МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА» ТЕМА: «Будівельне креслення . Особливості виконання. »

Про матеріал
Ознайомити учнів (студентів) із будівельними кресленнями і навчити графічно грамотно їх виконувати. Повторити та систематизувати знання учнів з раніше вивченого матеріалу, підготувати до самостійного виконання завдання. Розвивати в учнів графічні вміння та навички при виконанні  будівельних креслень. Формувати вміння правильно організовувати робоче місце, вчити раціонально використовувати робочий час та матеріали, самостійно знаходити рішення та застосовувати знання на практиці; розвивати логічне мислення та творчі здібності учнів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

З ДИСЦИПЛІНИ

«ОСНОВИ НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ

ТА ІНЖЕНЕРНА ГРАФІКА»

 

 ТЕМА: «Будівельне креслення . Особливості виконання. »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Особливості виконання будівельних креслень.

 

Мета: Ознайомитися  з особливостями виконання будівельних креслень, зображеннями будівельних креслень  та правилами їх виконання в машинобудівному кресленні.

 

 

 

 

 

План

 

  1. Загальні відомості.
  2. Особливості виконання будівельних креслень.
  3. План поверхів:
    1. Загальні відомості

б.  Порядок виконання планів

в.   Нанесення розмірів.  

     4.   Генеральні плани.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензія

 

 

 

На методичну розробку „Методичні вказівки по вивченню будівельних креслень”

 

 

 

Методична розробка на тему „Методичні вказівки по вивченню будівельних креслень” відповідає вимогам написання методрозробок. В ній в широкому аспекті розкриваються питання загального призначення будівельних креслень, їх особливостей та методики виконання планів поверхів і генеральних планів, що дає можливість використання її при курсовому і дипломному проектуванні та практичній діяльності по спеціальностям  „Механізація сільського господарства” та „Організація та регулювання дорожнього руху”.

Методрозробка може бути використана для короткого вивчення розділу „Будівельні креслення” при плануванні в програмі по предмету „Креслення”.

 

 

 

Рецензент

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальні відомості.

 

В будівництві приймають участь проектні і наукові інститути, конструкторські бюро, підприємства будівельної інструкції,  будівельно-монтажні і ремонтно-монтажні організації.

Проектуванням займаються відповідно міністерства, відомства,  підприємства, організації. Основою його є архітектурно-планове завдання, отримане замовником .

Проектування складається з двох стадій: технічного проекту і на основі його робочі креслення.

Основними видами робочих креслень, із яких складається будь-який проект, є плани будівель, розрізи, фасади, генеральні плани.

Будівельне креслення- це підрозділ технічного креслення, у якому розглядаються прийоми і правила виконання та оформлення будівельних креслеників.

Проекти сучасних будинків і споруд поділяють на окремі частини, яким присвоюють певне буквене позначення – марку. Наприклад: АС- архітектурне будівельне креслення, СТ- санітарно-технічне, Д- креслення окремих деталей, КЖ- залізобетонні конструкції, КМ- стальні конструкції.

Будівельне креслення в залежності від об’єктів, які зображаються, діляться на    інженерно-будівельні і архітектурно-будівельні. До інженерно-будівельних відносяться креслення мостів, залізних колій, гребель  тощо. До архітектурно-будівельних відносяться креслення будинків, шкіл, театрів, цехів і т. д.

Індустріалізація виробництва і перехід на заводське будівництво приміщень потребує типових деталей, що в свою чергу потребує перехід на типове  проектування і впровадження єдиної системи модульної координації розмірів (ЕМСК), однієї з важливих основ уніфікації і стандартизації розмірів у будівництві.

Застосування єдиної модульної системи (ЕМС) сприяє типізації і стандартизації у виробництві будівельних деталей і самому будівництві.

Суть ЕМС полягає в тому , що розміри конструктивних і об’ємно - планувальних елементів беруть кратними  до основного модуля – 100 мм.

Студентам в основному доводиться виконувати архітектурно -  будівельне креслення та генеральні плани  при курсовому та дипломному проектуванні, тому, добре засвоївши правила виконання і читання машинобудівельних креслень, систему ЕСКД, буде легко засвоїти матеріал будівельних креслень.

 

Особливості будівельних креслень

 

 

Основний вигляд будівельних креслень – це креслення будинку або споруд. В нього входять комплект виглядів і розрізів, які дають певне уявлення про будинок або споруду, які проектуються.

При оформленні будівельних креслень потрібно застосовувати ті самі формати, що й для машинобудівельних креслень (ГОСТ 2.301-68), вигляди, розрізи і перерізи розміщують відповідно до ГОСТ 2.305-68, основні написи повинні виконуватися по ГОСТ 2.103-78 СПДС (державний стандарт ротної документації).

На будівельних кресленнях фасад або розріз можуть виконуватися в масштабі, який відрізняється від масштабу інших виглядів, що порушує проекційний зв’язок в зображеннях. Коли ж масштаб для різних виглядів однаковий , то проекційний зв”язок між окремими пронекціями слід обов”язково зберігати. 

Розрізи призначені для з”ясування конструкцій і частини будинку, їх лінійних розмірів, співвідношення між окремими частинами будинку і т.п.

Розрізи бувають архітектурні і конструктивні. Конструкції, що з”ясовують будову стін, підлоги, стелі, даху на контурних розрізах, які виконують у масштабах 1:200 і 1:100 не показують. На таких розрізах-схемах елементи, що ріжуться, наводять товстою лінією.

Конструктивні розрізи виконують детальніше, у більшому масштабі, 1:50.

За такими розрізами можна встановити тип фундаменту будинку, матеріал стін, будову підлоги, стелі і даху.

Фасади і плани будівель, які виконуються в масштабах (1:100 , 1:200, 1:400) не містять вказівок на конструкцію окремих вузлів, тому на будівельних кресленнях розрізи будівель виконують в масштабах (1:50, 1:100), окремі вузли виконуються в масштабах (1:5, 1:10, 1:20).

Плани будівель і споруд розміщують, як правило, довгою стороною, вздовж горизонтальної сторони формату.

Будівельне креслення, на відміну від машинобудівельних, виконують більш тоншими лініями. Товщина ліній залежить від виду креслення, масштабу, зображення, матеріалу конструкцій, спеціальних архітектурних вимог.

На будівельних кресленнях більш товщею лінією вказують рівень землі на розрізі і лінією основи на фасаді: (S=1...1.5 мм), лінія видимого контуру приймається S=0.5 ... 0.6 мм, віконні дверні прорізів  зображають лінією S/3 –S/4, виносні і розмірні лінії виконують товщиною S/4 – S/5. Розміри на будівельних кресленнях наносять в міліметрах, керуючись ГОСТ 2.307-68, виняток становлять генеральні плани ділянок і відмітки висоти на фасадах і розрізах, які наносять в метрах. За нульову відмітку висоти беруть рівень підлоги першого поверху.

Розмірні лінії, розриви в яких не допускаються, закінчуються стрілочками,, засічками (кут нахилу лінії - 450) або точками.

Розміри на будівельних кресленнях наносять відповідно до ГОСТ 2.307-68 у міліметрах. Винятком є генеральні плани ділянок і відмітки  рівней на фасадах і розрізах, які проставляють у метрах.

Для позначення рівней елементів будинку від прийнятої нульової відмітки застосовують умовний знак, який називається відмітним трикутником. Вершина трикутника , спрямована вгору чи вниз і  впирається  у горизонтальну лінію-виноску того чи іншого рівня. Площину від якої починають відлічувати усі рівні, позначають нульовою відміткою. За нульову відмітку приймають рівень підлоги першого поверху. Рівні, вищі за цю відмітку — додатні, нижчі- від'ємні.

Для розбивочних осей деталей будинків і споруд застосовують маркірувальні кола діаметром 7-9 мм з цифрами або буквами.

При виконанні курсових і дипломних проектів використовують плани поверхів будівель, генеральні плани тощо.

Коротко розглянемо методику їх виконання.

 

 

Плани поверхів.

 

 

Планом поверху називають його переріз горизонтальною площиною, яка проходить по віконних і дверних прорізах. За планом можна уявити розміри і форму будівлі, внутрішнє розміщення кімнат і колон, віконних і дверних прорізів, товщину стін і перегородок, розміщення балконів, сходів, санітарно-побутового устаткування та ін.

Для виконання креслення планів необхідно знати відповідні графічні умовні позначення по ГОСТ 21.107 – 78. Виписку з ГОСТ та план поверху дивитися в Додатку №1.

Виконують план поверху в такій послідовності. Спочатку наносять розбивочні (маркірувальні) осі капітальних стін і колон. Зліва і знизу осі закінчують кружками діаметром 7- 9 мм, в яких проставляють позначення осей. Поздовжні осі, починаючи знизу, позначають великими буквами російського алфавіту, а поперечні, починаючи зліва – арабськими цифрами.

Виконавши сітку осей, тонкими лініями, креслять зовнішні і внутрішні стіни, перегородки, колони і умовними знаками показують розміщення вікон, дверей, санітарно-побутового устаткування, димоходів, вентиляційних каналів та ін. Стіни, що попали в переріз, не заштриховують.

Наносять внутрішні і зовнішні розміри. Внутрішні розміри – це довжина і ширина кожної кімнати, товщина стін, перегородок, розміри дверних прорізів, площа кімнат. Крім того, прив’язують внутрішні стіни і перегородки до розбивочних осей. Зовнішні розміри проставляють у кілька замкнених ланцюжків:

  1. розміри прорізів і простінків між ними,
  2. відстані між розбивочними осями.
  3. відстані між осями зовнішніх стін.
  4. Назву приміщень і їх площу підкреслюють. План обводять лініями відповідної товщини.

 

Генеральні плани.

 

Під час проектування чи реконструкції будинку або цілого комплексу виконують генеральний план.

Генеральним планом називають план забудови  земельної ділянки, на якому показують взаємне розташування існуючих запроектованих і реконструйованих споруд і будівель.

Крім того на генеральному плані показують межі ділянки, усі допоміжні будівлі і споруди, зелені насадження, залізничну колію, автомобільні дороги тощо.   Також на генеральних планах           показують електромережу, водопровід, каналізацію, дренажну систему і т.п..

Генеральний план розміщують так, щоб лінія „південь - північ” була направлена знизу вгору, їх креслять в масштабах 1:200, 1:500, 1:1000, 1:2000, 1:5000 і ін. Якщо написи великі (1:200, 1:500), написи виконують в середині контурів будинків, будівель і ділянок, а коли дрібні — поруч.

На масштабах 1:1000, 1:2000, 1:5000 написи замінюють цифрами і на кресленні додають експлікацію: перелік будівель і насаджень, зображених на плані - позначають цифрами.

Розмірів на генеральних планах ставлять дуже мало, звичайно проставляють розміри земельної ділянки, ширину проїздів, площадок спеціального призначення тощо.

Під час будівництва заводів, селищ на генеральних планах креслять “розу вітрів”, на якій показують напрям переважаючих вітрів, а також кількість вітряних днів у році. Напрям вітрів показують променями, які виходять з центру “рози”.

Контури проектованих будинків і споруд на генеральному плані наводять товстою лінією, існуючих- лінією меншої товщини. Решту контурів на генеральному плані наводять тонкими лініями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАПИТАННЯ  ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

 

 

 1.     Що називається координаційними осями?

 2      Як проставляють розміри на планах будівель?                         

 3.     Що таке розрізи будівель?

 4.     Якими лініями  наносяться координаційні осі?

 5.     Які масштаби застосовують для будівельних креслень?

 6.     Які вигляди будинків називаються фасадами?

 7.     Які розрізи називаються планами?

 8.     Що називається генеральним планом і що при цьому показують ?

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Креслення (профільний рівень) 11 клас (Сидоренко В.К.)
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку