Методичні матеріали "ТЕРОРИСТИЧНІ АКТИ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДІЙ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ЗАГРОЗАХ І ВИНИКНЕННЯ ВИБУХУ, А ТАКОЖ ВНАСЛІДОК ТЕРОРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ"

Про матеріал
Викладені методичні матеріали для проведення занять з дисципліни «Безпека життєдіяльності» за напрямком «Цивільний захист». Може бути використаний також для проведення позааудиторних виховних заходів.
Перегляд файлу

F:\Гражданская защита\Тема 8\3008_html_m3b9c7a10.png

 

Шичева Оксана Миколаївна,

Маріупольський механіко-металургійний коледж ДВНЗ «ПДТУ»

Викладені методичні матеріали для проведення занять з дисципліни «Безпека життєдіяльності» за напрямком «Цивільний захист». Може бути використаний також для проведення позааудиторних виховних заходів.

 

ТЕРОРИСТИЧНІ АКТИ. ПОНЯТТЯ, ФОРМИ І МЕТОДИ ЇХ ЗДІЙСНЕННЯ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДІЙ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ЗАГРОЗАХ І ВИНИКНЕННЯ ВИБУХУ, А ТАКОЖ ВНАСЛІДОК ТЕРОРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

Тероризм як антигромадське явище сягає в глибину віків у вигляді насильницького способу захоплення та утримання влади. Узагальнення світового досвіду свідчить, що терористична діяльність може приймати срорми внутрішнього і міжнародного тероризму. Протягом XIX ст. тероризм залишався переважно внутрішнім явищем. У XX ст. міжнародний тероризм набув загрозливих масштабів.

C:\Users\Галина\Desktop\article2_2.jpgБезпосередньо тероризм втілюється у вигляді вчинення терористичного акту - здійснення злочину терористичного характеру, що є завершальним етапом терористичної операції. Терористична операція продовжується тривалий час, включає підготовку і здійснення терористичного акту. У проведенні операції можуть брати участь бойові групи, групи розвідки, матеріального, пропагандистського забезпечення і забезпечення безпеки. Терористична група - підрозділ терористичної організації, в обов'язок якої входить діяльність, безпосередньо зв'язана з підготовкою і проведенням терористичного акту. Терористична група характеризується тісною взаємодією між собою членів, об'єднаних конкретними цілями і складається з терористів, що беруть безпосередню участь у терористичній діяльності.

Терористичний акт - це застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення.

Об'єктивна сторона терористичного акту має дві форми:

  1. застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків;
  2. погроза вчинення зазначених дій.

Під застосуванням зброї слід розуміти використання її вражаючих властивостей проти життя, здоров'я, майна чи довкілля.

До інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, можуть бути віднесені застосування радіоактивних, отруйних та інфекційних речовин, біотероризм, затоплення, обвали, каменепади, газові атаки, зруйнування будівель, споруд, доріг, засобів зв'язку, пошкодження об'єктів довкілля, нафтових родовищ, систем життєзабезпечення тощо.

Для закінченого складу терористичного акту у формі застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших загальнонебезпечних дій, необхідно щоб будь-яка з них створювала реальну небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків.

Небезпека для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної матеріальної шкоди чи настання інших тяжких наслідків — це реальна можливість, висока, максимальна вірогідність настання цих наслідків. Вона дорівнює або наближається до неминучості, призвела 6 до настання тяжких наслідків, якби її не було зупинено, усунено.

Суб’єктом злочину є осудна особа, яка досягла 14-річного віку.

Суб’єктивна сторона терористичного акту характеризується прямим умислом і хоча б однією спеціальною метою :

  • порушення громадської безпеки,
  • залякування населення;
  • провокація воєнного конфлікту,
  • провокація міжнародного ускладнення;
  • вплив на прийняття рішень чи вчинення або не вчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами;
  • привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів терориста.

Порушення громадської безпеки як мета терористичного акту є намаганням терориста кинути певний виклик суспільству, його захищеності, гарантованості від загроз, позбавити людей почуття безпеки (спокою), поставити в небезпеку життя і здоров'я людей та інші цінності суспільства, створити і продемонструвати небезпеку настання тяжких наслідків або їх заподіяння..

Залякування населення - це прагнення терориста зробити населення боязким, лякливим, застрашувати його, посіяти страх, жах, паніку тощо.

 Доцільно виділити три види тероризму: кримінальний, політичний і патологічний.

  1. Кримінальний тероризм представляє дії, що здійснюються з метою отримання вигоди, неполітичні замаху на життя, свободу, недоторканність особистості, власності тощо.
  2. Політичний тероризм у своїй основі має політичну мотивацію, тобто  опозицію існуючому ладу, конфлікти з органами влади тощо Згідностатистики даними цей вид злочинів складає близько 20% від усіх видівнезаконного втручання в діяльність цивільної авіації.
  3. Патологічний тероризм є наслідком розумових розладів, психічних аномалій людини.

F:\Гражданская защита\Террор картинки\86978599.jpgПрактика показує, що при виникненні надзвичайної ситуації,пов'язаної з розбійним нападом на об'єкт, вчиненням терористичногоакту або диверсії, необхідно вірно визначити вид злочинного посягання, зібрати реальні дані про що складається оперативноїобстановці, учасників злочинних груп, кількості потерпілих, їхстан, про масштаби руйнувань (якщо це споруди). Відсутність таких даних виключає можливість прийняття правильного рішення, що, у своючергу, може спричинити необгрунтовані жертви, втрату слідів на місцізлочину, догляд злочинців від відповідальності.

 

 

 

 

 Інтернет-ресурси:

 

  1. http://uk.wikipedia.org/wiki/Терористичний_акт
  2. http://refs.co.ua/58522-Osnovnye_vidy_terrorizma_Rol_i_mesto_v_preduprezhdenii_i_presechenii_terroristicheskih_aktov.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ УЧАСНИКАМ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ І ПРАЦІВНИКАМ ГАЛУЗІ ЩОДО ДІЙ У ВИПАДКУ ЗАГРОЗИ АБО СКОЄННЯ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ

 

Терористи можуть встановити вибухові пристрої у самих непередбачених місцях: на дорогах, в будинках, на транспорті, у громадських місцях, автомобілях. На сьогоднішній день можуть використовуватися як промислові, так і саморобні вибухові пристрої, замасковані під будь-які предмети.

Заходи безпеки при загрозі терористичного акту

  • Будьте уважні та доброзичливі до оточуючих.
  • Не при яких умовах НЕ ПРИСПУСКАЙТЕ ПАНІКИ!!!
  • Якщо є можливість, виїдьте на кілька днів на дачу, в село, до родичів в інше місто Зробіть безпечним власне житло
  • Приберіть пожежонебезпечні предмети - старі фарби, лак, бензин та інше.
  • Приберіть з вікон квіти (поставте їх на підлогу).
  • Закрийте штори на вікнах - це захистить вас від пошкоджень уламки скла.
  • Зберіть у сумку всі необхідні вам документи, речі, гроші на випадок термінової евакуації.
  • По можливості: не користуйтесь громадським транспортом.
  • Не відвідуйте громадські місця.

Якщо вами виявлено вибухонебезпечний предмет

  • Побачивши вибухонебезпечний предмет (гранату, снаряд, бомбу та інше), не підходьте близько до нього, покличте людей та попросіть терміново повідомити про знахідку у міліцію. Не дозволяйте випадковим людям торкатися небезпечного предмету або намагатися знешкодити його.
  • Здійснюючи поїздки у громадянському транспорті (особливо у метро), звертайте увагу на залишені сумки, портфелі, згортки, іграшки та предмети, у яких можуть знаходитись саморобні вибухонебезпечні пристрої. Терміново повідомте про це водію, машиністу потягу, будь-якому працівнику міліції. Не відкривайте їх, не чіпайте руками, попередьте людей про небезпеку.

Якщо стався вибух

  • Пересувайтеся обережно, не чіпайте пошкоджені конструкції та оголений дріт.
  • У пошкодженому приміщенні із-за небезпеки вибуху газу не можна корис­туватися відкритим вогнем.
  • При задимленні захистить органи дихання мокрим рушником.
  • Дійте у відповідності з наказами посадових осіб.

Якщо вас завалило уламками стін

  • Намагайтеся не панікувати, дихайте глибоко і рівно, приготуйтеся терпіти голод і спрагу. Голосом і стуком привертайте увагу людей.
  • Якщо ви знаходитись глибоко під поверхнею землі, пересувайте вліво, вправо будь-який металевий предмет (кільце, ключ та інше) для знаходження вас метало детектором.
  • Якщо простір поруч з вами відносно вільний, не запалюйте сірники, свічки, бережіть кисень.
  • Якщо у вас є можливість, закріпіть стелю та чекайте на допомогу.

 

ПАМ'ЯТАЙТЕ!  ПРАВИЛЬНІ  ТА  ГРАМОТНІ  ДІЇ  ДОПОМОЖУТЬ ЗБЕРЕГТИ  ВАШЕ  ЖИТТЯ  І  ЗДОРОВ'Я!

Штаб ЦО коледжу

F:\Гражданская защита\5_html_m24dce769.jpg

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\111.jpg

1

 

docx
Додано
24 жовтня 2019
Переглядів
904
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку