МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ПІВНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
Кодимське територіально відокремлене спеціалізоване відділення
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
відкритого уроку виробничого навчання
«ЩЕПЛЕННЯ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ»
Розробив майстер виробничого навчання
Карпенко Михайло Володимирович
КОДИМА 2023
ПЛАН УРОКУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ
Тема програми: Плодівництво. Весняні роботи в плодовому саду.
Тема уроку: Щеплення плодових дерев.
Мета уроку:
Навчальна мета: Формування уміння підбирати інвентар; організація робочого місця, ознайомлення з основними прийомами щеплення плодових дерев, проведення науково-дослідницької роботи по підготовці підщеп та прищеп до щеплення та щеплення плодових дерев.
Виховна мета: Виховувати інтерес до процесу пізнання. Виховувати в учнів любов до майбутньої професії. Дбайливе відношення до навколишнього середовища, інвентарю, самостійність в прийнятті рішень.
Розвиваюча мета: Розвивати в учнів пам'ять, логічне мислення, зв'язне мовлення, вміння аналізувати, порівнювати, творчий підхід до організації виробничого процесу. Самостійно робити висновки і узагальнення.
Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань, умінь, навичок.
Дидактичне забезпечення: проектор, мультимедійна дошка, мультимедійна презентація, відеоматеріал, інструкційно-технологічні картки до виконання роботи, роздатковий матеріал.
Матеріально – технічне забезпечення: секатор, пилка садова, ножі садові(окуліровочний, копуліровочний), секатор для щеплення, стрічка для замотування місця щеплення, садовий вар, спирт(для дезінфекції інструменту), живці, підщепи.
Тривалість роботи – 6 годин.
Міжпредметні зв'язки: - плодоовочівництво, охорона праці, біологія та екологія.
Список основної та додаткової літератури:
Основна:
ХІД УРОКУ:
І Організаційна частина (3-5 хв):
ІІ Вступний інструктаж:
Перевірка знань з техніки безпеки та охорони праці:
Фронтальне опитування.
(Розпис в журналі по т / б. )
Перевірка знань, умінь, навичок здобутих на уроках теоретичного навчання з теми: Щеплення плодових дерев.
Робота в малих групах ( розгадування кросворду (додаток 1))
Повідомлення нової навчальної інформації
Теоретичні відомості
Щеплення плодових дерев: як зробити, методи, час Щеплення - найоптимальніший спосіб розмноження плодових дерев. Щоб отримати заповітний сорт, слід неухильно дотримуватися правил і термінів проведення робіт. Які секрети щеплень дерев в саду важливо знати?
Принципи проведення щеплень
Щеплення - це спосіб розмноження дерев і кущів за допомогою штучного зрощування частини однієї рослини (прищепи) з іншим (підщепою). Щеплення дозволяє:
Прищепа - завжди культурний (сортовий) побіг або брунька. Підщепою ж може виступати старе дерево, сіянець (в т.ч. дичка), коренева поросль.
Способи проведення щеплення:
Терміни проведення щеплення
Терміни щеплення дерев безпосередньо пов'язані з процесами сокоруху в тканинах рослин. Найбільш успішні роботи, здійснені на піку активності руху соків, але до розпускання бруньок - навесні. Менш популярна щеплення дерев восени до заморозків - у вересні або першій половині жовтня. Багато садівників використовують календар щеплень плодових дерев, щоб не помилитися з вибором строків, адже у кожної культури свої особливості росту і розвитку. Наприклад, першими навесні прокидаються сливи, черешні та абрикоси. Крім того, найкращий час для заходу залежить від регіону вирощування і особливостей поточного року. Чим раніше в регіоні настає весна, тим раніше можна починати роботи.
Демонстрація мультимедійної презентації:
Демонстрація відеоматеріалу «Щеплення плодових дерев весною»:
https://www.youtube.com/watch?v=Efz2slcsPU4
Пробне виконання учнями нових прийомів , показаних майстром в/н:
(Учням роздається секатори, копуліровочні ножі, живці. Учням пропонується виконати щеплення яблуні методом покращеної копуліровки).
Перевірка засвоєного матеріалу
Для перевірки засвоєння учнями нового матеріалу виконується опитування учнів використовуючи метод «Мозковий штурм». Група ділиться на дві підгрупи.
Мозковий штурм.
Проблема:
Для того, щоб провести щеплення груші методом покращеної копуліровки потрібно:
Ідеї:
Відповідь майстра на запитання учнів
Підведення підсумків вступного інструктажу
ІІІ Поточний інструктаж(270 хв):
Видача завдання учням:
(Переміщаємося з учнями з класу в навчально-дослідний сад для виконання самостійної роботи. Група ділиться на чотири підгрупи).
Підгрупа №1 – Підготувати інструмент для роботи, підготувати сіянці яблуні для щеплення, заготовити живці з яблуні сорту Байя Маріса(для щеплення підходить середина однорічного приросту), провести щеплення методом покращеної копуліровки, провести щільне обмотування місця щеплення, замастити всі зрізи садовим варом. На однорічному саджанці яблуні створити штамбову яблуню з трьома сортами(Байя Маріса, Сінап Алматинський, Голден делішес) використовуючи метод щеплення окуліровка.
Підгрупа №2 – Підготувати інструмент для роботи, підготувати сіянці груші для щеплення, заготовити живці з груші сорту Весільна (для щеплення підходить середина однорічного приросту), провести щеплення методом покращеної копуліровки, провести щільне обмотування місця щеплення, замастити всі зрізи садовим варом. На однорічному саджанці груші створити штамбову грушу з трьома сортами(Весільна, Київська зимня, Китайський фанарик) використовуючи метод щеплення окуліровка.
Підгрупа №3 – Підготувати інструмент для роботи, підготувати сіянці сливи для щеплення, заготовити живці з сливи сорту Блек Даймонд(для щеплення підходить середина однорічного приросту), провести щеплення методом покращеної копуліровки, провести щільне обмотування місця щеплення, замастити всі зрізи садовим варом. На однорічному саджанці сливи створити штамбову сливу з трьома сортами(Блек Даймонд, Медова жовта, Голлівуд) використовуючи метод щеплення окуліровка.
Підгрупа №4 – Підготувати інструмент для роботи, підготувати сіянці персика для щеплення, заготовити живці з персика сорту Флемінг Фьюрі(для щеплення підходить середина однорічного приросту), провести щеплення методом покращеної копуліровки, провести щільне обмотування місця щеплення, замастити всі зрізи садовим варом. На однорічному саджанці персика створити штамбовий персик з трьома сортами(Флемінг Фьюрі, Айс Піч, Сан Глоу) використовуючи метод щеплення окуліровка.
Розподіл учнів за робочими місцями.
Цільові обходи майстра робочих місць учнів:
Прийняття виконаних учнями завдань.
Прибирання робочих місць.
ІV Заключний інструктаж(30 хв):
Домашнє завдання:
Виконати в домашніх умовах щеплення плодових дерев методом в розщіп та за кору. В домашніх умовах створити штамбову троянду використовуючи метод окулірування. Здати фото або відео звіт виконаної роботи.
Майстер в/н: М.В. Карпенко
ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА №1
Професія: 6111 Плодоовочівник
Кваліфікація: 2 розряд
Тема: Щеплення плодових дерев
Мета: Ознайомити учнів із технологією щеплення плодових дерев методом покращеної копуліровки.
Відведений час: 4,5 годин
Послідовність виконання завдання |
Технічні умови і вказівки до виконання завдання |
Обладнання і інструмент |
Графічне зображення |
ПІДГОТОВКА ІНСТРУМЕНТУ |
|||
Очищення та дезінфекція інструменту. |
Проводимо підготовку та дезінфекцію ножів та секаторів за допомогою спирту, або розчину марганцівки. Для уникнення зараження прищепи та підщепи. |
|
|
ПІДГОТОВКА ПІДЩЕПИ |
|||
Підготовка підщепи. |
Секатором зрізуємо підщепу на висоті 25-30см. від землі. Ножем робимо косий зріз на підщепі. Зріз робиться одним рухом, довжина зрізу 2,5-3 см. Посередині зрізу ножем робимо надріз (язичок) |
|
|
ПІДГОТОВКА ПРИЩЕПИ |
|||
Підготовка підщепи. |
Секатором зрізаємо однорічний пагін з дерева бажаного сорту. Для живця підходить лише середина пагона. Секатором вирізаємо живець на 3 бруньки. Ножем робимо косий зріз на підщепі. Зріз робиться одним рухом, довжина зрізу 2,5-3 см. Посередині зрізу ножем робимо надріз (язичок) |
|
|
ПРОЦЕС ЩЕПЛЕННЯ ПОКРАЩЕНОЮ КОПУЛІРОВКОЮ |
|||
Процес щеплення покращеною копуліровкою |
Живець і прищепу з’єднуємо таким чином, щоб камбій підщепи і живця співпали. Місце щеплення щільно обмотуємо плівкою так, щоб неможливо було витягнути живець і кінець плівки зав’язуємо на вузол. Відкритий зріз живця замащуємо садовим варом. |
|
|
БАЖАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ПРОВЕДЕНОЇ РОБОТИ ЧЕРЕЗ1-1,5 МІСЯЦІ |
|||
|
ІНСТРУКЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТА №2
Професія: 6111 Плодоовочівник
Кваліфікація: 2 розряд
Тема: Щеплення плодових дерев
Мета: Ознайомити учнів із технологією створення штамбових саджанців плодових дерев за допомогою методу окуліровки.
Відведений час: 4,5 годин
Послідовність виконання завдання |
Технічні умови і вказівки до виконання завдання |
Обладнання і інструмент |
Графічне зображення |
ПІДГОТОВКА ІНСТРУМЕНТУ |
|||
Очищення та дезінфекція інструменту. |
Проводимо підготовку та дезінфекцію ножів та секаторів за допомогою спирту, або розчину марганцівки. Для уникнення зараження прищепи та підщепи. |
|
|
ПІДГОТОВКА ПІДЩЕПИ (ШТАМБА) |
|||
Підготовка підщепи. |
Секатором зрізуємо підщепу на висоті 70-80см. від землі та зрізаємо всі бічні гілки. Окуліровочним ножем робимо напівкруглий надріз, захоплюючи частину деревини. Потім відступаємо 2,5-3см вище надрізу, зрізаємо полоску кори зі слоєм деревини |
|
|
ПІДГОТОВКА БРУНЬКИ |
|||
Підготовка бруньки. |
Секатором зрізаємо однорічний пагін з дерева бажаного сорту. Вибираємо на живці добре розвинену бруньку. Ставимо ніж під кутом до живця на відстані близько 1,5 см нижче вибраної бруньки, робимо такий же напівкруглий надріз, як на підщепі. Приблизно на 1,5 см вище бруньки ставимо ніж трохи під кутом, зрізаємо бруньку з невеликим слоєм деревини. |
|
|
ПРОЦЕС ЩЕПЛЕННЯ МЕТОДОМ ОКУЛІРОВКИ |
|||
Процес щеплення методом окуліровки. |
Бруньку вставляємо безпосередньо з ножа, не торкаючись руками, на місце вирізане на підщепі. Після цього місце щеплення замотуємо плівкою. |
|
|
БАЖАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ПРОВЕДЕНОЇ РОБОТИ ЧЕРЕЗ 1-1,5 МІСЯЦІ |
|||
|
Додаток 1
КРОСВОРД
По вертикалі:
По горизонталі: