Міні-тренінг «Хороший настрій починається з душі, а не з ноги ,з якої зранку встали!»

Про матеріал
Тренінгове заняття для педагогів розроблено з метою розкриття ролі настрою в професійній діяльності викладача та ознайомлення зі способами покращенням настрою,формуванням культури спілкування
Перегляд файлу

Міні-тренінг

«Хороший настрій починається з душі, а не з ноги ,з якої зранку встали!»

І. ВСТУПНА ЧАСТИНА

І.І. Привітання

І.ІІ. Колірний тест 

Мета: створити сприятливе середовище в групі та атмосферу доброзичливості.

Хід проведення

Перший колір, названий людиною, характеризує особистість у даний момент, другий колір є робочим, третій показує взаємини з оточуючими, як людина до них ставиться. 

 

 Фіолетовий  колір

Іноді фіолетовий обирають люди, яким складно реалізуватися в житті. Вони зазвичай дуже критичні до себе. Завжди дуже раціонально контролюють себе. При цьому фіолетовий колір підвищує низьку самооцінку.

 Червоний колір 

Люди, які надають перевагу червоному, люблять бути лідерами. Майже всі почуття у них на максимумі. Вони наполегливі, не люблять відкладати справу. Не рідко буває так, що ті, хто вважає за кращий червоний, демонстративні і егоїстичні, нетерпимі, уперті і жорстокі. Жінка в червоному, частіше за все, схильна фліртувати з чоловіками.

Зелений колір

Люди, які обирають зелений, чітко і раціонально обирають свій життєвий шлях. До будь-якого життєвого завдання підходять з усією серйозністю. Люблять надавати допомогу іншим. Їх внутрішній світ багатий, але відкривати його вони не поспішають, хоч самі по собі і не потайні.

 Жовтий колір

Люди, які люблять жовтий, хочуть розкрити себе, досягти мети, яку поставили перед собою. Вони самовпевнені, радісні і веселі. Часто у таких людей спостерігається високий рівень креативності. Жовтий допомагає їм у скрутну хвилину, концентрує увагу. Іноді люблять попліткувати або просто поговорити, а також часто розсіяні і критичні до себе і оточуючих, але при цьому їх самооцінка зовсім не низька, а навпаки.

 Чорний  колір

Люди, які надають перевагу чорному – загадки. Вони хочуть несвідомо привернути до себе увагу оточуючих, так як чорний колір цікавий, тому що приховує за собою щось цікаве і страшне. Якщо ви одягаєте тільки чорний одяг, то це може говорити про те, що вам чогось суттєвого не вистачає в житті. Таким чином, ви захищаєте себе від неприємної дійсності, намагаєтеся сховатися. Краще виходити з такого стану. Але робити це треба не поспішаючи, поступово змінюючи атрибути чорного одягу, на інші яскраві кольори.

Білий колір

Білий символізує завершеність і досконалість, свободу можливостей і зняття будь-яких бар'єрів. Цей колір також символізує чистоту в релігії. Крім того, білий –  символ рівності, адже саме в ньому поєднуються всі кольори. Люди, які обирають білий, готові віддатися своїй справі повністю. Іноді вони можуть ізолюватися від усіх навколо і оточуючих справ, розчаруватися у всьому, і відчужено нудьгувати цілими днями. Іноді відкриті всьому світу, можуть легко відчути брехню, і так само легко розкрити істину складної проблеми.

 Блакитний колір

Якщо ви бажаєте вселити комусь довіру, одягніться у блакитні кольори. Блакитний не тільки вселить довіру, а й повагу до вашої персони, а також підкреслить ваш високий соціальний статус і покаже іншим, що ви схильні до стабільності.

Рожевий  колір

Рожевий – м'який колір, який притуплює емоції гніву і агресії. У місцях, де виправляють дітей з асоціальною поведінкою, часто використовується рожевий колір стін або меблів. Рожевий може означати добро, пристрасть, романтику, любов. Ті, хто вважають за кращий рожевий, хочуть жити повним життям, бажають нових вражень, працелюбні і не люблять відпочивати. Але іноді ті люди, що надають перевагу рожевому кольору можуть бути легковажними, інфантильними, люблять покрасуватися перед усіма.

ІІ.ОСНОВНА ЧАСТИНА

ІІ.І. Інформаційне повідомлення

Історична довідка

Ще з часів Платона вважається, що душа складається з трьох відносно самостійних сутностей: розуму,  волі та почуттів, в основі яких емоції. Якщо розум та воля деякою мірою підкоряються ним, то емоції завжди виникають та діють незалежно від нашої волі та бажань. Це ми знаємо із власного досвіду, коли емоції підкорюють розум та волю

  • Емоції – це внутрішнє позитивне чи негативне реагування людини на ті предмети або умови, які сприяють чи заважають задоволенню людських потреб; безпосередні переживання, які відображають суб’єктивне ставлення людини до навколишнього світу і самої себе.
  • Емоційний стан – це фізичне самопочуття або настрій, сукупність обставин та стосунків, у яких хтось або щось перебуває. Супутником багатьох емоцій є настрій.
  • Почуття – це психічні чи фізичні відчуття людини, викликані певними душевними переживаннями, які є більш постійними, ніж емоції.
  • Настрій – більш або менш тривалий, бадьорий або пригнічений емоційний стан. Він є похідним від різних емоцій, що діють на людину і створюють певний час емоційний фон. Його стійкість залежить від обставин і типу нервової діяльності.
  • Почуття – це психічні чи фізичні відчуття людини, викликані певними душевними переживаннями, які є більш постійними, ніж емоції.
  • Настрій – більш або менш тривалий, бадьорий або пригнічений емоційний стан. Він є похідним від різних емоцій, що діють на людину і створюють певний час емоційний фон. Його стійкість залежить від обставин і типу нервової діяльності.

Притча « Про тисячу дзеркал» https://www.youtube.com/watch?v=rI0HL7UXgLA

 

Мета: показати як небезпечно для людини може бути переповнення будь-якими емоціями, насамперед негативними.

Вступне слово:

Перед вами три різних кульки, погляньте і подумайте, що може статися з кожною з них?

Тренер демонструє повітряні кульки:

- одна надута дуже слабко (зеленого кольору);

- друга помірно (жовтого кольору);

- третя сильно (червоного кольору).

Відповіді:

Переповнення будь-якими емоціями, насамперед негативними, для людини так само небезпечно, як і надто  багато повітря в кульці (пробиваємо червону кульку).

Червона кулька лопнула. Так і людина, що переповнена емоціями, може  «вибухнути». Наслідки цього вибуху можуть бути різні: нервовий зрив, і як наслідок психлікарня, жорстоке побиття і навіть вбивство людини.

Кожна з кульок символізує людську поведінку і людей, яким притаманна така поведінка.

Пасивна поведінка (зелена кулька)

Пасивні люди не керують своїм життям і інтересами. Вони дозволяють іншим приймати рішення за себе. Постійно бояться розчарувати інших, почуваються безпорадними.

Вигода пасивної поведінки в тому, що інші симпатизують таким людям, їх рідко звинувачують у якихось невдачах. Інші турбуються про них, захищають їх. Вони вдало уникають конфліктів.

Негативні результати пасивної поведінки: людина поводить себе так, щоб сподобатись іншим. Інші ставлять до неї свої вимоги, і людина відчуває певний дискомфорт.

Агресивна поведінка (червона кулька).

Агресивні люди висловлюють свої думки, переконання, почуття, порушуючи права інших, що почуваються з ними ніяково. Поводяться зверхньо, принижуючи інших, знаходячи їхні вразливі сторони. Такі люди хочуть домінувати, наказувати, змушувати інших програвати, щось втрачати.

Вигода агресивної поведінки: за агресивних людей часто щось роблять інші.

Негативні результати: агресивна поведінка створює ворогів, спричиняє страх, людина відчуває постійне напруження, стосунки з товаришами непостійні, часто виникають суперечки.

Відповідальна поведінка (жовта кулька)

Відповідальні люди виражають свої думки, переконання та почуття прямо й відверто, поважаючи права інших, відповідають за свої вчинки, не ображаються, а поважають думки інших, допомагають людям, коли їх просять.

Вигода відповідальної поведінки: відповідальні люди діють так, що інші все більше їх поважають.                    

Стосунки з іншими майже не конфліктні, легкі, стабільні.

Негативні результати: зростання відповідальності пов’язане зі зміною переконань, а це може бути нелегко.

Висновок: дізналися, які негативні наслідки може мати переповнення негативними  емоціями.

Вправа « Фігура»

Мета : визначення причини зміни  настрою.

Аркуш паперу згинаємо пополам. І без ножиць «вирвати» фігуру

  • Ноги ,що впливає на ваш настрій
  • Тулуб  , наша реакція на зміну настрою
  • Як ми можемо це змінити
  •  

Відео « Позитивний настрій»  https://www.youtube.com/watch?v=ttxjc7nsTR4

 

ІІІ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ

1.Наведіть порядок.

 Коли ми в поганому настрої нас дуже багато всього дратує. В першу чергу - це, безлад і речі, які лежать не на своїх місцях. Тому почніть з наведення порядку на своєму робочому місці або вдома. Коли все буде акуратно складено в призначеному місці, настрій почне, в певній мірі, не погіршуватися...

2.Займіться спортом.

Поєднайте приємне заняття з корисним. Фізичні навантаження помітно покращують настрій - це вже не раз доведено багатьма вченими різних країн. Тому якщо є така можливість - відвідайте спортзал і від душі там потренуйтесь.

3.Займіться новою справою.

Ні що так не захоплює, як нове заняття. Подумайте, якою справою Ви мріяли завжди зайнятися, тим не менш, постійно відкладали. Створити свій сайт? Скласти красивий сімейний бюджет? Прочитати книгу? Навчитися в'язати? Та не важливо, чим! Головне займіться новою справою!!!

4. Відвідайте старого друга.

Отримати заряд позитиву, можна зустрівшись зі старим другом саме прийшовши до нього. Буде море посмішок, нових історій і старих спогадів.

5.Зробіть добру справу.

Ви собі уявити не можете, як може добрий вчинок підняти настрій, самооцінку і змінити думку до себе. Наприклад, допоможіть літній людині перейти дорогу або піднятися на поверх; переведіть в дитячий будинок частину накопичених грошей; запропонуйте допомогу сусідові та ін.

6.Прогуляйтеся.

Прогулянки на свіжому повітрі піднімають тонус, покращують фізичне і психічне самопочуття. Оточення людей, шум машин або звуки лісу - також будуть покращувати Ваш настрій.

7.Міцний і здоровий сон.

Пам'ятайте, нас ще із дитинства навчали: «Сон - це найкращі ліки!». Міцний і здоровий сон здатний на багато. Роботу в цей день слід відкласти, якщо Ви розумієте, що не можете із собою впоратися, інакше можна наробити багато помилок.

8.Подивіться фільми або серіали .

Виберіть найсмішніші комедії цього року і швидко організуйте перегляд кінострічок з друзями та попкорном. Не важливо, підете Ви в кінотеатр або залишитеся дивитися вдома. Головне щоб фільми був обраний цікавий та смішний

Ось основні поради, які здатні підняти Вам настрій в короткі терміни. Деякі із них можна використовувати як вдома, так і на роботі. Головне не сумуйте і не падайте духом!

ІІІ.ІІ. Рефлексія. Вправа «Релаксація»

Відео « Кліп для підняття настрою» https://www.youtube.com/watch?v=RYDAHkZfSeQ

 

Я бажаю вам не витрачати свою енергію на суперечки і конфлікти, а спрямовувати її на взаємодію в колективі. Тоді ми з вами будемо здоровими професіонали.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку