Міфи в історії Вступ до історії України та громадянської освіти (Щупак) 5 клас 2022

Про матеріал
Презентація до теми Міфи в історії § 18 Вступ до історії України та громадянської освіти (Щупак) 5 клас 2022
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи в історіїВступ до історії України та громадянської освіти 5 клас НУШ

Номер слайду 2

1. МІФИ В ЖИТТІ НАШИХ ПРЕДКІВУявіть собі життя наших далеких предків. Їх оточував світ, сповнений загадок. Незрозумілі явища природи, невідомі істоти, нескінченні простори – все це лякало і захоплювало одночасно. Щоб краще зрозуміти світ, люди творили історії. Ці розповіді, наповнені фантазією та вірою, пояснювали будову світу, походження людства, таємниці дня і ночі, рух зірок. Так з'явилися міфи – дивовижні оповіді, де реальність переплітається з вигадкою. Грім і блискавка ставали гнівом могутнього бога, а сонце – його сяючим колесом. Люди володіли надзвичайною силою, витривалістю та відвагою, здатними на неймовірні подвиги. Міф (від грец. — розповідь) — це розповідь, що передає уявлення наших далеких предків про створення світу, його будову, про богів і різних фантастичних істот.

Номер слайду 3

Що означають ці вислови: Міфічні герої: Це персонажі, які з'являються в міфах. Їх часто зображують надзвичайно сильними, мудрими та сміливими, а також здатними на неймовірні подвиги. Міфічна сила: Це надприродна сила, яка не піддається поясненню за допомогою законів фізики. Її джерелом може бути магія, божественне втручання або інші надприродні фактори. Міфічні істоти: Це фантастичні істоти, які не існують в реальному світі. Їхні образи можуть бути засновані на реальних тваринах, але з додаванням фантастичних елементів. Міфічні предмети: Це артефакти, які володіють надприродними властивостями. Їх часто використовують герої для виконання своїх подвигів.

Номер слайду 4

"Геракл - міфічний герой, який здійснив дванадцять подвигів."

Номер слайду 5

"Зевс - володар Олімпу, який володіє міфічною силою."

Номер слайду 6

"Кентаври - міфічні істоти, які мають тулуб коня і голову людини."

Номер слайду 7

2. ЧИ ІСНУЮТЬ МІФИ У НАШ ЧАС Під час туристичних мандрівок вам, напевно, доводилося чути, як екскурсоводи прикрашають історію туристичних об’єктів цікавими легендами. Іноді міфи вигадують навмисно, щоб зацікавити певним об’єктом або сформувати стійке переконання щодо певних історичних подій, явищ, процесів, постатей. Часом міфи сприймаються людьми як щира правда, «священна істина». Натомість вчені-історики закликають бути уважними і відрізняти історичні міфи від історичних фактів. Адже деякі міфи «романтизують» важкі криваві війни, інколи можуть бути образливими для певних спільнот. Міфи, які спотворюють історію, є шкідливими. Вони можуть використовуватися навіть для розв’язування війн.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

3. РОЗВІНЧУЄМО СУЧАСНІ ІСТОРИЧНІ МІФИІсторія України завжди викликала жвавий інтерес у дослідників. З різних причин багато фактів нашого минулого замовчувалися або й навіть заборонялися політичними силами, що прагнули підкорити українців своїй владі. Тому одним із головних завдань сучасних істориків є дослідження «білих плям» української історії.«Білими плямами» історії зазвичай називають недосліджені з різних причин історичні події, явища, процеси тощо. Часто під час дослідження «білих плям» історії науковцям доводиться розвінчувати й досить популярні в суспільстві історичні міфи. Сучасні історики наполягають на тому, що навіть якщо міф підсилює значення тієї чи іншої історичної постаті, події чи явища, до нього треба ставитися критично. Отже, пропонуємо проаналізувати один із популярних свого часу міфів — міф про Михайла Грушевського як першого президента незалежної України. Варто зазначити, що сліди цього міфу можна знайти навіть на сайтах наукових установ.

Номер слайду 10

https://ostrohcastle.com.ua/myhajlo-grushevskyj/

Номер слайду 11

Думки істориків

Номер слайду 12

Домашнє завдання Прочитати § 18 Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Хейло Олена
Додано
4 лютого
Переглядів
1870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку