Методика викладання : «ПРОВЕДЕННЯ ВІДКРИТОГО УРОКУ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДЕОФІКСАЦІЇ (ТРАНСЛЯЦІЇ). ЗБЕРЕЖЕННЯ ЧИСТОТИ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ»

Про матеріал
Методика для використання у роботі вчителями середньої та старшої школи. Містить у собі альтернативний підхід до проведення відкритого уроку у школах.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Методика викладання

На тему

«ПРОВЕДЕННЯ ВІДКРИТОГО УРОКУ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДЕОФІКСАЦІЇ (ТРАНСЛЯЦІЇ). ЗБЕРЕЖЕННЯ ЧИСТОТИ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ»

 

 

 

Розробник

Лисенко Ілля Миколайович

Магістр фізіології, біолог

 

 

 

 

 

 

 

смт Магдалинівка 2020р.

Ведення занять криє у собі багато аспектів і специфік, які дають змогу педагогові у повному обсязі розкрити потенціал учнів та створити сприятливе середовище для отримання знань.

Інше діло відкритий урок, майстер-клас чи показове заняття. Тут вчитель чи викладач демонструє свою майстерність і учні слугують лише інструментом для показу можливостей педагога.

Таке відношення до дітей неприпустиме і має зникнути із системи освіти назавжди.

Переривання, руйнування структури навчально-виховного процесу, заради набуття досвіду колегами – це з, точки зору етики і моралі, визначається, як блюзнірство. Не розуміння пріоритету навчання дитини над самовдосконаленням вчителя кидає тінь на українську систему освіти.

Запропонована мною методика скоріш графічна інструкція розташування відеоапаратури (екшн-камер, відеокамер, фотоапаратів, смартфонів, камерафонів) у класній кімнаті, для фіксації чи трансляції відкритого уроку без порушення атмосфери навчально-виховного процесу та методик викладання.

 

Рис.1. Схема розташування пристроїв відефіксації (трансляції) та зони покриття  на прикладі класичної класної кімнати.

 

Рис.2. Розташування пристроїв, що забезпечать фіксацію основних методик та прийомів.

Рис. 3. Пристрої, що фіксують взаємодію: «вчитель-учень», «учень-учень»

 

 

Використання надто дорогого та складного оснащення у роботі вчителя є безглуздим та непрактичним. Тому, за результатами нетривалих досліджень маємо список оптимальних параметрів для пристроїв відео фіксації:

  1. Роздільна здатність: 320х240, 640х480 ;
  2. Лінза:  пластик, скло;
  3. Мікрофон: вбудований;
  4. Кріплення: гнучкий штатив, «бокс», імпровізований штатив, що не затуляє 1200 огляду об’єктива та щілину мікрофона;
  5. Носій пам’яті: не менше 1Гб (вбудований чи зйомний).

Дані показники зможуть у повній мірі без «зайвих рухів» забезпечити фіксацію роботи педагога та учнів у звичній атмосфері, що у свою чергу дасть повну картину та контрольний показник майстерності вчителя.

Такими параметрами оснащені більшість телефонів та смартфонів, не кажучи вже про спеціалізовану відеоапаратуру. Складнощі через встановлення і використання залежать тільки від знань та навичок педагога.

 

 

 

 

docx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку