Методичні рекомендації для вчителів та майстрів в/н "Методика створення презентацій онлайн сервісом Prezi.com та використання їх у навчально-виховному процесі"

Про матеріал

В методичних рекомендаціях вміщена змістовна інформація по використанню хмарних технологій у навчально-виховному процесі. Дані рекомендації по методиці створення презентацій онлайн сервісом Prezi.com. Висвітлені переваги та недоліки презентацій Prezi для покращення зацікавленості учнів до вивчення предметів, підвищення їх знань з предметів.

В методичних рекомендаціях вміщені власні розробки, готові до використання, уроку теоретичного навчання, позаурочного заходу, виховної години та вечора .

Перегляд файлу



 

В методичних рекомендаціях вміщена змістовна інформація по використанню хмарних технологій у навчально-виховному процесі. Дані рекомендації по методиці створення презентацій онлайн сервісом Prezi.com. Висвітлені переваги та недоліки презентацій Prezi для покращення зацікавленості учнів до вивчення предметів, підвищення їх знань з предметів.

В методичних рекомендаціях вміщені власні розробки, готові до використання, уроку теоретичного навчання, позаурочного заходу, виховної години та вечора .

 

 

 

 

 

Укладач:

Дунаєвська Наталія Василівна – викладач спецдисциплін та інформаційних технологій ДНЗ «Крижопільський професійний будівельний ліцей»

 

 

 

 

 

 

Розглянуто і затверджено на засіданні науково-методичної ради.

Протокол  № _____ від _____________ 20__ року

Передмова.

Сучасне інформаційне суспільство характеризується як суспільство, в якому широко використовуються інформаційно-комунікаційні технології. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) призвів до того, що сучасному педагогу вже недостатньо мати професійні компетентності, що спрямовані на використання традиційних технологій навчання, а необхідно знати й оптимально використовувати можливості Інтернету для професійної діяльності, орієнтуватися в педагогічних мережних співтовариствах, розумітися в інноваційних педагогічних технологіях дистанційного навчання, уміти навчати свого предмета за допомогою різних засобів для комунікації і співпраці. 

Сучасні учні все частіше користуються мобільними телефонами, планшетами та іншими гаджетами, проводячи багато часу спілкуючись у соціальних мережах або граючи  в ігри, хоча можливості у використанні даних сучасних засобів набагато ширші. Саме тому перед нами педагогами постає завдання забезпечити навчально-виховний процес якісними електронним засобами навчання, призначених не лише для комп’ютерів, а й для інших сучасних пристроїв, які можна було б використовувати під час уроків, так і будучи поза межами навчального закладу. Реалізація цього можлива за умови використання сучасних хмарних технологій.

 

Зміст

 

1.        Переваги та особливості використання хмарних технологій у 

навчально-виховному процесі……………………………………………… 5

2.        Алгоритм та особливості створення презентації онлайн сервісом 

Prezi.com…………………………………………………………………………     7

3.        Використання сервісу Prezi.com в педагогічній діяльності……………. 11

4.        Висновки…………………………………………………………………... 15

5.        Розробка уроку теоретичного навчання із використанням презентації 

Prezi…………………………………………………………………………… 16

6.        Розробка тематичного вечора «Моя професія – моє майбутнє»……....        38

7.        Розробка виховної години на тему: «Дороги які ми обираємо»……....        44

8.        Розробка виховного вечора на тему «Чому я маю пишатися 

Україною!»…………………………………………………………………… 62

9.        Список використаних джерел……………………………………………. 73

10.   Додатки…………………………………………………………………... 74

1.Переваги та особливості використання хмарних технологій у навчальному процесі.

Хмарні технології (англ. Cloud technologies) – це кардинально новий сервіс, який дозволяє віддалено використовувати засоби обробки і зберігання даних. Хмарні педагогічні технології забезпечують використання сервісів мережі Інтернет як засобу інтерактивного навчання без застосування локального програмного забезпечення, окрім браузера та плагінів до нього. Хмарні технології забезпечують виконання багатьох видів навчальної діяльності, контролю і оцінювання навчальних досягнень учнів, он-лайн тестування, відкритості освітнього середовища. Використання хмарних технологій у навчальному процесі закладів перш за все дозволить вирішити проблему забезпечення рівного доступу учнів та вчителів до якісних освітніх ресурсів як на уроках, так і у позаурочний час. У нашому навчальному закладі підключений Wi-fi, тому в будь-якому класі  можна організувати сучасний учбовий процес використовуючи ноутбуки, нетбуки, планшети, телефони.

Основні переваги використання хмарних технологій в навчальному процесі:

                    економія     засобів        на      придбання програмного        забезпечення (використання технології Office WebApps (Office онлайн));

                    зниження потреби в спеціалізованих приміщеннях;

                    виконання багатьох видів навчальної роботи, контролю і оцінки

online;

                    економія дискового простору;

                    антивірусна, антихакерська безпека відкритість освітнього середовища для вчителів і для учнів.

Хмарні освітні технології є потужним засобом підвищення ефективності навчання шляхом вирішення ряду завдань:

               збільшення навчального часу без внесення змін у навчальний плани;

               якісної зміни контролю над діяльністю учнів;

               інтенсивного залучення батьків у навчально-виховний процес;

               підвищення інформаційно-комунікаційної компетентності всіх учасників освітнього процесу;

               підвищення мотивації учнів до навчання;

               забезпечення гнучкості управління навчальним процесом.

Сьогодні презентація міцно увійшла в освітні процеси як корисний дидактичний матеріал активно використовується педагогами та учнями. Використання електронної презентації, відповідно до навчальної мети і форми навчання, також може мати різну мету, відповідно мати різний зміст і логіку складання.

Складаються презентації таким чином, що б у них концентрувалася найбільш важлива і корисна інформація. Даний вид електронного документа нагадує набір образотворчих плакатів. Але можливості її демонстрації у навчальному процесі дозволяє оптимізувати час заняття: скоротити час на пояснення навчального матеріалу і надати поясненням необхідну динаміку.

Слайди навчальної презентації можуть містити алгоритм виконання практичного завдання, у тому числі пропонувати послідовність або хід виконання самостійної роботи. У них можуть цитуватися різноманітні аргументи і погляди на розглянуті проблеми, фіксуватися етапи лабораторних робіт і результати навчання (висновки дослідження) і багато іншого.

Існують спеціальні он-лайн-сервіси для створення презентацій. Вони можуть мати деякі відмінності в інтерфейсі і функціях, але їх функціоналу цілком вистачає для того, щоб зробити якісну презентацію в тих випадках, коли немає можливості встановити для цього спеціальний додаток. 

Існує чудовий онлайн сервіс Prezi, який, задав новий стандарт стосовно того, як повинні виглядати презентації. 

 

2.Алгоритм та особливості створення презентації онлайн сервісом

Prezi.com

Для того, щоб скористатись можливостями цього онлайн сервісу, потрібно в ньому зареєструватись. Для цього перейдіть на його головну сторінку та натисніть на кнопку SignUp. Окрім реєстрації можливий також варіант входу з використанням свого аккаунту на фейсбуці. Для цього слугує сусідня кнопка SignUp із логотипом соціальної мережі.

 

Якщо Ви вирішили не використовувати фейсбук і зареєструватись, то наступним, що Ви побачите — буде сторінка з тарифними планами. Сервіс Prezi.com є умовно безкоштовним і пропонує три варіанти його використання. Ми пропонуємо обрати безкоштовний, адже його умови більш ніж достатні для початку.

 

Подальший процес реєстрації/авторизації проводиться стандартно. Якщо Ви обрали Facebook — авторизуйтесь в ньому і надайте дозвіл на використання сервісу, а якщо звичайну реєстрацію — заповніть всі поля та натисніть відповідну кнопку.

Після авторизації Вам продемонструють всі основні можливості сервісу у вигляді короткого посібника із чотирьох кроків. При бажанні його можна переглянути або ж відразу закрити.

Сайт онлайн сервісу Prezi.com складається із трьох основних вкладок:

Перша вкладка, на ній ми зараз і знаходимось, Your prezis — тут можна почати створювати нову презентацію, або переглядати вже готові.

Також їх можна доопрацьовувати, редагувати та видаляти.

Друга вкладка Learn&Support — навчання та підтримка: як зареєструватись, почати створювати презентацію онлайн — все це демонструється покроково на відео. Єдиний нюанс — все на англійській мові, але в принципі, розібратись можна.

 

Explore — тут знаходяться приклади готових презентацій, створених іншими користувачами сервісу. Радимо переглянути декілька з них. 

 

Для того, щоб почати створювати свою презентацію потрібно повернутись на першу вкладку Yourprezis та натиснути наNewprezi.

 

Відкриється нова вкладка браузеру, в якій Вам запропонують обрати шаблон презентації. Обираємо той, який припав до душі та тиснемо Use template. Також можна запустити порожню презентацію. Для цього потрібно натиснути на Start blank prezi.

 

Наступним кроком буде наповнення презентації. У вікні редактору, який відкрився, потрібно внести зміни в наш шаблон. У верхній частині розміщена панель, на якій можна додати нові записи, зображення, відео, схеми, фрейми, зміни кольору та типу шрифту. Також присутня можливість малювати, за допомогою вбудованої кисті.

 

Зверніть Вашу увагу на те, що презентація розміщується на одному листі і всі її елементи взаємопов'язані між собою. Тут немає окремих слайдів і переходів між ними, як в PowerPoint. При додаванні об'єктів в презентацію, їх потрібно поєднувати між собою по черзі, як би Ви хотіли, щоб відбувався перехід між ними при демонстрації. Для того, щоб переглянути схему переходів, варто двічі клацнути по першому, або останньому з них.

На лівій панелі розташований список елементів, натиснувши на кожен з них — можна перейти до його редагування. Тут також можна додавати, або вилучати елементи та зв'язки між ними.

Всі зміни, які Ви вносите в свою презентацію автоматично зберігаються. Для примусового зберігання можна натиснути на кнопку з дискетою, що розташована у лівому верхньому куті редактора. Поруч з нею також є кнопки відміни останніх змін та попереднього перегляду презентації.

Коли презентація буде готовою, нею можна буде поділитись з іншими. Для того, щоб отримати публічне посилання, варто натиснути на кнопку Share та обрати пункт PresentRemotely. Відкриється вікно, де і буде посилання на презентацію.

В тому самому меню можна також поширити презентацію через фейсбук або скачати PDF версію.

За умовами безкоштовного тарифного плану, всі Ваші презентації є публічними. Це означає, що всі бажаючі можуть їх переглядати на сайті сервісу. Приватні презентації стають доступні за умови придбання одного з платних тарифних планів.

Презентації створені онлайн сервісом Prezi.com виглядають набагато ефектніше ніж ті, до яких ми всі звикли. Звичайно, вирішувати Вам, але ми рекомендуємо обов'язково спробувати створити хоча б одну презентацію та порівняти готовий результат з варіантом PowerPoint.

3. Використання сервісу Prezi.com в педагогічній діяльності.

Сервіс Prezi (prezi.com) - це потужний англомовний онлайнінструмент для створення презентацій. Нами було обрано для користування саме такий сервіс тому, що безкоштовна версія сервісу надає 100 МБ місця в хмарному сховищі, а створені в презентації видно всім користувачам і це безумовно є однією із головних переваг даного сервісу.

Як викладач спецдисциплін за професією «Оператор комп᾽ютерного набору», часто стикаюся з тим, що за відносно невеликий проміжок часу, потрібно дати учням достатньо великий обсяг матеріалу. Тим більше, з розвитком сучасних технологій за даною професією, обсяг цього матеріалу щоденно збільшується. Тому для раціонального використання навчального часу, а також оптимізації викладення матеріалу часто використовую сервіс Prezi.com у процесі  підготовки та проведення  уроків теоретичного навчання.  

Даний сервіс використовується нами в під час проведення як уроків так і позаурочних заходів. Адже переоцінити його роль у навчально-виховному процесі дуже важко. Найчастіше даний сервіс використовується нами на етапах пояснення нового матеріалу, тобто як демонстраційний матеріал. Адже можливості Prezi дозволяють створювати презентації нового виду з нелінійною структурою. Всю презентацію можна згорнути в одну картинку, і навпаки, кожний елемент презентації може бути збільшений (акцентований) для більш детального вивчення і залучення уваги. І саме  це, на нашу думку, сприяє концентрації уваги учнів на головних моментах уроку чи іншого заходу. 

Я намагаюся складати презентації таким чином, що б у них концентрувалася найбільш важлива і корисна інформація. Даний вид електронного документа нагадує набір образотворчих плакатів. Але можливості її демонстрації у навчальному процесі дозволяє оптимізувати час заняття: скоротити час на пояснення навчального матеріалу і надати поясненням необхідну динаміку.

Слайди навчальної презентації можуть містити алгоритм виконання практичного завдання, у тому числі пропонувати послідовність або хід виконання самостійної роботи. У них можуть цитуватися різноманітні аргументи і погляди на розглянуті проблеми, фіксуватися етапи лабораторних робіт і результати навчання (висновки дослідження) і багато іншого.

Ще однією причиною, що підштовхнула нас до використання в навчально-виховному процесі саме такого сервісу стало те, що кожен учень в позаурочний час може за наявності доступу до мережі знову переглянути презентацію до того чи іншого уроку, і таким чином засвоїти матеріал на вищому рівні. Це також сприяє в реалізації індивідуального підходу до навчання, адже у кожного учня існує власний рівень сприйняття інформації, комусь достатньо один раз побачити чи почути,  а декому необхідно для засвоєння декілька разів, або просто більше часу.

Щодо етапів уроку на яких нами використовується дана технологія, то можна відзначити, що її можна використовувати протягом усього уроку, адже усе залежить від викладача і того як він продумує зв'язок уроку з презентацією. Але найбільшу користь, нами було отримано при використання його на етапі пояснення нового матеріалу. Недарма народна мудрість гласить що «краще один раз побачити, ніж 10 разів почути». Ми маємо можливість величезну кількість матеріалу коротко представити учням і при цьому зупинити їх увагу лише на основних моментах.

Результатом використання таких технологій на уроках є підвищення рівня навчальних досягнень учнів, що можна побачити на Діаграмі 1.

Діаграма 1

Як видно з діаграми рівень знань з теми під час вивчення якої використовувались хмарні технології вищий ніж з попередньої де використовувались традиційні методи.

Саме такі цілі ми ставили під час підготовки та проведення уроку з предмету «Основи роботи на ПК» із використанням презентації Prezi на тему: «Периферійні пристрої ПК» зі спеціальності «Оператор комп’ютерного набору» (Додаток 1). Учні вперше познайомилися з даною технологією і були в захваті, отримали масу позитивних емоцій. А найголовніше, рівень засвоєння знань та умінь учнів був вищий у порівнянні зі стандартними уроками.

Використання презентацій Prezi, на нашу думку, є корисним і дає позитивні результати  при реалізації будь-якої зі складових навчальновиховного процесу. Так, наприклад, нами був розроблений та проведений тематичний вечір «Моя професія – моє майбутнє» (презентація професії «Оператор комп’ютерного набору») для учнів І курсу (Додаток 2).

При здійсненні виховної роботи ми теж використовуємо презентації Prezi, оскільки за їх допомогою можна набагато доступніше та більш наочно представити  інформацію, а також зробити захід цікавішим та інтерактивним. 

Тож ми розробили та провели виховну годину «Дороги які ми обираємо» (Додаток 3), присвячений боротьбі зі шкідливими звичками та виховний вечір «Чому я маю пишатися Україною!» (Додаток 4).

Величезною перевагою є і той факт, що в таких презентаціях є можливість перегляду відео, причому його не потрібно завантажувати, а достатньо просто розмістити посилання на файл в мережі. Це не тільки значно економить дисковий простір на комп᾽ютері, а і час на уроці.

Готова презентація може бути успішно завантажено на диск, її подальше використання не вимагає при цьому встановлення будь-якого програмного забезпечення. Усі відеоролики, графіки, малюнки і написи становлять єдиний простір, по якому користувач динамічно пересувається.

Оскільки презентації виконані з допомогою Prezi.com завжди є яскравими, мають цікаву учням структуру, незвичайні переходи між слайдами це, на нашу думку, зацікавлює учнів до їх перегляду і тим самим підвищує їх інтерес до вивчення поданого їм матеріалу, тобто активізує пізнавальну діяльність дитини.

 

Висновки

Переоцінити користь від застосування даної технології в навчальному процесі для активізації пізнавальної діяльності, підвищення рівня засвоєння знань учнів дуже важко. Адже сучасним учням потрібен сучасний навчальний продукт, який зможе задовільнити їх «розбещений» технологічними новинками мозок, змотивувати та заохотити їх до сприйняття навчального матеріалу та засвоєння практичних умінь. 

Таким чином, створення та впровадження у навчальний процес нелінійних мультимедійних презентацій Prezi як підвищення мотивації до навчання і розвитку творчих здібностей учнів дозволяє розв’язувати складні навчальні задачі нестандартним, захоплюючим способом. Саме подання навчального матеріалу за допомогою сервісу Prezi.com реалізується нелінійним способом та має великі переваги. Цей сервіс не прив’язує викладача до конкретної операційної системи, до конкретного місця, не сковує його творчого мислення. Це виводить процес подання навчального матеріалу на новий рівень, викликає інтерес, змушує учнів активізувати увагу, мислення, що, безумовно, сприяє поліпшенню відвідуваності занять і більш якісному засвоєнню навчального матеріалу. 

Як підсумок потрібно сказати, що використання хмарних технологій дозволить  нам викладачам та майстрам виробничого навчання, урізноманітнити навчальний процес, зробити його ефективнішим, більш сучасним, що позитивно вплине на мотивацію навчальної діяльності учнів, та підвищення результатів навчально-виховного процесу в цілому.

План-конспект уроку теоретичного навчання

ПРОФЕСІЯ: 4112 Оператор комп᾽ютерного набору / 2категорія/

Предмет: Основи роботи на ПК Тема уроку: Периферійні пристрої. 

Мета уроку:  навчальна − сформувати в учнів поняття про пристрої введення і виведення комп’ютера, їх основні параметри; познайомити учнів з периферійними пристроями, їх видами, особливостями експлуатації; розвиваюча − розвинути в учнів почуття відповідальності за виконувану роботу, наблизити умови роботи до виробничих для розвитку необхідних особистих якостей для роботи у колективі; виховна − виховати в учнів повагу до роботи, відповідальне ставлення

до поставлених завдань, бережне відношення до техніки.

Тип уроку: комбінований

Форма уроку: розповідь-пояснення.

Методи проведення окремих елементів уроку: інформаційний, проблемний, ігрові елементи.

Методична мета: впровадження новітніх технологій в навчальновиховний процес.

Дидактичне забезпечення: конспект уроку, презентація Prezi, інструкційні картки.

Матеріально − технічне забезпечення: персональні комп’ютери на кожного учня, мультимедійний проектор, ноутбук, принтер, звукові колонки.

Міжпредметні зв'язки: Технологія комп’ютерної обробки інформації.

Машинопис. Інформатика. 

Хід уроку І. Організаційна частина.

Перевірка присутніх та готовності учнів до уроку.

ІІ. Актуалізація і корекція опорних знань.

Під час проведення даного етапу уроку, використовую метод проблемної бесіди для встановлення логічно-наслідкових зв᾽язків між  знаннями, які учні набули в повсякденному житті, на попередніх уроках та на уроках інших предметів і використання їх на уроці.

Поясніть як ви розумієте поняття «периферія»?

За допомогою яких органів людина сприймає та відтворює інформацію? А яким чином інформація потрапляє до комп᾽ютера та виводиться з нього? Чи є зв᾽язок між цими процесами?

Ви усі користуєтесь інформацією в паперовому вигляді. Як видумаєте яким чином вона створюється і за допомогою яких пристроїв переходить саме у паперовий вигляд?

Де в житті ви зустрічались із периферійними пристроями, чи використовуєте ви їх вдома, можливо бачили в магазині, які саме, та для чого призначені? 

Коли ви спілкуєтесь в мережі за допомогою Skype, які периферійні пристрої допомагають вам у цьому? А коли переписуєтесь у соцмережах, без якого периферійного пристрою не можна обійтись?

 Таким чином ми  з Вами узагальнили, що робота комп᾽ютера без периферійних пристроїв буде неможливою, і що для зручності користувача винаходяться все нові пристрої, які ми використовуємо щодня у повсякденному житті

ІІІ. Повідомлення теми, цілей та завдань уроку, мотивація навчальної діяльності учнів.

Урок мені хочеться розпочати з дуже відомого вислову : «Розум комп’ютера – це розум людини, втіленій в програмі.» Я сподіваюсь, що ви зі мною згодні?

Отже, тема нашого сьогоднішнього уроку «Периферійні пристрої. Організація відео пристроїв комп’ютера.». Викладач повідомляє учням мету уроку та завдання.

Однією з функцій центрального процесора є забезпечення процесу введення/виведення інформації, тобто взаємодії з периферійними пристроями. Окрім стандартних пристроїв введення/виведення – клавіатури та дисплея – до комп’ютера можна приєднати інші пристрої: мишу, сканер, принтер, модем та ін.. А от для чого вони призначені, яким чином здійснюється підключення та взаємодія між ними, ми сьогодні з вами і дізнаємось !

(Розповідь викладача супроводжується презентацією виконаною за допомогою он-лайн сервісу Prezi (Додаток А).

IV. Виклад нового матеріалу. 

Використовую інформаційний метод проведення даного етапу уроку відповідно до обраної форми уроку.

Периферійні пристрої, які використовують комп’ютери, приєднуються до них через адаптери. Ці пристрої розташовуються в системному блоці на материнській платі та забезпечують передачу даних між зовнішніми пристроями і ЦП, а також визначають характер їх взаємодії (спосіб приєднання пристрою, вид електричного сигналу, що передає інформацію, тощо). Взаємодія периферійних пристроїв з адаптером відбувається через порти введення/виведення. Інакше кажучи, порти введення /виведення відіграють роль каналів зв’язку між системним блоком і периферійними пристроями.

За способом передачі інформації порти введення/виведення поділяються на послідовні та паралельні.

Через послідовний порт інформація передається послідовно, біт за бітом; для передачі інформації використовується лише один провідник.

Через паралельний порт кілька бітів інформації передаються водночас; для передачі інформації використовуються кілька проводів (покожному проводу передається 1 біт інформації, тобто кілька бітів, що передаються одночасно, дорівнює кількості провідників, по яких вони передаються).

Отже, запишемо:

Периферійними пристроями називаються пристрої, які під’єднуються до системного блоку за допомогою спеціальних кабелів та роз’ємів. До периферійних пристроїв відносяться:

                1)      Пристрої введення інформації:

              клавіатура, 

              маніпулятор миша,

              трекбол,

              Джойстик,

              Сенсорний екран,

              Цифрові фото- та відеокамери,

              сканер,

              графічний планшет.

              Мікрофон.

                2)      Пристрої виведення інформації:

              монітор

              принтер

              звукові колонки

              плоттер

                3)      пристрої роботи з комп’ютерними мережами:

              модем

              комутатор

              мережева карта.

Будову ПК найпростіше можна порівняти з будовою тіла людини. Системний блок є головним пристроєм, оскільки він в принципі і являє в собі саме поняття комп’ютер. Тому його можна порівняти із людським серцем, мозком та іншими життєво необхідними внутрішніми органами. З органами мовлення можна порівняти монітор,  принтер та звукові колонки, оскільки вони є пристроями відтворення інформації. З очима чи з іншими органами відчуття – клавіатуру та сканер, оскільки за допомогою них вводиться інформація. З руками можна спів ставити мушку. І хоч мишка відносить до пристроїв введення інформації, та все ж за допомогою нею більше виконуються функції керування комп’ютером.

Спочатку розглянемо пристрої введення інформації.

Пристрої введення – це пристрої перетворення інформації з форми зрозумілої людині, в форму зрозумілу комп’ютеру..

Клавіатура

Клавіатура – це периферійний пристрій,  який призначений для вводу алфавітно-цифрових даних. Клавіатура – це сукупність давачів, що сприймають натискування на клавіші і замикають певні електричні кола. Створюються послідовності сигналів( по 1 байту) , які передають процесору коди натиснутих клавіш. Клавіатура під’єднується до системного блоку ПК за допомогою одного з трьох способів: _ стандартного 5-ти штиркового роз’ємну DIN5,що використовується в системах стандарту АТ, 6-ти штиркового роз’ємуMini-DIN6, шини USB. 

 

Більш детально розглянемо клавіатуру при вивченні теми Машинопис. 

Маніпулятор миша, трекбол

Мишка - це обладнання керування маніпуляторного типу. Вона має вигляд невеликої пластмасової коробочки із двома (або трьома) клавішами. Переміщення мишки по поверхні синхронізоване з переміщенням графічного об'єкта, який називається курсор мишки, по екрану монітора. На відміну від клавіатури, мишка не є стандартним обладнанням керування, тому для роботи з нею потрібне наявність спеціальної системної програми - драйвера мишки. Драйвер мишки призначений для інтерпретації сигналів, що надходять від мишки, а також для забезпечення механізму передачі інформації про положення й стан мишки операційній системі й іншим прикладним програмам. Драйвер мишки встановлюється при першому підключенні мишки або при завантаженні операційної системи.

До параметрів мишки, якими може настроїти користувач, відносять:

чутливість (характеризує      величину переміщення курсору мишки по екрану при заданому переміщенні мишки), функції лівої й правої клавіш, а також чутливість до подвійного кличу (визначає максимальний проміжок часу, протягом якого два окремі кличі клавіші розглядаються як один подвійний клич). 

Також, існують бездротові мишки, які підключаються за допомогою USB роз’ємів і керуються за допомогою безпровідної технології Bluetooth.

Трекбол(одна із складових будови мишки) –  є пристроєм, призначеним для маніпулювання "курсором". Трекбол є слідкуючою кулькою, що обертається у довільному напрямку за допомогою пальця. При цьому, обертаючи кульку пальцями, ви одержуєте кращий, ніж у мишки, контроль над її обертанням і, як наслідок, більш точне позиціонування курсору. Цьому сприяє і те, що, на відміну від крихітної в миші, кулька трекбола, як правило, має значно більший розмір і меншу (по відношенню до розміру) вагу.

Пара сенсорів відслідковує обертання кульки у горизонтальному та вертикальному напрямах. Графічний курсор на екрані відтворює ці рухи. 

Види трекболів

1)     вмонтований у переносний комп'ютер (notebook, laptop) – являється аналогом миші;

2)     вбудований в комп’ютерну мишку.

Способи підключення трекболу:

       Провідний.

       Безпровідний.

За способом підключення не відрізняється від звичайної оптичної мишки.

Використання трекболу

У використанні трекбол, як правило, складніший ніж маніпулятор миша. Спостереження за кулькою в трекболах здійснюється так само, як і в мишках: рух кульки зчитується двома валиками .

Якщо ви будете пов'язані з обробкою графіки і професійно нею займатись, то трекбол може значно прискорити і покращити якість вашої роботи.

Що ж краще звичайна оптична мишка чи трекбол?

Однозначно відповістити на запитання "що краще мишка чи трекбол?" дуже важко. Все залежить від роду діяльності. Якщо область застосування вашого комп'ютера – ігри й офісні додатки, то оптимальним варіантом буде оптична мишка. А от якщо ви пов'язані з обробкою графіки і професійно нею займаєтесь, то трекбол може значно прискорити і покращити якість вашої роботи. І досить швидко окупиться.

Основні переваги трекболу:

1.   Рука нерухома в зап'ясті, не втомлюється при тривалій роботі.

2.   Трекбол не вимагає простору для переміщення курсору.

3.   Плавний рух курсору.

4.   Працює на будь-якій поверхні. 

Недоліки трекболу:

1.   Кулька швидко засмічується і вимагає очищення.

2.   Відсутній коліщатко для прокрутки.

3.   Незручний для динамічних ігор.

4.   Незручне розташування додаткових кнопок.

Джойстик (від англ. joy — радість, stick — палиця) — це пристрій, який використовується в комп'ютерних іграх. Джойстик виглядає як рукоятка з кнопками (для «пострілу», «стрибка» тощо), при обертанні якої переміщується курсор на екрані.

Сенсорний екран MagicTouch (від англ. magic touch — магічний дотик) — це пристрій, призначений для позначення позиції на екрані комп'ютера. Сенсорний екран має вигляд плоскої прозорої пластини, яка надягається на монітор і має вигляд зовнішнього екрана. Сенсорний екран MagicTouch робить поверхню монітора «чутливою» до дотику.

Цифрові фото- та відеокамери — це пристрої, призначені для введення графічної та звукової інформації (фотознімки для фотокамер та відео зображення зі звуком для відеокамер).

Мікрофон — це пристрій для введення звукової інформації. Мікрофон підключається до звукової плати, яка вмонтовується в системний блок.

Сканер

Майже кожен користувач комп'ютера постійно стикається з проблемою перетворення документів з паперової форми в електронну. Проте процедура введення інформації уручну віднімає величезну кількість часу. Крім того, уручну можна вводити тільки тексти, але не зображення.

Виходом з положення є сканер, що дозволяє вводити в комп'ютер як зображення, так і текстові документи.

Сканером називається пристрій, що дозволяє вводити в комп'ютер

образи        зображень, представлених у виді тексту, малюнків,   слайдів,      чи фотографій і іншої графічної інформації. Процес зчитування       інформації сканером називається скануванням. Розрізняють сканери двох типів: ручний та настільний.

Ручний сканер – дозволяє зчитувати зображення вибірково і являє собою пристрій, який працює завдяки пересуванню людиною зображення (300 до 800 крапок на дюйм). Наприклад, це сканер штрих-кодів, з яким кожен із нас зустрічався не раз у супермаркетах та інших багатьох магазинах.

Вони недорогі і компактні.

Настільний сканер:

Листовий — являє собою пристрій, при якому аркуш із зображенням рухається (простягається) через нерухливий зчитувальний пристрій(від  600 до 1200 крапок на дюйм). Протягом останніх років втратив свою

популярність;

Планшетні сканери вельми універсальні. Вони нагадують верхню частину копіювального апарату: оригінал – або паперовий документ, або плоский предмет – кладуть на спеціальне скло, під яким переміщається каретка з оптикою і аналого-цифровим перетворювачем. Зазвичай планшетний сканер прочитує оригінал, освітлюючи його знизу, з позиції перетворювача. Щоб сканувати чітке зображення з плівки або діапозитива, потрібно забезпечувати підсвічування оригіналів як би ззаду. Для цього і служить слайдова приставка що є лампою, яка переміщається синхронно з скануючою кареткою і має певну колірну температуру. Є найкращим варіантом для користування у наш час.

Барабанний — барабан, на якому закріплюється оригінал, що обертається зі значною швидкістю. Зчитувальний пристрій розташовується дуже близько до оригіналу, чим досягається високу якість сканування.

Використовується в поліграфії.

Проекційний —  введений документ кладеться на поверхню сканування зображенням нагору, блок сканування знаходиться при цьому також зверху. Переміщається тільки скануючий пристрій. Основною особливістю даних сканерів є можливість сканування проекцій тривимірних проекцій.

Графічний планшет

Графічний планшет або Дігіта́йзер— периферійний пристрій для вводу планшетного типу, призначений для введення інформації у цифровій формі. Графічний планшет складається з електронного планшета, на якому може бути прямокутне меню та курсор. Він має власну систему координат, і при переміщенні курсора по планшету, координати руху по його поверхні передаються в комп'ютер. Ці дані стають координатами точкового об'єкта.

Поклавши   на      планшет фотографію або малюнок, його можна буквально обвести пером дигитайзера, і   тим самим         точно          скопіювавши контури   предмета на      фотографії. Графічні     планшети    так     само використовуються         для    проведення креслярських робіт. 

 Вони бувають різних видів: провідні й бездротові, чутливі й нечутливі, загального призначення й спеціалізовані, для виконання особливих, специфічних завдань.

Прості, як правило, провідні, що мають пари функціональних кнопок на корпусі, і нечутливі до натиску. У принципі, такі планшети є різновидом усе тої ж миші, однак і вони користуються попитом для ряду простих завдань.

Дигитайзери потрібні не винятково для малювання, вони набагато зручніше будь-якої мишки й тачпада й у повсякденних роботах за комп'ютером. Зручність полягає завдяки природності, адже графічний планшет - це спеціальна дошка, по якій можна водити ручкою або просто пальцем, що набагато звичніше більшості людей.

Графічні планшети (або цифровий планшет) також використовуються для збору даних або власноручного підпису. Цифровий планшет може бути використаним для зняття зображення з паперу, який прикріплений до поверхні. Таким чином Ви можете оцифрувати малюнок котрий прикріплений до поверхні планшета, водячи стилусом (цифровим пером) по контурах на малюнку (ну зовсім як замальовка).

Графічний планшет складається з плоскої поверхні, на якій користувач може "намалювати" або обмальовувати зображення, використовуючи стилус як інструмент малювання. В більшості планшетів зображення не з'являються на самому планшеті, а відображається на моніторі комп'ютера. Професійні планшети як наприклад являють собою монітор на котрому можна малювати за допомогою стилуса.

Доцільне використання даного засобу

При виконанні практичних завдань на семінарах .

При здачі різних проектів.

При обробці фотографій чи малюванні.

При проведенні лекцій у якості прикладу.

У навчанні потрібний для: 

Для вчителів,демонстрації ними на лекції прикладів з використання та  роботою  з даним гаджетом.

Використання графічного планшету на семінарських заняттях студентам ,що займаються комп'ютерною графікою, фотографією. При виконанні практичних робіт.

Фотографів, дизайнерів, художників або користувачів, чия професійна діяльність і захоплення пов'язані з роботою в програмах Photoshop, Painter, Illustrator і масою інших графічних і векторних додатків.

Графічний планшет незамінний в редагуванні фотографій (ретуш, обтравкой, створення масок), малюванні або живопису на основі фотографій, для веб-дизайну, при обробці відео, створенні та обробці 3D-моделей, звукозапису. Пером зручно обводити складний контур (волосся, очі, вії і т.д.) і ретушувати частини зображення, а зміна відтінків кольору і прозорості регулюється силою натискання на перо. Дизайнери і художники також по достоїнству оцінять всі переваги пера в руці.

Любителям цифрового творчості, активним учасникам соціальних мереж, ,  шанувальникам сучасних технологій і комфортної роботи на комп'ютері. Користувачам, які за родом своєї діяльності, навчання і захоплень проводять за комп'ютером багато часу і зацікавлені в розвитку творчих здібностей, самовираженні, зручність роботи як в графічних, так і в офісних додатках. 

Для цифрового малювання в графічних редакторах, а також програмах, що імітують малювання за допомогою різних інструментів і в різних техніках - гуаш, акварель, масло і т.д. Для редагування фото, створення фотоколажів, серфінгу в Інтернет, комп'ютерних ігор. Для малювання графіті на стінах у соціальних мережах. Для внесення рукописних поміток в документи. Для повсякденної роботи на комп'ютері за допомогою пера: при використанні пера не розвиваються хронічні захворювання кисті і зап'ястя - адже перо або ручка є природними інструментами для людини вже сотні років.

Недоліки

Головним є те що він коштує дуже дорого.

Також впливає на зір. 

Розрядження батареї.

Переваги - 

 Є багатофунуціональним пристроєм 

Пристосований як до  лівши так і до правши при використанні. 

Може використовуватися в якості мишки.

Розглянемо пристрої     виведення комп’ютера.

Монітор

Пристрої виведення інформації

Щоб  користувач  міг  побачити результати  роботи  комп’ютера,  їх

потрібно подати у вигляді візуальної та звукової інформації. Для цього призначені пристрої виведення, серед яких найпоширеніші — монітор, звукові колонки та принтер, плотер.

Моніто́р (дисплей) - електронний пристрій для відображення інформації. Сучасні комп'ютерні монітори бувають кількох типів: o на основі електронно-променевої трубки (CRT).  o рідкокристалічні (LCD, TFT як підвид LCD)  o плазмові  o проекційні  o OLED-монітори.

Характеристики моніторів

o                   Розмір екрану — визначається довжиною діагоналі: 19’, 21’, 23’,

24’, 27’, 30 дюймів 

o                   Співвідношення   сторін         екрану        —      стандартний         (4:3) та

широкоформатний (16:9, 16:10)  o Роздільна здатність дисплею — кількість пікселів по вертикалі та

горизонталі: 800х600, 1024х768, 1280х720, 1920х1080  o Глибина кольору — кількість біт на кодування одного пікселя:

від монохромного (чорно-білий) до повноколірного (32-бітного)  o Розмір пікселя (точки на екрані)  o Частота оновлення зображення: 60, 120 герц 

o                   Швидкість відклику     пікселів      —      наскільки    швидко

переключається піксель з чорного до білого: 2, 5, 8 мілісекунд o Максимальний     кут    огляду        —

максимальний кут під яким не виникає суттєвого погіршення якості зображення: від 160° до 178° 

o                   Інтерфейс    (роз'єм        підключення        до

відеокарти) - VGA та DVI

Звукові колонки

Майже        кожний       сучасний     персональний комп'ютер обладнано звуковими колонками, призначеними для відтворення звуку. Таких колонок може бути від 2 до 8. Колонки бувають пасивні та активні. Пасивні колонки не мають власного підсилювача і підключаються до виходу підсилювача звукової карти, за допомогою якої комп'ютер відтворює звукову інформацію. Активні колонки оснащено вбудованим підсилювачем, завдяки чому забезпечується краща якість звуку.

Принтер

Пристрої друку призначені для виведення тексту, графічних зображень на тверду поверхню (папір, картон, плівку тощо). Їх поділяють на дві групи: принтери (англ. print – друкувати) і плотери (англ. plot – план, креслення). 

Принтери розподіляють на такі групи: матричні, струменеві і лазерні.

Матричні принтери з’явилися у 1971 р. і наприкінці 70-х років ХХ ст.

стали основними на ринку принтерів. 

Суттєвими недоліками матричних принтерів, що зумовлюють зменшення їх випуску і використання, є низька якість друку, відносно мала швидкість друку, неможливість якісно передавати відтінки кольорів, високий рівень шуму. 

Разом          з        тим,   матричні принтери надійні й економічні, невибагливі до якості паперу та дають      змогу за       допомогою копіювального паперу отримати одразу кілька копій. Тому до цього    часу   вони широко використовуються         при

друкуванні квитків (наприклад, у залізничних касах), квитанцій, чеків, тобто там, де друкується тільки текст і вимоги до його якості незначні.

Принцип дії струменевих принтерів полягає в створенні зображення за допомогою дуже малих крапель спеціальних чорнил, що виштовхуються з друкуючої головки на поверхню паперу або плівки. 

За швидкістю та якістю друку струменеві принтери не поступаються лазерним, а вартість кольорового друку на них нижча. Головними їх недоліками є швидке вигоряння більшості чорнил під дією світла та їх низька стійкість до вологи. 

Лазерні принтери широко розповсюджені на сучасному ринку комп’ютерної техніки. У них використовується принцип дії на основі електризації малих частинок порошкоподібної фарби (тонера), за допомогою якої і створюється зображення на поверхні паперу або плівки. У процесі створення зображення використовується пристрій для генерації світлового променя. Лазерні принтери бувають монохромні та кольорові. 

Основними перевагами лазерного друку є: стійкість отриманих зображень до вологи та прямого сонячного проміння, висока якість, порівняно низька вартість друкованої сторінки (особливо для монохромного друку), висока швидкість, низький рівень шуму, висока надійність всієї системи. Серед недоліків слід назвати більшу, ніж для інших принтерів, вартість самих пристроїв, особливо кольорових.

Плоттер – це пристрій, призначений для виведення графічних

зображень на тверді копії великого формату Але в основному вони призначені для роботи з графікою. Використовуються для друку креслень, ескізів, плакатів та інших зображень великих розмірів, як правило, більших ніж 297×420 мм (формат А3). Принципи, що лягли в основу конструкцій сучасних плотерів, мало чим відрізняються від принципів роботи принтерів. Найрозповсюдженішими є плоттери, які використовують струменеву технологію. Існує досить багато типів плоттерів, які відповідають різним вимогам щодо розміру, роздільної здатності, кількості кольорів створюваних зображень, швидкості їх виводу. В загальному всі існуючі на нинішній день плоттери умовно можна поділити на планшетні і барабанні. В планшетних плоттерах папір нерухомий, а виконуючий пристрій переміщується по двох осях. Барабанні або рулонні плоттери переміщають по одній осі папір, а перпендикулярно - виконуючий пристрій.

Обидва типи плотерів використовують для виведення графіків, діаграм і креслень. 

За способом створення зображення їх поділяють на плоттери:

На перах;

Струменеві.

Плоттери, які використовують різні типи пера створюють зображення, наносячи його на тверду копію за допомогою спеціального пристрою, що нагадує перо. Вони мають змогу використовувати від 1 до 8 різноманітних кольорів, кожен з яких наноситься відповідним пером.

Струменеві плоттери, створюють зображення аналогічно до струменевих принтерів, забезпечуючи тим самим значну якість зображення. Струменеві плоттери і їх зображення значно дорожчі порівняно з перовими.

Модем

Для передачі даних від одного комп’ютера         до інших використовують комунікаційні пристрої. Одним з таких пристроїв є модем. Він використовується для приєднання комп’ютерів до мереж, якими здійснюється передача даних. Модем забезпечує перетворення електричного сигналу комп’ютера в сигнал, який може бути переданий певною мережею, а також здійснює зворотне перетворення сигналів. 

 Відповідно до мережі, якою здійснюється передача даних, розрізняють модеми для телефонних, кабельних, телевізійних, електричних, радіомереж тощо.

За своїм розміщенням модеми бувають внутрішніми і зовнішніми. Внутрішній модем (рис.) – це електронна плата, що вставляється в один із слотів на материнській платі. Зовнішній модем (рис.) – це окремий пристрій з автономною системою живлення, що під’єднується до комп’ютера.

Основною властивістю модему є швидкість передавання даних – кількість бітів, переданих за одну секунду. Сучасні модеми передають дані телефонними мережами зі швидкістю 56 Кбіт за секунду і більше. Модеми для інших мереж можуть забезпечувати обмін даними зі швидкістю до 10 Гбіт за секунду.

При приєднанні до комп’ютерних мереж в установах, навчальних закладах, у багатоквартирних будинках і навіть для облаштування домашньої мережі, крім модемів, можуть використовуватися плати комп’ютерних мереж , які ще називають адаптерами комп’ютерних мереж. Основною властивістю плати комп’ютерної мережі є швидкість передавання даних. Використовують плати зі швидкістю передавання даних 10, 100, 1000 і 10 000 Мбіт за секунду.

Комутатор

Мережевий комутатор (switch) – спеціальний пристрій, який служить для того, щоб об’єднувати різне обладнання (сервери, комп’ютери, маршрутизатори та інше) в мережі. З його допомогою можна швидко, просто, недорого і технічно доступно інтегрувати величезну кількість різного мережевого обладнання на максимально високих швидкостях. Головна його відмінність від більш складних маршрутизаторів в тому, що мережевий комутатор прописує маршрути проходження пакетів від однієї точки в іншу.

Його головним завданням є просто об’єднання двох розрізнених точок між собою за допомогою вже прописаної всередині нього логіки. 

 

 Мережевий комутатор може бути декількох типів. Найпростіший – це пристрій, який дозволяє фізично об’єднати два і більше каналів між собою для забезпечення передачі потоку даних від одного пристрою іншому. У той же час комутатор мережевий третього рівня (з функцією маршрутизації) здатний виконувати практично такий же функціонал, як і більш складні роутери. З їх допомогою можна прописати віртуальні приватні мережі, агрегувати канали, налаштувати шейпінг потоків даних, а також розпізнавати передаються протоколи за типом. 

 Також мережеве обладнання поділяється за швидкостями передачі даних, які воно може забезпечити. Найпоширенішими є стомегабітні і гігабітні. Але, останнім часом все більшого поширення набувають десятигігабітні мережеві комутатори. Це не дивно, адже потоки переданої інформації зростають щодня. Мережевий комутатор може бути чотирьох-, восьмипортова і так далі по числах, кратним восьми. Він дозволяє дистанційно керувати величезною кількістю розрізнених пристроїв, рознесених територіально і технологічно. 

 Крім того, мережевий комутатор може бути стоєчним або настільним. Настільні, як правило, застосовують для невеликих домашніх локальних мереж. Стоєчні використовують для об’єднання вже створених підмереж в одну велику, хоча вони чудово впораються і з локальною мережею.

V. Виконання практичного завдання

Перед тим як ви перейдете до виконання практичних завдань, згадаймо основні питання техніки безпеки при роботі з комп’ютерами.

 

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

1.                  Забороняється вмикати комп’ютери або вимикати їх самостійно, без дозволу майстра.

2.                  Забороняється самостійно, без дозволу майстра, підключати до комп’ютера або відключати від нього будь-які додаткові пристрої.

3.                  За вимкненням напруги в мережі класу, появі запаху диму або сторонніх шумів з монітора, системного блоку або розетки підключення комп’ютера, необхідно негайно вимкнути комп’ютер і покликати майстра.

4.                  Щоб уникнути враження електричним струмом, забороняється одночасно доторкатися до металевих частин комп’ютера і будь-яких заземлених металевих предметів.

5.                  Забороняється ставити на комп’ютери будь-які предмети, що містять рідини.

6.                  Штатне вмикання або вимикання комп’ютера робити в строго встановленому порядку.

Прошу вас перейти на свої робочі місця, увімкнути комп’ютери  та приступити до виконання завдань по інструкційним карткам.

VІ. Узагальнення та систематизація знань учнів отриманих на уроці.

На даному етапі використовую ігрові моменти, для підвищення активності учнів в процесі підведення підсумків, збільшення зацікавленості та емоційної розрядки на етапі завершення уроку.

Гра «Відповідність»

Перед вами пристрої ПК. Завдання: розділити на дві групи «Пристрої введення» та «Пристрої виведення». (запропоновані пристрої: монітор, клавіатура, миша, принтер, сканер, колонки, веб-камера, навушники, мікрофон).

Отже, давайте узагальнимо все те що ми сьогодні з вами дізнались на нашому уроці. Гра «Хто перший?». Дайте відповіді на запитання, хто перший підняв руку той і відповідає:

1.    Які пристрої ПК відносяться до пристрої виведення?

2.    Які пристрої ПК відносяться до пристроїв введення?

3.    Які існують види принтерів, чим вони відрізняються?

4.    Які існують види моніторів, чим вони відрізняються?

5.    Якби ви були художником, який пристрій ви б підключили до свого ПК?

VІІ. Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок.

Викладач оцінює роботу учнів на уроці, виставляє оцінки, відмічає роботу кожного учня.

                Рефлексія:    Оцініть    отриману    інформацію    на    уроці.      Вправа

«Незакінчені речення» Сьогодні я дізнався ...

Було цікаво ...

Було важко ...

Я виконував завдання ...

Тепер я можу ...

Я придбав ...

Я навчився ...

У мене вийшло ...

Я зміг ...

Я відчув що ...

Слово вчителя: Дякую усім за гарну роботу, до наступної зустрічі!

VІІІ. Домашнє завдання.

Л-1 Розділ2  §4 (стор. 46-49, 58-61, 64-67)

 

                Викладач                                                           Дунаєвська Н.В.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Виконання завдання по темі 

«Периферійні пристрої.»

!!! Під час виконання завдання необхідно постійно чітко

дотримуватись правил поведінки в кабінеті інформаційних технологій, а також правил техніки безпеки та безпеки праці!!!

Виконання завдання починати лише після вказівки викладача. При виконанні завдання керуватися лише даною інструкцією і суворо дотримуватись вказівок, вказаних в ній. При виникненні будь-яких питань чи непорозумінь, або непередбачуваних ситуацій – негайно припинити роботу та повідомити викладача.

ЗАВДАННЯ 1:

1.                  Завантажте операційну систему

2.                  Відкрийте вікно «Панель керування»

3.                  Відкрийте   вікно Миша Змініть швидкість виконання подвійного клацання лівої кнопки миші. Змініть схему указника миші на довільну. Змініть швидкість руху указника на довільну. Ввімкніть відображення сліду указника миші.

4.                  Відкрийте вікно Клавіатура Встановіть затримку перед початком повтору символів на довільну. Встановіть швидкість повтору символів на довільну. Встановіть частоту мерехтіння курсору на довільну.

5.                  Відкрийте вікно Система Через диспетчер пристроїв отримайте інформацію про пристрої які встановлені в системі. Через майстер встановлення пристроїв виконайте встановлення принтеру до системи. Через диспетчер пристроїв переконайтесь, що принтер став без помилок. Через майстер встановлення пристроїв виконайте встановлення сканеру до системи. Через диспетчер пристроїв переконайтесь, що сканер став без помилок

6.                  Відкрийте вікно Мови На вкладці «Мови» - «Мови і служби текстового вводу» додайте будь-яку мову. Переконайтесь, що на мовній панелі з’явилась додана вами мова. Видаліть додану мову. Переконайтесь, що на мовній панелі видалилась додана вами мова.

7.                  Відкрийте вікно Екран Змініть тему на довільну. Змініть фоновий малюнок робочого столу на довільний. Встановіть заставку. Змініть оформлення. Розгляньте вкладку «Параметри»

8.                  Відкрийте вікно Свойства папки Розгляньте вкладки «Загальні», «Вид», «Типи файлів», «Автономні файли».

9.                  Завершіть роботу операційної системи. Вимкніть комп’ютер.

ЗАВДАННЯ 2:

Знайдіть інформацію, опрацюйте та напишіть звіт за темою «Основні характеристики принтерів, сканерів, моніторів, звукових колонок».

 

 

                         

Тематичний вечір

«Моя професія – моє майбутнє» (презентація професії) Якщо людина не знає, до якого порту вона пливе, жоден вітер не буде їй попутним. Сенека

Мета: сприяти усвідомленню взаємозв’язку між особистими цілями та професійним вибором, актуалізувати процес професійного самовизначення  учнів, розширити знання учнів про світ професій.

Обладнання:Prezi, роздатковий матеріал.

 

Хід заходу І. Етап орієнтації.  Вправа "Пакет".

    Пропоную учням вибрати по одному із чотирьох пакетів:

( в І пакеті - цукерка, в ІІ - гумка, в ІІІ - зубок часнику, а четвертий - порожній). Ніхто з дітей не знає, що в пакетах.

Коли діти зробили свій вибір, починається обговорення:

-     Чому ви вибрали цей пакет?

-     Чого вам бракувало, щоб прийняти рішення?

-     Що ви відчували, коли відкрили пакет?

ІІ. Покладання мети.

         Вибір професії  - одне з найбільш відповідальних рішень, які приймає людина у житті. Звичайно  можна   перервати навчання, якщо на третьому курсі інституту  ти  зрозумієш, що це справа не твоя, а можна за декілька  років  залишити роботу, яка не подобається. Однак час буде втрачено, та й розчарування неминуче.

         " Ким ти будеш?"  Ще  малим  на  це запитання відповідають,  як

правило,  не  задумуючись:  льотчиком, артистом, моряком, учителем, президентом , …

         Зараз   же,   коли   настає  16 - 17  літ, ви відчуваєте, як важко  відповісти  на  таке,  здавалося  б,  просте  запитання однозначно.

         І справді, дуже нелегко розібратися у такому великому розмаїтті професій. Причому, ця проблема дедалі ускладнюється, бо якщо у 1926 році нараховувалось близько 10 тисяч професій,  у  1991 - понад  50 тисяч,  то  зараз  -  більше 100 тисяч.

         Отож,  з  цієї  великої  кількості  людських справ треба обрати одну.

          І тут важливо не  помилитись, -  віддати перевагу   тій професії,  яка  найбільш відповідає здібностям, покликанню, знанням, потенціалу, потребам країни.

         Адже  від  того,  як  людина  працюватиме, залежатиме  майбутнє не тільки сім’ї, але й держави.

Я хочу зачитати вам притчу.

         " Якось    один   народ   вів   нелегку боротьбу   проти загарбників. І  коли  всім  стало  зрозуміло,  що  вони програють  битву,  вояки  перестали  вірити своєму воєначальнику, почалась паніка.  Тоді  люди обернулися до Господа і попросили: " О, Боже, допоможи нам,  покажи,  де та людина, яка поверне  військо  і надихне  його  на перемогу над ворогом. "Господь  змилувався  й  показав  дім,  де  жила така людина. Це  був дім шевця.   Люди  здивувалися: " Це ж дім шевця!"  " Ні, - сказав  Бог.  -  Там  живе  справжній генерал". 

     Вояки з  недовірою,  але   все  ж  пішли  до  нього. Швець  не  так  вправно володів мечем, зате  він уміло направляв,  підтримував, показував  можливі варіанти  тактики.  Вояки без роздумів кидалися у бій, бо бачили омріяну перемогу."

         Отже,  людина,  яка  могла бути  генералом,  шила  не дуже  гарне   взуття,  а  бездарний   генерал  вів військо  до поразки.

         У чому ж суть притчі?                                                 

Відповіді учнів.  ( … правильний вибір професії)

ІІІ. Презентація професії  з використанням он-лайн сервісу Prezi. 

Ви уже обрали свою професію, вступивши до нашого ліцею. Але не кожен з вас досі конкретно знає що ця професія собою являє, які вимоги має, та яке майбутнє вас чекає.

Професія оператора комп’ютерного набору не тільки цікава, але і достатньо складна. Щоб з вас вийшов чудовий оператор, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне – уміти гармонійно їх об'єднувати в процесі роботи. Професійні навички оператора комп'ютерного набору корисні в багатьох галузях. Вони потрібні в компаніях з великим обсягом інформації та базами даних. Такі співробіники потрібні великим торговельним мережам для відстеження руху товарів, call-центрам, тощо.

Загальна характеристика професії

Сучасні організації приймають та обробляють велику кількість різноманітної інформації. Введенням та обробкою її займаються оператори комп’ютерного набору. Вони працюють з комп'ютером, у першу чергу, з моніторами та  клавіатурою, а також з периферійною технікою.

Оператори комп’ютерного набору працюють в обчислювальних центрах підприємств, організацій і НДІ, машинолічильних бюро, диспетчерській службі в різних видах транспорту, офісах підприємств, магазинах.

Вимоги до працівника

Робота оператора комп’ютерного набору потребує особливої уваги, усидливості, працьовитості, сумлінності, витримки, організованості, відповідальності.

Оператор комп’ютерного набору повинний мати рухливу й урівноважену нервову систему, хорошу зорову і слухо-моторну координацію, розвиту моторику кистей рук, швидкість реакції.

У оператора комп’ютерного набору повинні бути високі показники наглядно-образної і словесно-логічної пам'яті, високий рівень оперативної та  короткочасної пам'яті. Дуже високі вимоги до уваги, її обсягу, концентрації, розподілу, переключення, стійкості. Оператор комп’ютерного набору повинен мати високий вербальний і невербальний інтелект. Необхідні добрі знання з таких предметів: математика, фізика, інформатика, граматика. Вимоги до професійної підготовки Повинен знати: 

     основи програмування;      основи обчислювальної техніки;

забезпечення.

Повинен уміти:

     обслуговувати ЕОМ будь-якого типу,

     готувати і читати технічну документацію, обробляти інформацію

на ЕОМ, помічати перебої в роботі і встановлювати їхні причини.

Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця

     Нейродинаміка: підвищені вимоги до рухливості і стабільності

нервової системи                                                                                                      

     Психомоторика: гарна зорова і слухомоторна координація, розвита пальцева моторика, швидкість реакції

     Пам'ять: високі показники наочно-образної і словесно-логічної пам'яті, підвищені вимоги до оперативної і короткочасної пам'яті

     Увага: дуже високі вимоги до уваги, ї обсягу, концентрації, розподілу, переключенню, стійкості

     Мислення: розвите наочно-образне і словесно-логічне

     Інтелект: високі вимоги як до невербального, так і до вербального інтелекту

     Емоційно-вольова сфера: емоційна стійкість, що зберігається в стресових ситуаціях; сильна вольова регуляція, здатність діяти раціонально і чітко в будь-якій ситуації

     Риси характеру: витримка, урівноваженість, організованість, відповідальність, самоконтроль, постійна готовність до діяльності

Санітарно-гігієнічні умови

Оператор комп’ютерного набору цілий робочий день знаходиться безпосередньо у машинній залі. Робоче місце - вся машинна зала обчислювального центру. Але більшу частину робочого часу він проводить за монітором, саме тому дуже велике навантаження на зір та кисті рук.

     Ступінь ваги і напруженості праці: вимагає нервово-психічної напруги

     Обмеження по статі і віку: обмеження по статі відсутні, але працюють переважно молоді люди

     Режим праці і відпочинку: тривалість робочого дня – 8 год., перерви: 1-годинний-обідній, дві перерви по 10 хвилин – виробнича гімнастика

     Змінність: одна чи дві зміни

     Завантаженість аналізаторів: зоровий і слуховий аналізатори

     Несприятливі фактори: сенсорно-перцептивна і нервово-психічна напруга

 

Медичні протипоказання:      слабкий зір та слух,      хвороби опорно-рухового апарату,      психічні захворювання,

-    хронічні захворювання центральної нервової системи зі зниженням інтелекту.

 

Ймовірність працевлаштування

Професія “Оператор комп’ютерного набору” широко розповсюджена і має стійкий попит на ринку праці. Ризик безробіття мінімальний і пов’язаний, перш за все, з недостатньою кваліфікацією та досвідом роботи.

ІV.  Підбиття підсумків.

Кажуть, що майстер - це той, хто знайшов своє покликання в праці. Хоч би ким ви стали, насамперед, маєте бути людьми - добрими, правдивими, працьовитими, чуйними до чужого горя.

Ви прийняли рішення, і якщо після цієї години спілкування ви не передумали у виборі професії оператора комп’ютерного набору, тоді це справді правильний вибір і, можливо, це і є справою усього вашого життя.

Хай здійсняться всі ваші мрії і нехай керує всіма вашими помислами, планами і вчинками християнська любов до ближнього.

Нашу розмову я пропоную закінчити словами Езопа: "Справжній скарб для людей - уміння трудитися!".

 Спасибі вам за роботу! 

Виховна година на тему:

«Дороги які ми обираємо» Мета: 

-                      пропагувати здоровий спосіб життя; викликати в учнів негативне ставлення до вживання наркотиків, алкоголю та паління, які завдають великої шкоди здоров’ю людини; 

-                      формувати вміння сприймати оцінку своїх учинків іншими і наводити приклади такої оцінки; 

-                      виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, уміння самооцінювати їх; 

Записи на дошці: 

«Людина є ніщо інше, як її вчинки».   Гегель 

«Життя саме по собі — ні благо, ні зло; 

 воно вмістилище і блага, і зла, дивлячись по тому,   на що ви самі його перетворите». 

 М. Монтень

Хід виховної години

І. Організаційна частина 

 Привітання. Перевірка присутності учнів. 

II. Вступна частина 

 Питання для обговорення:

1.      У чому сенс вашого життя? 

2.      Алкоголізм, наркоманія, паління — це шкідливі звички чи хвороба? 

3.      На вашу думку, чи можна жити у своє задоволення, не порушуючи норм моралі? Як ви вважаєте, чи варто вносити моральні норми в кримінальний кодекс? 

4.      Чи згодні ви з твердженням, що «усе, чим людина зі своїм розумом відрізняється від тварини, є результатом життя в суспільстві? 

 Учитель. Можна по-різному визначити мету свого існування, але мету треба мати — інакше то буде не життя, а животіння. 

 Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства — тютюн, алкоголь та наркотики. Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління і вживання спиртних напоїв. І я дуже добре розумію, що ви самі хочете розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Звідси й прагнення на власному досвіді перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети й чарки вина. Лише одна затяжка тютюновим димом і лише один ковток вина — спробую, мовляв, що буде... І ніхто над цим не задумується. А замислитися варто. 

 Людина — складний, таємний багатогранний світ. Серце людини — вмістилище всесвіту, зосередження емоційної енергії і принципів ставлення до дійсності. Голова людини — орган творчості, створений природою за образом і подібністю світові. Людина повинна прожити життя якнайкраще і присвятити себе цій цілі. 

 Як ви вважаєте, у чому сенс вашого життя? (Думки учнів). 

III. Основна частина 

 Учитель. Для початку нам з вами потрібно з’ясувати: алкоголізм, наркоманія, паління — шкідливі звички чи хвороба? (Думки учнів).  1. КУРІННЯ

Знайте, що, на думку медиків: 

 1 цигарка скорочує життя на 15хв; 1 пачка цигарок — на 5 год; 

 той, хто палить 1 рік, втрачає 3 місяці життя;   хто палить 4 роки — втрачає 1 рік життя;   хто палить 20 років — 5 років;   хто палить 40 років — 10 років. 

 Давайте докладніше розглянемо приведені дані. Звичайно, вони мають умовний характер. Я абсолютно згодна з тими, хто вважає, що тривалість життя того або іншого курця скоротиться не обов'язково саме на вказане число років. Але щодо того, що скоротиться, можете не сумніватися. До складу тютюнового диму входить більше трьох тисяч шкідливих речовин, причому одне страшніше за інше. Назву деякі з них: нікотин, миш'як, свинець, чадний газ... І багаточисельні хімічні сполуки. 25% цих речовин осідає в організмі курця, 5% залишається в недопалку, 20% згорає, 50% потрапляє в повітря... 

 Як, на вашу думку, виглядають легені людини після викуреної нею сигарети? (На них залишають свій слід кіптява і дим.) 

 Це і є ті самі хімічні речовини, які поступово приводять до різних захворювань. За рік їх може осісти в легенях та дихальних шляхах курця до одного літра. Скільки ж сил доводиться витрачати нашому організму на самоочищення! 

 Скажіть, до яких негативних наслідків приводить попадання в організм людини тютюнового диму? (Відповіді учнів.) 

 (Доповнення учителя) Так, а ще до негативних наслідків куріння відносяться: неприємний запах з рота, поява кашлю і хрипоти, жовтого нальоту на зубах, послаблення роботи легенів, задишка, серцебиття, передчасні зморшки, блідість, погіршення пам'яті... 

 Про наслідки куріння можна говорити і детальніше. Вас цікавить, наприклад, чому відбувається погіршення пам'яті? Відповідаю: речовини, що містяться в тютюні, діють ще і на нервову систему. Під його дією вона спочатку збуджується, а потім відбувається реакція гальмування і у людини притупляється свідомість. Крім того, в курців поступово розвиваються легеневі захворювання, які можуть перерости в хронічний бронхіт, астму і, нарешті, туберкульоз і рак легенів. В жінок, що палять, у декілька разів частіше народжуються хворі діти.

Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин.....це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи. Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно; викурить півпачки сигарет, а для дорослої людини смертельна доза — пачка сигарет. Проте відомі випадки смерті навіть від викурювання 2—3 сигарет. 

ЧИМ ШКІДЛИВЕ ПАЛІННЯ?

У першу чергу страждають органи дихання. 98% смертей від раку

гортані, 96% смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту й емфіземи легенів обумовлені палінням. Тютюновий дим містить більше 4000 хімічних сполук, більше сорока, з яких, викликають рак, а також кілька сотень отрут, включаючи нікотин, ціанід, миш'як, формальдегід, вуглекислий газ, окис вуглецю, синильну кислоту й т.д. У сигаретному димі присутні радіоактивні речовини: полоній, свинець, вісмут. Пачка сигарет у день - це близько 500 рентгенів опромінення за рік! Температура тліючої сигарети 700 - 900 градусів! Легені курця зі стажем - чорна, гниюча маса.

Не всі знають, що 25% померлих від ішемічної хвороби серця

погубили себе палінням. Крім легенів і гортані, найсильніший удар наноситься по серцю й посудинам. Після кожної викуреної сигарети збільшується тиск крові, підвищується вміст у ній холестерину. Паління підсилює ризик розвитку атеросклеротичного захворювання периферичних посудин. Особливо часто в курящих людей страждають артерії ніг. Через порушення регуляції відбувається стійкий спазм посудин. Їхні стінки замикаються, і кровообіг м'язів утрудняється. Хвороба називається перемежованою кульгавістю. Вона проявляється в тому, що під час ходьби раптово починається різкий біль у ногах, що проходить через пару хвилин, але незабаром знову відновляється. Недолік кровопостачання позначається й на стані тканин ніг. У них через недолік кисню поступово розвивається омертвляння (гангрена). Величезна кількість людей втратили ноги через паління. 

Нікотин - одна з найсильніших відомих отрут, у господарстві

використовується як інсектицид. Після проникнення сигаретного диму в легені, нікотин попадає в мозок уже через сім секунд. Постійне й тривале паління тютюну приводить до передчасного старіння. Порушення живлення тканин киснем, спазм дрібних судин роблять характерної зовнішність курящого - жовтуватий відтінок білків очей і шкіри, передчасне її старіння. Крім того, при палінні з'являється помітний подих з рота, запалюється горло, червоніють очі. І Вас це не хвилює?!

Нікотин робить важчим протікання ряду хвороб, таких як

атеросклероз, гіпертонічна хвороба, гастрит і багато яких інших. При таких захворюваннях, як виразкова хвороба, тромбофлебіт, інфаркт міокарда, видужання без відмови від паління неможливо! Серед курців частіше зустрічається виразка шлунка й дванадцятипалої кишки, більше того, у випадку виразки небезпека летального результату в курящих вище, ніж у некурящих хворих. Є дані, що паління може привести до ушкодження клітин і зміні статусу імунної системи, підвищуючи ризик розвитку лейкозу.

Особливо шкідливий нікотин вагітним, тому що це приводить до народження слабких, з низькою вагою дітей, і жінкам, що годують, - підвищується захворюваність і смертність дітей у перші роки життя. Після викуреною вагітною жінкою сигарети, наступає спазм кровоносних посудин плаценти, і плід перебуває в стані легкого кисневого голодування кілька хвилин! При регулярному палінні під час вагітності плід перебуває в стані хронічної кисневої недостатності практично постійно. Наслідок цього - затримка внутрішньоутробного розвитку плода. Куряща вагітна піддає себе підвищеному ризику можливого викидня, народження мертвої дитини або дитини з низькою масою тіла.

Курінням Ви губите не тільки себе, але й близьких Вам людей,

можливо, своїх же дітей. Не курите при некурящих, особливо при дітях! Вторинний дим, або, як ще говорять, пасивне паління або змушене паління, може бути причиною серцевих захворювань, рака легенів, астми, бронхіту.

Не позбавляйте здоров'я ні в чому неповинних людей!

Якщо Ви курите, і, після всього прочитаного, навіть не задумалися над тим, що творить паління з Вашим організмом, то Вам уже нічого не допоможе. У найкращому випадку, ви проживете на 10-15 років менше, ніж могли б. І вам жахливо повезе, якщо вмрете раптово від серцевого приступу, а не в страшних муках від раку легенів.

Більшість курців люблять приводити приклади типу: "От мій дідусь димів як паровоз і дожив до 80 років, а дядько Петя не пив, не курив, а до 50 не дотяг". Це найдурніший вид самонавіяння! Так, у житті все буває. Але, поперше, якби ваш дідуля не курив, то прожив би й всі 100. По-друге, будь-яка подія в цьому житті має деяку ймовірність, і ця ймовірність залежить від купи факторів. Отож палінням ви збільшуєте ймовірність своєї ранньої смерті в десятки разів! Імовірність того, що завтра ви потрапите під машину, є, але вона надзвичайно мала, а от імовірність захворювання раком легенів росте з кожною викуреною сигаретою (цигаркою, трубкою)!

У багатьох країнах світу вирішили не обмежуватися розмовами... Останні роки подекуди навіть почали вводити проти любителів тютюну тій країні, яка проголосила свободу як головну цінність людства — США. Штраф до 3000 дол. чекає кожного, хто надумається закурити в Ньюйоркському ресторані з кількістю місць більше 35... 

 В Італії останнім часом взагалі кинули палити в суспільних місцях, включаючи ресторани, бари, музеї, не говорячи вже про банки і офісні приміщення. Бояться. Ще б, адже з порушників там стягується штраф до 125 долл.! 

 В Англії на гроші, які як штраф платить порушник законодавства, можна запросто купити уживаний автомобіль. 

 У Франції за куріння в ресторанах, кафе і на перонах з недавніх пір доводиться платити настільки ж великі штрафи. 

 В Данії астрономічно виросли ціни на цигарки. 

 У Сінгапурі палити на вулицях дозволено, а струшувати попіл ні...

Тому, хто впустить коробку з-під цигарок, загрожує штраф в 625 дол. 

 В Токіо з 2002 р. заборонено палити у всіх суспільних місцях під загрозою величезного штрафу... 

 Ці заходи по боротьбі з курінням прийняті урядами багатьох розвинених держав. Керівники заводів, банків, офісів, у свою чергу, почали давати надбавку до заробітної плати некурящим співробітникам... 

 Ось деякі із закликів антитютюнових програм інших країн : 

 «Не піддавайся шкідливій звичці!» 

 «Не спалюй своє майбутнє!» 

 «У Європі сьогодні курити не модно!» 

 «Вибирай сам — бути здоровим чи курити?» 

 А які заходи по боротьбі з курінням застосовувалися в нашій країні за останні роки? (На пачках сигарет почали писати про те, що куріння небезпечне для здоров'я, намагаються заборонити рекламу сигарет...) 

 У нашій країні поки що надана свобода дій продавцям і виробникам сигарет. Реклама вселяє нам, що сигарети — це щось чудове, і пропонує пробувати то один їх сорт, то інший... Ціни на цигарки і сигарети низькі, як ніде в світі. Люди можуть палити навіть при найнижчих доходах, губити при цьому себе і тих, що оточують. Що маємо, не бережемо, втративши плачем... 

 Той, хто закликає нас до занять спортом, хто учить чистоті і ладу у всьому — ваш дійсний друг. Вчиться говорити «ні» тим, хто пропонує закурити...

 

2.АЛКОГОЛЬ

Викрадач розуму — так іменують алкоголь з давніх часів. Про оп'яняючі властивостях спиртних напоїв люди довідалися не менш чим за 8000 років до нашої ери – з появою керамічного посуду, що дало можливість виготовляти алкогольні напої з меду, плодових соків і дикоростучого винограду.

В побуті вважається, що спирт є гарним засобом для зігрівання організму та  що він має лікувальну дію не тільки при простудних, але і при цілому ряді інших захворювань, у тому числі шлунково-кишкового тракту, наприклад при виразці шлунка. Лікарі ж навпаки вважають, що хворим категорично не можна приймати алкоголь.  

Чи інше, існуюче серед людей переконання: алкоголь збуджує, підбадьорює, поліпшує настрій, самопочуття, робить бесіду більш оживленою і цікавою, що немаловажно для компанії молодих людей. Недарма спиртне приймають «проти утоми», при нездужаннях, і практично на усіх святах.

Більш того, існує хибна думка, що алкоголь є висококалорійним продуктом, що швидко забезпечує енергетичні потреби організму, що важливо, наприклад, в умовах походу і т.п. У медичній практиці використовують бактериостатичні властивості спирту, використовуючи його для дезінфекції (при уколах і т.п.), готуванні лік, але аж ніяк не для лікування хвороб. 

Так що міркування про користь алкоголю – досить розповсюджена омана. 

Потреба в алкоголі не входить у число природних життєвих потреб людини, як, наприклад, потреба в  кисні чи їжі, і тому сам по собі алкоголь не має спонукальної сили для людини. Потреба ця, як і деякі інші «потреби» людини (наприклад, паління) з'являється тому, що суспільство, по-перше, робить даний продукт і, по-друге, «відтворює» звичаї, форми, звички і забобони, зв'язані з його споживанням. Зрозуміло, що ці звички не притаманні усім в однаковому ступені.

 З чого починається пияцтво.

У цілому мотиви вживання спиртного підлітками поділяються на дві групи. В основі мотивів першої групи лежить бажання відповідати традиціям, випробувати нові відчуття, цікавість і т.п. Формуванню цих мотивів сприяють деякі властивості психіки неповнолітніх, що пробуджується в них почуття дорослості, бажання бути як усі, прагнення наслідувати старших і т.п. Віковими особливостями підлітків у визначеній мері можна пояснити і вживання ними спиртних напоїв «для хоробрості». Цей мотив зв'язаний з відсутністю в неповнолітніх життєвого досвіду, знань, що дозволяють їм вільно вступати в спілкування з навколишніми.

Особливої уваги заслуговує друга група мотивів споживання алкоголю, що формують пияцтво як тип поводження правопорушників. У число цих мотивів входить прагнення позбутися нудьги. У психології нудьгою називають особливий психічний стан особистості, зв'язаний з емоційним голодом. У підлітків цієї категорії істотно ослаблений чи втрачений інтерес до пізнавальної діяльності. Підлітки, що вживають спиртне майже не займаються суспільною діяльністю. Істотні зрушення спостерігаються в них у сфері дозвілля. Ці хлопці менше цікавляться художньою літературою, рідко беруть участь у самодіяльності, майже не бувають у театрі, втрачають інтерес до серйозної музики, живопису. Нарешті, деякі підлітки споживають спиртне, щоб зняти із себе напруга, звільнитися від неприємних переживань. 

Вплив алкоголю на нервову систему; вміст алкоголю в крові.

  Алкоголь зі шлунка попадає в кров через 2 хвилини після вживання. Кров розносить його по всіх клітках організму. У першу чергу страждають клітини великих півкуль головного мозку. Погіршується умовно-рефлекторна діяльність людини, сповільнюється формування складних рухів, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі. Під впливом алкоголю порушуються довільні рухи, людина втрачає здатність керувати собою. 

Проникнення алкоголю до клітин лобної кори розкріпачує емоції людини, з'являються невиправдана радість, дурний сміх, легкість у судженнях. Слідом за порушенням, що підсилюється, у корі великих півкуль мозку виникає різке ослаблення процесів гальмування. Кора перестає контролювати роботу нижчих відділів головного мозку. Людина втрачає стриманість, соромливість, він говорить і робить те, чого ніколи не сказав і не зробив би будучи тверезим. Кожна нова порція спиртного усе більше паралізує вищі нервові центри, немов зв'язуючи їх і не дозволяючи втручатися в діяльність нижчих відділів мозку: порушуються координація рухів, наприклад рух очей (предмети починають двоїтися), з'являється незграбна хитка хода. 

Порушення роботи нервової системи і внутрішніх органів спостерігається при будь-якому вживанні алкоголю: одноразовому, епізодичному і систематичному.

Відомо, що порушення роботи нервової системи прямо зв'язані з концентрацією алкоголю в крові людини. Коли кількість алкоголю складає 0,04-0,05 відсотка, виключається кора головного мозку, людина втрачає контроль над собою, утрачає здатність розумно міркувати. При концентрації алкоголю в крові 0,1 відсотка пригнічуються більш глибокі відділи головного мозку, що контролюють рухи. Рухи людини стають невпевненими і супроводжуються безпричинною радістю, пожвавленням, метушливістю. Однак у 15 відсотків людей алкоголь може викликати  бажання заснути. В міру збільшення змісту алкоголю в крові послабляється здатність людини до слухових і зорових сприйнять, притупляється швидкість рухових реакцій.

Концентрація алкоголю, що складає 0,2 відсотки, впливає на області мозку, що контролюють емоційне поводження людини. При цьому пробуджуються низинні інстинкти, з'являється раптова агресивність.

При концентрації алкоголю в крові 0,3 відсотки людей хоча і знаходиться у свідомості, але не розуміє того, що бачить і чує. Цей стан називають алкогольним отупінням. 

Концентрація алкоголю в крові 0,4 відсотки веде до утрати свідомості. Людина засинає, дихання стає нерівним, відбувається мимовільне випорожнення сечового міхура. Чутливість відсутня.

При концентрації алкоголю в крові 0,6-0,7 відсотка може наступити смерть.

У результаті епізодичного прийому алкоголю часто розвивається хвороблива пристрасть, невтримний потяг до алкоголю – алкоголізм.

Алкоголізм не звичка, а хвороба.

Алкоголізм – важка хронічна хвороба, у більшості випадків тяжковиліковна. Вона розвивається на основі регулярного і тривалого вживання алкоголю і характеризується особливим патологічним станом організму: нестримним потягом до спиртного, зміною ступеня його переносимості і деградацією особистості. Для алкоголіка сп'яніння представляється найкращим психічним станом. Цей потяг не піддається розумним доводам припинити пити. Алкоголік направляє всю енергію, засоби і думки на добування спиртного, не зважаючи на реальну обстановку (наявністю грошей у родині, необхідність виходу на роботу і т.п.). Раз випивши, він прагне напитися до повного сп'яніння, до безпам'ятства..

Алкоголізм не звичка, а хвороба. Звичка контролюється свідомістю, від її можна позбутися. Пристрасть до алкоголю перебороти складніше через отруєння організму. Близько 10 відсотків людей, що вживають алкоголь, стають алкоголіками. Алкоголізм – хвороба, що характеризується психічними і фізичними змінами  в організмі. Алкоголізм розвивається за такою схемою:

Початкова фаза: сп'яніння з випадінням пам'яті, «затьмарення». Людина постійно думає про спирт, у нього розвивається жадібність до алкоголю. Однак він зберігає визнання своєї провини, уникає розмов про свою тягу до спиртного.

Критична фаза: утрата контролю над собою після першого ж ковтка алкоголю. Прагнення знайти виправдання своєму пияцтву, опір усім спробам запобігти його бажання випити. У людини розвивається зарозумілість, агресивність. Він обвинувачує навколишніх у своїх лихах. У нього починається запій. Він змушений піти з постійної роботи, втрачає інтерес до усього, що не стосується спиртного. 

Хронічна фаза: щоденне похмілля, розпад особистості, помутніння пам'яті, плутаність думки. Людина п'є сурогати алкоголю, технічні рідини, одеколон. У нього розвиваються безпідставні страхи, біла гарячка, інші алкогольні психози.

Одним з характерних ускладнень під час захворювання є біла гарячка.

Біла гарячка – найбільше що часто зустрічається алкогольний психоз. Вона виникає звичайно в стані похмілля, коли в п'яниці з'являються беззвітний страх, безсоння, тремтіння рук, кошмари (погоні, нападу і т.п.), слухові і зорові обмани у виді шумів, дзвоників, руху тіней. Симптоми білої гарячки особливо виражені вночі. У хворого починаються яскраві переживання застрашливого характеру. Удень галюцинації трохи загасають, хоча хворий залишається збудженим, у нього трясуться руки, він метушливий і не може спокійно сидіти на одному місці.

Іншою формою психозу є алкогольне марення. Воно виникає і після короткочасного пияцтва, але на відміну від білої гарячки не супроводжується галюцинаціями. Таких хворих переслідують нав'язливі думки. Найчастіше це марення підозрілості, переслідування, ревнощів. Не бачачи виходу з положення, що створилося, він може скінчити життя самогубством.

Алкоголізм і суспільство.

Алкоголь «б'є» не тільки самого питущого, але і людей, що оточують його. Часто чи чоловіки жінки, схильні до алкоголізму, зневажають своїми обов'язками, друзями, родиною і дітьми, для того, щоб задовольнити свою потребу. Пристрасть до алкоголю – причина різних злочинів. Відомо, що 50 відсотків усіх злочинів зв'язано з вживанням алкоголю.

За алкоголізм батьків часто розплачуються діти. Дослідження нервовохворих дітей показали, що причиною їхньої хвороби часто є алкоголізм батьків.

Шкода алкоголю доведена. Навіть малі дози його можуть стати причиною великих чи неприємностей нещасть : травм, автокатастроф, позбавлення працездатності, розпаду родини, утрати духовних потреб і вольових рис людиною. Тому алкоголізм – велика соціальна і медична проблема, для вирішення якої кожен повинен надати максимум зусиль. 

3.НАРКОТИКИ

Незважаючи на те, що зловживання наркотиками є однією з найважливіших проблем ХХ ст., коли досвід вживання людьми наркотичних речовин вимірюється тисячоліттями. За своїм характером людина завжди тягнеться до невідомого. І їй, як свідчить практика, не важко буде відкрити таємницю: природа в своїй глибині містить рослини, коріння чи листя яких виділяють соки, що піднімають настрій, надають сил, роблячи життя, хоча й ненадовго “щасливим”.

Ще в ранньому палеоліті (40000 – 10000 рр. до н.е.) відбулося перше знайомство людини з наркотиками. З документів та історичних довідок відомо, що шумерійці, китайці, індійці, старовинні греки, ацтеки і племена Сибіру добре знали дію деяких наркотичних рослин, використовували їх для своєї мети.

Наприклад, про один із таких видів наркотиків – гашиш говориться в “лікувальнику” китайського імператора Шен – Нуна в 2737р. (до н.е.) як лік від кашлю та розладу шлунку.

У релігійних цілях стародавні культури використовували галюциногенні гриби, здані змінювати стан свідомості, викликати галюцинації релігійного характеру.

Перший медичний препарат, виготовлений з опіуму прописав хворому в XVI ст..  відомий Парацельс.

За останні роки зловживання наркотичними засобами, психотропними речовинами та їх незаконний обіг набули масового характеру і в Україні.

Практика свідчить, що основною сировинною базою наркоманії в Україні є мак. Споконвіків насіння, на перший погляд, мирної с/г культури використовувалося як продукт харчування. Наркоотруту містить не воно, а головки маку. На жаль, в останні роки пелюстки цієї рослини вкрили пеленою журби не одну укр. оселю.  Незважаючи на чисельні укази, постанови, інші нормативні акти, які забороняють висівання та вирощування маку, люди свідомо, а чи й ні сприяють розповсюдженню наркоманії. З кожним роком кількість виявлених та знищених органами правопорядку незаконних посівів маку та коноплі зростає у 10 раз.

Україна сьогодні нагадує не кінчену людину, а ту, яка тільки втягується в це лихо і поки що “бавиться” так званими легкими наркотиками. Інтенсивна міграція населення, потоки вантажів, а також історично зумовлені соціальні та культурні зв‘язки між країнами СНД сприяють збільшенню надходжень в Україну наркотиків іноземного виробництва.

Існує чимало різновидів наркотиків – “популярних” і мало знаних в світі. Та всі вони без винятку, несуть смертельну небезпеку, над якою нажаль, задумується далеко не кожен.

За останні 5 років різко зросла кількість неповнолітніх, особливо підлітків, які вживають дурманні речовини, що викликають хворобливу пристрасть – токсикоманію. Токсикомани домагаються стану сп’яніння, дихаючи аерозолями – отруйними речовинами, що випаровуються. Під час вдихання ці речовини через дихальну систему потрапляють у кров і проникають у головний мозок. Ефірні та ацетонові сполуки змінюють процеси збудження і гальмування в корі головного мозку – виникає ейфорія. Але найстрашнішим є те, що такі сполуки спричинюють складні деструктивні зміни в клітинах печінки і нирок, які виконують функцію очищення (захисту) організму від токсичних речовин і продуктів обміну. 

Уживання дурманних (нейротропних) токсичних речовин може також спричинити пригнічення дихання, порушення серцевої діяльності, а часом – непритомність і навіть смерть. Виявлено, що вдихання аерозольних речовин призводить до того, що за найменшого фізичного напруження, наприклад, на уроці фізкультури або підчас танців на дискотеці, виникає критична серцева недостатність. 

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, тому що цей вірус передається через кров при кількаразовому використанні того самого шприца різними людьми. А саме такий спосіб передачі вірусу імунодефіциту є найбільш поширеним у світі.

Людина, котра вживає наркотики, не контролює свою поведінку: наркотики дуже сильно впливають на головний мозок та нервову систему. Під їхньою дією нервові клітини просто “згоряють”. Різко знижуються захисні функції організму. Багаторазове проколювання вен може призвести до утворення у судинах тромбів і рубців. Коли тромби відриваються від стінок судин та починають рухатись у системі кровообігу, потрапляючи до серця і легенів, може настати смерть – тромб перекриває доступ крові до життєво важливих органів. Бактерії з нестерильної голки потрапляють до кровообігу й циркулюють по всьому організму. Якщо вони уражають серцеві клапани, виникає серйозне захворювання – ендокардит, його симптоми – гарячка, слабкість, серцева недостатність, яка може призвести до смерті. Мікроби з нестерильної голки, потрапляючи до кровообігу, можуть також призвести до абсцесу мозку (симптоми – сильна гарячка, конвульсії; потім настає кома і – смерть).

У жінок, які вживають наркотики під час вагітності, здебільшого народжуються мертві або дефективні діти. Ось деякі з дефектів розвитку у дітей наркоманів: клишоногість, відсутність кінцівок, розщеплене піднебіння (“заяча губу”), нерозвиненість внутрішніх органів. Уживання дурманних токсичних речовин може спричинити пригнічення функції дихання, порушення серцевої діяльності, як наслідок – непритомність і навіть смерть. 

§     При вживанні наркотиків різко порушується здатність логічно мислити, засвоювати нову інформацію та концентрувати увагу; погіршується пам’ять. 

§     Глибоко деформується особистість людини, яка вживає наркотики, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості йде дуже швидко. Наркомани у 30-40 років (якщо вони доживають до цього віку) – виглядають і почуваються як 70-80-річні.   Розгляд ситуацій  Ситуація 1. 

 Михайло прийшов на день народження до однокласниці, де зібрались однокласники. Батько іменинниці дістав шампанське і став потроху наливати в склянки. Михайло відставив свій бокал, сказавши... (Дайте варіанти відповіді). 

Ситуація 2. 

 Діти всім класом пішли у турпохід. Дійшли до місця, розбили табір, дівчата стали готувати обід. До Андрія підійшли Сергій, Женя і Вітя. «Пішли з нами», — сказав Вітя і показав щось заховане під курткою. Андрій не відразу, але побачив пляшку з вином. «Ні», — сказав він, ... (Дайте варіанти відповіді). 

Ситуація 3. 

 Ви працюючи медсестрою в одній із лікарень і пристрастившись до наркотиків, вирішила випробувати новий засіб... на восьмирічній дівчинці, яка лежала із запаленням легенів і нещодавно виписалася. Цілий тиждень лікарі боролися за життя дитини... її ледве вдалося врятувати! 

 Коли дівчинці стало легше, вона розповіла: «На перерві в школі до неї підійшла тьотя і сказала: «Олю, ти лежала в лікарні й тобі робили уколи, так от, треба зробити ще один». Після цього завела мене до туалетної кімнати й зробила в руку укол, а потім я нічого не пам'ятаю...» 

 Громадянку В. заарештовано і за всією суворістю закону на довгі роки позбавлено волі. 

 Цей нечуваний випадок зайвий раз свідчить про те, до якого нелюдського вчинку може призвести пристрасть до наркотичного дурману. 

 Що спонукає молодь до таких жахливих вчинків? (Думки учнів.) 

IV. Підбиття підсумків 

 Давайте замислимось, діти! 

 Профілактика «шкідливих звичок» це в першу чергу інформація про вилив на організм людини нікотину, алкоголю, наркотичних речовин. Кожен учень повинен знати, що нікотин, алкоголь, наркотики отрута, яка знищує людину, руйнуючи здоров'я, послаблюючи волю, позбавляючи людину життєвих і моральних цінностей. 

«Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, курити чи не курити, зміцнювати своє здоров'я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров'я та за своє майбутнє взагалі».

 Отже, ви дізналися про шкоду, якої зазнають організм і психіка від вживання тютюну, алкоголю та наркотиків. Подумайте про те, що чекає вас в майбутньому, якщо ви будете курити, вживати спиртне або наркотичні речовини. Треба ставитись з повагою до свого організму та поважати здоров'я оточуючих, тому що шкідливі звички однієї людини негативно впливають на організм іншої. Пам'ятайте: здоров'я, справжня радість життя і щастя не сумісні з тютюном, наркотиками і спиртними напоями. Живіть здоровим життям! Дайте змогу вашим дітям і онукам народитись здоровими і щасливими! 

 Наше здоров'я у наших руках. 

 Ми всі за здоровий спосіб життя! 

 Тому кожен учень у школі затям: «Шкідливі звички» не мода, не клас,   Куріння це лиш заборона для нас. 

 Ти в нікотині ніщо не знайдеш, 

 А власною рукою себе ти уб'єш.   І склянка горілки твій розум туманить,   А інколи навіть на злочини тягне.   Як з «змієм зеленим» ти будеш товариш,   То гідність і розум свої ти утратиш.   Наркотики смерть, небезпечність і зле   Він швидше за інших здоров'я уб'є. 

 Мій друже! Школяре! Дитино моя! 

 Я вчитель, твій друг, може, мама твоя 

 Благаю, прошу, установу даю 

 Піклуйся з дитинства про долю свою.   За гроші не купиш: здоров'я й батьків,   Тому бережи їх з дитячих років! 

Виховний вечір на тему:

 

Мета: виховувати гордість за свій народ, шанобливе ставлення до військових, учасників АТО; зміцнювати почуття патріотизму учнів; виховувати в дітей гордість за свою країну; формувати у дітей гуманний світогляд, сприяти збереженню пам’яті про тяжкі випробування нашого народу.

Дидактичне забезпечення: сценарій заходу, розроблена презентація Prezi по темі.

Матеріально-технічне оснащення: ноутбук, мультимедійний проектор, звукові колонки.

Хід заходу

Вступне слово вчителя. Доброго дня, діти, колеги!

Ми знаємо, що нашу країну спіткало не одне лихо, перш ніж вона стала незалежною державою. Щороку ми згадуємо голодомор 1932-1933 років, Другу світову війну, яка залишила глибокі рани на землі України. Втрати, які пережив у воєнні роки український народ, і сьогодні гострим болем відлунюють у серцях наших співвітчизників. Також знаємо про війну в Афганістані, яка тривала 10 років, де за офіційними даними загинуло 2378 українських солдат. Про це ми всі знаємо і пам’ятаємо, згадуємо наших предків, які боролися за свободу України, і вдячні їм за їх любов, відданість, патріотизм.

Це все було. Це наша історія. Але сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини. Від нас залежить, чи Україна і надалі буде незалежною державою, чи буде під владою Росії. Сьогоднішні події в Україні не дають спати кожному свідомому українцю. Знаємо, що на сході нашої держави проходить антитерористична операція, непроголошена війна. Сьогодні, як ніколи, ми повинні допомагати своїй державі, щоб вона була нероздільною, щоб ми мали свою Батьківщину. 

Сотні видатних українців були і є творцями світової історії. Митці і науковці, волонтери і композитори, актори та письменники - завдяки їм кожен із нас за кордоном або просто у себе вдома з гордістю може сказати: Я - українець. Згідно з опитуванням, патріотами себе вважають 86% українців.

Саме тому ми сьогодні маємо з’ясувати - чому ж ми маємо пишатися своєю державою?

Демонстрація Prezi, супроводжувана розповіддю ведучого (Додаток

Г).

1. Патріотизм та єдність

Російське вторгнення зробило українців єдиними, як ніколи. Зовнішня загроза в особі путінської агресії підняла бум патріотизму. Для багатьох українців це слово тепер вже не порожній звук, а реальні дії.

2. Професіоналізм і наукові досягнення

Українці - одні з найбільш освічених громадян Європи. Так, у 2013 році Україна стала єдиною країною Східної Європи, яка потрапила в топ-25 рейтингу найкращих систем вищої освіти. Українці, наприклад, розробили літак з найбільшою в світі вантажопідйомністю - Ан-225 Мрія. В Україні придумали і знамениту ядерну ракету Сатана.

Україна - батьківщина шістьох нобелівських лауреатів. Серед яких видатний мікробіолог ЗельманВаксман, бактеріолог та імунолог Ілля Мечников, вчений-хімік Роалд Гофман, американський економіст українського походження Семен Коваль, а також французький фізик українського походження Жорж Шрапак та інші.

3. Українці - сильна нація

Українці завжди славилися не тільки розумом, але й фізичною силою. Власник титулу "найсильніша людина світу" народився в Україні: Василь Вірастюк - багаторазовий чемпіон світу в силовому багатоборстві, заслужений майстер спорту України.

4. Музика української душі

Найкраща українська оперна співачка, якій аплодував весь світ, - Соломія Крушельницька. У другій половині 1890 року почалися її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини і Чилі.

Прославили Україну її нащадки в інших країнах. У 70-х роках минулого століття американська співачка українського походження Квітка Цісик підкорила США. Вона зробила успішну кар'єру в чотирьох різних музичних жанрах: популярна музика, класична опера, українська народна музика та рекламні джингли для ТБ і радіо. Ще одне підтвердження тому, що музика в українців у крові - це і українські корені відомого на весь світ виконавця Ленні Кравіца, якого жартома навіть називають Леонід Кравець.

Як виявилося, прадід Ленні був корінним киянином.

5. Український театр і кіно

Українці можуть похвалитися також і акторською майстерністю. Ледь не найкращий приклад - Марія Заньковецька - королева української сцени. Саме з її іменем асоціюється поняття "український театр". Якщо говорити про кіно, то стрічку Земля Олександра Довженка було відзначено серед найкращих фільмів усіх часів і народів у різних країнах і на всіх континентах. Вона по праву зайняла своє високе місце в історії світового кінематографу. Цікаво, що у фільмі ВудіАлленаМанхеттен 1979 року герої йдуть у кіно, щоб подивитися творіння Довженка.

Наша країна може пишатися і сучасними акторами, такими як Богдан Ступка. Метр виконав близько 100 ролей на кіноекрані та понад 50 - на театральній сцені. За свою кінокар'єру був удостоєний близько 15 кінонагород і призів. Варто згадати Івана Миколайчука, який був кінозіркою 60-70-х років минулого століття, захоплення яким не приховував великий Параджанов.

6. Українська гостинність

Гостинністю українці славляться на весь світ. Про це свідчить не тільки вміння зустрічати гостей за щедрим столом, але й почуття єдності і дружелюбності, про які українці чітко заявили світу під час Майдану (коли кияни приймали у себе протестувальників з усієї України) та війни у Донбасі (коли волонтери та небайдужі люди допомагали як і армії так і переселенцям).

7. Художній талант України

Українці подарували світові талановитих художників. Серед них - Марія Примаченко, геніальна українська народна художниця без належної освіти. Її картинами захоплювався Пабло Пікассо. Її твори з незмінним успіхом експонуються на виставках у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. 2009 рік рішенням ЮНЕСКО був визнаний роком Марії Примаченко.

Ще один яскравий представник української спадщини у світовому мистецтві - Іван Марчук, живописець, народний художник України. Британська газета TheDailyTelegraph у 2007 році внесла його до списку ста геніїв сучасності. Свої картини - а їх більше чотирьох тисяч - він не продає, незважаючи на великий попит.

8. Поети та письменники України

Україна пишається не тільки відомим на весь світ генієм Тарасом Шевченком. Наша країна гідно представлена в Європі і світі такими талантами, як Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Василь Шкляр, Сергій Жадан, Марія Матіос, Андрій Курков, Ірен Роздобудько, ЛюкоДашвар та багатьма іншими.

Безліч світових нагород, участь у літературних фестивалях, переклади на десятки іноземних мов - далеко не повний список того, що українські письменники і поети зуміли досягти за час незалежності України.

9. Видавництво

Королева українських книг - Острозька Біблія - датована 1581 роком. Це перше повне друковане видання всіх книг Святого Письма церковнослов'янською мовою. Опублікував книгу Іван Федоров. Таких першодруків залишилося близько трьохсот у світі.

Одним із символів української нації є й Пересопницьке Євангеліє - визначна рукописна пам'ятка староукраїнської мови та мистецтва XVI століття. Один із перших українських перекладів канонічного тексту Четвероєвангелія. На цій книзі присягу приймає президент України.

10. Українські храми

Українцям можна пишатися і щедрою культурною спадщиною, до якої входять найкрасивіші храми і церкви. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі, три з них - в Україні. Це Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська Лаври.

Особливе місце серед українських святинь займає Десятинна церква - храм, зведений у Києві наприкінці X століття. Він вважається першою кам'яною церквою Київської Русі. Залишки фундаменту Десятинної церкви разом із містом Володимира є пам'ятками національного значення.

11. Українська мова

Українська мова регулярно зазнавала утисків протягом останніх кількох сотень років. Але немов "парость виноградної лози" вона пробивалася і виростала все сильніше. Не так давно майже половина українців розмовляли російською мовою, однак зараз ситуація почала змінюватися.

Все більше молодих людей починають говорити рідною, українською мовою. Більш того, українська мова стає "модною". Парадоксально, але її популярність росте багато в чому завдяки російській агресії і пов'язаного з цим буму патріотизму.

12. Герб і прапор

Геніальна простота, - напевне, саме так можна охарактеризувати ці українські символи. У нелегкий час саме прапор і герб своєї країни стали одним з головних джерел натхнення боротьби за суверенність і неподільність. Історія синьо-жовтих кольорів української держави налічує вже понад 600 років. Цей прапор надихає не тільки українців, ним цікавляться й по всьому світу друзі України - синьо-жовті флешмоби та акції проводяться у всіх куточках світу, і навіть у Москві.

Не менш важливий для українців і вічний символ їхньої державності - національний Герб, тризуб. Це один з найдавніших символів нашої землі. Тризуб зображували на монетах великого князя Володимира Святославовича, а потім Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха. Незважаючи на те, що сьогодні існує понад 40 версій, які пояснюють походження та суть тризуба, Герб - серйозний і невід'ємний привід для гордості кожного українця.

13. Вишиванка

Вишиванка є не просто елементом українського традиційного одягу, але й повноцінним символом незалежності і багатства культурної спадщини. Вона справді перейшла в міську українську культуру, ставши натхненням для багатьох дизайнерів.

Мистецтво вишивки в Україні своїм корінням сягає у дохристиянський період. Сьогодні ж вишиванка стала не лише модною, але й невід'ємною частиною зовнішнього вигляду сучасного українця. Багато молодих і не дуже людей зараз наносять традиційні орнаменти вишивки не тільки на сорочки, але і на футболки, сукні, блузи, взуття і навіть на автівки. Не рідкість зустріти вишиванку і в іноземців у розвинених туристичних центрах.

14. Українська кухня

Українська народна кухня - привід для гордості кожного українця. Вона бере свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому і традиційна українська кухня багата великою різноманітністю овочевих страв. Це - і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша.

Люблять українці також різноманітні страви з сала. Оскільки в Україні домашнім вогнищем спокон віків була піч, наші предки готували переважно варену, тушковану й печену їжу. Навіть чумаки, які возили сіль із Криму та Приазов'я, і запорозькі козаки у походах робили у землі тимчасові пічечки - у яких і готували - куліш і кашу, лемішку й галушки.

15. Найкрасивіші жінки

Українки завжди славилися на весь світ своєю красою, і підкорювали нею не тільки серця, а й цілі держави. Зараз же українські жінки справедливо вважаються одними з найкрасивіших у світі. Наша країна постійно потрапляє в лідери у всеможливих рейтингах краси.

Серед найкращих спогадів іноземних туристів про Україну ви завжди знайдете слова про красу місцевих панянок. "Київ, без сумніву, є домом найкрасивіших жінок у світі! Відвідини Києва дійсно викликають захват. Можливо, вам доведеться вщипнути себе, щоб повірити, що такі красиві жінки взагалі існують", - запевняє видання Traveler'sDigest.

16. Україна - годувальниця Європи

Україна - один із найбільших виробників сільгосппродукції. Наша країна значиться серед експортерів-лідерів зерна, ячменю, цукрових буряків, яєць, олії та картоплі. Причому українці беруть не тільки кількістю, але і якістю - завдяки сприятливій екології та чорнозему українські продукти затребувані в усьому світі. Аграрна галузь переживає розквіт, іноземні інвестори полюють на родючу землею.

Українці можуть пишатися і створеною ними унікальною колекцією вин Масандри, до якої входить близько одного мільйона пляшок. Це найбільше зібрання вин у світі, воно занесене до Книги рекордів Гіннесса.

Похвалитися в цьому плані може і промисловий Донбас - він традиційно лідирує у виробництві та експорті харчової солі.

17. IT-сфера

За останні роки українські IT-фахівці здійснили справжній прорив, показавши себе на світовій арені як лідерів галузі. Зараз Україна здобула славу не лише як один із головних постачальників кадрів для аутсорсингу з програмування, але і багато в чому як самостійний світовий гравець.

Привід для гордості - це робочі місця у великих і середніх містах в усіх регіонах і потік валюти до країни, який за обсягами можна порівняти з експортом міндобрив і переказами заробітчан. Якісна українська школа програмування сприяє розвитку галузі, але на ринку, як і раніше, спостерігається дефіцит фахівців.

18. Територія України

Україна - найбільша країна в Європі. На будь-якій карті Старого Світу неможливо не помітити нашу країну. Вона розкинулася на стратегічних торговельних шляхах з Європи до Азії, має вихід до моря, і плавно переходить з півночі на південь і з лісу у степ. Саме в Україні, у містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат, розташований географічний центр Європи.

Така земля завжди була ласим шматком для сусідніх агресорів, але Україна врешті-решт домоглася територіального суверенітету і змогла відстояти своє. Зараз наша країна переживає складний момент у зв'язку із черговим посяганням на її територіальну цілісність, але, як показує історія, агресор завжди залишається переможеним, а Україна - єдиною і неподільною.

19. Традиції і звичаї українського народу

Колоритні звичаї українців насамперед пов'язані із традиційним світоглядом, який формувався протягом багатьох століть і зберіг чимало ознак дохристиянських вірувань. Вплинув на становлення самобутнього й унікального середовища традицій і перетин різних етнічних груп і християнських течій.

На даний час пишатися українцям варто і багатими сімейними обрядами. Причому кожне традиційне календарне свято тісно пов'язане з народними віруваннями і повір'ями українців, як то ворожіння на Андрія або пошуки квіток папороті на Івана Купала.

20. Скарби української архітектури

Архітектурна традиція на теренах України пройшла довгий історичний шлях розвитку, перебуваючи під різноманітними впливами європейських і світових стилів. У країні розташовано понад 125 тисяч історичних, археологічних пам'яток, безліч музеїв, які зберігають більше 10 мільйонів експонатів, 14 тисяч пам'яток архітектури, більше тисячі об'єктів паркового мистецтва, 46 історичних культурних заповідників.

Деякі об'єкти мають світове значення. Так, до переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО занесені Софія Київська, Печерська Лавра, фортеця у Кам'янці-Подільському, центр міста Львова (а це - близько 200 пам'яток архітектури). Не менш унікальними з точки зору архітектури, вважаються національний заповідник Херсонес Таврійський, історичні центри Києва та Чернігова, а також безліч старовинних замків Закарпаття і Галичини.

21. Українська природа

Українська природа - ще один привід пишатися своєю країною. У ній - неосяжні простори для внутрішнього туризму на будь-який смак. Усе це множиться на поки ще не повністю зіпсовану екологічну ситуацію і простих ентузіастів, які займаються популяризацією невідомих пересічному українцеві багатств Батьківщини.

Такої кількості природно-ландшафтних зон, як в Україні, немає практично ні в одній країні Європи: два моря, Кримський півострів з його унікальними природно-кліматичними та лікувальними властивостями, гірські масиви Карпат і Кримських гір, ліси, каньйони, єдина у Європі пустеля - Олешківські піски, степовий заповідник Асканія Нова, Шацькі озера, соляні шахти Донбасу. І цей список далеко не повний.

22. Жага до змін

Український народ - унікальний. Він вижив, незважаючи на те, що існував на межі двох світів - Азії та Європи. Таку кількість окупацій, переслідувань та етнічних чисток витерпіли у світовій історії не багато націй. При всьому цьому українці не просто вижили, а й стали стверджуватися як держава. Українці всю свою історію воюють за справедливість, і були готові її відстоювати в будь-який час, в будь-якому місці.

Те, які зміни принесло прагнення України до боротьби за свободу в справедливість, довели масові протести, які охопили країну у 2000 році під час акції Україна без Кучми, в 2004-му під час Помаранчевої революції та у 2014-му - під час Революції Гідності. Багато співвітчизників нарікають на відсутність реальних змін, але не варто забувати, що зміни починаються з кожного простого українця - з неприйняттям хабарів, з професіоналізмом, культурою поведінки та бажання змінити  людей, що тебе оточують.

23. Українська армія

Перемоги хоробрих українських воїнів проходять червоною ниткою в історії нашої держави, починаючи з часів Київської Русі, і закінчуючи війною в Донбасі. Захоплення викликають як князівські дружини, козаки, УПА - у минулому, так і добровольці та десантники - сьогодні. Як вирішальний внесок українців у перемогу над гітлерівською Німеччиною у Другій Світовій, так і внесок української армії у стримуванні агресії Росії в Європі.

Війна в Донбасі відродила українські збройні сили і дала нам ще один привід для гордості. Витримка і відважність бійців АТО змусили замовкнути навіть найзатятіших скептиків. Напевне, сила українців не лише в безмежній хоробрості і патріотизмі, але і в істинно народному опорі - прості громадяни, вчорашні топ-менеджери і сьогоднішні студенти виявилися професійними волонтерами і логістиками, які забезпечують армію.

24. Терпимість і витримка

Тривала війна на Сході і буксуючі реформи, корупційні скандали і відсутність справедливості так і не зламали більшість українців. Вони досі вірять у те, що їхні діти зможуть рости в розвиненій, повноцінній і вільній державі. І те, що молоді бійці стають героями нової України, зовсім юні поліцейські штрафують депутатів, а чиновника можуть звільнити одразу після "бунту" у Facebook, показує, що країна повільно, але все-таки рухається у правильному напрямку. І від кожного з нас залежить те, наскільки швидко молода українська держава буде йти до своєї мрії.

Підсумки та рефлексія. 

Запитання для учнів:

              Які ваші думки, про головну тему нашого вечора?

              То чому ми маємо гордитись нашою країною?

              Що ви взяли для себе із сьогоднішнього заходу?

Отже побачивши все це, і розуміючи що це лише малесенька частина від справжнього багатства нашої Батьківщини, можна зробити висновок що нам таки є чим гордитись, що м маємо любити і поважати надбання нашого народу, в найголовніше, берегти і примножувати їх для прийдешніх поколінь!

Дякую за увагу! Слава Україні!

 

Список використаних джерел

 

1.                  Валентинова T.   Что  такое  облачные  технологии / Т. Валентинова -   [Електронний  ресурс]. – Режим доступу:http://www.grammota.com/interests/ hardsoft/chto-takoe-oblachnyetehnologii-  

2.                  Гурдзан Т.В., Дученко М.О. Використання хмарних технологій в навчальному процесі /Т.В. Гурдзан, М.О. Дученко – [Електронний ресурс] – Режим доступу:http://informatika.udpu.org.ua/?page_id=1171

3.                  Данилова О. Мультимедіа власноруч: текст, графіка, аудіо, анімація, відео / О. Данилова, В. Монако, Д. Монако. – К.: Вид.дім «Шкільний світ»: Вид. Л.Галіцина, 2012. – 140 с.

4.                  Короп О.О. Використання хмарних технологій в навчальному процесі / О.О. Короп – [Електронний ресурс] – Режим доступу:http://konf. koippo.kr.ua/blogs/index.php/blog5/title-309

5.                  Литвинова С.Г. Хмарні технології як засіб розбудови інноваційної школи / С.Г. Литвинова - [Електронний ресурс] – Режим доступу:

http://virtkafedra.ucoz.ua/el_gurnal/pages/vyp14/Litvinova.pdf

6.                  Морзе Н.В. Як навчати вчителів, щоб комп’ютерні технології перестали бути дивом у навчанні? / Н.В. Морзе // Комп’ютер у школі та сім’ї. - №6 (86). – 2010. – С.10-14.

7.                  Осин А. В. Электронные образовательные ресурсы нового поколения: открытые образовательные модульне мультимедиа системы / А. В. Осин. – М.: Фолио, 2012. – 156 с.

8.                  Патаракин Е.Д. Социальные сервисы Веб 2.0 в помощь учителю /

Е.Д.Патаракин – 2­е изд., испр. – М: Интуит.ру, 2007 

9.                  Сейдаметова З.С., Сєйтвелієва С.Н. Хмарні сервіси в освіті / З.С. Сейдаметова, С.Н. Сєйтвелієва // Інформаційні технології в освіті. – 2011. – №9. – С. 105-111.  10. Смолянинова О. Г. Мультимедиа в образовании: монография / О.

Г.Смолянинова. – Красноярск: Краснояр. гос. ун-т., 2012. – 300 с.

11.             Соловьева Г. К. Современныете хнологии для учителя / Г. К. Соловьева. – СПб.: БХВ-Петербург, 2013. – 160 с.

12.             Шиненко М.А., Сороко Н.В. Використання хмарних технологій для професійного розвитку вчителів (зарубіжнийдосвід) / М.А. Шиненко, Н.В. Сороко // Інформаційнітехнології в освіті. – 2012. – №12. – С. 206-214. 

 

Додатки

Додаток А

Презентація Prezi  до уроку на тему: «Периферійні пристрої» (Режим доступу: https://prezi.com/l-iapu_rdv9e/presentation/)

 

 

 

 

 

Додаток Б

Презентація Prezi до тематичного вечора на тему «Моя професія – моє майбутнє»

(Режим доступу: https://prezi.com/usavoece0ap8/presentation/)

 

 

 

 

 

 

Додаток В Презентація Prezi до виховної години на тему

 «Дороги які ми обираємо»

(Режим доступу: https://prezi.com/okglzhxo2hsu/presentation/)

 

Додаток Г Презентація Prezi до виховного вечора на тему: 

«Чому я маю пишатися Україною»

(Режим доступу: https://prezi.com/omgbqz2k7-uy/24/)

 

pdf
Додано
4 квітня 2018
Переглядів
2210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку