Презентація: "Українські землі на картах впродовж історії "

Про матеріал
Презентація: "Українські землі на картах впродовж історії " знайомить учнів з тим,що відомості про територію, яку охоплює сучасна Україна, знайшли відображення на старовинних рукописних картах. Протягом багатьох століть основною була карта світу давньогрецького вченого Птолемея, створена близько 150 р. н. е Гійом Левассер де Боплан, перебуваючи в Україні близько 17 років, збирав матеріал для великої карти України і спеціальних карт окремих регіонів України. Йому вдалося створити першу детальну карту України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські землі на картах упродовж історії. Правила роботи з історичною картою

Номер слайду 2

Найвідомішим картографом (людина, яка створює карту) був давньогрецький учений Клавдій Птолемей (бл. 87-165 рр.). Протягом багатьох століть його карти використовували мандрівники та вчені.

Номер слайду 3

Одним із перших укладачів історичних карт вважається Абрагам Ортелій (1527-1598 рр.) — гравер, торговець і видавець карт у Фландрії. На його картах можна побачити й українські землі під назвою «Сарматія» або «Скіфія».

Номер слайду 4

Створення карт — копітка праця, яка потребує спеціальних знань і навичок. На початку XX ст. виникла навіть окрема допоміжна історична дисципліна — історична картографія. Вчені-картографи займаються укладанням історичних карт і атласів (збірників карт), а також досліджують стародавні карти й історію створення карт.

Номер слайду 5

Найдавнішу карту на теренах України знайдено на території Межиріцької стоянки на Черкащині. Її вирізьбили на уламку бивня мамонта. Вік карти більше 14 тис. років.

Номер слайду 6

Відомості про територію, яку охоплює сучасна Україна, знайшли відображення на старовинних рукописних картах. Протягом багатьох століть основною була карта світу давньогрецького вченого Птолемея, створена близько 150 р. н. е. Вона дійшла до нас у пізніх копіях (XIII (13) ст.), і містить зображення території сучасної України.

Номер слайду 7

Гійом Левассер де Боплан, перебуваючи в Україні близько 17 років, збирав матеріал для великої карти України і спеціальних карт окремих регіонів України. Йому вдалося створити першу детальну карту України. На карті відображено 993 населених пункти, 160 річок. До своїх карт Боплан підготував книгу «Опис України». Вона була надрукована у Франції в 1651 р. й одразу стала популярною. Книга Боплана ознайомлювала європейців із природою, географією України, побутом і звичаями українців.

Номер слайду 8

Карта де Боплана

Номер слайду 9

Карта «Україна або козацька земля з прилеглими провінціями Валахії, Молдавії і Малої Татарії» (1712 р.) німецького картографа Йоганна-Баптиста Гоманна створювалась на основі карти Боплана. Унікальність карти полягає в тому, що на ній обриси України наближені до меж розселення українців у XVIII (18) ст. Прикметним є також те, що в назві карти вживається слово «Україна».

Номер слайду 10

Території поширення української мови у XIX (19) ст., а отже і проживання українців було відтворено на карті, укладеній Павлом Чубинським і Костянтином Михальчуком. На карті можемо бачити чіткі обриси українських земель.

Номер слайду 11

Уважно розгляньте карту й покажіть на ній українські землі. 2. Напишіть, за якими географічними об’єктами вам вдалося розпізнати українські землі. 3. Зіставте позначені на цій карті межі поширення української мови із сучасними кордонами України. Висловте припущення, чому вони не збігаються.

Номер слайду 12

Територія сучасної України формувалася упродовж віків і набула остаточних контурів у XX (20) ст. Україна — найбільша за площею держава Європи. Вона має вигідне географічне положення. Суходолом Україна межує із сімома країнами:— з країнами Європейського Союзу — Польщею, Румунією, Словаччиною і Угорщиною; на півночі — з Білоруссю, на півночі й сході — з Росією, на південному заході — з Молдовою, має вихід до Чорного й Азовського морів.

Номер слайду 13

Покажіть на карті кордони і столицю України. Назвіть і покажіть держави, з якими Україна має спільний кордон. На основі інформації карти поясніть, чому географічне положення України вважається вигідним.

Номер слайду 14

Контурна карта — особливий вид карт, на які нанесені тільки контури країн, основні об’єкти чи явища. Інколи такі карти називають німими. Для того щоб карта «заговорила», її треба заповнити.

Номер слайду 15

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Українські землі на картах упродовж історії. Правила роботи з контурною картою» — поєднайте кожне запитання для самоконтролю з відповідним смайликом успіху.

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
7 лютого
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку