"Міграційні процеси. Види та форми міграції".

Про матеріал
Даний матеріал допоможе учням стисло та зрозуміло дізнатися про явище міграції, основні її види, причини тощо. В кінці уроку на здобувачів освіти чекає цікаве Узагальнення з теми, та можливість написання короткого ЕСЕ на тему "Чому я бажаю (не бажаю) виїхати за кордон?".
Перегляд файлу

Урок № 30. Міграційні процеси. Види та форми сучасної міграції. Виклики сучасного світу.

11 клас

Очікувані результати діяльності учнів: розуміє причини та наслідки міграційних процесів в Україні та світі; пояснює основні поняття теми; вміє аналізувати причинно-наслідкові зв’язки; виховує патріотизм до своєї держави та рідної землі.

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

Ознайомлення з темою та метою уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Люди завжди мріють про краще життя, прагнуть жити в статку й добробуті. На жаль, не всі країни можуть забезпечити гідне життя своїм громадянам. І тоді вони їдуть в інші, більш багаті країни, а для своєї країни стають емігрантами.

Поняття «емігранти», поряд із поняттям «іммігранти», «міграція», вам уже знайоме. Так, під зовнішньою міграцією розуміють переміщення людей через державні кордони, пов’язане з постійною або тимчасовою зміною місця проживання. Міграція впливає на забезпеченість трудовими ресурсами й склад населення країн світу.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Міграційні процеси. Види та форми сучасної міграції

 Міграція — це процес зміни постійного місця проживання індивідів чи — соціальних груп: переміщення в інший регіон країни або в іншу країну. Міграцією є також переїзд на проживання із села в місто і навпаки.

Міграції класифікують за: причинами (економічні, політичні, релігійні, національні, екологічні тощо); термінами (сезонні, тимчасові, постійні, або незворотні), масовістю (одиничні і масові); дальністю (міжконтинентальні і внутрішньоконтинентальні); напрямами (зовнішні і внутрішні); мотивами (примусові та добровільні); способами організації (організовані та неорганізовані); правовим статусом (легальні і нелегальні).

Залежно від напряму міграції розділяють на зовнішні (перетин кордонів держави) і внутрішні (переміщення всередині державної території). Якщо зовнішня міграція розглядається як виїзд за межі держави, її називають еміграцією, то в’їзд або повернення на колишнє місце проживання — імміграцією. До внутрішніх міграцій належать відтік сільського населення до міст, так звані «маятникові міграції» — поїздки до місць роботи або навчання тощо.

Причини зовнішніх міграцій

Якщо розмістити причини еміграції за ступенем важливості, то на першому місці буде економічна, пов’язана з пошуком роботи, поліпшенням умов життя. Це спричиняє так звану трудову міграцію. Економічні причини обумовили і таке відносно нове міграційне явище, як «відтік інтелекту»: великі заробітні плати в розвинених країнах приваблюють висококваліфікованих фахівців.

Політичні міграції спричинені війнами, революціями, ліквідацією колоній, зміною державних кордонів тощо.

Релігійні міграції, як правило, пов’язані із паломництвом до святинь: Єрусалима, Мекки та ін.

Останнім часом до головних причин міграцій додалася ще одна — екологічна. Люди залишають райони екологічних катастроф, де існує загроза для їх здоров’я і життя (ЧАЕС, Приуралля).

Дані 2017 р. Чому українці прагнуть покинути рідну землю?

Значні проблеми в багатьох країнах світу зумовлені нелегальною міграцією, яка є загрозою для міжнародної стабільності й розвитку держав. Протидія нелегальній міграції безпосередньо пов’язана із забезпеченням національної безпеки держави, оскільки нелегальна міграція сприяє створенню організованих злочинних угруповань, діяльність яких спрямована на незаконне ввезення мігрантів включаючи торгівлю людьми, сексуальну експлуатацію жінок і дітей. Для нашої країни проблема нелегальних мігрантів є особливо актуальною, адже внаслідок свого географічного положення вона виступає своєрідним транзитним мостом, що поєднує Азію та Європу.

! ! !

ІV. Узагальнення, систематизація та контроль знань, умінь та навичок.

Визначте вид міграцій:

  •           переселення африканських рабів до США в ХІХ ст.;
  •           освоєння комсомольцями з України і Росії цілинних земель в Казахстані;
  •           переселення «середняків» та «куркулів» у віддалені райони СРСР під час колективізації;
  •           переселення кримських татар після Другої світової війни у віддалені райони.
  •            

 

 

 

Безумовно, ви вже замислювалися над своїм майбутнім.

Чи бажаєте ви виїхати за кордон на навчання, роботу, на постійне чи тимчасове проживання?

Сформулюйте свої міркування в есе «Чому я бажаю (не бажаю) виїхати за кордон».

docx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
12205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку