Міні - проєкт " Прикрась ліцей тюльпанами - принеси здоров'я і щастя"

Про матеріал
Закладання клумб - оазисів " Прикрась ліцей тюльпанами - принеси здоров'я і щастя ". Проєкт роботи еколого - натуралістичного гуртка по облаштуванню території ліцею.
Перегляд файлу

Free Photo | Beautiful tulips on white 

Івано –Франківський обласний еколого –натуралістичний центр учнівської молоді

Міні -проект

«Прикрась ліцей тюльпанами – принеси  здоров'я і щастя»

 

 

 

 

 

Гурток « Знавці лікарських рослин»

                                      Керівник гуртка : Данилюк Ірина Іванівна

 

 

                                                                           Жовтень 2020

 

Міні -  Проект

« Прикрась школу тюльпанами – принеси

 здоров'я і щастя »
 

Мета заняття :

 Навчальна : познайомити учасників гуртка з цибулинними рослинами - тюльпанами, їх особливостями вирощування, використанням у народній медицині та кулінарії;

Виховна і розвиваюча: сприяти розвитку трудових здібностей, прояву фантазії при оформленні клумб, розвивати працьовитість, охайність, самостійність; прищеплювати любов до природи; виховувати естетичний смак та бережне ставлення до рослин.

Практична: створити клумби - оазиси з композицій тюльпанів: оформлення місця посадки, підготовка посадкового матеріалу, правила посадки, висадження цибулин тюльпанів на території школи.

 Підготовка дописів про лікувальні властивості всіх частин ( листя, квіти, стебло, цибулина ) тюльпана.


Завдання заняття : ознайомитися з лікувальними властивостями тюльпанів;

Виконати дописи, намалювати малюнки, написати невеликі вірші, оповідання чи легенди;

Оформити клумби – оазиси тюльпанів на території школи.


Тип заняття: проект


Характеристика проекту:

За кількістю учасників : груповий.

За видом діяльності : практично – орієнтований.

За часом виконання: міні – проект, 3 год.

За характером координації : з відкритою кокрдинацією.

За функцією : навчальний.

За структурою : триетапний.

Тип проекту : міжпредметний.
Міжпредметні зв’язки: освоєння певних понять з біології, валеології, народної медицини, ознайомлення з елементами агрономії.
Обладнання для виконання практичної частини проекту: цибулини тюльпанів, приладдя для роботи на клумбі, пісок.

Для виконання інформаційної частини проекту: ручки, олівці, папір, інформаційні технології.
Очікуваний результат:  оформлені клумби – оазиси , виготовлені дописи про лікувальні властивості тюльпанів, намальовані малюнки, написані невеликі вірші, оповідання чи легенди.

Кошторис: 200 грн – вартість цибулин.

                                                    Хід заняття
                         
І. Вступна частина

 Організаційний  момент

Співають ранішні тумани,

Проміння дихає в вікні,

А під вікном цвітуть тюльпани,

Весняні квіти чарівні.

 

 Вони прикрасять школи скроні,

Пишуть закохані слова,

 Тюльпани жовті і червоні,

Теплом весняним промовля…
 

  •                  Вітаю вас, гуртківці! Цей віршик я вибрала не випадково. Незважаючи на те, в ньому оспівується тепла сонячна весна, а у нас в буйстві фарб панує осінь. Та в рослинному світі ці дві пори року дуже тісно пов'язані. Адже велика кількість різних рослин ще з осені починають готуватися до буйного росту та цвітіння навесні.
  •                  Про яку квітку вірш?
  •                  Так, про тюльпан.

 Повідомлення  теми та мети заняття

-                     Тюльпани – рослини, овіяні казками та легендами. Якщо ви опинитеся на Сході, вам неодмінно розкажуть чарівну історію про чудесну квітку, в бутоні якої було заховано щастя. А дістати його могла лише людина, перед якою тюльпан розкриє свої пелюстки. Багато людей приходили до неї в надії стати щасливими, але чарівний бутон розпустився лише перед чистим душею малюком, який підбіг просто помилуватися прекрасною квіткою.

А можливо, це не казка, і, милуючись тюльпанами, кожна людина і правда здатна хай на мить, але знайти щастя? Перевірити не важко: варто лише посадити ці прекрасні квіти у власному саду.

 

-                     На сьогоднішньому занятті ми з вами будемо знайомитись з біологічними, лікувальними особливостями тюльпана,  його історією та висадимо цибулини біля школи, будемо спостерігати, як вони проростатиму та розвиватимуться  навесні.

Актуалізація  опорних знань;

-                     Перегляд фрагменту мультфільму « Як козаки мушкетерам допомагали»

ІІ. Основна ( Інформаційна частина )

1.    Робота в групах

-         Пропоную вам опрацювати текст по  різних темах, які розповідають про чарівну квітку тюльпану, овіяну легендами. Завдання  кожної групи: уважно прочитати текст і сформюлювати коротке повідомлення для інших груп по вашій темі.

-         Перед вами такі теми :

« Хто ти?»

«Українські тюльпани. »

« Звідки проросло твоє коріння. »

« Твої чарівні квіти лікують душу й тіло.»

« Я тебе з'їм! »

« Щоб личко було рум'яненьке.»

 

« Хто ти ?»

Характеристика тюльпана

-                     Отже, Тюльпан — трав'янистий цибулинний багаторічник, що відноситься до сімейства лілейних (Liliaceae). Висота рослин коливається залежно від виду і сорту від 10-20 до 65-100 см. За усю історію вирощування тюльпанів було виведено більше 2500 сортів та дикорослих тюльпанів ботаніка нараховує більше 150 видів.

« Українські тюльпани »


-                     Тюльпа́н Шре́нка (Tulipa schrenkii)[2] — вид багаторічних рослин родини лілійних. Занесений до Червоної книги України. Один із найстаріших культурних тюльпанів, на основі якого виведено багато сортів. В Україні трапляється в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Луганській областях, особливо численний в Криму.

Тюльпан Шренка у культурі


 

« Звідки проросло твоє коріння? »

Походження

Батьківщина тюльпанів – Близький Схід. Уже в XI столітті ця квітка стала символом культури турків-сельджуків. В Османській імперії тюльпан вважали символом миру, спокою й оновлення.
У ХV столітті в Константинополі, перейменованому після захоплення турками на Стамбул, стало популярним розведення квітів.

Саме цього часу тюльпан стає символом керівної династії Османів. Квітку зображували на фресках, фризах, керамічних плитах, предметах побуту та ювелірних виробах.
Під палац султана різні сорти тюльпанів надсилали з усієї імперії.
Тюльпан у середньовіччі також був популярним в Афганістані та Ірані.
У Туреччині пік популярності тюльпанів у палацовому квітникарстві був за правління Сулеймана І (1520–1566) та Селіма II (1524–1574). Цибулини квітів привозили до столиці імперії сотнями.
Назва "тюльпан" пов'язана з османсько-перським словом "тюлбенд" – назвою тканини, яку використовували для головних уборів – тюрбанів. Форма квітки нагадувала майстерно повязане на голові полотно, а, за однією з версій, османи ще й прикрашали голови живими тюльпанами.
Лінгвістична форма, схожа з "тюльпан", закріпилася і в усіх східноєвропейських мовах.
Наприкінці XVI століття тюльпани з'явилися в Голландії. Після написання ботаніком Карлом Клузіусом наукової праці про тюльпани вони стали надзвичайно популярними. Цим квітам почали присвячувати свята, зображати їх на полотнах.

У середині XVII століття почалася справжня тюльпаноманія, коли попит, а, відповідно, і ціни на цибулини злетіли до небес. Тюльпани почали використовувати замість грошей.
Вартість цибулини рідкісного сорту тюльпанів могла становити кілька возів пшениці, сіна, биків або срібного начиння.
У центрі Амстердама досі є будинок, куплений колись за три цибулини тюльпанів.
Уряду довелося врегулювати ситуацію, установивши фіксовані ціни на цибулини, у зв'язку з чим постраждали ділки, які вклали великі суми в розвиток квіткового бізнесу. Унаслідок цього тюльпани стали об'єктом ненависті, їх почали навіть знищувати.
Але традиція квітникарства в Голландії дожила і до наших днів. Сьогодні у Нідерландах розташований знаменитий парк тюльпанів – Кекенгоф, на території якого зібрано понад 7 млн. квітів.
 

« Твої чарівні квіти лікують душу й тіло »

Лікувальні властивості

 

Хімічний склад тюльпанів підтверджує, що в даному рослині є такі корисні речовини як туліпозіди А, В і С, а також алкалоїд туліпін. Цим і обумовлюються антибактеріальні і протигрибкові властивості тюльпана. У народній медицині цю квітку застосовується при лікуванні деяких серцево-судинних хвороб, тому що тюльпани мають кардіотонічними властивостями.
Китайські народні лікарі використовують настоянки з тюльпанів при діареї, розладах травлення, різного виду отруєннях, а також при пухлинах. Масло тюльпана використовується при терапії деяких дерматологічних хвороб. Також його використовують у виготовленні живильних масок для обличчя в сфері домашньої косметології. Використання тюльпана буде доцільним при запаленні на шкірі, при ревматизмі, при артриті і при артрозі.

Перед тим як лікуватися з використанням цих рослин, потрібно знати, що лікарські властивості мають лише їстівні сорти квітки тюльпана. Тюльпан Гюнтера, наприклад, є дуже токсичним. Токсичністю відрізняється і тюльпан Гесмера. Вживати їх всередину заборонено через небезпеку летального результату і важкої інтоксикації організму. Цибулина тюльпана містить в собі деякі алергени. При постійному контакті людини з цією квіткою, особливо у квітникарів, вірогідним може бути розвиток «тюльпанового дерматиту». Симптоматика цього захворювання: поколювання в пальцях рук, свербіння і лущення шкіри, екзема, ураження нігтів. Використання тюльпанів категорично протипоказано при вагітності, при годуванні грудьми і серед дітей.

 

 « Я тебе з 'їм! »

Тюльпан і кулінарія

 

У нашій країні тюльпани – це лише квіти для букетів. А от у Китаї та країнах Азії їх широко використовують у … кулінарії і в народній медицині. Виявляється, молоде листя смачне і його можна використовувати в салати, а цибулини тюльпанів смажать, відварюють, у деяких країнах кулінари зацукровують бутони квітів на десерт.
 

 « Щоб личко було рум'яненьке »

 Косметологія

Також тюльпани нерідко використовують в косметології, де вони не менш поширені, ніж в кулінарії або медицині. В Японії, наприклад, з них готують масу коштів для тіла і обличчя: маски, тоніки, крему та інші. Тюльпани містять активні елементи, які благотворно впливаю на стан шкіри: вони мають зволожуючий, живильний і розгладжує ефекти. Косметичні засоби з тюльпана мають також антиоксидантний ефект, очищають шкіру і позбавляють її від зморшок. Такі засоби здатні прибрати жирний блиск і рекомендуються для всіх, незалежно від типу шкіри. Маски на основі квітів відбілюють шкіру обличчя, сприяють виведенню веснянок і пігментних плям.

  • Молодці! Ви швидко впорались із завданням. Зараз саме час посадити квіти гармонії – тюльпани біля нашого ліцею.

II. Основна ( Практична частина )

1.                 Підготовка місця посадки

Для покращення дренажу місце посадки треба просипати піском.

D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_135855.jpg   D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_140601.jpg

2.                 Висадження тюльпанів.

D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_135946.jpg D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_140533.jpg

 

 

D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_135845.jpg D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_140741.jpg

D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_140350.jpg  D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_140919.jpg

3.                 Прибирання території на якій виконувати практичну частину проекту.

 

 III. Заключна частина


- Ми з вами виконали дуже важливе і гарне завдання: оформили клумби – оазиси біля нашої школи. Якщо сприятиме погода, то навесні тут проростуть чарівні квіти, які милуватимуть своєю красою та прикрасять нашу школу.

 

-                     Ви усі плідно попряцювали і. як нагороду за ці старання отримаєте чудові композиції тюльпанів навесні.

D:\лік. росл\фото тюльпани\20201015_142655.jpg

ІV. Підсумок

  •                  Тюльпан завжди вважали символом любові, щастя, дружби, гармонії, оновлення, миру, спокою, впевненості, стійкості, досконалості. Тож нехай наша школа наповниться цими духовними цінностями.  Бо школа  - центр  інтелектуального і духовного зростання майбутнього кожної нації.
     

-                     На завершення я пропоную вам написати невеликі дописи про лікувальні властивості тюльпанів, намалювати малюнки, як ви бачите наші клумби навесні, чи написати вірші, оповідання, легенди для нашого проекту.
 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Дописи гуртківців

Легенда про тюльпан

На широких азійських степах росли дуже чарівні білосніжні квіти. Усі навколишні жителі  ними гордилися. Квітами прикрашали одяг наречених на весіллі, букети цих квітів дарували в особливі моменти.

У давні часи дуже часто точились різні війни. І не було жодного села де б не ступила нога завойовника. Багато сіл та міст було спалено, зруйновано.

І до цього чарівного місця прийшли війська, які руйнували все на своєму шляху. Дуже важко і страшно було людям. Вогні пожеж було видно на всі навколишні села.

Одна дуже смілива дівчина, яка називалася Тюльпан. вирішила, що не можна мовчки дивитись, як вбивають її рідних, знайомих та палять село і вийшла з батьковим мечем назустріч ворогові. Велике військо і одна тендітна дівчина… Генерал  війська гучно засміявся, побачивши дівчину і наказав лучникові стріляти.

Краплі юної міливої крові капали на рідну землю … і в ту ж мить усі білосніжні квіти стали яскраво червоними.

Люди почали називати квітку тюльпаном, на честь сміливої дівчини.

                                                                               Написала: Малкович Іванна

 

Вірш « Тюльпани у саду »

Тюльпани мама посадила

В нашому садочку.

Тюльпани скоро зацвітуть

Сад буде, як в віночку.

 

Червоні, жовті квіточки

Зігріє ясне сонечко,

а хмарка теплим дощиком

умиє їхні личечка.

                                                Написала : Вінтоняк Марія

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Данилюк Ірина
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
701
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку