“ОДЕСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ
ТОРГІВЛІ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ”
ВИХОВНОЇ ГОДИНИ
на тему «Актуальність обраної професії:КОНДИТЕР»
Розробила: Викладач Заяць Руслана
Одеса, 2022
Однією з основних форм позакласної виховної роботи була і залишається класні виховні години.
Виховна класна година - це форма виховної роботи класного керівника, при якій учні беруть участь в спеціально організованих заходах, що сприяють формуванню системи установок відповідно до навколишнього світу.
Функції класної години: просвітницька, орієнтувальна, виховна. Реалізуючи ці функції у виховну годину, ми формуємо у здобувачів освіти навички критичного мислення і оцінки своїх дій, себе та навколишнього середовища, допомагає у розвитку спілкування та самовираження, відстоювання власної думки, роботі в команді.
При підготовці та проведенні даного заходу учні шукали інформацію, аналізували та оцінювали, працювали в команді, відповідально ставилися до своєї роботи, розвиваючи свої компетентності. Участь у виховних годинах сприяє розумінню сутності та значущості майбутньої професії.
Проведення виховної години на тему «Актуальність моєї майбутньої професії» є актуальним, оскільки всі учні стурбовані правильним вибором місця роботи, визначають свої життєві пріоритети.
Цей захід сприятиме прищепленню любові до професії, формуванню та розвитку установок на майбутнє.
Виховна година проводиться в ігровій формі, що робить захід динамічним та цікавішим. У ньому містяться завдання, орієнтовані в основному на формування загальних та професійних компетенцій.
Дану методичну розробку можна рекомендувати при організації позакласної роботи у групах по професії «Кухар, кондитер».
Тема: «Актуальність моєї майбутньої професії»
Мета: сприяти формуванню професійних особистісних якостей майбутнього фахівця в сфері громадського харчування.
Завдання:
- ознайомлення студентів з кондитерськими підприємствами; прищеплення інтересу до обраної професії;
- розвиток творчої активності.
Загальні компетенції:
1. Зрозуміти сутність своєї майбутньої професії, проявлення до неї інтересу.
2. Організація власної діяльності, виходячи з мети і способів її досягнення.
3. Вміння аналізувати робочу ситуацію, здійснювати поточний і підсумковий контроль, оцінку і корекцію власної діяльності, нести відповідальність за свою діяльність.
4. Пошук інформації, необхідної для ефективного виконання професійної діяльності
5. Використання ІКТ в професійній діяльності
6. Працювати в команді, ефективно спілкуватися з колегами.
7. Організація робочого місця, дотримання санітарних правил.
Технічне оснащення:
- мультимедійний проектор;
- комп'ютерна презентація;
Форма: Бесіда з елементами гри
Попередня підготовка:
- проведення мультимедійної презентації;
- підготовка звітів по кондитерським підприємствам
- підготовка повідомлень про улюблений кондитерський виріб;
Не кожен стане вченим, письменником, художником, не всім судилося відкрити порох,
але кожен повинен стати поетом, художником у своїй творчості.
(В.А. Сухомлинський) Класний керівник
Добрий день, шановні учні та гості!
Майстерність приготування кондитерських виробів - цінувалася в усі часи, а секрети вишуканого смаку солодощів завжди тримаються у таємниці.
Кондитер - це фахівець, який володіє знаннями, вміннями та навичками в приготуванні кондитерських виробів та технологічному процесі. Сьогодні на виховній годині ми поговоримо з вами про професію – кондитер.
Історія професії: Важко достовірно встановити час виникнення кондитерського ремесла. Можливо, першими кондитерами були індійці майя, які відкрили дивовижні властивості шоколаду, або жителі Стародавньої Індії, які відкрили смак тростинного цукру і зробили з нього солодкі палички.
Відомо, що при археологічних розкопках в Єгипті були знайдені «цукерки», зроблені своїми руками.
У більш пізні часи при дворах королівської влади і вищої знаті Європи кондитери входили в число привілейованих слуг.
У наш час кондитерське мистецтво переживає період зростання, активно освоюючи сучасні технології.
Справжній кондитер уміє створити навколо себе атмосферу творчості в оформленні кондитерських шедеврів, які привносять радість своєю незабутньою красою а техніками оформлення. Усі елементи декору повинні бути зроблені настільки витончено, щоб ви з першого погляду не могли відрізнити їх від натуральних.
Сучасні митці-кондитери створюють невеликі витвори мистецтва, перед якими не встоїть найвишуканіший гурман. Хто не любить цю особливу атмосферу за чашкою запашної кави або ароматного чаю, насолоджуючись неквапливою розмовою і милуючись мистецтвом кондитера.
Один французький гурман говорив: «Є п'ять образотворчих мистецтв:
живопис, скульптура, поезія, музика і архітектура» - це основні складові кондитерського мистецтва. Учень 1
У своїй роботі кондитер використовує різноманітні інструменти.
Кондитерське виробництво відрізняється за такими критеріями:
повністю автоматизоване виробництво у великих кондитерських цехах;
ручне виробництво; комбіноване в залежності від характеристик робіт та об’єму підприємтсва.
Що для мене кондитер?
Я замовлю у нього.
Святковий торт.
Він спече його для мене.
І прикрасить кремом,
Я запрошу його приєднатися до мене, Нехай він навчить нас, як це зробити.
Я також хочу мати можливість
Солодощі виробляти, Я подивлюся на нього, Ви повинні пам'ятати все.
Запишу всі рецепти
Для себе, звичайно,
Подякую йому,
Пояснив успішно.
Слово класного керівника
- Кондитер повинен володіти необхідними навичками і вміннями (слайд)
Кондитерське виробництво - це сфера харчової промисловості, яка випускає висококалорійні харчові продукти, в яких, як правило, міститься велика кількість цукру.
Кондитерська промисловість включає в себе дві групи виробничих потужностей з виробництва цукристих і борошняних кондитерських виробів, відповідно:
I група - карамельна, цукеркова, шоколадна, пастильно-мармеладна, вафельна;
II група - виробництво печива, крекерів, печива, тортів, тістечок і т. д.
Ці групи відрізняються технологіями, обладнанням і випускаємою продукцією.
Кондитерська промисловість - це найбільша галузь харчової промисловості, яка розвивається досить стрімко.
Всі наші учні проходять виробничу практику та навчання на провідних кондитерських підприємствах.
Охарактеризують ці підприємства - наші здобувачі освіти:
1. Кафе-кондитерська номер 1.
2. Кафе- кондитерська номер 2.
3. Кафе-кондитерська номер 3.
Професія кондитера актуальна в усі часи. Цікаво відзначити, що споживання і любов до «солодощів» практично не залежить від стану економіки або інших факторів. Адже всім відомо, що солодощі являються чудовим антидипресантом, рятують від депресії тощо.
Кондитерів іноді порівнюють з психотерапевтами адже вони зцілюють душі.
Наші учні багато витрачають сил навчаючись, а поповнити цю енергію їм допомагають улюблені кондитерські вироби. Саме тому вони й підготували презентацію своїх улюблених кондитерських виробів .
Ось уже 2 роки ви вивчаєте цю непросту, але таку чудову професію "Кондитер" Ви багато знаєте про підприємства , де проходите виробну практику, знаєте асортимент виробів, багато з яких є вашими улюбленими. Зараз ми перевіримо, як швидко ви зможете відповісти на питання, пов'язані з вашою професією.
1. Яке мистецтво провокує переїдання? (кулінарне)
2. Який ви знаєте торт, назва якого співзвучна з містом? (Торт "Прага")
3. Як називається документ, необхідний для приготування страви? (Рецепт.)
4. Пиріг, з якою фруктовою начинкою вважається національним англійським блюдом? (Яблуко)
5. Як називається виріб, народжений з піни? (Безе)
6. Скручена страва - це... ? (рулет)
7. Що перетворює морс в кисіль? (Крохмаль)
8. Чудовий кондитерський виріб? (Торт)
9. Як називаєть виріб, що пружинить як батут у мультфільмах? (Желе) 10. Яка назва торту, що нагадує відомого французького полководця?
( «Наполеон»)
11. Овальний виріб довгастої форми, ширше і в той же час вужчий, його готують з дріжджового або листкового тіста з різними видами начинок. (Кулеб'яка).
12. Виріб який довго зберігається, виготовляється з оздобленням глазур’ю.
Рецепт включає в себе наступні інгредієнти: кориця, мед. (Пряники).
13. Виріб, що випікається на різдво? (Калач).
Підводимо підсумки.
Життя - це гра, і ми всі в ній актори.
У кожного своя роль:
Хто ми? Вирішуємо для себе самі,
Ким бути, ким стати,
Доля, яку потрібно вирішити
Або просто плививти по течії, Іти за кимось або вести за собою. Втілюйте свої мрії в реальність І вибирайте свій шлях до вершин.
Дякуємо всім за участь!
Хотілося б дізнатися ваше враження від виховної години.
- Сподобалася вам чи не сподобалася виховна година?
- Що, на нашу думку, було найцікавішим у виховній годині?
- Що нового ви дізналися?
- У чому актуальність обраної вами професії?
(здобувачі освіти висловлюють свою думку з приводу заходу)
1. В.В. Похлєбкін. Кулінарний словник. М., Центрполіграф. 1997
2. В.В. Похлєбкін. Історія найважливіших продуктів харчування. М., Центрполіграф. 1997
3. http://www.stihi.ru/2010/03/12/7999
4. http://festival.1september.ru/
5. http://gpls.shkola-online.ua/istorii-professii.html
Додаток
Кондитерські підприємства
Кафе-кондитерська «номер 1»
У кожному з нас живе захоплена дитина, яка вірить в чудеса і просто любить свята і солодощі. І, напевно, кожен в глибині своєї душі мріє хоча б ненадовго опинитися в Казці. Де є веселі звірята з добрими очима. Де в горах живуть милі працьовиті гноми, по морях плавають веселі пірати, а в блакитних озерах - граціозні білосніжні лебеді ...
Кондитерська компанія «номер 1» вже більше 10 років випускає рулети, торти, тістечка. В архіві кондитерських виробів зберігається величезна кількість рецептів. Кондитерська компанія пред'являє високі вимоги до якості продукції. Компанія не тільки дотримується традицій і використовує класичні рецепти. Кондитери, що працюють тут, постійно проходять навчання та розвивають свої знання та навички, беруть участь у конкурсах, що дозволяє їм створювати нові смаки і оновлювати асортимент відповідно до сучасних тенденцій у сфері кондитерського мистецтва. Якість будь-якого продукту, випущеного з цехів «номер 1», знаходиться на найвищому рівні. У кондитерських виробах використовуються тільки натуральні продукти. Вироби збираються, просочуються і декоруються тільки вручну.
Кондитерська «номер 1» користується високим попитом. В асортименті представлені торти, тістечка і т.д. Продукцію можна придбати в магазині або замовити! Продукція відрізняється високою якістю і з натуральних продуктів.
Майстри працюють з найвищим рівнем і з дуже великим досвідом роботи! Звичайно, в персонал намагаються внести свіжі думки і роблять це за допомогою нових молодих фахівців.
Кафе - кондитерська «номер 2» працює вже майже два десятиліття. Весь цей час воно відоме високою якістю продукції і рівнем послуг, що надаються. Підтвердженням цього є позитивні відгуки і підвищений попит на продукцію компанії.
Асортимент продукції змінюється щомісяця. Запорука якості продукції - в професіоналізмі майстрів, відповідальному ставленні до своєї роботи і найсучаснішому обладнанні. Найвищий рівень майстерності кондитерів і щорічно підтверджується дипломами з конкурсів кондитерського мистецтва.
Крім традиційних тортів і тістечок для кондитерських виробів, кондитерська пропонує гостям насолодитися рум'яними млинцями, скуштувати ситні гарячі пироги, підняти настрій свіжозвареною кавою і порадувати діточок смачним м'яким морозивом. Дружнє обслуговування і затишна атмосфера не залишать вас байдужими
В асортименті кондитерських виробів багато смачних тортів, тістечок, печива і пирогів. Але асортимент постійно розширюється. Спеціально до нового року майстри розроблюють солодкі новинки. Це пиріг з чізкейком, виготовлений з сиру, лимонної цедри і крему, на основі білого бісквіта. Найніжніший торт «Шоколадна казка», до складу якого входить шоколадний бісквіт, просочений коньячним сиропом і масляним кремом з додаваннямторта гарячого сиру і темного шоколаду. Торт, виготовлений у формі кільця заварного тіста, всередині якого знаходиться легкий кремовий заварний крем на жовтках з лимонною цедрою і кремом. Два види печива. Пісочне печиво, з додаванням марципану і сиру, покрите пелюстками мигдалю в кремовій карамелі. І повітряне печиво «Спокуса» безе з шматочками фундука.
Майстерно виконані, незвично і стильно подані, привертають увагу. Роботи наших майстрів викликають інтерес професіоналів з інших кондитерських, були навіть запити на майстер-класи та подяки за отриманий досвід.
Кондитерський цех «номер 3» випускає широкий асортимент кондитерських виробів: торти, тістечка, рулети, кекси на будь-який смак і процвітання покупця. У любителів солодкого завжди є вибір між класичними тортами (від печива до безе), тортами за оригінальним рецептом і кондитерськими виробами на замовлення. Маленьких ласунів завжди порадує великий вибір чудових тортів.
Продукція реалізується в більшості торгових точок міста. Кондитерська спеціалізується на борошняних кондитерських виробах, пряники, кекси, кулічі, калачі тощо, і все це виготовляється виключно вручну.