Методична розробка заняття з дкоративно ужиткового мистецтва "Домовик"

Про матеріал
Методична розробка може бути корисною керівникам гуртків, вчителям образотворчого мистецтва та трудового навчання, вихователям дошкільних установ.
Перегляд файлу

 

Мтодична розробка заняття декоративно – ужиткового мистецтва «Сувенір»

 на тему «Домовик»

підготувала кер. гуртка Снігірьова Н.О.

Методичний коментар

  «Той хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього»

                                                                                                  (Максим Рильський)

Кожен народ, кожна нація тримається на прадідівських традиціях, звичаях, символах, віруваннях. І тільки вивчаючи і знаючи ці традиції ми зможемо передавати культурну спадщину свого народу, набуту віками нащадкам. І таким чином  підтримувати козацький рід якому, як відомо, «немає переводу».

Ми живемо в епоху глобалізації, яка робить наш світ універсальним, наповнює наше життя стандартами. Але не можна втрачати свою самобутність. Треба прагнути зберегти унікальність, звертаючись до історичних коренів. Тому дуже актуальною стала тема етнічних культур, яка увібрала в себе духовний досвід тисячоліть. Але на жаль в Україні люди більше обізнані про принципи «фен – шуй» ніж про культурні традиції свого народу.
Ми нині практично втратили навики повсякденного захисту, які використовували наші предки, тому ми опиняємося досить легкою здобиччю для недоброзичливих сил.
Слов'янська міфологія комусь здається пережитком минулого, що не має нічого спільного з реальністю, проте ми постійно стикаємося з нею в повсякденному житті. Нерідко в наш час можна почути поради: обов'язково носи з собою шпильку або прикривай рот, коли позіхаєш, інакше нечисть може влетіти і оселитися в тобі.
Історія виникнення оберегів губиться в глибині століть. Наші предки за багато століть практичних спостережень і експериментів дізналися поєднання предметів, що допомагають в справах і охороняють від неприємностей.

Мрії, віру в добро і щастя, турботу про дітей люди пов'язували з певними символами, укладеними в оберегах і амулети. На жаль, у вирі швидкостей сучасного світу багато хто з нас забув про мудрість минулих днів, але все ж ці знання і таємниці збереглися. Ще тоді наші пращури помітили, що той чи інший предмет приносить удачу на полюванні або любовну перемогу, і почалася історія оберегів.

Наші далекі предки мудро і по-господарськи використовували добру силу природи. Їхня щира віра в чудесні можливості таких простих і звичних речей як віник, підкова тощо, знайшла своє відображення в оберегах для дому.


Саме тому актуальність даної теми полягає в тому щоб воскресити знання і віру людей у магічні властивості оберегів, а так само їх необхідність в сучасному світі. Основна мета  занять не тільки навчити дитину зробити ту чи іншу річ, але і навчити розуміти, що він сам може взяти активну участь в оздобленні будинку, створенні затишку та гарного настрою в ньому або приготувати подарунки для близьких йому людей.

 

 

 

 

Розробка заняття може бути корисною керівникам гуртків, вчителям образотворчого та трудового навчання.

Тема заняття:   «Домовик» (виготовлення оберегів для дому з природних матеріалів).

Тип заняття комбінований ( бесіда с поясненням, практична робота, самостійна робота).

Мета:

Навчальна: забезпечити засвоєння вихованцями технології виготовлення оберегів. Удосконалювати практичні навички роботи з тканиною та голкою. Збагатити словниковий запас дітей: «Оберіг», «Домовий», «Народні традиції».

Розвивальна: сприяти розвитку пізнавальних інтересів. Викликати естетичні переживання, захоплення мудрістю предків. Розвивати фантазію, абстрактне мислення, привчати дітей до композиційної оригінальності у виробах.

Виховна: виховувати в дітей інтерес до світу мистецтва та любов до рідного краю, прагнення приносити своєю творчістю радість іншим.   Поважати народні та сімейні традиції. Виховувати патріотичні почуття і повагу до рідного краю.

Дидактичне забезпечення: Презентація оберегів.

Матеріальне – технічне забезпечення: мішковина, мотузка, шматочок червоного фетру, картон, нитки, голка, ножиці, клей момент, клей ПВА, полотняна тканина, оченята, штучні квіти, крупи, монетки, різнотрав'я.

 

 

 

Хід заняття:

Організаційний момент: перевірка готовності до роботи.

Теоретична частина:

Мотивація навчальної діяльності:

Добрий день діти!  Сьогодні ми з вами здійснимо подорож в світ магічної сили оберегів.  І до торкнемося до душі нашого народу , який тисячоліттями збирав для нас свої звичаї, традиції, обряди, прикмети, таємничі легенди та повір‘я. 

Як у кожного народу є свої традиції,  так і у кожної родини будинок вважається притулком. Не дарма кажуть: «Мій дім – моя фортеця». Не одне тисячоліття існує перевірена часом традиція захищати і прикрашати свій будинок за допомогою оберегів. 

Оберіг – від слов'янського слова оберігати, тобто захищати, вартувати. Люди вірили, що обереги охороняють їх від хвороби, "лихого ока", хижих звірів, стихійних лих та різних напастей.

А чи знаєте ви, якими оберегами для дому зазвичай користувалися наші бабусі та прабабусі? ( ікона, віник, підкова то що)

Є повір’я, що в кожному домі існує домовик.. Він перший помічник: береже оселю від "лихого ока", заздрості, злоби, він дуже хазяйновитий. Як тільки він оселиться у вас вдома, так ви відразу відчуєте, що хтось оберігає мир і спокій в домі, зберігає затишок і благополуччя домашнього вогнища.

 

 

 

Практична частина:

Сьогодні ми з вами зануримося в світ чарівництва. А вам я  пропоную  стати маленькими чарівниками які на чаклують для своєї оселі  свого домовика котрий буде оберігати і захищати ваш дім і вашу родину.

Перед початком роботи давайте пригадаємо правила по техніці безпеки (додаток №1))

Для виготовлення домовика візьміть прямокутний шматок мішковини розміром 17 х 45 см. З двох сторін відступаємо від краю 5 см і олівцем проводимо лінію (додаток №2). Потім по черзі витягуємо нитки з мішковини з двох сторін до на міченої лінії - це у нас будуть волосся (додаток №3). Наш прямокутник складаємо навпіл і зшиваємо край. Отриманий мішечок вивертаємо на лицьову сторону і наповнюємо різнотрав'ям яке ми збирали і сушили влітку. Край мішечка міцно зав'язуємо ниткою (додаток№4).

Тепер приступаємо до виготовлення бороди і носа.  Візьміть шматочок мішковини іншого кольору розміром 15 х 5 см і розпустіть його на ниточки. Ниточки складіть у пучок і перев'яжіть по середині міцно такою ж ниткою. Тепер складіть навпіл і перев'яжіть ще раз ниткою. Ось борода і готова.

 Для носа відріжте з капронової панчохи коло 2 - 3 см в діаметрі, прошийте ниткою по краю, трошки стягніть і в середину покладіть невелику кульку з синтепону. Гарненько стягніть нитку і закріпіть декількома стібками. Носик готовий (додаток № 5).

Приступаємо до виготовлення лаптів. З картону вирізаємо дві заготовки у вигляді поєднаних лаптів, під них вирізаємо мішковину з припуском 2 см. (додаток №6) Один примірник приклеюємо з допомогою клею моменту, а в іншому під передню частину лаптя підложим шматочок синтепону

(додаток № 7). Тепер дві деталі склеюємо між собою.

 

З мотузки сплетемо кіску і обклеїмо стик личаків (додаток № 8). З допомогою клею моменту приклеюємо лапті до тулуба. (додаток № 9)

 

Приступимо до виготовлення головного убору. З мішковини вирізаємо прямокутник , складаємо навпіл і зшиваємо навскоси до складці, щоб верхня частина шапки була менше. Обрізаємо зайве, вивертаємо (додаток № 10) Надягаємо шапку на домовика і фіксуємо клеєм. Зайві волоски підстригаєм, приклеюємо бороду, носик і очі. З шматочка червоного фетру вирізаємо ротик і теж приклеюємо з допомогою клею моменту.

Тепер сплетемо з мотузки дві косички розміром 7  см. і приклеїмо їх до домовика - це будуть ручки З полотняної тканини зшиваємо 2 мішечка розміром 5 х 8 см. і заповнюємо їх крупами з допомогою клею ПВА. Мішечки приклеюємо до тулуба і обхоплюємо ручками.

А тепер прикрашаємо нашого домовика використовуючи різноманітне насіння, сухоцвіт, монети а також інші символи оберегів користуючись таблицею оберегів (додаток № 11). Ви можете зашифровати у своїй композиції побажання добра, щастя тим кому ви подаруєте свій оберіг.

Пам‘ятайте, що всі елементи прикрас необхідно приклеювати клеєм ПВА.

  Домовик готовий (додаток № 12).

 

 

Підсумки:

 Сьогодні ми з вами на чаклували добробут й затишок до власної оселі. Нехай цей оберіг наповнить ваш дім загадковістю і скритим смислом відомим тільки вам.

І пам‘ятайте, що оберегом може стати будь яка річ, котру ви робити з любов‘ю, вкладаючи до неї свої добрі почуття.

Додаток № 1

 

  1. Зберігай голку завжди в гольниці
  2. Не залишай голку на робочому місці без нитки
  3. Передавай голку в гольниці та з ниткою
  4. Не бери голку до роту, не грай з нею Не можна брати до роту
  5. Не встромляй голку в одяг
  6. До і після роботи перевір кількість голок
  7. Зломану голку не кидай, а поклади у спеціальну для цього коробку
  8. Поводься з ножицями дуже обережно. Різати кінчиками – не можна, серединкою - можна Ти колечками від себе Ножиці переверни, Та тримаючись за кінчики, Другові їх поверни! По закінченню роботи, ножиці закрий, щоб до гострих краєчків,  не торкнувся хтось другий!

 

Дотримуючись правил техніки безпеки ти зберігаєш собі здоров’я!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 2

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0222.JPG

Відрізок мішковини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                        Додаток № 3

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0228.JPG

 

Витягування нитки з мішковини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 4

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0219.JPG

 

 

                                  Мішечок з травами

 

 

 

Додаток № 5

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0231.JPG

 

Борода і ніс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 6

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0220.JPG

 

Лекало лаптів

 

 

 

 

 

Додаток № 7

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0221.JPG

 

Передня частина лаптів

 

 

 

 

 

 

Додаток № 8

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0224.JPG

 

Лапті

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 9

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0227.JPG

 

тулуб з лаптями

 

 

 

 

 

Додаток № 10

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0230.JPG

 

Шапка домовика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 11

 

 

Таблиця оберегів

 

  часник — від нечистої сили;
будинок, хата — єдність і міцність сім'ї;
горобина і шипшину — жіноча краса і молодість;
перець — чоловіче здоров'я;
гарбуз — родючість;
насіння соняшнику — здоров'я дітей та енергія сонця;
лавровий лист — слава і успіх;
гречка — родючість і достаток;
глечик — повна чаша в будинку;
кукурудза — продовження роду, згуртованість сім'ї;
горіхи і жолуді — продовження молодості;
постоли — домашній затишок, родинне щастя;
шишка — працьовитість і досягнення успіху;
мішковина — достаток і добробут;
випічка — багатство у будинку;
коса — нескінченність;
чашка — повна чаша в будинку;
жайворонки — дітонародження і родючість;
квасоля — зародження нового життя;
переплетення — знайомства та дружба;
яйце — продовження роду;
мітла вниз — вимітає сміття з хати;
мітла вгору — до грошей.

 

 

 

 

 

Додаток № 12

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\DSCN0233.JPG

 

Домовик

 

 

docx
Додано
1 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку