Методтчні рекомендації для роботи з природнім матеріалом

Про матеріал

матеріаал містить рекомендації для позакласної роботи з використанням пророднього матеріалу_ листя, пуху, насіння, соломи, а також як правильно зібрати та створити з них композиції

Перегляд файлу

 

 

Методичні рекомендації для роботи  з природнім матеріалом

  В теперішній час широкої популярності набула аплікація із квітів, трав, листя, так звана флористика. Робота з цим матеріалом дуже цікава та повчальна . Захоплююче, цікаве та  корисне спілкування з природою. Воно розвиває творчість, мислення, спостережливість, наполегливість, художній смак. Треба мати багату фантазію, щоб  із листя липи зробити яблука, або із осінніх листків осики – гриби, із листя тополі – ріпку, а із зелені моркви – дерева.

   Природа дає нам неповторне різноманіття фарб і ідеальність готових форм. Заняття з рослинами сприяє вихованню у дітей любові до рідної природи, бережного відношення до неї. Корисні вони ще і тому, що збір та заготівля рослин проходить на повітрі.

Збирати рослини можна цілий рік, так як у кожної пори року є свої можливості: насіння ясену, клена збирають зимою. Ранньою весною можна засушити квіти і листя дикорослих рослин, а на початку літа збирають тополиний пух, а в середині його -  різні квіти лісів, полів, лугів, а трошки пізніше – осіннє листя. Особливо багату палітру фарб дає осінь.

 Не варто перетворювати заготівлю рослин у винищення зелених насаджень. Восени листям буде покрита вся земля. Для збору рослин треба використовувати будь-яку зустріч з природою: прогулянки в парку, сквері, на подвір’ї школи, виїзд до лісу, туристичні походи. Чим різноманітніший зібраний матеріал, тим легше буде з ним працювати.

  Аплікації можна складати не тільки з цілих форм рослин, але і з окремих її частин.

 Із засушених рослин, як із  інших природних матеріалів можна вирізати  різні форми для складання аплікацій. Ця робота потребує великої уваги та обережності, так як засушені рослини стають  дуже ламкими. Існують деякі міри перестороги, які дозволяють зменшити ламкість рослин. Наприклад, під засушену рослину кладуть папір ( газетний, обгортковий, письмовий) і вирізають разом з папером задуману форму. Ще один метод – наклеювання  рослин на папір. Наклеєні рослини висушуються під невеликим вантажем, після чого з них можна вирізати потрібну форму.

   Аплікації можуть бути виконані не тільки із рослин, а і з їх насіння, наприклад,  насіння ясену, клену. Цей природний матеріал дуже зручний, тому, що його можна збирати взимку, коли іншого матеріалу знайти неможливо. Непогано виходять птахи, риби, різні звірі. Їх тулуби можна зробити із насіння ясену або клену, накладаючи одне на інше, як лусочки.

Стилізовані ромашки  із насіння клену. Серцевинки квіток можна зробити по-різному: вирізану із паперу овальну або іншу форму  серцевини промазують клеєм, потім посипають маком, притискають, лишнє скидають, підсушують під невеликим вантажем і приклеюють до квітки; можна приклеїти квітку безсмертника, ромашки, висушені під вантажем.

Кісточки, горіхи також можуть служити аплікаційним матеріалом; наприклад, із грецьких горіхів, арахісу, мигдалю, фісташок  роблять грона винограду . Щоб приклеїти  половинки горіхів , внутрішню їх частину треба змазати клеєм  і наповнити ватою або паперовим тампоном. Це допоможе приклеїти їх до фону.

Аплікація із тополиного пуху.  Вибираючи теми для аплікацій  із тополиного пуху треба мати на увазі, що легше працювати, якщо мало деталей і якщо вони дрібні. Тварин, птахів, рослини треба вибирати  з пухнастою фактурою: зайченята, кошенята, каченята, курчата, плюшеві іграшки, головки кульбаби. Легше виготовити аплікації з чорно-білих малюнків, контрастних фотографій. В сюжетній аплікації вдаються зимові пейзажі, березові гаї, парусні човни на воді, рибки в акваріумі. Декоративні аплікації незвичні, оригінальні. це  можуть бути орнаменти, узори на різних геометричних формах.

Аплікацію можна також робити із інших рослин-пухоносів: бавовни, пушиці, іван-чаю, чортополоху, осоту ( «Кульбаба»)

Фоном для аплікації із пухоносів  може бути  бархатистий папір чорного  кольору, а також інших темних кольорів.

Аплікація із тополиного пуху не потребує клею. Це безклеєва, суха аплікація. Для роботи з тополиним пухом потрібно: пінцет, велика товста голка або металічна спиця з гострим кінцем, гострий ніж або скальпель.

Аплікація із соломи. Можуть бути декількох видів: предметна, сюжетна і декоративна. В аплікації із соломи особливо видно красу природного матеріалу в сучасних архітектурних спорудах, пам’ятках старовини. Дуже красивий орнамент на крузі, овалі, полосці, побутових предметах. Велике враження  справляють декоративні птахи, метелики, рибки, квіти.

Саме  складне в аплікації із соломи – це наклеювання солом’яних стрічок. До наклеювання їх розкладають по кольору: світло-жовті , світло-коричневі, темно-коричневі. Потім розрізають їх на відрізки потрібного розміру, вирізають із запланованого ескізу зображення, наприклад листочок, розрізають його пополам, одну половинку промазують клеєм і переносять її на сухий чистий папір, тільки після цього приступають до накладання відрізків солом’яних стрічок. Солом’яні стрічки повинні бути довші зображення. При наклеюванні  їх кладуть близько один до одного, не допускаючи просвітів. Коли наклейка висохне під вантажем, лишню солому зрізують по краю паперового зображення. Заготовлені таким чином зображення промазують із зворотного боку клеєм, наклеюють на фон та  вдруге висушують під вантажем.

Існує інший спосіб наклеювання солом’яних стрічок: їх наклеюють на папір, щільно підганяючи одну солом’яну стрічку до іншої, щоб не було просвітів. Із заклеєного солом’яного полотна вирізають потрібні форми.

 

docx
Додав(-ла)
Gan Iryna
Додано
9 грудня 2018
Переглядів
1192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку