Методичні матеріали на тему: "Фізіологія вагітності домашніх тварин"

Про матеріал
Висвітлено питання: Поняття про запліднення і вагітність. Розвиток плода і плодових оболонок. Зміни в організмі вагітної самки. Тривалість вагітності. Плодючість тварин. Годівля, догляд та утримання вагітних тварин. Діагностика вагітності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізіологія вагітності домашніх тварин

Номер слайду 2

План. Поняття про запліднення і вагітність. Розвиток плода і плодових оболонок. Зміни в організмі вагітної самки. Тривалість вагітності. Плодючість тварин. Годівля, догляд та утримання вагітних тварин. Діагностика вагітності.

Номер слайду 3

3 Поняття про запліднення і вагітність. Запліднення-це складний фізіологічний процес взаємного злиття статевих клітин самця і самки, внаслідок чого утворюється нова клітина (зигота), здатна розвиватись і дати початок новому органзму. 1-яйцеклітина; 2-сперматозоїди; 3-проникнення сперматозоїда в яйцеклітину; 4-злиття ядер яйцеклітини і сперматозоїда.

Номер слайду 4

4 Вагітність — це природний процес, що починається із запліднення яйцеклітини та закінчується народженням дитини.

Номер слайду 5

Розвиток плода і плодових оболонок

Номер слайду 6

61-оболонка; 2-бластомери. Після чотирьох-клітинної стадії, клітини вже не тотипотентні (тотипотентність - здатність клітини шляхом поділу дати початок будь-якого клітинному типу організму). Таким чином, ідентичних (однояйцевих) близнюків на восьми-клітинної стадії вже не буває. Розподіл триває, клітин стає все більше і більше. Ця стадія називається стадією дроблення, тому що клітини тільки діляться, сам ембріон ще не росте.

Номер слайду 7

7 Через шість днів розвивається так звана бластула - порожнину 0,6 мм в діаметрі з 60 - 80 клітин. Ця порожнина є тим, що пізніше стане шлунково-кишковим трактом. Зовнішні клітини бластули формують трофобласт, вони прикріплюють ембріон до плаценти. У людей імплантація ембріона в стінку матки відбувається в кінці першого тижня.

Номер слайду 8

81-ембріональний диск ектодерми; 2-ендодерма.1-нервовий гребінь; 2-хорда; 3-екдодерм; 4-мезодерм; 5-ендодерма. Ектодермазгодом формує зовнішні частини тіла, такі, як шкіра. Але і центральна нервова система також має ектодермальне походження. Ендодерма складається з клітин, які будуть формувати травну систему, шлунково-кишковий тракт. На наступному етапі відбувається формування органів кішки. Ектодерма формує оболонку, яка покриває все тіло і потовщену складку - нервовий гребінець. В остаточному підсумку він стане трубкою, яка занурюється під шкіру і поступово буде видозмінюватися в центральну нервову систему.

Номер слайду 9

91-головна частина; 2-соміти; 3-трофобласт. Тут починаються несподівані речі: по обидва боки від нервового гребеня концентрується мезодермальна тканина, утворюючи парні симетричні освіти - соміти. Ембріон має витягнуту форму з паличкоподібними структурами по центральній осі, хорді, що представляють собою перші елементи скелета (спинний мозок у розвитку). Число сомітів збільшується. До 15-17 дня ембріон кішки досягає розміру від 2 до 10 мм. Нервова трубка закривається. Помітна голова, злегка нахилена в напрямку нижньої частини ембріона (1 - зародковий головний мозок). І знову сюрпризи: у ембріона кішки розвиваються чотири зяброві дуги! Примітивна травна система (2) вже сформована і тут буде рот кішки. З боку стравоходу формуються глибокі складки, що досягають ектодерми.

Номер слайду 10

10 Розвиток прискорюється. До 21-го дня відбувається наступне: передні зяброві дуги (як ліва, так і права) поглиблюються і в кінцевому рахунку формують слухові канали. Майбутні очі набувають пігментацію, поглиблюється канал для нюхових органів. Мозочок ділиться канавкою. До 18 дня вже можна визначити, де у кішки будуть очі і вуха. У 18-19 днів починають формуватися передні і задні лапи кошеня. Головний і спинний мозок вже присутні в рудиментарній формі. Розміри ембріона становлять від 7 до 18 мм, шия і хвіст підігнуті до тіла.

Номер слайду 11

11 Передні лапи тепер відокремлені від решти скелета, як у дорослої кішки, але задні ноги все ще в вигляді примітивних виступів. Хвіст подовжується і загинається вздовж тіла. Внутрішні канали діляться на вени для циркуляції крові і для нервів. Стають помітні гортань, бронхи і легені. Утворюються стравохід, шлунок і кишечник. Також розвиваються підшлункова, щитовидна залоза, нирки і печінка. З боку спини формується хребет. Зачатки спинного мозку з'являються в хвості. Протягом наступних днів - з 21 по 23, повністю формується верхня губа. Утворюються мочки вух. На кінцях лап, як більш темні ділянки на світлому тлі, можна відрізнити пальці. Продовжують розвиватися геніталії. Триває розвиток внутрішніх органів, кістки скелета і м'язи диференціюються, серед іншого утворюються ребра. Формується скелет і раніше складається з хрящової тканини. Розвиваються щитовидна, паращитовидні залози і серце, тимус (вилочкова залоза).

Номер слайду 12

12 З 23 по 25 день пальці передніх лап, які вже видно, але як і раніше представляють собою вирости, починають відділятися один від одного. На задніх лапах, які трохи відстають у розвитку в порівнянні з передніми, потенційні пальці починають виділятися як більш темні ділянки на світлому тлі, як це сталося раніше з пальцями передніх лап. Нирки, надниркові залози і геніталії продовжують подальшу диференціацію. Формується у примітивному спинному мозку сіра і біла речовина, поділяються і покриваються мембранної оболонкою.

Номер слайду 13

13 З 25 по 28 день розмір ембріона 21 - 40 мм. На цій стадії ембріон є дуже маленький і вже слід вживати термін плід. Розвиток і спеціалізація органів триває. На голові розвиваються щоки, підборіддя, ніс і рот. Область, де буде пупок звужується. Утворюється очеревина, легенева мембрана і діафрагма. Кістки зап'ястя, пальців і ребер все ще хрящові, але вже починають насичуватися кальцієм. В глибині щелеп формуються зуби. З 28 по 32 день розмір плода 25 - 50 мм. Плід росте швидкими темпами і більшість органів уже знаходяться у відведеному для цього місці. Кількість плодів у кішки стає важко визначити. Над очима, які вже були сформовані, розвиваються повіки, з'являються маленькі, трикутні вуха.

Номер слайду 14

1432-38 дні, розмір плода 35-60 мм. Плоди продовжують рости, голова стає відносно велика. Кішки розвиваються помітно швидше, ніж коти, звичайно, якщо плодів кілька. Шкіра стає гладкою, шерсті ще немає. Формуються зовнішні геніталії. На пальцях з'являються кігті. Очі продовжують удосконалюватися, серед іншого формується райдужна оболонка. C 38 по 44 день. Змінюється шкіра, вона стає товще, на ній з'являються складки. Вуха збільшуються, подовжується хвіст. Формується внутрішнє вухо, але ще складається з хрящової тканини. З'являються альвеоли. Формуються долі гіпофіза. У кишечнику починають рости ворсинки. Повіки практично сформовані, очі закриті. Плід досягає розміру 50-80 мм.

Номер слайду 15

15 На 44 день розмір плода збільшується до 59 - 94 мм, формується шерсть, шовковистим шаром покриваючи кошеня. З 48-го дня (65 - 125 мм), шерсть насичується пігментом, набуває кольору.

Номер слайду 16

16 Нарешті, з 58 дня починається завершальний етап вагітності кішки. Це дні, безпосередньо попередні пологів. Всі органи кошеня досить сформовані, щоб забезпечити його життєздатність. Нормально пологи відбуваються з 59 по 69 день після зачаття. До 59-го дня кошенята ще недостатньо життєздатні, щоб вижити без спеціальної медичної допомоги.

Номер слайду 17

17 Зміни в організмі вагітної самки

Номер слайду 18

181 тиждень: дні 1-7 Кішки можуть виношувати кошенят навіть від декількох самців, якщо вони вступають в контакт з більш ніж одним котом в приблизний час зачаття! Протягом першого тижня після спарювання сперма самця досягне і запліднити яйцеклітини кішки, які, в свою чергу, почнуть рух до матки, де і будуть розвиватися решту вагітності.2 тиждень: дні 8-14 На початку другого тижня запліднені яйцеклітини, що рухаються в матку, імплантують (поринуть) в неї і, тим самим, почнуть процес розвитку і зростання кошенят.

Номер слайду 19

193 і 4 неділі: дні 15-28 Протягом третього тижня імплантовані ембріони починають розвивати власні органи, що викликає всплеск гормонів у вагітної кішки. У цей період ви також можете помітити, що соски кішки можуть потемніти та кілька припустити. У третій або четвертий тиждень ваша кішка може почати страждати від нудоти, внаслідок чого вона може відмовлятися від звичайного харчування, а також може бути блювота.6 тиждень: дні 36-42 Шостий тиждень вагітності- це період, коли ви помітите збільшення апетиту вашої кішки, вона почне харчуватися "про запас", так як їй потрібно кормити кошенят. У цей час ви можете побачити і почути рух руху кошенят в животі.

Номер слайду 20

207 тижнів: дні 43-49 До сьомого тижня вагітність вашої кішки буде очевидна, а кішка матиме дуже округлий вигляд!8 тижнів: дні 50-56 На восьмому тижні ви можете чітко відчути кошенят в животі. Соски вашої кішки стануть більшими та опущеними, а сама кішка буде дуже часто вилизуватись. Вона може почати скидати шерсть на животі, що є природнім процесом, який іноді супроводжує вагітність і не є причиною тривоги. Її шерсть може відрости тільки після пологів! У цей момент апетит може кілька разів зменшитися, так як підростаючі кошенята зменшують вмістимість шлунку. Ваша кішка також шукає відповідне місце для утворення гнізда.

Номер слайду 21

219 неділя: дні 57-63 Підростаючі кошенята будуть продовжувати збільшуватися в розмірах, а у вашої кішки можуть з'являтися незначні виділення з вульви, які також можуть мати червонуватий відтінок. У цей час ви повинні бути готовими до родів у будь-який момент! Якщо ваша кішка виявляє занепокоєння, то це означає, що роди вже дуже близько!10 неділя: дні 64 і даліЯкщо вагітність вашої кішки затягнулася на десятий тиждень, вам слід очікувати роди з дня на день. Деякі породи кішок, особливо сіамські, народжують, як правило, не раніше десятого тижня. Однак, якщо до кінця тижня ви не помітили жодних ознак наближенння родів, то ви повинні проконсультуватися зі своїм ветеринаром і переконатися, що з кошенятами все в порядку.

Номер слайду 22

Тривалість вагітності22

Номер слайду 23

23 У кішки вагітність триває 58 – 67 днів. У собаки вагітність триває 58 – 68 днів

Номер слайду 24

24 Плодючість тварин. Зазвичай кішка народжує 4-6 кошенят, хоча досить часті випадки, коли їх більше або менше. У неволі собаки народжують близько 2-8 дитинчат (в природі набагато більше, офіційно зареєстрований рекорд - 21 щеня в посліді).

Номер слайду 25

25 Годівля, догляд та утримання вагітних тварин. На ранніх термінах вагітності кішці потрібен раціон із високим вмістом жиру, спеціально призначений для підтримки вагітності й подальшого утворення молока, яким вона годуватиме кошенят. Змінюйте її раціон поступово, дотримуючись спочатку такої пропорції: 25% нового корму та 75% звичного. За п’ять-сім днів можна повністю перевести кішку на новий раціон. Це допоможе запобігти розладам травлення, до яких можуть призвести різкі зміни в раціоні. Упродовж вагітності енергетичні потреби кішки зростатимуть приблизно на 10% щотижня. На останніх етапах вагітності вона споживатиме на 70% більше енергії, ніж зазвичай. У такому разі краще збільшувати не порції, а калорійність, оскільки організму кішки може бути складно перетравлювати великі об'єми їжі.

Номер слайду 26

26

Номер слайду 27

27

Номер слайду 28

Діагностика вагітності28

Номер слайду 29

29 Діагностика проводиться за допомогою сонографії, пальпації та огляду тварини.

Номер слайду 30

30 Використані джерелаhttp://fotofakty.com/zarodyshi-zhivotnyx/https://www.oldbluzcoon.com/articles/vnutriutrobnoe-razvitie-kotyat/ https://pipcat.ru/breeding/beremennost-koshki-po-nedelyam-v-kartinkax.htmlhttps://www.royalcanin.com/ua/cats/kitten/looking-after-and-feeding-your-pregnant-cathttps://zoosvit.info/sobaki/doglyad-za-vagitnoyu-sobakoyu.htmlhttps://zoosvit.info/sobaki/doglyad-za-vagitnoyu-sobakoyu.html

pptx
Додано
27 травня 2021
Переглядів
1037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку