Методична розробка виховної години.Актуальність обраної професії КОНДИТЕР

Про матеріал
Актуальність розробки полягає у профорієнтаційному направленні перших курсів, а також використанні під час профорієнтаційної роботи у закладах професійної освіти.
Перегляд файлу

“ОДЕСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ 

ТОРГІВЛІ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ХАРЧУВАННЯ”

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

на тему «Актуальність обраної професії:КОНДИТЕР»

 image 

 

 

 

Розробила: Викладач Заяць Руслана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одеса, 2022 

 

 

 

Анотація

 

Однією з основних форм позакласної виховної роботи була і залишається класні виховні години. 

 Виховна класна година - це форма виховної роботи класного керівника, при якій учні беруть участь в спеціально організованих заходах, що сприяють формуванню системи установок відповідно до навколишнього світу.

Функції класної години: просвітницька, орієнтувальна, виховна.  Реалізуючи ці функції у виховну годину, ми формуємо у здобувачів освіти навички критичного мислення і оцінки своїх дій, себе та навколишнього середовища, допомагає у розвитку спілкування та самовираження, відстоювання власної думки, роботі в команді.

При підготовці та проведенні даного заходу учні шукали інформацію, аналізували та оцінювали, працювали в команді, відповідально ставилися до своєї роботи, розвиваючи свої компетентності. Участь у виховних годинах сприяє розумінню сутності та значущості майбутньої професії.

Проведення виховної години на тему «Актуальність моєї майбутньої професії» є актуальним, оскільки всі учні стурбовані правильним вибором місця роботи, визначають свої життєві пріоритети.

Цей захід сприятиме прищепленню любові до професії, формуванню та розвитку  установок на майбутнє.

Виховна година проводиться в ігровій формі, що робить захід динамічним та цікавішим. У ньому містяться завдання, орієнтовані в основному на формування загальних та професійних компетенцій.

Дану методичну розробку можна рекомендувати при організації позакласної роботи у групах по професії «Кухар, кондитер».

 

 

 

 

 

 

 

План виховної години

 

Тема: «Актуальність моєї майбутньої професії»

 

Мета: сприяти формуванню професійних особистісних якостей майбутнього фахівця в сфері громадського харчування.

 

Завдання:

-    ознайомлення студентів з кондитерськими підприємствами; прищеплення інтересу до обраної професії; 

-    розвиток творчої активності.

 

Загальні компетенції:

1.     Зрозуміти сутність своєї майбутньої професії, проявлення до неї інтересу.

2.     Організація власної діяльності, виходячи з мети і способів її досягнення.

3.     Вміння аналізувати робочу ситуацію, здійснювати поточний і підсумковий контроль, оцінку і корекцію власної діяльності, нести відповідальність за свою діяльність.

4.     Пошук інформації, необхідної для ефективного виконання професійної діяльності

5.     Використання ІКТ в професійній діяльності

6.     Працювати в команді, ефективно спілкуватися з колегами.

7.     Організація робочого місця, дотримання санітарних правил.

 

Технічне оснащення:

-      мультимедійний проектор;

-      комп'ютерна презентація;

 

Форма: Бесіда з елементами гри

 

Попередня підготовка:

-      проведення мультимедійної презентації;

-      підготовка звітів по кондитерським підприємствам 

-      підготовка повідомлень про улюблений кондитерський виріб;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід заходу

 

Не кожен стане вченим, письменником, художником,  не всім судилося відкрити порох, 

але кожен повинен стати поетом, художником у своїй творчості. 

(В.А. Сухомлинський) Класний керівник

Добрий день, шановні учні та гості! 

Майстерність приготування кондитерських виробів - цінувалася в усі часи, а секрети вишуканого смаку солодощів завжди тримаються у таємниці.

Кондитер - це фахівець, який володіє знаннями, вміннями та навичками в приготуванні кондитерських виробів та технологічному процесі. Сьогодні на виховній годині ми поговоримо з вами про професію – кондитер. 

 

                Учень 1                                                             

Історія професії: Важко достовірно встановити час виникнення кондитерського ремесла. Можливо, першими кондитерами були індійці майя, які відкрили дивовижні властивості шоколаду, або жителі Стародавньої Індії, які відкрили смак тростинного цукру і зробили з нього солодкі палички.

Відомо, що при археологічних розкопках в Єгипті були знайдені «цукерки», зроблені своїми руками.

У більш пізні часи при дворах королівської влади і вищої знаті Європи кондитери входили в число привілейованих слуг.

У наш час кондитерське мистецтво переживає період зростання, активно освоюючи сучасні технології.

Учень  2 

Справжній кондитер уміє створити навколо себе атмосферу творчості в оформленні кондитерських шедеврів, які привносять радість своєю незабутньою красою а техніками оформлення. Усі елементи декору повинні бути зроблені настільки витончено, щоб ви з першого погляду не могли відрізнити їх від натуральних. 

Сучасні митці-кондитери створюють невеликі витвори мистецтва, перед якими не встоїть найвишуканіший гурман. Хто не любить цю особливу атмосферу за чашкою запашної кави або ароматного чаю, насолоджуючись неквапливою розмовою і милуючись мистецтвом кондитера. 

Один французький гурман говорив: «Є п'ять образотворчих мистецтв:

живопис, скульптура, поезія, музика і архітектура» - це основні складові кондитерського мистецтва. Учень  1 

                У    своїй    роботі    кондитер    використовує    різноманітні      інструменти.

Кондитерське виробництво відрізняється за такими критеріями: 

повністю автоматизоване виробництво у великих кондитерських цехах; 

ручне виробництво; комбіноване  в залежності від характеристик робіт та об’єму підприємтсва.

 

Учень  2

Що для мене кондитер?

Я замовлю у нього.

Святковий торт.

Він спече його для мене.

І прикрасить кремом,

Я запрошу його приєднатися до мене, Нехай він навчить нас, як це зробити.

Я також хочу мати можливість

Солодощі виробляти, Я подивлюся на нього, Ви повинні пам'ятати все.

Запишу всі рецепти

Для себе, звичайно,

Подякую йому,

Пояснив успішно.

 

Слово класного керівника

- Кондитер повинен володіти необхідними навичками і вміннями (слайд)

 

Учень  1

Кондитерське виробництво - це сфера харчової промисловості, яка випускає висококалорійні харчові продукти, в яких, як правило, міститься велика кількість цукру. 

Кондитерська промисловість включає в себе дві групи виробничих потужностей з виробництва цукристих і борошняних кондитерських виробів, відповідно:

I          група - карамельна, цукеркова, шоколадна, пастильно-мармеладна, вафельна;

II       група - виробництво печива, крекерів, печива, тортів, тістечок і т. д.

 Ці групи відрізняються технологіями, обладнанням і випускаємою продукцією. 

Кондитерська промисловість - це найбільша галузь харчової промисловості, яка розвивається досить стрімко. 

 

Класний керівник

Всі наші учні проходять виробничу практику та навчання на провідних кондитерських підприємствах. 

Охарактеризують ці підприємства - наші здобувачі освіти:

1.   Кафе-кондитерська номер 1.

2.   Кафе- кондитерська номер 2.

3.   Кафе-кондитерська номер 3.

 

 

 

Учень  2

Професія кондитера актуальна в усі часи. Цікаво відзначити, що споживання і любов до «солодощів» практично не залежить від стану економіки або інших факторів. Адже всім відомо, що солодощі являються чудовим антидипресантом, рятують від депресії тощо. 

Кондитерів іноді порівнюють з психотерапевтами адже вони зцілюють душі.

Наші учні багато витрачають сил навчаючись, а поповнити цю енергію їм допомагають улюблені кондитерські вироби. Саме тому вони й підготували презентацію своїх улюблених кондитерських виробів .

 

 

Класний керівник

Ось уже 2 роки ви вивчаєте цю непросту, але таку чудову професію "Кондитер" Ви багато знаєте про підприємства , де проходите виробну практику, знаєте асортимент виробів, багато з яких є вашими улюбленими. Зараз ми перевіримо, як швидко ви зможете відповісти на питання, пов'язані з вашою професією.

Вікторина

1.   Яке мистецтво провокує переїдання?  (кулінарне)

2.   Який ви знаєте торт, назва якого співзвучна з містом?  (Торт "Прага")

3.   Як називається документ, необхідний для приготування страви? (Рецепт.)

4.   Пиріг, з якою фруктовою начинкою вважається національним англійським блюдом? (Яблуко)

5.   Як називається виріб, народжений з піни? (Безе)

6.   Скручена страва - це... ?  (рулет)

7.   Що перетворює морс в кисіль?  (Крохмаль)

8.   Чудовий кондитерський виріб?  (Торт)

9.   Як називаєть виріб, що пружинить як батут у мультфільмах? (Желе) 10. Яка назва торту, що нагадує відомого французького полководця?

  ( «Наполеон»)

11.             Овальний виріб довгастої форми, ширше і в той же час вужчий, його готують з дріжджового або листкового тіста з різними видами начинок. (Кулеб'яка).

12.             Виріб який довго зберігається, виготовляється з оздобленням глазур’ю.

Рецепт включає в себе наступні інгредієнти: кориця, мед.  (Пряники).

13.             Виріб, що випікається на різдво?  (Калач).

 

Підводимо підсумки.

 

Життя - це гра, і ми всі в ній актори.

У кожного своя роль:

Хто ми? Вирішуємо для себе самі,

Ким бути, ким стати,

Доля, яку потрібно вирішити

Або просто плививти по течії, Іти за кимось або вести за собою. Втілюйте свої мрії в реальність І вибирайте свій шлях до вершин.

 

Дякуємо всім за участь!  

Хотілося б дізнатися ваше враження від виховної години.

-   Сподобалася вам чи не сподобалася виховна година?

-   Що, на нашу думку, було найцікавішим у виховній годині?

-   Що нового ви дізналися?

-   У  чому актуальність обраної вами професії?

(здобувачі освіти висловлюють свою думку з приводу заходу)

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела

 

1.        В.В. Похлєбкін. Кулінарний словник. М., Центрполіграф. 1997

2.        В.В. Похлєбкін. Історія найважливіших продуктів харчування. М., Центрполіграф.   1997

3.        http://www.stihi.ru/2010/03/12/7999

4.        http://festival.1september.ru/

5.        http://gpls.shkola-online.ua/istorii-professii.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 

 

Кондитерські підприємства 

 

Кафе-кондитерська «номер 1»

 

У кожному з нас живе захоплена дитина, яка вірить в чудеса і просто любить свята і солодощі. І, напевно, кожен в глибині своєї душі мріє хоча б ненадовго опинитися в Казці. Де є веселі звірята з добрими очима. Де в горах живуть милі працьовиті гноми, по морях плавають веселі пірати, а в блакитних озерах - граціозні білосніжні лебеді ...  

Кондитерська компанія «номер 1» вже більше 10 років випускає рулети, торти, тістечка. В архіві кондитерських виробів зберігається величезна кількість рецептів. Кондитерська компанія пред'являє високі вимоги до якості продукції. Компанія не тільки дотримується традицій і використовує класичні рецепти. Кондитери, що працюють тут, постійно проходять навчання та розвивають свої знання та навички, беруть участь у конкурсах, що дозволяє їм створювати нові смаки і оновлювати асортимент відповідно до сучасних тенденцій у сфері кондитерського мистецтва. Якість будь-якого продукту, випущеного з цехів «номер 1», знаходиться на найвищому рівні. У кондитерських виробах використовуються тільки натуральні продукти. Вироби збираються, просочуються і декоруються тільки вручну.

Кондитерська «номер 1» користується високим попитом. В асортименті представлені торти, тістечка і т.д. Продукцію можна придбати в магазині або замовити! Продукція відрізняється високою якістю і з натуральних продуктів. 

Майстри працюють з найвищим рівнем і з дуже великим досвідом роботи! Звичайно, в персонал намагаються внести свіжі думки і роблять це за допомогою нових молодих фахівців.

 

 

Кафе -кондитерська "номер 2"

 

Кафе - кондитерська «номер 2» працює вже майже два десятиліття. Весь цей час воно  відоме високою якістю продукції і рівнем послуг, що надаються. Підтвердженням цього є позитивні відгуки і підвищений попит на продукцію компанії.  

Асортимент продукції змінюється щомісяця. Запорука якості продукції - в професіоналізмі майстрів, відповідальному ставленні до своєї роботи і найсучаснішому обладнанні. Найвищий рівень майстерності кондитерів і щорічно підтверджується дипломами з конкурсів кондитерського мистецтва.

Крім традиційних тортів і тістечок для кондитерських виробів, кондитерська пропонує гостям насолодитися рум'яними млинцями, скуштувати ситні гарячі пироги, підняти настрій свіжозвареною кавою і порадувати діточок смачним м'яким морозивом. Дружнє обслуговування і затишна атмосфера не залишать вас байдужими

В асортименті кондитерських виробів багато смачних тортів, тістечок, печива і пирогів. Але асортимент постійно розширюється. Спеціально до нового року майстри розроблюють солодкі новинки. Це пиріг з чізкейком, виготовлений з сиру, лимонної цедри і крему, на основі білого бісквіта. Найніжніший торт «Шоколадна казка», до складу якого входить шоколадний бісквіт, просочений коньячним сиропом і масляним кремом з додаваннямторта гарячого сиру і темного шоколаду.  Торт, виготовлений у формі кільця заварного тіста, всередині якого знаходиться легкий кремовий заварний крем на жовтках з лимонною цедрою і кремом. Два види печива. Пісочне печиво, з додаванням марципану і сиру, покрите пелюстками мигдалю в кремовій карамелі. І повітряне печиво «Спокуса» безе з шматочками фундука. 

Майстерно виконані, незвично і стильно подані, привертають увагу. Роботи наших майстрів викликають інтерес професіоналів з інших кондитерських, були навіть запити на майстер-класи та  подяки за отриманий досвід.

 

 

 

Кафе-кондитерська "номер 3"

 

Кондитерський цех «номер 3» випускає широкий асортимент кондитерських виробів: торти, тістечка, рулети, кекси на будь-який смак і процвітання покупця. У любителів солодкого завжди є вибір між класичними тортами (від печива до безе), тортами за оригінальним рецептом і кондитерськими виробами на замовлення. Маленьких ласунів завжди порадує великий вибір чудових тортів.

Продукція реалізується в більшості торгових точок міста. Кондитерська спеціалізується на борошняних кондитерських виробах, пряники, кекси, кулічі, калачі тощо, і все це виготовляється виключно вручну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку