Ми за здоровий спосіб життя! "Палінню - НІ!"

Про матеріал
Профілактика куріння у підлітків. Сучасна молодь вступає в життя не тільки в період бурхливого розвитку науки й техніки, й у період негативного впливу ряду чинників, перше місце серед яких посідає куріння, шкідлива дія, якого відчувається не відразу, а поступово. Куріння та його вплив на організм стали сьогодні соціальною і медичною проблемою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ми за здоровий спосіб життя» « Палінню – НІ!!!»Соціальний педагог: Овод Н. В.

Номер слайду 2

За даними ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який, за статистикою, виникає у 88% курців. Тютюновий дьоготь є, як мінімум, подразником для дихальних шляхів і легенів.

Номер слайду 3

Небезпека тютюну. У сучасному суспільстві куріння є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. Згідно зі статистичними даними у світі налічується близько 1 млрд. людей, які регулярно вживають тютюн. Нікотинова залежність – серйозна небезпека для здоров’я, так як, перш за все, знижується опірність організму курця до нових захворювань і ускладнюється перебіг вже наявних хвороб.

Номер слайду 4

Інформацію про шкоду куріння переконливо демонструє той факт, що в тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких 250 є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними, а понад 50 – канцерогенними. Найбільшу небезпеку представляють смоли, нікотин, чадний газ, що входять до складу тютюнового диму. В організмі людини немає жодного органу або системи, які б не зазнавали руйнівного впливу від тютюнового диму і його складових речовини.

Номер слайду 5

Тютюновий дьоготь є, як мінімум, подразником для дихальних шляхів і легенів. У легенях людини з нікотиновою залежністю осідають і накопичуються смоли, які спричинюють пошкодження альвеолярних мішечків, блокуючи механізм самоочищення легенів – це призводить до розвитку бронхіту, емфіземи легенів, пневмонії тощо. Небезпечними є всі без винятку компоненти тютюнового диму, особливо канцерогенні, що провокують ракові захворювання.

Номер слайду 6

Куріння також призводить до патологічних змін:– органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка, рак шлунка), а це сприяє зниженню моторної функції шлунка і кишечника, негативно впливає на стан і функціональну активність печінки. Смертність від хвороб органів травлення – виразки шлунка і дванадцятипалої кишки – у курців в 3,5 разів вища, ніж у осіб, які не мають цієї пагубної звички.– органів сечостатевої системи (безпліддя, імпотенція). Різні порушення статевої сфери, викликані звуженням судин малого таза, у людей, що палять зустрічаються в 3 рази частіше, ніж у некурців.

Номер слайду 7

Серйозну небезпеку становлять канцерогени (радіоактивні речовини, важкі метали), наявні в тютюновому димі, які при вдиханні потрапляють в бронхи і легені, а з регулярним заковтуванням слини під час куріння – безпосередньо в органи травлення. Шкідливі сполуки накопичуються в організмі, викликають мутацію клітин, пошкоджуючи структуру ДНК, пригнічують протипухлинний імунітет, що в результаті призводить до виникнення онкологічних захворювань.

Номер слайду 8

Курці недостатньо знають про шкідливість електронних пристроїв. Електронні пристрої є не менш небезпечні, ніж традиційні сигарети. Про це свідчить презентоване в Укрінформі опитування Київського міжнародного інституту соціології щодо ефективності інформаційної кампанії «Безпечного куріння не існує» та обізнаності молоді з ризиками використання електронних пристроїв для куріння.

Номер слайду 9

Електронні сигарети є небезпечними!Електронні сигарети — це пристрої, функція яких — випаровувати і доставляти в легені користувача хімічну суміш, яка містить нікотин, пропіленгліколь та інші речовини. Даний пристрій складається з електронної системи випаровування, акумуляторної батареї, електронного контролера і картриджів з рідиною, яка при використанні випаровується.

Номер слайду 10

Щоб нав’язати людям нову парадигму куріння, тютюнові компанії позиціонують нові електронні пристрої як ефективний засіб відмови від куріння та безпечніші вироби у порівнянні з традиційними сигаретами. Відповідно до звітів ВООЗ, опублікованих у 2020 році, відсутні дані стосовно того, що електронні пристрої для куріння менш шкідливі, ніж звичайні сигарети. Також ВООЗ не рекомендує користуватися електронними пристроями так само, як і вживати тютюнові вироби традиційного зразка

Номер слайду 11

Іншими вагомими причинами щоб не починати палити можуть бути:1. Зовнішній вигляд: Нікотин негативно впливає на шкіру, не дозволяючи їй нормально «дихати», від чого вона стає більш сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців. Загалом, зовнішній вигляд людини погіршується.

Номер слайду 12

2. Фізична форма: Курці мають значно гіршу фізичну форму, ніж некурці. Для них складніше займатися фізичними вправами, вони менш витривалі тощо.3. Запах: Після того, як людина курить , від неї буде запах тютюнового диму, волосся, одяг та пальці смердітимуть тютюном.4. Смакові відчуття: У людини, яка палить, погіпшуються смакові властивості, вона не може на повну відчути смак смачної їжі чи запах парфумів та квітів.

Номер слайду 13

5. Стан судин: У багатьох курців навіть в теплу погоду мерзнуть руки, ноги, або навіть все тіло. Це відбувається, як правило, у курців зі стажем. Все це переростає в вегетосудинну дистонію, оскільки від куріння звужуються судини і кров починає все повільніше циркулювати по тілу і надходити до кінцівок.6. Часті застуди і бронхіт: Курці набагато частіше хворіють на ГРЗ, ГРВІ, бронхіти. У людини, яка палить, порушені дихальні механізми захисту від отрут і патогенів. Тютюн при горінні утворює випаровування хімікатів і часток у вигляді аерозолю, який включає не тільки нікотин, але ще і окислювачі, канцерогени і чадний газ. Сигаретний дим і його фізичні властивості сприяють відкладенню частинок в нижніх дихальних шляхах. Це в свою чергу завдає непоправної шкоди респіраторній функції організму.

Номер слайду 14

7. Якість крові: Унаслідок постійного кисневого голодування в крові у курців утворюється підвищена кількість еритроцитів, що робить її більш щільною і в’язкою.8. Дихальна система та сон: Курці часто кашляють під час сну і вранці, кашель може перерости в задуху. Раз на рік любителям нікотину потрібно робити флюорографію, оскільки куріння підвищує ризик захворіти на рак легенів.

Номер слайду 15

9. Гормональний фон: Рівень статевих гормонів у чоловіків знижується, що також впливає на потенцію. Гормональний фон у жінок також порушується.10. Серце: Під час паління відзначається посилений викид в кров адреналінподібних речовин, у багатьох випадках створюють умови для ушкодження судинної стінки і міокарда. Крім того, вкрай несприятливо впливає на судинну стінку сам нікотин, який сприяє спазмам артерій серця і нижніх кінцівок. Все це може послужити безпосередньою причиною розвитку інфаркту міокарда.

Номер слайду 16

Пам’ятайте!Куріння тютюну (як звичайних сигарет, так і кальяну) викликає психологічну і фізичну залежність і призводить до непоправних негативних наслідків для організму. Усвідомлення шкоди тютюну є дієвою мотивацією, що допомагає убезпечите Вас від згубної звички!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку