Методична розробка заняття-конференції з елементами дослідження та впровадження проектної й комп’ютерної технологій з теми "Білки,жири, вуглеводи як компоненти харчування людини"

Про матеріал
Альтернативою традиційним методам навчання може бути метод проектів. Цей метод завжди орієнтований на самостійну роботу студентів – індивідуальну, групову, парну. Якщо говорити про метод проектів, як про педагогічну технологію, то вона включає в себе сукупність дослідницьких, пошукових, проблемних методів, творчих за своєю суттю. Творчість – вища форма діяльності студента. Завдання, пов’язані з проектом, я використовую, особливо на заняттях – конференціях і наукових конференціях. Проектні завдання формують образні навички (творчу компетентність): свідоме ставлення до навчання, творчий підхід до розв’язання завдань,бачення зв’язків з іншими предметами, презентація досягнень. Пропоную методичну розробку заняття – конференції з елементами дослідження та впровадження проектної й комп’ютерної технологій.
Перегляд файлу

Альтернативою традиційним методам навчання може бути метод проектів. Цей метод завжди орієнтований на самостійну роботу студентів – індивідуальну, групову, парну. Якщо говорити про метод проектів, як про педагогічну технологію, то вона включає в себе сукупність дослідницьких, пошукових, проблемних методів, творчих за своєю суттю. Творчість – вища форма діяльності студента.

Завдання, пов’язані з проектом, я використовую, особливо на заняттях – конференціях і наукових конференціях. Проектні завдання формують образні навички (творчу компетентність): свідоме ставлення до навчання, творчий підхід до розв’язання завдань,бачення зв’язків з іншими предметами, презентація досягнень.

Пропоную методичну розробку заняття – конференції з елементами дослідження та впровадження проектної й комп’ютерної технологій.

РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ

Тема: Білки,жири, вуглеводи як компоненти харчування людини.

Мета: розглянути роль білків, жирів та вуглеводів в організмі як компонентів харчування людини; дати поняття про основи раціонального харчування; сприяти формуванню мотивації до здорового способу життя; виховувати почуття відповідальності за власне здоров’я.

Обладнання: комп’ютерна презентація.

Тип заняття: вивчення і закріплення нових знань.

Предметні компетентності: уміння вчитися, здоров’язбережувальна, інформаційно – комунікативна.

Міжпредметні зв’язки:

забезпечуючі: біологія;

 забезпечувані: органічна хімія, безпека життєдіяльності.

Форма заняття: заняття з елементами дослідження та впровадження проектної та комп’ютерної технології.

Хід заняття

I. Організаційний момент.

II. Мотивація навчальної діяльності.

Викладач. Добрий день. Я рада вас вітати на сьогоднішній конференції «Органічні сполуки і здоров’я людини». Ви кмітливі, завзяті і молоді. Щодня ви пізнаєте життя, відкриваєте для себе світ, відкриваєте світу себе. Дуже хочеться, щоби кожен із вас показав себе сьогодні через знання і дії. Отож запрошую вас до співпраці.

Наприкінці ХХ століття лідери світової науки зарахували проблему здоров’я до кола глобальних проблем. Відомо, що здоров’я людини залежить від багатьох чинників, одним із яких є харчування.

Організм людини потребує регулярного надходження із зовнішнього середовища їжі, яка містить поживні речовини – білки,жири та вуглеводи.

Поживні речовини – це життєво необхідні складові частини їжі, що використовуються як пластичний матеріал для побудови живої речовини клітин і є джерелом енергії, необхідної для його життєдіяльності. Крім того, з їжею організм людини отримує воду, мінеральні солі й вітаміни,які містяться у складі його клітині тканин та беруть участь у різних життєвих процесах. Вода, мінеральні солі й вітаміни потрапляють у кров незмінними. Білки,жири й вуглеводи являють собою складні органічні сполуки, які клітини організму не можуть усмоктувати та використовувати безпосередньо. Тому, потрапивши до організму людини, вони піддаються спочатку механічній,  а потім хімічній дії.

Ви запитаєте, яке це має відношення до хімії. Ми з вами і все довкола складається з речовин, вивченням складу яких займається наука хімія. Людина на 60% складається з води, 34% становлять органічні речовини і 6% - неорганічні. Експериментально встановлено, що в організмі дорослої людини метали складають 3% ( якщо 70кг – то 2,1кг металів, а це дуже багато).

Однією з умов, що є запорукою чудового здоров’я, є харчування. Їжа – друг і їжа – ворог. Свого часу академік Павлов відзначив: «Коли надмірне захоплення їжею – тваринність, то повна неуважність до  неї – принаймні нерозсудливість». Що їсти й пити, коли і скільки, у якому поєднанні, що корисне, а що ні - на ці питання існує безліч відповідей. Поглянемо на харчування з точки зору хімії та біології.

Збереженню і зміцненню здоров’я сприяє традиційне харчування. Повсякденною їжею українців були страви з продуктів рослинного і тваринного походження. Найбільшого поширення  набула їжа із зернових – проса, гречки, кукурудзи, ячменю, вівса,а також бобових – квасолі, гороху тощо. Другим «хлібом» вважалася картопля. Серед овочів найбільше споживали гарбузів, огірків, кавунів, динь, із коренеплодів – столового та цукрового буряка, редьки, моркви, з ягід – вишні, сливи, терен, шипшину. Також полюбляли їжу з продуктів тваринного походження (молоко, яйця, сало, м’ясо, риба).

Здавна в Україні існували харчові заборони: переїдання, споживання конини. Із часів хрещення Київської Русі поширення набули пости: сім тижнів Великого посту перед Великоднем, від трьох до шести тижнів Петрівки, два – Спасівки, шість – Пилипівки і щотижневі пости в середу та п’ятницю.

Харчувалися  українці залежно від режиму праці. Селяни їли три-чотири рази на день: сніданок, обід, полудень, вечеря. Окремо готувалася обрядова їжа: для родин, весіль, поховальних обрядів. Їжа українців була багата на білки рослинного походження, вуглеводи, жири, вітаміни, мікроелементи.  Вона сприяла зміцненню здоров’я.

Для повноцінного живлення рослин, тварин і людини потрібно щонайменше 12 елементів – це C, O, H, N, P, S, K, Na, Cl, Ca, Mg, Fe.

Крім цих основних елементів, живі організми потребують у невеликих кількостях і такі елементи, як B, Rb, I, Br, Zn, Mn, Cu, Co, Mo та ін. Ці елементи називають мікроелементами, або мінеральними вітамінами. Вони входять до складу ферментів, білків. Багато вчених вважають, що в живому організмі присутні не тільки всі хімічні елементи, але кожен з них виконує певну біологічну функцію. Достовірно встановлено роль близько 30 елементів, без яких організм людини не може нормально існувати. Кожен з елементів у певних кількостях необхідний живому організму, а при надлишку має токсичну дію.

«Здоров’я настільки важливіше за решту життєвих благ, що здоровий жебрак щасливіший за хворого короля» – стверджував Артур Шопенгауер. Так від чого залежить наше здоров’я? Як його зберегти? Що треба робити, щоб позбутися шкідливих звичок? Це заняття допоможе знайти відповіді на ці запитання.

III. Основна частина.

Епіграфом нашого заняття стануть слова давньогрецького філософа Сократа: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.»

Виступи учасників конференції.

Людина пізнала безмежні глибини океану й неозору височінь неба. та це – ніщо порівняно зі знаннями про саму людину. Якщо уявити наш організм величезним мегаполісом із висотними будівлями, складною системою комунікацій, то білки – це будівельні матеріали, вуглеводи – електростанції, а жири – супермаркети і склади. Та варто вийти з ладу хоча б одній ланці в ланцюгу – і в налагодженому механізмі неминуче виникне збій. Вчасно не підвезуть матеріали – упадуть старі стіни, а нові не будуватимуться. Порожні склади – можливий голод. А якщо відключать електрику – не опалюватимуться будинки, не буде працювати транспорт, зупиняться заводи й фабрики. Життя міста завмре.

Функціонування залежить від нас, точніше, від нашого харчування.

Презентація проекту «Будівельні матеріали».

Ми звикли ділити білки на рослинні і тваринні, як на біле і чорне, хоча, з точки зору харчової цінності, важливе не стільки «походження», як стільки вміст у них амінокислот.

Щоб поповнити організм якісними та корисними матеріалами, зробіть ставку на рослинні й тваринні білки у співвідношенні приблизно 1:1. Причому було б непогано, якби тваринних було трохи більше. На добу людині їх потрібно 0,4 – 1,2г. на кожен кілограм ваги тіла. Дітям, вагітним і жінкам, які годують немовлят груддю, необхідно більше – білки потрібні для будівництва нових клітин і є одним зі складників грудного молока.

Де шукати будівельні матеріали? Звичайно там, де їх найбільше! Білка багато у птиці – 21%, рибі – 13-21%, яловичині – 20%, баранині – 17%, свинині – 15%, сирі – 21%, кисломолочному сирі – 14%, рибі – 13-21%,  яйцях – 13%. Багато його й у рослинах: сої – 42%, гречці – 13%.

При хронічному дефіциті хоча б декількох незамінних амінокислот виникає білкова недостатність. Людина відчуває занепад сил, організм не опирається захворюванням. Тому дієтологи не радять вегетаріанство та обмеження кількості білків у раціоні, оскільки результатом цього стає рідке тьмяне волосся та нігті, які розшаровуються. Значення білків визначається не лише різноманіттям їх функцій, а й незамінністю іншими харчовими речовинами. Якщо жири і вуглеводи в тій або іншій мірі взаємозамінні, то білки компенсувати неможливо. Тому білки вважаються найбільш цінними компонентами їжі. Досвід показав, що тривале безбілкове харчування веде до загибелі організму.

Але якщо на будівництво неперервним потоком звозити цеглу, цемент, бетон, робочі не зможуть із цим усім упоратися, і на місці майбутньої гарної будівлі утворяться негарні завали. Те ж саме відбудеться і з організмом, «заваленим» білком. Надлишок білків не йде на користь: печінка та нирки перевантажуються, що може призвести до різних захворювань.

В одному грамі білків – 4,1 ккал.

Презентація проекту «Супермаркети».

У свідомості багатьох людей поняття «жир» і «зайва вага» – синоніми. Та головна місія жиру – рятувати від переохолодження та слугувати енергетичним джерелом довготривалого використання. Не дивно, що в меню народів Півночі так багато тваринних жирів. Харчова цінність жирів зумовлена їх високою тепловою спроможністю. У цьому аспекті вони займають перше місце в ряді харчових речовин. Один грам жирів дає при згорянні в середньому 38кДж, теплоти (відповідна кількість білків – 22кДж, вуглеводнів – 16кДж). Під дією ліпази всі жири розкладаються на вищі карбонові кислоти та гліцерин. Якби провести такий експеримент: на сніданок людині дати канапку з вершковим маслом і кетовою ікрою та каву з молоком; на обід – на перше суп на курячому бульйоні, на друге свинячі биточки з картоплею, підсмаженою на олії, на третє компот; на вечерю – баранячий шашлик і чай. Отже, в організм надійшли тваринний (вершкове масло), риб’ячий (кетова ікра), курячий, свинячий, баранячий жири, олія. Якщо ввечері взяти на аналіз уміст кишечника, то ми не знайдемо тих жирів, які людина отримала за день, а буде виявлена суміш жирних кислот, що входили до складу спожитих жирів і гліцерин, який із часом перетвориться на жир іншого складу, що накопичується в організмі людини.

 То, може, краще людину нагодувати стеариновою свічкою й дати запити склянкою гліцерину? Так дешевше! Дешевше, але не краще! Таким чином людину нагодувати неможливо. Травний процес відбувається за участю ферментів, він дуже складний і залежить від багатьох факторів. Шлунок людини – це «хімічний реактор» для їжі, а не для хімічних реагентів.

Уперше жири синтетичним способом було отримано з неорганічних речовин у 1854р. французьким хіміком М. Бертло. Але сучасна харчова промисловість жири синтетичним способом не отримує. Рідкі жири рослинного походження перетворюються на тверді методом гідрогенізації.

Жири входять до складу клітинних стінок і нервової тканини, тому без них неможливе утворення нових клітин. Саме жири – будівельні матеріали для гормонів і провідники для жиророзчинних вітамінів А, D, E, K. Завдяки жирам можна суттєво збільшити калорійність їжі для тих, хто займається важкою фізичною працею. нормальна кількість жиру в організмі складає близько 10-12%.

Значення жирів у життєдіяльності організму

Однією з основних функцій жирів є енергетична, адже під час окиснення 1 г жиру виділяється вдвічі більше енергії, ніж під час окиснення такої самої порції білка. Разом із тим жири виконують й інші функції: захисну (підшкірний шар жиру у тварин захищає їхній організм від переохолодження); резервну (деяким організмам, наприклад верблюдам, властиве відкладання жирів «про запас» із подальшим їх використанням у разі відсутності корму й води); структурну (входять до складу клітинних мембран); транспортну (транспортують жиророзчинні вітаміни).

Поліненасичені жири

Це найбільш цінні жири. Деякі з них в організмі не синтезуються, а тому повинні надходити з їжею. Наприклад, жирні кислоти омега-6 та омега-3, які виявляють протизапальну дію, допомагають засвоєнню жиророзчинних вітамінів, знижують рівень шкідливого холестерину, корисні для нервових клітин. До речі, у жителів Гренландії серцево-судинні захворювання зустрічаються дуже рідко, тому що в раціоні нащадків вікінгів було багато морепродуктів,які містять ці кислоти.

Мононенасичені жири

Можуть продукуватися в організмі самостійно. Підвищують рівень корисного холестерину, укріплюють стінки кровоносних судин. Необхідні для гарного вигляду шкіри, волосся та нігтів.

 «Склад переповнений»

Ми звикли додавати в страви жиру більше, ніж потрібно. Пам’ятайте, що після смаження він узагалі втрачає свою цінність. Його надлишок загрожує захворюваннями печінки, порушеннями процесів обміну, він стає головною причиною ожиріння. Спеціалісти вважають, що їжа з великим умістом жиру підвищує ризик розвитку ракових захворювань та атеросклерозу.

«Склад порожній»

Виключаючи зі свого харчування жири, ви завдаєте шкоди здоров’ю! Не зменшуйте їх кількість у раціоні нижче 10%, адже жири, які містяться в рибі,рослинних оліях і молочних продуктах,необхідні для засвоєння жиророзчинних вітамінів. Нестача цих речовин порушує діяльність центральної нервової системи.

Між іншим, щоб схуднути,у раціон необхідно додавати жири! Без них порушується жировий обмін,і жири, які вже відклалися в організмі,не будуть використовуватися.

Рахунок

Оптимальне співвідношення: ⅓ рослинних і ⅔ тваринних жирів. Дієтологи вважають, що на добу нам необхідно не більше 70 й не менше 30г жиру.

«Адреси супермаркетів»

Поліненасичені жири містяться в жирній рибі,м’яких сортах маргарину,кукурудзяній, соняшниковій, соєвій олії. Жирні кислоти омега-6 є в оливковій і соняшниковій олії, а омега-3 – у волоських горіхах, сої,лососі, сардині. Учені вважають, що вживання жирної риби двічі на тиждень знижує ризик утворення тромбів.

Адреса мононенасичених жирів – маслинова, рапсова олії, арахісове масло, авокадо.

Ненасичені жири містяться у твердих сирах, м’ясі, вершковому маслі.

В одному грамі жирів – 9 ккал.

В одному грамі білків – 4,1 ккал.

Презентація проекту «Електростанції».

Наші особисті електростанції – це вуглеводи. Вони виробляють глюкозу – стратегічне пальне для тіла й мозку. Частина невикористаної глюкози перетворюється на глікоген і відкладається в печінці та м`язах.

Та несправедливо применшувати роль вуглеводів лише як паливного матеріалу. Вони також необхідні для побудови клітин і тканин.

Види пального

Швидкі вуглеводи (цукор і глюкоза) забезпечують миттєвий сплеск енергії. Їх використовують як екстрене пальне – щоб моментально втамувати голод. Але за підйомом обов’язково буде різкий спад і виникне слабкість. Підступність швидких вуглеводів ще й у тому, що при їх травленні витрачаються вітаміни групи  В, необхідні для діяльності мозку. Правда, це відноситься до кондитерських виробів, а не фруктів .

Повільні вуглеводи забезпечують нас фізичною енергією не так швидко, зате діють вони довше. У цьому їх перевага. До повільних вуглеводів відноситься крохмаль, який поступово розщеплюється в травному тракті, а також клітковина,що практично не засвоюється організмом, зате очищує слизові шлунку та кишечника від шлаків.

Енергетичний «бум»

На вуглеводи (навіть корисні повільні) повинно припадати не більше 60% калорій від щоденного раціону. Усе, що з’їдається більше цього й не витрачається на фізичні навантаження, неминуче перетвориться на підшкірний жир.

Енергетична криза

Навіть невелике зниження рівня цукру в крові може викликати занепад сил. Отже, відмовлятися від вуглеводів не можна, особливо від тих, що надходять із рослинною їжею – це призводить до дефіциту солей Калію, Магнію і Феруму. Як наслідок, розвивається ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, анемія, вірусні хвороби.

Особливо чутливі до нестачі вуглеводів нервові клітини.

Лічильник енергії

Оптимально отримувати на добу 4-8г вуглеводів на кожен кілограм ваги тіла, при чому солодкі швидкі вуглеводи повинні складати не більше чверті раціону, три чверті – повільні. Бажано не вживати  таке неякісне «пальне», як цукор у чистому вигляді.

Джерела пального

Якщо вам потрібно терміново «підзарядитися» зверніть увагу на «швидке» пальне – фрукти, ягоди, мед, моркву, диню. А надовго вас забезпечать енергією картопля, крупи, макаронні вироби. Основні постачальники клітковини – овочі, фрукти, бобові, горіхи. Візьміть до уваги, що найбільше клітковини – у зовнішньому шарі зерна. Тому коричневий рис, хліб із висівками та вироби із цільного зерна – невичерпні джерела клітковини.

В одному грамі вуглеводів – 4 ккал.

 

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів у щоденному раціоні повинно складати 1:1,2:4.

Збалансоване харчування

Потреби людей у різних речовинах неоднакові. Вони залежать від багатьох факторів: статі, віку, активності, стану здоров’я, розмірів тіла й навіть від температури навколишнього середовища (у теплу пору року людина потребує менше їжі) тощо. Важливо, щоб надходження білків, жирів і вуглеводів компенсувало енергетичні витрати організму. Вони збільшуються під час важкої фізичної й розумової роботи, інтенсивних тренувань, захворювань. Харчовий раціон також повинен містити вітаміни і мінеральні солі.

Людина не вживає окремо білки, жири чи вітаміни. Ці речовини входять до складу харчових продуктів, до того ж у різних співвідношеннях. Тому продукти потрібно добирати орієнтуючись на вміст у них певних поживних речовин.

Із їжею мають надходити також речовини, які не перетравлюються в кишечнику, - так звані грубоволокнисті речовини. До них належить целюлоза, що стимулює просування їжі по травному тракту. Грубоволокнисті речовини зв’язують зайві жири в кишечнику й перешкоджають їх надходження до лімфи.

Аби травна система функціонувала нормально, Їсти потрібно невеликими порціями через певні проміжки часу. Краще приймати їжу чотири рази на добу в один і той же час. Це призводить до формування умовних рефлексів, і травні соки починають виділятися в певний час ще до їди. Відповідно, і їжа засвоюється значно  швидше.

І недостатнє, і надмірне споживання їжі спричиняє тяжкі наслідки. Останнім часом лікарі все більше стикаються саме з наслідками надмірного споживання їжі, наприклад, з ожирінням. Ожиріння є результатом переваги споживання жирів і вуглеводів над їх розщепленням. Зайвий жир і вуглеводи перетворюються на жирові запаси. Шляхом до ожиріння є постійне вживання чипсів і солодких напоїв, багатих на вуглеводи. Наслідки цього захворювання дуже тяжкі: високий кров’яний тиск, цукровий діабет, Атеросклероз, хвороби хребта й суглобів тощо.

М’ясо, рибу, крупи, більшість овочів перед вживанням піддають термічній обробці. Так ці продукти харчування перетворюють на страви, Які засвоюються організмом людини краще за сирі продукти. Наприклад, крохмаль, що міститься в картоплі, У сирому вигляді лише частково перетравлюється в тонкому кишечнику. Після термічної обробки він легко розщеплюється навіть ферментами слини в ротовій порожнині.

Проте потрібно вживати й сирі овочі та фрукти. Їх целюлозні волокна підсилюють перистальтику кишечнику. Крім того, у сирих овочах міститься  велика кількість вітамінів, які під час термічної обробки частково або повністю руйнуються. Деякі вітаміни не витримують також дії світла й тривалого зберігання.

В одному грамі білків – 4,1 ккал.

Презентація проекту «Електростанції».

Наші особисті електростанції – це вуглеводи. Вони виробляють глюкозу – стратегічне пальне для тіла й мозку. Частина невикористаної глюкози перетворюється на глікоген і відкладається в печінці та м`язах.

Та несправедливо применшувати роль вуглеводів лише як паливного матеріалу. Вони також необхідні для побудови клітин і тканин.

Види пального

Швидкі вуглеводи (цукор і глюкоза) забезпечують миттєвий сплеск енергії. Їх використовують як екстрене пальне – щоб моментально втамувати голод. Але за підйомом обов’язково буде різкий спад і виникне слабкість. Підступність швидких вуглеводів ще й у тому, що при їх травленні витрачаються вітаміни групи  В, необхідні для діяльності мозку. Правда, це відноситься до кондитерських виробів, а не фруктів (додаток 2).

Повільні вуглеводи забезпечують нас фізичною енергією не так швидко, зате діють вони довше. У цьому їх перевага. До повільних вуглеводів відноситься крохмаль, який поступово розщеплюється в травному тракті, а також клітковина,що практично не засвоюється організмом, зате очищує слизові шлунку та кишечника від шлаків.

Енергетичний «бум»

На вуглеводи (навіть корисні повільні) повинно припадати не більше 60% калорій від щоденного раціону. Усе, що з’їдається більше цього й не витрачається на фізичні навантаження, неминуче перетвориться на підшкірний жир.

Енергетична криза

Навіть невелике зниження рівня цукру в крові може викликати занепад сил. Отже, відмовлятися від вуглеводів не можна, особливо від тих, що надходять із рослинною їжею – це призводить до дефіциту солей Калію, Магнію і Феруму. Як наслідок, розвивається ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, анемія, вірусні хвороби.

Особливо чутливі до нестачі вуглеводів нервові клітини.

Лічильник енергії

Оптимально отримувати на добу 4-8г вуглеводів на кожен кілограм ваги тіла, при чому солодкі швидкі вуглеводи повинні складати не більше чверті раціону, три чверті – повільні. Бажано не вживати  таке неякісне «пальне», як цукор у чистому вигляді.

Джерела пального

Якщо вам потрібно терміново «підзарядитися» зверніть увагу на «швидке» пальне – фрукти, ягоди, мед, моркву, диню. А надовго вас забезпечать енергією картопля, крупи, макаронні вироби. Основні постачальники клітковини – овочі, фрукти, бобові, горіхи. Візьміть до уваги, що найбільше клітковини – у зовнішньому шарі зерна. Тому коричневий рис, хліб із висівками та вироби із цільного зерна – невичерпні джерела клітковини.

В одному грамі вуглеводів – 4 ккал.

В одному грамі білків – 4,1 ккал.

Презентація проекту «Електростанції».

Наші особисті електростанції – це вуглеводи. Вони виробляють глюкозу – стратегічне пальне для тіла й мозку. Частина невикористаної глюкози перетворюється на глікоген і відкладається в печінці та м`язах.

Та несправедливо применшувати роль вуглеводів лише як паливного матеріалу. Вони також необхідні для побудови клітин і тканин.

Види пального

Швидкі вуглеводи (цукор і глюкоза) забезпечують миттєвий сплеск енергії. Їх використовують як екстрене пальне – щоб моментально втамувати голод. Але за підйомом обов’язково буде різкий спад і виникне слабкість. Підступність швидких вуглеводів ще й у тому, що при їх травленні витрачаються вітаміни групи  В, необхідні для діяльності мозку. Правда, це відноситься до кондитерських виробів, а не фруктів (додаток 2).

Повільні вуглеводи забезпечують нас фізичною енергією не так швидко, зате діють вони довше. У цьому їх перевага. До повільних вуглеводів відноситься крохмаль, який поступово розщеплюється в травному тракті, а також клітковина,що практично не засвоюється організмом, зате очищує слизові шлунку та кишечника від шлаків.

Енергетичний «бум»

На вуглеводи (навіть корисні повільні) повинно припадати не більше 60% калорій від щоденного раціону. Усе, що з’їдається більше цього й не витрачається на фізичні навантаження, неминуче перетвориться на підшкірний жир.

Енергетична криза

Навіть невелике зниження рівня цукру в крові може викликати занепад сил. Отже, відмовлятися від вуглеводів не можна, особливо від тих, що надходять із рослинною їжею – це призводить до дефіциту солей Калію, Магнію і Феруму. Як наслідок, розвивається ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, анемія, вірусні хвороби.

Особливо чутливі до нестачі вуглеводів нервові клітини.

Лічильник енергії

Оптимально отримувати на добу 4-8г вуглеводів на кожен кілограм ваги тіла, при чому солодкі швидкі вуглеводи повинні складати не більше чверті раціону, три чверті – повільні. Бажано не вживати  таке неякісне «пальне», як цукор у чистому вигляді.

Джерела пального

Якщо вам потрібно терміново «підзарядитися» зверніть увагу на «швидке» пальне – фрукти, ягоди, мед, моркву, диню. А надовго вас забезпечать енергією картопля, крупи, макаронні вироби. Основні постачальники клітковини – овочі, фрукти, бобові, горіхи. Візьміть до уваги, що найбільше клітковини – у зовнішньому шарі зерна. Тому коричневий рис, хліб із висівками та вироби із цільного зерна – невичерпні джерела клітковини.

В одному грамі вуглеводів – 4 ккал.

ВИСНОВКИ

Важливі правила для здорового способу життя

  1.                    Не переїдайте.
  2.                    Дотримуйтеся раціону харчування, що відповідає вашому віку.
  3.                    Намагайтеся знайти роботу, що принесе вам задоволення.
  4.                    Знайдіть собі пару! Любов і ніжність є найкращим засобом проти старіння. Коли людина закохана, організм виробляє гормон ендорфин, або гормон щастя, який сприяє зміцненню імунної системи.
  5.                    На все майте свою точку зору. Людина, котра усвідомлює цінність свого життя і має прагнення, менше ризикує піддатися депресії, ніж людина, котра пасивно пливе за течією.
  6.                    Рухайтеся! Навіть 8 хвилин на день, присвячені фізкультурі чи спорту, продовжують життя. У цей час вивільнюються гормони росту.
  7.                    Спіть у прохолодній кімнаті. Найкраща температура для сну 17-18 °С.
  8.                    Час від часу балуйте себе.
  9.                    Не завжди стримуйте гнів у собі. Та людина, котра постійно тамує в собі незадоволення, замість того, щоб висловитися, а часом і посперечатися, більш вразлива до хвороб.
  10.                Тренуйте головний мозок. Кросворди, колективні ігри з розумовою діяльністю, іноземні мови, математичні підрахунки змушують мозок працювати, одночасно активізуючи роботу серця, системи кровообігу та обміну речовин.

Але при цьому не забувайте, що надлишок фізичних навантажень може мати негативні наслідки. Зайві навантаження можуть пошкодити м’язи, кістки. Заняття спортом більше двох годин на день викликає проблеми зі здоров’ям: хронічна втома, поганий сон, головний біль, депресія, проблеми в системі травлення.

 Здоровий спосіб життя покращує якість вашого життя і життя людей, котрі знаходяться поруч із вами!

 

ІV. Підсумок заняття.

Прийом «Мікрофон». Яку інформацію ви сьогодні засвоїли?

V. Домашнє завдання.

 Підготувати проекти на теми:

1 Загальні уявлення про лікарські препарати та їхній вплив на живий організм.

2 Вплив алкоголю на живий організм.

3 Вплив наркотичних речовин на живий організм.

4 Вплив тютюнопаління на живий організм.

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
7 червня 2021
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку