Методичні вказівки. До дипломного проекту по розділу «Охорона праці» для студентів відділення «Технічних дисциплін» денної та заочної форми навчання.

Про матеріал
У даному методичному посібнику наведено основні вимоги щодо змісту і оформлення розділу «Охорона праці" для студентів технічних спеціальностей: «Експлуатація та технічний сервіс машин та обладнання»,«Електрифікація і автоматизація сільського господарств» денної та заочної форми навчання. Немішаївський фаховий коледж національний національного університету біоресурсів природокористування України 2020р.
Перегляд файлу

 

 

          ВІДОКРЕМЛЕНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ                                                  «НЕМІШАЇВСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ БІОРИСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методичні вказівки

до дипломного  проекту по розділу «Охорона праці»

для студентів відділення   «Технічних  дисциплін»

денної та заочної   форми навчання.

 

 

 

 

 

 

Для  спеціальностей:

 «Експлуатація та технічний сервіс машин та обладнання».

 «Електрифікація і автоматизація сільського господарств

 

 

                                                     

 

 

   2020


 

 

 

Укладач: - Мирончук Валентина Михайлівна викладач  вищої категорії   

Рецензент: Мельченко Наталья Іванівна викладач вищої категорії 

              

 

 

 

 

У даному методичному посібнику наведено основні вимоги щодо змісту і оформлення розділу «Охорона праці" для студентів технічних спеціальностей: «Експлуатація та технічний сервіс машин та обладнання»,«Електрифікація і автоматизація сільського господарств» денної та заочної форми навчання.        Немішаївський фаховий коледж національний національного університету біоресурсів природокористування України 2020р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      

1

 

 

 

                                                               Зміст

 

 

 

 

1. Загальні вимоги.

2. Порядок консультацій по розділу «Охорона праці» дипломного проекту

3. Пояснення до розділу «Охорона праці» дипломного проекту.

4. Методичні вказівки до розробки розділу «Охорона праці» дипломного  проекту.

5. Література.

6. Додатки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 1.Загальні вимоги.

   Розділ «Охорона праці» дипломного проекту є частиною пояснювальної

записки  випускної кваліфікаційної роботи  студентів, де вони розкривають

отримані теоретичні знання та практичні навики, уміння в області безпеки праці на виробництві.

    Розділ повинен складати 3-4 сторінки тексту пояснювальної записки, 1-2 таблиць( причому дипломник може опиратися в розділі «Охорона праці» на схему – план території підприємства і схему – план виробничих і допоміжних приміщень, розроблених в основних та технологічних частинах проекту). При підготовці розділу дипломник використовує не менше 4-6 джерел літератури   (довідники, статті, підручники),  а також нормативні документи про охорону праці( техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної безпеки, систему стандартів безпеки праці, будівельні норми і правила, санітарні норми, правила будови електрообладнання). Перелік рекомендованої літератури подається в методичних вказівках.

 

 

2. Порядок консультацій,  по розділу «Охорона праці»дипломного проекту.  

   Після  того, як отримає  тему дипломного проекту, студент приходить на консультацію до викладача, який консультує розділ  «Охорона праці» і узгоджує з ним тематику частину цього розділу і літературу по проблемі.

    На другій консультації дипломник здає на перевірку пояснювальну записку, таблиці,  план схеми території підприємства і його  приміщень, список літератури. Викладач знайомиться з чорновим варіантом повністю виконаного студентом розділу «Охорона праці», вносячи в нього необхідні поправки, підписує дану сторінку проекту (якщо робота повністю відповідає вимогам) чи робить зауваження по виправленню допущених неточностей, помилок  в розділі і підписує сторінку.

 

 

                                                                      3

 

 3.  Пояснення до розділу «Охорона праці» у дипломних проектах .            Розділ «Охорона праці» дипломного проекту має складатися з трьох основних  частин, всі вони відповідають назві проекту,  враховуючи його специфіку і направленість.

     Частина перша, розділу Характеристика сільськогосподарського господарства  має складатись з пояснювальної записки і таблиць (аналіз виробничого травматизму на підприємстві за останніх три роки таблиці, додатки;   аналіз фінансування  заходів по охороні праці за останні три роки, таблиці, додатки)

 «Охорона праці при виконанні  ремонтно - обслуговуючих робіт», «Охорона праці при переробці с-г продукції»,  при виконанні конкретної технологічної операції, схема виробничих приміщень, де виконуються ремонтно – обслуговуючі роботи, або схема поля, де проводяться конкретні роботи (може бути посилання на схему), таблиця умов праці.

   Частина друга, розділу Організаційна частина. – описова: «Охорона праці»   у виробничому підрозділі підприємства (ремонтній майстерні, ремонтно-обслуговуючій базі, бригадній майстерні, цеху переробки с/г продукції, тваринницькій фермі та ін.), на якому розробляється дипломний проект 1-2 сторінки пояснювальної записки, план-схема території майстерні, бази; план виробничих приміщень, майстерні, бази; таблиця умов праці. таблиця -1 (нормативи). Можна на схемах  із інших розділів дипломного проекту внести дані по охороні праці  (протипожежні розриви, блискавкозахист, контурне заземлення, пожежні щити, місце для куріння тощо.)

    Частина третя. Висновки і пропозиції.  Рекомендації  по покращенню умов праці в господарстві (0,5-1 сторінка пояснювальної записки) дати 1-2 рекомендації по схемі: що зробити( наприклад обладнати споруду майстерні стержньовим блискавковідводом), коли (місяць,   рік), відповідальна особа  (керівник, інженер по охороні праці, головний інженер, зав майстернею, електрик

Література: 4-6 джерел літератури по проблемам розділу дипломного проекту     ( довідники, статті та інше).

4

 

4.   Методичні пояснення до розробки розділу «Охорона праці» дипломного проекту:

    Частина перша – «Охорона праці на підприємстві»1 листок записки, (2- таблиці).  Описується соціальне влаштування охорони і умов праці в господарстві, наявність медпункту чи лікарні, профілакторіїв, механічних пралень по пранню спецодягу, майстерні по ремонту спецодягу, повного набору побутових санітарно-гігієнічних приміщень в майстернях, в гаражі, на молочнотоварній фермі і в інших підрозділах підприємства, душеві,  кімнати особистої гігієни жінок, теплі (зимові) туалети, умивальники ітд). Їдальні буфети, кімнати для відпочинку, забезпеченість аптечками першої допомоги.

( включаючи рухомі с-г агрегати) Розглядається структура відповідальності  за стан охорони праці в господарстві: вся повнота відповідальності в господарстві

лягає на керівника, в галузях на головних спеціалістів, в підрозділах (бригади ланки, ферми, цехи, склади отрутохімікатів  тощо.)  - на їх керівників (завідувачах, бригадирах, ланкових і  т.д. Як часто, де і коли керівники та спеціалісти підприємства проходили навчання по охороні праці. Оперативну роботу  і контроль за станом охорони праці  в господарстві  здійснює інженер по охороні праці підприємства, який підпорядковується . Визначаються головні напрямки його діяльності, хто він по спеціальності, яка в нього освіта (вища , середня-спеціальна, практик), чиє кабінет з охорони праці в господарстві, де він знаходиться, яке приміщення займає, як обладнаний (стенди плакати, зразки спецодягу тощо.) що в ньому проводиться. Чи є спеціалізовані місця по техніці безпеки (куточки по охороні праці) в підрозділах господарства ( ремонтній майстерні, складі отрутохімікатів, молочнотоварній фермі,  цехах переробки     с-г продукції, як вони обладнанні, що в них проводиться (чиє аптечки першої допомоги, інструкції по охороні праці), чи працюючі проходять інструктаж по охороні праці (первинний на робочому місці, повторний, позаплановий, цільовий). Чиє журнал реєстрації інструктажів. Чи видається  наряд- допуск працюючим, зайнятим на небезпечних та шкідливих роботах. Як працюючі на підприємстві забезпечені засобами індивідуального захисту, спеціальним харчуванням, чи проходили працюючі попередні та періодичні медичні огляди.                                                     

                                                               5

Коли  проводилася  атестація робочих місць, та паспортизація виробничих підрозділів. Дається аналіз угоди по охороні праці колективного договору. Розглядається структура управління охороною праці підприємства. Як здійснюється контроль за дотриманням законодавства та нормативних актів на підприємстві.

   Проводиться аналіз стану виробничого травматизму на підприємстві за останні три роки. Приводяться найбільш характерні причини нещасних випадків та професійних захворювань, які сталися на об’єктах, що описувались в частинах 1та 2 розділу «Охорона праці» дипломного проекту  (відзначаються заходи подібних травм та захворювань в майбутньому). Аналізуються фінансування заходів по охороні праці в господарстві також за останні три роки.

З якого фонду здійснюється фінансування по охороні праці.                                Звертається увага на динаміку зміни цих показників по рокам (що фінансувались цільовим призначенням, наприклад: придбали типи респіраторів в зв’язку з впровадженням нової технології вирощування с-г культур та використання певних пестицидів).

Завершується  перша частина описом (на 0,5 сторінки) стану пожежної безпеки на підприємстві ( без спеціального заголовку) Вказується на випадок пожеж в господарстві за останні три роки ( причина їх , втрати, заходи по попередженню подібних випадків в майбутньому). Описується структура пожежної охорони підприємства (наявний склад, хто керівник ПО, графік чергувань, навчання по пожежній безпеці). Технічна забезпеченість по пожежній безпеці, (пожежний

водопровід, напірні башти, гідранти. тощо). Чи  є пожежна сигналізація та зв'язок  ( датчики, що реагують на світло, температуру, дим; телефон).

   Обладнання об’єктів та території блискавкозахистом, технічними первинними пожежегасіння (пожежні щити, ящики з піском,  вогнегасники, брезент, бочки з водою).

Чи витримані протипожежні розриви між спорудами. Чи встановлені знаки пожежної  безпеки і чи забезпечені підрозділи інструкціями по пожежній безпеці. Основні недоліки, упущення, відмічені в першій частині розділу, повинні бути обдумані дипломником і по ним в частині висновки та пропозиції  дані рекомендації по покращанню умов і охорони праці на підприємстві.

6

 

Частина  друга. Організаційна. описова: «Охорона праці у виробничому підрозділі підприємства  (ремонтній майстерні, ремонтно - обслуговуючі базі, бригадній майстерні, цеху переробки с-г продукції, тваринницькій фермі тощо)», на якому розробляється дипломний проект. Перед складанням записки по другій частині розділу дипломник складає 1 – план – схему ( 1- території майстерні, бази,  цеху, 2- план виробничих приміщень, майстерні бази ) На план – схемах відзначаються протипожежні розриви, між окремими спорудами в метрах, розміщення пожежних башт, гідрантів, пожежних щитів, вогнегасників, місця для куріння. Якщо раніше в дипломному проекті вже була приведена подібна схема, то тоді потрібно зробити посилання на неї, а на план – схемі привести всі дані , які відмічені раніше. На план - схемі відзначаються колективні засоби безпеки і пожежного захисту ( захисне заземлення , наявність вантажопідйомних засобів та маршруту руху машин, пожежні евакуаційні шляхи, вогнегасники, пожежні крани, пожежні щити тощо). Вказуються розміщення  побутових санітарно – гігієнічних приміщень (роздягальні, душеві, туалети, кімнати особистої гігієни жінок, медпункт, кімната відпочинку тощо) Якщо подібна схема – план використовувалась в інших частинах дипломного проекту, то можна зробити посилання на неї, але внести в план відповідні дані (про які згадувалось раніше).

    Дивлячись на план – схеми дипломник   аналізує стан безпеки праці на об’єкті, що розглядається, використовуючи рекомендовану літературу

( спочатку – безпеку процесів праці, потім виробничу санітарію, пожежну безпеку). Техніка безпеки характеризується  з організаційної і технічної сторони.

 

                                   Організаційні питання:

-  відповідальні особи  по охороні праці на об’єкті (майстерня, база, тощо);

-  навчання по охороні праці (первинний інструктаж і повторний, курсове;          -

- планування заходів по охороні праці;

- контроль і нагляд за станом охорони праці, на об’єкті, його періодичність і      оформлення;

7

  •       утримання території підрозділу (ширина проходів та проїздів, відстань між обладнанням)
  •       організація робочого місця (площа та об’єм на одне робоче місце);
  •       наявність на робочих місцях інструкцій по техніці безпеки, аптечок першої допомоги, знаків безпеки;

 -  аналіз основних небезпечних факторів;

 -  аналіз і реєстрація  нещасних випадків і професійних захворювань;

  •       авчання робітників об’єкту прийомам першої допомоги та самодопомоги травмованим (в тому числі вміння повести масаж серця і штучне дихання при зупинці серця і дихання;
  •       забезпеченість робітників спецодягом і індивідуальними засобами захисту     ( респіратори, окуляри, діелектричні захисні засоби, навушники тощо);
  •       забезпечення аптечками першої допомоги машин та с-г агрегатів;
  •       виконання вимог техніки безпеки при експлуатації та ремонті обладнання, технологій ( огорожі, блокувальні пристрої, обмежувачі вантажопідйомності та руху, електробезпека ( захисне заземлення, безпечна напруга 12 і 36 В), блискавкозахист тощо), та іншим нормативним документам;
  •       характеристика вантажопідйомних засобів і механізмів, строки їх випробовувань, відповідальні особи за їх експлуатацію, паспорта, спеціальне забарвлення механізмів  та габарити приміщення;
  •       балони та апарати, що знаходяться під тиском (строки випробовувань, паспорта, відповідальні особи за їх експлуатацію, кольорова і літерна манкіровка,  особливості зберігання і транспортування), відповідальність вимогам норм;
  •       енергозабезпечення  об’єкта  ( яка електромережа (2-3-4 провідна) скільки фаз,  напруга (110,  220.   380 В. тощо). ізоляція (строки випробовувань, відповідальні особи, обслуговуючий персонал) чи проходить через територію об’єкта електрична лінія високої напруги ( скільки кВ), - відповідність вимогам;                                                           
  •       безпека на зварювальній дільниці, в ковальському відділені, описання проблем      виробничої санітарії, - наявність вентиляції і опалення,
  • середнього, високого тиску, парове, повітряне, панельне), місцеве (печі - 

8

стаціонарні, переносні; електрокаміни,  нагрівачі  тощо);                                                    

- система освітлення : природна ( бокове (одно чи двох стороннє), верхнє (через дах чи світлові ліхтарі), комбіноване); штучна (загальне, місцеве чи комбіноване (загальне і місцеве); які використовуються ліхтарі, лампи ( галогенові, газорозрядні (люмінесцентні), натрієві аргонові та інші.);

  •       рівень шуму, вібрації, ультра та інфразвуку на робочих місцях та засоби захисту від них (колективні – екрани, поглиначі, ізоляція шумових та вібруючих машин, агрегатів, дистанційне керування тощо, засоби індивідуального захисту (спецвзуття, рукавиці навушники тощо) режим праці та відпочинку, час дії (зміна / год), медогляд;

- рівні електромагнітних випромінювань (включаючи іонізуючі, лазер, СВЧ, УВЧ, ВЧ.), засоби захисту;  режим праці та відпочинку, час дії (год.), профілактичні медогляди (первинні і повторні);

  •       шкідливі речовини  (пил, гази, аерозолі), використані в технології чи ті, які виникають в процесі роботи (подрібнення, в момент обробки деталей, зберігання і використання), час їх дії на робітників в зміну (год.), режим праці і відпочинку, способи захисту (колективні – вентиляція, індивідуальні – респіратори , протигази, спецодяг спецвзуття).

    Частина третя. Технологічно – розрахункова .  Одна сторінка тексту і одна схема ( виробничого приміщення або поля), - можуть бути вибрані із кількох варіантів.

Наприклад: «Охорона праці» при виконанні ремонтно – обслуговуючих робіт,

«Охорона праці механізаторів при виконанні конкретної технологічної операції».  Якщо дипломник використовує 1-й варіант, то він може зробити посилання  на схему – план і таблицю (карта умов праці). Робота проводиться по схемі частини -2, але торкається лише одного вузла агрегату,ч.и однієї із ділянок цехів майстерні, бази.

     При  2-му варіанті дипломник малює схему поля, де проводяться роботи на агрегаті (конфігурація поля, дороги , лісосмуги, розміщення транспортної

площадки, побутового вагончика, маршрут (частина його) руху агрегату по

полю)  в записці вказується розмір поля (га) його особливості з позиції охорони

праці (небезпечний нахил, болотні низовинні ділянки, ставки, валуни, яри і т.д.)   

      9                               

і застосування заходів по забезпеченню безпеки (оранка смуги 10 м. від краю яру і т.д.).  Як далеко поле розташоване від місця проживання механізаторів(км). Як вони на поле (із поля додому) добираються. Характеризується з  позиції праці техніка, що працює на полі, її небезпечні вузли і небезпечні зони, забезпечення безпеки за рахунок блокування, огороджень, виконання правил і норм охорони праці. Пожежна безпека  агрегату – вогнегасник (тип, кількість) штикова лопата,  ящик з піском, брезент, захист від статичної електрики,

іскрогасники. Відповідальні особи по безпеці праці в полі ( бригадир, ланковий, агроном), на агрегаті (механізатор).

Характеристика працюючих в полі ( вік, стать, спеціальність, стаж роботи), чи всі пройшли медогляд, здали атестацію, прослухали інструктаж по охороні праці перед початком польових робіт. Забезпеченість спецодягом, індивідуальними засобами захисту ( хто їх пере, ремонтує), аптечки першої допомоги. Режим праці і відпочинку,  харчування, водозабезпечення ( для пиття і побутових цілей). Місця відпочинку (польовий вагончик, інші варіанти). Якщо виявляються недоліки, упущення в організації заходів безпеки   то необхідно дати    висновки і пропозиції рекомендації по їх усуненню.

        Конструктивно – дослідницька частина.

У відповідності із завданням, об’єктом  у конструктивній частині може бути   проектування або пропозиція   пристосування  (пристрою). Описати пристрій, чи він екологічно чистий. Чи є ньому якісь шкідливі речовини, що будуть використовуватися  при його  застосуванні ( свинець, ртуть, бензол та інші шкідливі речовини).

Висновки і пропозиції. Рекомендації по покращенню умов і охорони праці підприємства. Дається 2-3 рекомендації по схемі; що зробити , коли (місяць, рік), відповідальна особа (посада);

Для прикладу.

  1. Обладнати на зварювальній дільниці місцеву витяжку, - травень 2021р., - зав.  ремонтними  майстернями;
  2. Придбати 10 вогнегасників для сільськогосподарських агрегатів, - квітень 2021р., - керівник пожежної охорони господарства.

 

                                             10

                                   Література.

      Нижченаведений перелік рекомендованої літератури містить джерела переважно загального характеру, які можна використати для всіх галузей і видів господарської та економічної діяльності. Список літератури з охорони праці галузевої та фахової спрямованості наводять у відповідних робочих навчальних програмах.

Основні законодавчі та нормативно-правові акти

1       Конституція України

2      Закон України «Про охорону праці».

3      Кодекс законів про працю України.

4      Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

5      Закон України «Про пожежну безпеку».

6      Закон України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

7     Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя         населення».

  1.    Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування   від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».
  2.    Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
  3. Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».
  4. Постанова Кабінету Міністрів України від 25.08.2014 р.№ 1112 «Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».
  5. НПАОП 0.00-4.03-04 «Положення про Державний реєстр нормативно-правових актів з питань охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 08.06.2014 р. № 151.

 

12

  1. НПАОП 0.00-4.09-07 «Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства». Наказ Держгірпромнагляду від  21.03.2012 р. № 55.
  2. НПАОП 0.00-4.11-07 «Типове положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці». Наказ Держгірпромнагляду від 21.03.2014 р. № 56.
  3. НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15.
  4. НПАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 29.01.2008 р. № 9.
  5. НПАОП 0.00-4.21-04 «Типове положення про службу охорони праці».   Наказ Держнаглядохоронпраці від 15.11.2014 р. № 255.
  6.                   Розробки  щодо планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Наказ Держнаглядохоронпраці від 17.06.2016 р. № 112.
  7. НПАОП 0.00-6.03-93 «Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві». Наказ Держнаглядохоронпраці від 21.12.2013 р. № 132.
  8. НПАОП 0.00-6.13-05 «Порядок організації державного нагляду за охороною праці та гірничого нагляду в системі Держнаглядохоронпраці України». Наказ Держнаглядохоронпраці від 30.03.2014 р. № 92.

21. Рекомендації щодо організації роботи кабінету промислової безпеки та
          охорони праці. Затверджено Головою Держгірпромнагляду 16.01.2008 р.

22. Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи
         управління охороною праці. Затверджено Головою Держгірпромнагляду
         07.02.2008 р.

 

 

 

13

                                     Основна література

  1.               Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В. та ін. Основи охорони           праці: Підручник. – 2-ге вид., допов. І перероб. – К.: Основа, 2016. – 444 с.

 

2   Протоєрейський О. С, Запорожець О. І. Охорона праці в галузі: Навч. Посіб. – К.: Книжкове вид-во НАУ, 2015. – 268 с.

 

3   Основи охорони праці: Підручник / За ед.. ед.. В.В.Березуцького – Х.: Факт,1. – 480 с.

4 Русаловський А. В. Правові та організаційні питання охорони праці: Навч. Посіб. – 4-те вид., допов. І перероб. – К.: Університет «Україна», 2017. – 295 с.

  1.  Третьяков О.В., Зацарний В.В., Безсонний В.Л. Охорона праці: Навчальний посібник з тестовим комплексом на CD/ за ед.. К.Н. Ткачука. – К.: Знання, 2011. – 167 с. + компакт-диск.

6 Гогіташвілі Г. Г., Карчевські Є.-Т., Лапін В. М. Управління охороною праці та ризиком за міжнародними стандартами: Навч. Посіб. – К.: Знання, 2017. – 367

7 Желібо Є. П., Баранова Н. І., Коваленко В.В. Охорона праці в органах            державної податкової служби. Навч. Посібник для ВНЗ. Ірпінь. – 2002.

8  Катренко Л.А., Кіт Ю.В., Пістун І. П. Охорона праці. Курс лекцій. Практикум: Навч. Посіб. – Суми: Університетська книга, 2016. – 540 с.

9 Охорона праці в будівництві: Навч. Посіб. Посібник / за редакцією Коржика Б.М. і Іванова В.М. – Харків: Форт, 2010. – 388 с.

10   Охорони праці. Збірник задач. Дзюнзюк Б.В. Іванов В.С. Харків 2006р.

11.  Я.О. Серіков.  Основи охорони праці. Харків ХНАМТ-2017р.

12   Охорона праці Г.М .Гряник С.Д.Лехман. Київ Урожай 2014р.

13  Основи охорони праці. М.П.Гандзюк. Київ «Каравела» 2013р.

                                                           

14

                                         Додаткова література

  1.  ДБН В.2.5-28-2016 «Природне і штучне освітлення».
  2.  ДСанПіН 3.3.6.096-2002 Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів
  3.  ДСН 3.3.6.042-99 Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.
  4.  ДСН 3.3.6.037-99 Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку.
  5.  ДСН 3.3.6.039-99 Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації
  6.  НПАОП 0.00-1.28-10 Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин. Наказ Держгірпромнагляду від 26.03.2016р. № 65
  7.  НПАОП 0.00-2.23-04 «Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат». Постанова Кабінету Міністрів України від 27 червня 2013 р. № 994.
  8.  НПАОП 0.00-8.24-05 «Перелік робіт з підвищеною небезпекою». Наказ Держнаглядохоронпраці від 26.01.2015 р. № 15.
  9.  Перелік робіт, де є потреба у професійному доборі. Наказ МОЗ України та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.1994 р. № 263/121.
  10.             ДСТУ 2293-99 «Охорона праці. Терміни та визначення основних понять».
  11.             Гігієнічні нормативи ГН 3.3.5-8-6.6.1-2012 «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу». Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 27.12.2011 № 528.
  12.             Міждержавний стандарт ГОСТ 12.0.003-74 (1999) ССБТ «Опасные и вредные производственные факторы. Классификация».
  13.             Міждержавний стандарт ГОСТ 12.0.230-2007 ССБТ. Системи управління охороною праці. Загальні вимоги.
  14.             ДБН 2.09.04-87 Адміністративні та побутові будівлі.

15

  1.             Рекомендації щодо організації роботи кабінету промислової безпеки та охорони праці. Затверджені Головою Держгірпромнагляду 16.01.2016 р.
  2.             Рекомендації щодо побудови, впровадження та удосконалення системи управління охороною праці. Затверджені Головою Держгірпромнагляду 7.02.2012 р.
  3.             Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам. Постанова Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 559.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

                                                         Додатки:  

 

Таблиця 1 – карта умов праці на робочому місці (вказати конкретне місце – зварювальника, коваля, слюсаря, механіка і т.д.).

п п.

 

Назва фактору,   одиниці виміру

Рівень фактора

Тривалість

впливу фактора

год.

 

норматив

 

фактично

1

 

 

 

 

2

3

 

4

 

5

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

Мікроклімат в  цеху (на дільниці):

а) температура повітря,

б) відносна вологість,

в) швидкість руху повітря  м/с.

Запиленість повітря мг/м

 Шум (інфразвук, ультразвук),

дБА, ГЦ

Вібрація (загальна, місцева),

Мм, Гц, дБ.

Освітлення в цеху (на дільниці)

 а) природне (бокове – одно – двохстороннє; верхнє. комбіноване); світловий коефіцієнт, КЕО %.

Б) штучне (загальне, комбіноване).

Вид світильників, ламп: рівень лк.

Загазованість повітря, мг/м (клас небезпеки – 1,2,3,4):

а) окис азоту;

б) бензин  паливний (розчинник); в) ацетон;

г) інші шкідливі речовини, що використовуються в технології

( свинець, ).ртуть, бензол і т. д.

Інші небезпечні (шкідливі) фактори виробництва (випромінювання  і т. д.

 

 

 

 

 17

Таблиця – 2    Аналіз стану  виробничого травматизму на підприємстві

За 2018 – 2020 роки.

Показники

Всього

В т. ч. жінок і підлітків.

Роки

2018

2019

2020

2018

2019

2020

1.Середня чисельність робітників по списку.

2. Число потерпілих з втратою працездатності:

 а) з втратою працездатності;

 б) з смертельним

3. Число днів непрацездатності.

4. Матеріальні наслідки від нещасних випадків, гр..

5. Коефіцієнт частоти розраховується на 1000 працюючих.

   Н – число нещасних випадків,  Середньоспискова чисельність  працюючих.

6. Коефіцієнт важкості травматизму,

  Д –сумарне число днів непрацездатності,

7. Коефіцієнт непрацездатності

 

                                                       

 

 

 

 

 

 

18

 

Таблиця – 3 Аналіз фінансування заходів по охороні праці за  2018 по 2020рр.

 

 

п/п

 

Показники

 

2018

 

2019

 

2020

 

.Асиг

Витр.

Асиг.

Витр.

Асиг.

Витр.

1

Всього (грн..) в колективному договорі на охорону праці;

а) засоби індивідуального захисту.

Б) лікувально – профілактична

їжа (вітаміни, сік, молоко).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Витрати на одного робітника в колективному договорі (грн..)

а) засоби індив. Захисту

б) лікувально профілактична їжа (сік, молоко).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

doc
Додано
19 січня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку