Методичний матеріал "Воші - комахи-паразити"

Про матеріал
Воші – це паразити, які живуть на шкірі та волоссі тварин та людей. Вони є специфічними паразитами, оскільки не передаються між різними видами або від тварин до людей. Воші живляться волоссям і мертвими клітинами шкіри, а деякі види також кров’ю. Собача воша може бути переносником стьожкових гельмінтів, які також можуть заражати людину.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВошіСлободчик В. С..

Номер слайду 2

Воші (Phthiraptera) — ряд, що включає близько 3 тисяч нелітаючих видів комах, три з яких класифікують як збудників паразитарних хвороб людини. Всі представники ряду — ектопаразити більшості птахів і ссавців.

Номер слайду 3

Опис. Це кровоссальні істоти, живляться кров'ю людини. Воші більше за інших живих істот пов'язані з людиною. Причина в тому, що вони живуть на тілі людини на всіх стадіях свого розвитку. Ці комахи — «вузькоспеціалізовані» паразити, вони живуть тільки на одному або на деяких споріднених видах тварин. Ця особливість вошей в деяких випадках дає можливість з'ясувати близькість видів хазяїв-носіїв. Воші, наприклад, платтяна воша (Pediculus vestimenti), є переносником таких небезпечних захворювань як епідемічні тифи: висипний і поворотний. Головна і платтяна воші розглядаються як морфотипи одного виду. Однак уточнення їх таксономічного статусу вимагає додаткових досліджень. Думка про те, що головна воша є переносником тифу є хибною. Разом з тим вона спричиню педикульоз голови, тоді як її різновид лобкова воша — педикульоз лобкової області. Поширені по всьому світу.Існує більше тисячі різних комах, яких називають вошами, але людина, кажучи про воші, звичайно має на увазі один певний вид, який шкодить людині.

Номер слайду 4

Морфологія. На голові знаходяться прості очі та вусики, що є органами нюху. Ротовий апарат колючо-сисного типу, втягнутий всередину голови і розташовується під ротовою порожниною в особливому футлярі. Секрет слинних залоз містить антикоагулянти і подразнює шкіру хазяїна. Грудний відділ не сегментований, крила відсутні (вторинна безкрилість). Черевце овальне, складається із 9 сегментів. Задній кінець черевця у самиць роздвоєний, у самців заокруглений. На останньому членику ноги (лапці) знаходиться кігтик, що з'єднуючись з виступом на передостанньому членику — гомілкою, утворює захват, за допомогою якого воша міцно тримається за волосину хазяїна. Яйце овальної або грушоподібної форми, ясно-жовтого кольору, до 1 мм завдовжки, їх називають гнидами.

Номер слайду 5

Блошиний алергічний дерматит. Блошиний алергічний дерматит (БАД) є одним із найпоширеніших захворювань шкіри у собак та кішок. БАД - це алергійне захворювання шкіри, яке вражає домашніх тварин різного віку і зазвичай зустрічається у собак і кішок з таким шкірним захворюванням, як атопічний дерматит. Все це може призвести до вторинної інфекції. Найбільш поширеною ознакою БАД у собак і кішок є сильний свербіж, але є й інші ознаки, на які слід звернути увагу: Вихованець здається неспокійним і відчуває видимий дискомфорт. Вихованець витрачає занадто багато часу на догляд за вовною: жування, кусання, облизування, дряпання і треться об навколишні предмети. На вовні з'являються коричневі плями при облизуванні, особливо помітно у тварин з білим забарвленням. Зміни шкіри у собак : випадання волосся, висипання, почервоніння або потемніння шкіри, потовщення шкіри, подряпини або рани від самозаподіяної травми, як правило, вздовж нижньої частини спини і основи хвоста, стегон і живота. Зміни шкіри у кішок : випадання волосся і висипання, що зазвичай зачіпають задню частину тіла (тварини і спини), задні лапи (внутрішня і задня поверхні), задня частина шиї і рідше на голові

Номер слайду 6

Педикульоз. Педикульоз — це захворювання, яке характеризується появою і паразитуванням вошей на шкірі та волоссі людини. Укуси вошей зазвичай спричиняють сильний свербіж і дискомфорт. Види педикульозу:головний педикульоз (головна воша паразитує на волосистій частині голови);платтяний педикульоз (джерело захворювання — білизняна воша, яка живе в одязі людини і на постільній білизні, переходить на шкіру на тілі, щоб харчуватися);лобковий педикульоз (з'являється на шкірі та волоссі в ділянці лобка, рідше — на волосистій частині грудей, віях і бровах). Без лікування педикульоз може стати повторюваною проблемою, а також спричинити деякі ускладнення, наприклад, розвиток бактеріальної інфекції або випадання волосся (під час постійного розчісування травмуються волосяні фолікули). Крім того, воші є переносниками висипного і поворотного тифу.

Номер слайду 7

Головна воша. Головна воша (лат. Pediculus humanus capitis) — одна з двох форм, або морфотипів людської воші. Середовище проживання — волосяний покрив голови людини (вуса, борода, волосся), звідки і назва. Ніжки головної воші підходять до проживання на волоссі круглого перерізу. На волоссі нижньої частини тіла, що має трикутний перетин, мешкає інший вид — лобкова воша. Від іншого морфотипу — платтяної (натільної) воші — головна воша відрізняється більш сірим кольором і коротшим тулубом. Після поглинання свіжої крові колір тіла змінюється на червоний чи пурпуровий. Довжина дорослого самця 2-3 мм, самки досягають довжини 4 мм. Доросла самка живе близько місяця і відкладає п'ять яєць на добу. Яйця, або гниди, фіксуються біля основи волосся і дозрівають протягом 7-10 днів. Після того, як молода воша вийде з яйця, воно порожнє залишається висіти на волосині. Для статевого дозрівання молодої особи потрібно близько 6-10 днів. На відміну від платтяної воші, головна менш небезпечна для людини, вона не є переносником таких захворювань, як висипний тиф. Однак, свербіж, що з'являється в результаті попадання слини в ранки, призводить до подразнень (педикульоз) і підвищується ймовірність попадання інфекцій через пошкоджені ділянки шкіри голови.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перетворення морфотипів. Дослідження показали, що обидві форми — головна і платтяна воші — представляють різні морфотипи одного і того ж виду, що розділилися не більше 72 ± 42 тис. років тому. У природі вони не схрещуються навіть при змішаних інвазіях, але в лабораторних умовах дають плідне потомство. Більше того, один морфотип може досить швидко перетворюватися на інший і назад. Так, якщо головну вошу утримувати на тілі, через кілька поколінь її потомство починає набувати ознак платтяної воші, і навпаки. Уточнення таксономічного статусу головної та платтяної вошей вимагає проведення подальших досліджень.

Номер слайду 10

Засоби для лікування вошей. Фіпроніл спрей від бліх та кліщів для кішок і собак. Спіносад Суперіум для котів та собак вагою від 5 до 10 кг захист від бліх, вошей та волосоїдів. Спіносад Суперіум для котів та собак вагою від 10 до 20 кг захист від бліх, вошей та волосоїдів. Ceva Neostomosan (Неостомозан) – препарат для боротьби з зовнішніми паразитами тварин

Номер слайду 11

Температурний режим. Визначальним чинником формування морфотипу вошей є температура середовища. Так, покоління головної воші розвиваються і найкомфортніше почуваються при температурі близько +28 °C, що є нормою для волосистої частини голови. При зниженні температури навколишнього середовища до +22 °C процеси життєдіяльності головної воші різко уповільнюються. При температурі нижче +12 ° C яйцекладка повністю припиняється, при зниженні температури тіла до +10 ° C і менше (що відбувається при охолодженні трупа) воші починають розповзатися в пошуках свіжої крові, бо не можуть прожити без харчування більше 2-3 днів. При підвищенні температури до +35 ° C розвиток вошей уповільнюється, при температурі понад +44 ° C вони швидко гинуть.

Номер слайду 12

pptx
Додано
26 травня 2023
Переглядів
2554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку