номер слайду 37

Келих для шампанського. Класичний келих. Має циліндричну форму. Використовується для подачі сухого шампанського і брют на прийомах, банкетах, при індивідуальному замовленні

Номер слайду 38

Келих флюте. Високий келих для шампанського. Має конічну форму на низькій ніжціЗабезпечує довгу і красиву гру вуглекислого газу в шампанському

Номер слайду 39

Келих туліп. Для подачі шампанського. Має грушоподібну формуЄмкість 100-150 мл

Номер слайду 40

Келих флюте. Для подачі шампанськогоЄмкість 100-125 мл. Має форму тюльпана на високій ніжці

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Посуд для безалкогольних напоїв Склянки і бокали, що призначені для безалкогольних напоїв поділяються на склянки і бокали для води і молока. Використовують для подавання питної, газованої, джерельної і мінеральної води, а також інших видів безалкогольних напоїв. Бувають двох основних форм — у вигляді чаші і склянок з ручкою. Асортимент: проста склянка для води, фужер для води на ніжці,склянка для молока (свіжого і кислого), склянка для лимонаду.

Номер слайду 44

Склянки( Хайбол)Склянки циліндричні з потовщеним дном. Об"єм 250-300 мл. Використовують для подачі води. коктейлів

Номер слайду 45

Склянка. Склянки конічні з потовщеним дном. Об"єм 200 мл. Служать для подачі напоїв з льодом , мінеральної води, соків

Номер слайду 46

Склянка. Звичайна склянка для подачі чаю. Об"єм 200-250 мл

Номер слайду 47

Склянки. Різного об"єму та висоти. Використовують для подачі різних видів напоїв. Стопки об"ємом 125 мл використовують для подачі соків-фреш

Номер слайду 48

Глечик. Може мати об"єм 250, 500, 750 та 1000 мл. Для подачі узвару

Номер слайду 49

Кувшин. Об"єм до 2 л. Використовують для подачі води, квасу, соків

Номер слайду 50

Склянки і гальби для пива. Використовують для розливного, баночного та пляшкового пива, а також для сервірування шведського стола. Існує багато форм склянок, бокалів і гальб для пива: у вигляді чашок, циліндрів, кубків, тюльпанів, звужених до верху коньячних чарок, конічних бокалів розширених до верху, шале (берлінська пивна гальба) і чашок з ручками, а також пивні кухлі з кераміки та скла.

Номер слайду 51

Асортимент посуду для пива: пивний кухоль з ручкою (шале) для розливного пива;пивний кухоль циліндричний для розливного пива;пивний бокал конусоподібної форми — для розливного і пляшкового пива;пивний кухоль кухоль об’ємом 1 л. — для розливного пива у пивних;пивний бокал 0,3 л. — для розливного в пляшкового пива;пивний бокал — тюльпан — для пляшкового пива; пивний бокал типу «наполеон» — для розливного і пляшкового пива; високий пивний бокал, що розходиться доверху — для розливного і пляшкового пива; бокал 0,5л. — для світлого пива; пивний кухоль-шале для світлого пива. Для вибору бокалу або кухля існує одне незаперечне правило «Чим тонший смак пива, тим топкішою має бути стінка бокала».

Номер слайду 52

Кухоль для пива. Можуть мати об"єм від 500 мл до 1000 мл. Для розливного пива

Номер слайду 53

Кухоль для пива. Мають різну форму та об"єм. Для розливного пива

Номер слайду 54

Кухоль для пива. Об"єм 500-1000 мл. Кухоль-шале для світлого пива

Номер слайду 55

Склянка для пива. Склянка конусоподібної форми для розливного і пляшкового пива

Номер слайду 56

Склянка для пива. Висока пивна склянка, що розходиться доверху призначена для розливного і пляшкового пива

Номер слайду 57

Келих для пива. Високий пивний келих для розливного і пляшкового пива

Номер слайду 58

Келих для пива. Келих о.5 л для світлого пива

Номер слайду 59

Скляний посуд для подавання страв та напоїв. Полумиски для фруктів та натуральних овочів. Тарелі округлі для подавання тортів, тістечок, натуральних овочів. Менажниці різні — для подавання салатів, овочів, соленого печива, горішків. Салатниці (1, 3, 6, 12 порцій) — для подавання салатів, маринадів, солінь, різних десертів, горішків і т. д. Цукерниці різні — для подавання цукерок, дрібного печива. Цукерниці — для подавання цукру. Набори для подавання варення, джему, меду і т. д. Вази глибокі — для подавання фруктів. Вази багатоярусні — для подавання фруктів, печива, тістечок. Вази крюшонні — для приготування та подавання крюшонів. Глечики скляні (500, 1000, 1500 мл) — для подавання соків, крюшонів, морсів, квасів і т. д. Карафи різні (100, 250, 500, 1000 мл) — для подавання лікерів, наливок, настоянок, старих вин. Креманки на низьких та середніх ніжках — для подавання солодких страв. Десертниці різні — для подавання десертів та солодких страв. Креманки-бокали — для подавання фірмових солодких страв.

Номер слайду 60

Тарілка. Столова мілка

Номер слайду 61

Блюдо. Для подачі фруктів

Номер слайду 62

Блюдо-мінажниця. Для подачі фруктів, овочів, салатів, соленого печива, горішків

Номер слайду 63

Ваза - плато. Для подачі тортів, тістечок

Номер слайду 64

Ваза. Для подачі фруктів та овочів на низькій ніжці

Номер слайду 65

Ваза для фруктів. Ваза для фруктів на низькій ніжці

Номер слайду 66

Ваза. Ваза на високій ніжці для подачі фруктів на банкетах

Номер слайду 67

Вазочка. Для подачі вареня

Номер слайду 68

Етажерка. Для подачі фруктів, десертів

Номер слайду 69

Ваза для фруктів. Для подачі фруктів

Номер слайду 70

Ваза для фруктів. Для подачі фруктів, салатів, овочів

Номер слайду 71

Менажниця. Для подачі фруктів

Номер слайду 72

Банана спліт. Посуд для подачі бананів

Номер слайду 73

Ікорниця. Для подачі ікри

Номер слайду 74

Ікорниця. Для подачі ікри. Має вставну скляну розетку. На дно ікорниці кладуть лід, зверху ставлять розетку з ікрою

Номер слайду 75

Розетки. Для подачі джему, вареня, повидла, цукрової пудри, меду

Номер слайду 76

Ваза для фруктів

Номер слайду 77

Ваза для цукерок. Кришталева, з кришкою

Номер слайду 78

Бульйонна чашка. Для подачі бульйонів

Номер слайду 79

Бульйонна чашка. Для подачі бульйонів

Номер слайду 80

Бульйонна чашка. З однією ручкою. Об"єм 300 мл

Номер слайду 81

Бульйонниця. З двома ручками. Для подачі бульйонів

Номер слайду 82

Чашка для бльйона. Для подачі бульйонів. Об"єм 300 мл

Номер слайду 83

Салатники. Для подачі салатів. Можуть бути різної форми та об"єму

Номер слайду 84

Салатник. Для подачі салатів. Можуть бути різної форми та об"єму

Номер слайду 85

Салатник. Для подачі салатів. Можуть бути різної форми та об"єму

Номер слайду 86

Салатник. Для подачі салатів. Можуть бути різної форми та об"єму

Номер слайду 87

Салатник. Для подачі салатів

Номер слайду 88

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів, салатів-коктейлів

Номер слайду 89

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 90

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 91

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 92

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 93

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 94

Креманка. Для подачі солоких страв, десертів

Номер слайду 95

Графини. Різної форми та об"єму для подачі горілки та вина

Номер слайду 96

Графин. Для подачі горілки

Номер слайду 97

Графин. Для подачі вин

Номер слайду 98

Креманка. Для крабового коктейлю та інших салатів-коктейлів, солодких страв

Номер слайду 99

Глечик. Для подачі безалкогольних напоїв

Номер слайду 100

Глечик. Для подачі вин. Можуть мати об"єм 250, 500, 750, 1000 мл

Номер слайду 101

Кувшин. З кришкою. Для подачі безалкогольних напоїв

Номер слайду 102

Кувшин. Може мати кришку. Має ручку і носик. Використовують для подачі квасів, морсів, соків, води

Номер слайду 103

Кувшин. З решіткою. Для подачі безалкогольних напоїв

Номер слайду 104

Кувшин. Для подачі води, соків, морсів, квасів

Номер слайду 105

Графин. Для подачі вина

Номер слайду 106

Графин. Для подачі вина

Номер слайду 107

Графин. Для подачі горілки

Номер слайду 108

Крюшонниця. Для подачі крюшонів

Номер слайду 109

КрюшонниціДля подачікрюшонів. Набір містить крюшонницю, чашки, розливну ложку, може мати піддон

Номер слайду 110

Соусник. Для подачі холодних соусів

Номер слайду 111

Соусники. Для подачі холодних соусів

Номер слайду 112

Вершківник. Для подачі вершків

Номер слайду 113

Айріш-кава. Склянка для подачі кави, какао

Номер слайду 114

Соусник. Для подачі холодних соусів

Номер слайду 115

Чайник. Чайник заварний

Номер слайду 116

Чашка чайна. Чашка з блюдцем для чаю, крюшонів, грогів, глинтвейнів

Номер слайду 117

Чашки чайніДля подачі чаю, кави з молоком, какао

Номер слайду 118

Ваза. Для подачі цукерок, печива

Номер слайду 119

Ваза. Ваза-ладья для подачі фруктів, овочів, салатів

Номер слайду 120

Ваза для фруктів. Для подачі фруктів на банкетах

Номер слайду 121

Цукерниця. Для подачі цукерок, печива, десертів

Номер слайду 122

Фруктовниця. Для подачі фруктів

Номер слайду 123

Цукровниця. Для подачі цукру

Номер слайду 124

Склянки з підстаканниками,френч-прес. Для приготування та подачі кави та чаю

Номер слайду 125

Відерце для льоду. Для подачі льоду

Номер слайду 126

Салатник з приборами. Одно- та багатопорційні

Номер слайду 127

Марміт для перших страв. Для подачі перших страв у стіл з гелевою свічкою

Номер слайду 128

Предмети для попереднього сервірування стола Вази для квітів. Вази та серветкотримачі для паперових серветок. Набори для спецій (3, 4, 5, 6 предметів). Попільнички різні. Свічники різні.

Номер слайду 129

Посуд для оцту. Пляшечки можуть мати різну форму та об"єм

Номер слайду 130

Пляшечки для олії та оцту. Різної форми та об"єму. Використовують при сервіровці столів

Номер слайду 131

Набори для спецій. Для солі та перцю. Посуд для солі заповнюють на 1/2 об"єму. Посуд для перцю заповнюють на 1/2 об"єму

Номер слайду 132

Набори для спецій. Для солі, перцю та зубочисток

Номер слайду 133

Набір для спецій. Можуть мати різну форму

Номер слайду 134

Посуд для спецій. Різні пляшечки для оцту, олії, солі, перцю

Номер слайду 135

Попільничка. Бувають різної форми

Номер слайду 136

Цукровниця. Для подачі цукру в барах та кафе

Номер слайду 137

Ваза. Для квітів

Номер слайду 138

Вази. Різної форми та розміру для квітів

Номер слайду 139

Серветниця. Для паперових серветок

Номер слайду 140

СерветниціДля паперових серветок

Номер слайду 141

Свічники. Використовують для сервіровки столів

Номер слайду 142

Свічники. Використовують для сервіровки столів

Номер слайду 143

Пляшечки для спецій. Використовують для подачі оцту, олії, солі, перцю, гірчиці

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
4060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку