Методичні рекомендації. Виховання естетичної культури дитини при малюванні натюрморту з використанням предметів декоративно-ужиткового мистецтва.

Про матеріал
Формування духовного світогляду дитини через світ речей при вивчені теми: "Натюрморт".
Перегляд файлу

Арсієнко Олена Леонідівна, керівник гуртка-методист, відмінник освіти України, педагог студії образотворчого мистецтва, народний художній колектив, ПНЗ «МПДЮТ» Запорізької міської ради Запорізької області

 

Методичні рекомендації. Виховання естетичної культури дитини при малюванні натюрморту з використанням предметів декоративно-ужиткового мистецтва.

В навчальній програмі студії є тема малювання предметів побуту з натури. Це важлива тема для формування духовного світогляду дитини, де вона отримує знання усвідомлення життя через світ речей.

В картинах художники виражали розуміння цінностей свого часу, своє відношення до життя через зображення предметного світу. Натюрморт в декоративно-ужитковому мистецтві займає одне з важливих місць у видах художньої культури. Необхідно показати дітям різноманітні натюрморти, створені в різні історичні часи художниками.

При аналізі картин діти легше зрозуміють, що мета художника зовсім не в тому, щоб з точністю відобразити красу і особливості предметів декоративно-ужиткового мистецтва. А показати глибинне проникнення в світ того часу через предмети пов’язані з людиною, виразністю образного строю. В такому випадку вихованці навчаються не відволікатися, а постигати живопис, любуватися красою предметів народного вжитку, зображенням їх. На занятті обговорюється, як оформлення предметів показує наскільки високим був рівень народних промислів. Наскільки була висока культура, де розвивалися такі види мистецтва, як: художнє ткацтво, вишивка, кераміка, художнє різьблення, народний розпис. Тому всі ці речі художники з любов’ю зображують в натюрмортах. При засвоєнні цього матеріалу можлива екскурсія до музею, виставки народно-ужиткового мистецтва, де вихованці побачать самі красу та самобутність народної творчості.

 

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\ьло.jpg

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\ьлр.jpg

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\ьб.jpg

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\пра.jpg

 

 

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\ukr_kultura.jpg

C:\Users\ELENA\Downloads\орел\дло.jpg

 

Таки заняття дозволяють дитині усвідомити, що мистецтво відображає життя. А художник власними руками творить красу та впливає на життя й покращує його. Дитина повинна усвідомити, що людину оточують предмети мистецтва кожен день, усе життя. Тому вони можуть змінювати світ, оточуюче середовище, бо людина впливає на світ, при бажанні створювати красу навколо себе. В цей час душа дитини здійснює відкриття тої краси, яку вона не відчувала і не помічала раніше.

 

D:\одареные дети\Рисунки 2014= 2015 не ред\IMG_8136.JPG

D:\одареные дети\Рисунки 2014 -2015\IMG_7928.JPG

 

Філатова Марія 15 років

 

Конік Катерина 12 років

D:\одареные дети\Рисунки 2014 -2015\IMG_7933.JPG

D:\одареные дети\Рисунки 2014 -2015\IMG_8138.JPG

Філатова Марія 12 років

Філатова Марія 15 років

 

D:\одареные дети\Рисунки 2014 -2015\IMG_8166.JPG

D:\Каталог 3 фото\IMG_8850.JPG

Філатова Марія 16 років

«Польові квіти»

Філатова Марія 12 років

 

Мистецтво відображає життя, і відображаючи, впливає на нього, покращує його. Отже, створення духовно-патріотичного середовища в студії образотворчого мистецтва стає дивовижним поштовхом любові дитини до Батьківщини.

Література.

  1.          Лабановський Б., Говдя П. Українське мистецтво другої половини ХІХ - початку ХХ століття.- К.: Мистецтво, 1989.- 206 с.
  2.          Портрет у творчості українських живописців: Альбом /Авт. вступ. ст. та упоряд. В.В.Рубан.- К.: Мистецтво, 1972.- 285 с.: ілюстр. [ст 85.143(4УКР) П 60]
  3.          Рубан В. Забытые имена: Рассказы об укр. худож. ХІХ в.- К.: Наук. думка, 1990.- 285 с.
  4.          Степовик Д. Українське мистецтво першої половини ХІХ століття.- К.: Мистецтво, 1982.- 191 с.
  5.          Шаров І. Васильківський С.І. // Шаров І. 100 видатних імен України.- К., 1999.- С.60-65.
  6.          Шукачі нових доріг // Історія української культури.- К., 1994.- С.562-574.
  7.          Ясиневич В. Архитектура Украины на рубеже ХІХ-ХХ веков.- К.: Будівельник, 1988.- 184 с.

Джерела Інтернету:

  1.          https://etnoua.info/tag/narodni-svjata/
  2.          http://howtoukr.ru/mistectvo-ta-rozvagi/103122-kartini-makovskogo-opisanie-foto.html

 

docx
Додано
10 вересня 2020
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку