Місце для дракона. Юрій Винничук

Про матеріал
Презентація-паспорт твору. + Біографія автора та короткий сюжет з власним переказом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Місце для дракона. Юрій Винничук

Номер слайду 2

Юрій Винничук. Народився Юрій Винничук 18 березня 1952 року в Івано-Франківську. У 1973 закінчив Прикарпатський університет імені В. Стефаника. У 1974 році перебрався до Львова. Літературну діяльність розпочав у 1970-х роках з написання поетичних творів. Також у цей час видав поему "Арканум" та оповідання "Ги-ги-ги", які висміювали радянську владу. У 1980-1990-х роках Юрій Винничук видав низку літературних містифікацій. Впродовж 1987-1991 років працював режисером естрадного театру "Не журись", а у 1990 році став засновником "Кабарету Юрця і Стефця". З 1991-го до 1994-го завідував відділом у газеті "Post-Поступ", а з 1996-го почав видавати газету "Гульвіса", котра проіснувала до літа 1998 р. З грудня 1997 р. працював у відновленій газеті "Поступ". З 1998 р. щотижня пише сторінку Юзя Обсерватора. Юрій Винничук, зокрема, є автором збірки поезій "Відображення", збірок прози "Спалах", "Вікна застиглого часу", "Місце для Дракона", повістей "Ласкаво просимо в Щуроград", "Діви ночі", "Житіє гаремноє", романів "Мальва Ланда" та "Весняні ігри в осінніх садах", краєзнавчих книг "Легенди Львова", "Кнайпи Львова", "Таємниці львівської кави", міфологічної енциклопедії "Книга бестій". Твори Юрія Винничука перекладені в Англії, США, Канаді, Аргентині, Франції, Німеччині, Хорватії, Чехії, Сербії, Польщі, Японії, Білорусі, Росії. За його казками знято два мультфільми. Юрій Винничук - це одна з наймасштабніших постатей сучасного українського літературного процесу. Він відомий як блискучий дорослий і дитячий письменник, поет, перекладач, упорядник, актор, редактор, колумніст, містифікатор. Також його часто називають знавцем жіночих і дитячих душ. Свої літературні та публіцистичні твори інколи підписує псевдонімами Юзьо Обсерватор, Тиберія Шпака, Аліна Джурик, Ярина Джурик, Ван Ян Мен, Макс Гамбургер, Ізидор Павв, Лизунчак, Рома Попелюк.

Номер слайду 3

Паспорт твору. Автор – Юрій Винничук. Жанр – повість-казка. Головна думка – Якщо зла не буде, то звідки добро пізнаєшІдея – самопожертви, людяність тощо…

Номер слайду 4

{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Пролог. Спокій та затишок князівства Люботин. Завʼязка. Оголошення у князівстві про появу дракона. Хто вбʼє дракона – одружиться на князівні Настасії та успадкує престол. Розвиток діїЗнайомство князя з пустельником та драконом Грицьком. Прохання погодитись на герць. Кульмінація. Бій лицарів з драконом Грицьком. Розвʼязка. Вбивство дракона джурою Лавріна, поховання Грицька. Епілог. Смерть князя, який втратив сенс життя після вбивства дракона«Сюжет твору «Місце для дракона»

Номер слайду 5

-Казка-повість "Місце для дракона" переносить нас у Галичину часів середньовіччя. -Був собі такий князь люботинський. Права мав великі. Вводив накази! До прикладу: хотів собі він спочити той вирішив ввести спокій в полудень щоб ніодна душа не вешталась по королівству! -Також цей персонаж мені схожий на особу ( Президента РФ).

Номер слайду 6

-Вирішив він повоювати. Дізнався про добродушного дракона та згадав про свою доньку, яку потрібно видати заміж за переможця (лицаря). -Почавши продумувати план, він зхаменувся через те, що його армія занадто мала!!! -Знаючи що фізична поразка більш можлива, чадний газ стукнув їх об голову, щоб стравити дракона. -Сам дракон був добрим та добродушним. Людьми він не цікавився. Для нього ціллю 1 було пізнання людського світу. Він читав книги, навчався та шукав того хто міг би йому допомогти!

Номер слайду 7

ё -Пропускаючи багато подій, які потрібно обговорювати годинами, Дракона все ж таки вбили але князь далеко не втік і також помер Дракон і Князь

Номер слайду 8

Дякую за увагу!Чому автор визначає жанр твору як повість-казка?

pptx
Додано
19 березня 2023
Переглядів
1094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку