Микола Васильович Гоголь (1809–1852). Петербурзький етап життя і творчості письменника.

Про матеріал
Учні на уроці розкриють особливості світогляду М.Гоголя та зможуть розповісти про його зв’язки з Україною. мають уявлення про його основні твори ; розуміють місце творчості письменника на порубіжжі культур двох народів — українського і російського та особливості світогляду письменника
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку :« Моє серце назавжди залишиться прив’язаним до священних місць Батьківщини…». Микола Васильович Гоголь (1809–1852). Петербурзький етап життя та творчості письменника.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Епіграф до уроку. Письменник — це очі, думки та совість суспільства. Честність, спроможність хоробро дивитися у вічі дійсності і відкрито говорити правду являють справжнього письменника. Юрій Андрухович

Номер слайду 4

Логічна вправа“ Ейдос-абстракшн”

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тема :« Моє серце назавжди залишиться прив’язаним до священних місць Батьківщини…» Творчість М. В. Гоголя. Петербурзький етап життя та творчості письменника.

Номер слайду 7

Мета уроку: познайомитись з творчістю російського письменника Миколи Васильовича Гоголя. Розкрити особливості світогляду та творчості письменника. Розглянути особливості творчості письменника під час Петербурзького періоду. Проаналізувати вплив української культури на етапи творчості письменника. Розкрити особливості літературних напрямів романтизму на реалізму, що розкриваються у творчості письменника.

Номер слайду 8

Шосте лютого. Класна робота« Моє серце назавжди залишиться прив’язаним до священних місць Батьківщини…»Микола Васильович Гоголь (1809–1852). Петербурзький етап життя та творчості письменника.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

“Кардіограма письменника”

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Великі Сорочинці - колишнє полкове містечко, оточене високими кріпацькими валами. Село розташувалось на берегах мальовничої річки Псьол, яка впадає в «чудний Днєпр». Там з середини неба дивиться місяць. Садиба в Василівці – це місце краси і спокою. Тут був став, оточений вербами і тополями, та таємничі лісові урочища . Це все моя батьківщина.»

Номер слайду 13

1 квітня (20 березня за ст. ст.) 1809 р народився М. В Гоголь

Номер слайду 14

В 1928 році М. Гоголь закінчив Ніжинський ліцей.

Номер слайду 15

«Я перебирав подумки всі положення, всі посади в державі й зупинився на одній. На юстиції. Я бачив, що тут роботи буде найбільше, що тут тільки я зможу бути благодіянням, тут тільки буду справді корисний для людства. Неправосуддя — одне з найбільших у світі нещасть — найбільше розривало моє серце»

Номер слайду 16

У 1829 р. видає поему «Ганц Кюхельгартен».

Номер слайду 17

Я зрозумів, що література — справа мого життя, що я прозаїк, а не поет, і що мені варто відмовитись від проторених літературних шляхів і шукати свою дорогу.

Номер слайду 18

« Вечори на хуторі біля Диканьки» 1831 —1832 р.

Номер слайду 19

Інсценізація уривку з повісті “ Ні перед Різдвом” М. В. Гоголя.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

“Діалог думок”Ознаки романтизму :1. Існування «двох світів»: світу__________________________2. Зображення виняткового характеру у виняткових обставинах, ___особистості, непримиренної зі світом.3. Для романтизму характерне заперечення _____________________4. Письменники епохи романтизму у творчості звертаються до__________

Номер слайду 23

Ознаки реалізму:1. Характер і вчинки героя пояснюються його соціальним _________________________2. Замість інтуїтивно-почуттєвого світосприйняття на перше місце в літературі висувається ___________3. На відміну від романтизму, який зосереджував увагу на внутрішньому світі людини, основною для реалізму стає проблема __________________4. Розв'язання проблем на основі ____________________________

Номер слайду 24

« Яскравий живий образ України, що постає з повістей диканського циклу, до певної міри сприймається і як прихована антитеза тьмяному і змертвілому світу петербурзького чиновництва та бюрократії»

Номер слайду 25

1835 р. збірки повістей « Миргород» та « Арабески»

Номер слайду 26

Повісті «Ніс» (1836), «Шинель» (1842).

Номер слайду 27

У циклі петербурзьких повістей я створив образ Петербурга. Велике столичне місто під його пером постає осереддям жахливих контрастів, соціальних і моральних конфліктів, місцем принижень і трагічної самотності «маленької людини», яка відчуває себе лише непомітним гвинтиком в бездушному механізмі велетенської державної машини, що нівечить людські долі, калічить душі, нищить благородні мрії та наміри своїх громадян.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Комедія «Ревізор» 1843 р.

Номер слайду 30

Комедія “Ревізор”“Маскарад героїв”

Номер слайду 31

1842р поема « Мертві душі».

Номер слайду 32

Помер Микола Васильович Гоголь 4 березня (21 лютого за ст. ст.) 1852 р.

Номер слайду 33

« Жити у світі і не залишити свій слід- це здається мені ганебним.» М. В. Гоголь

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Прочитати 1,2,3 дії комедії “Ревізор”. Визначити значення промовистих прізвищ у комедії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дідківська Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Макарчук Діна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2019
Переглядів
4763
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку