МИСТЕЦТВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ. 11 клас, 1-7 уроки

Про матеріал
Презентація з мистецтва, для 11 класу І семестр. Розділ VI. Європейський культурний регіон: Мистецтво Давньої Греції та Давнього Риму. Його внесок у розвиток європейського мистецтва. У становленні й розвитку європейської культури особлива роль належала мистецтву, яке від часів античності пройшло складний і часом суперечливий шлях.... Рембрандт Гарменсзон ван Рейн - нідерландський художник, офортист доби бароко. (1606, чи 1607 – 1669)... Грецькі Музи — Богині і покровительки мистецтв і наук... Архітектура Європи ... ЗНАМЕНИТІ СОБОРИ ЄВРОПИ...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МИСТЕЦТВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУЛЬТУРНОГО РЕГІОНУ

Номер слайду 2

У становленні й розвитку європейської культури особлива роль належала мистецтву, яке від часів античності пройшло складний і часом суперечливий шлях. Мистецтво європейського культурного регіону започатковано в добу Середньовіччя, яка в широкому плані вбирає в себе візантійське, давньоруське мистецтво, а в більш вузькому - мистецтво Західної Європи V—ХVІ століть. Художній розвиток Європи починається з мистецтва Стародавньої Греції. Успадкована і трансформована Римом мистецька спадщина греків поширилася значною частиною європейського континенту. З тих часів збереглися античні рельєфи, мозаїки, фрески, монети, зразки вазопису, присвячені міфу про викрадення Європи. Перегляд відео

Номер слайду 3

Рембрандт ван Рейн, Викрадення Європи. Нідерланди (фрагмент)

Номер слайду 4

Рембрандт Гарменсзон ван Рейн - нідерландський художник, офортист доби бароко. (1606, чи 1607 – 1669). Провідні музеї світу пишаються картинами Рембрандта в своїх збірках — Лувр, Метрополітен в Нью-Йорку, Кассель, Мадрид, Берлін, Національна галерея в Лондоні, Амстердам, Петербург, Стокгольм, Дрезден. Улюбленим засобом моделювання образів стало застосування ефектів світлотіні, її нюансів та контрастів, за допомогою яких він досягав великої матеріальності та спрямовував увагу глядача на найголовніше в композиції. Стримана золотаво-червона гама, лаконічний малюнок і мерехтіння світла надавали живописній манері Рембрандта специфічності та емоційної виразності. Рембрандт зробив великий внесок у розвиток світового реалістичного мистецтва.

Номер слайду 5

Карл Міллес. Фонтан «Викрадення Європи», Стокгольм, Швеція

Номер слайду 6

Статуя Золотого Прометея в ЦентріРокфеллера, Манхеттен, Нью-Йорк

Номер слайду 7

Грецькі Музи — Богині і покровительки мистецтв і наук. Слово «Муза» походить від грецького «муса» («мислячі»). Усього було дев’ять сестер: Мельпомена — Муза трагедії, Талія — Муза комедії, Калліопа — Муза епічної поезії, Евтерпа — Муза лірики, Ерато — Муза любовних пісень, Терпсіхора — Муза танців, Кліо — Муза історії, Уранія — Муза астрономії і Полігімнія — Муза священних гімнів. Богині зазвичай виступали під егідою заступника мистецтв Аполлона, що отримав від Богів друге ім’я Мусагет.Імена, окрім Уранії («небесної») і Кліо («що дарує славу»), пов’язані із співом, танцями, музикою, насолодою. Цим Богиням поклонялися вчені чоловіки і діячі мистецтва Давньої Греції.

Номер слайду 8

Терпсіхора. Муза танців(римська копія з грецького оригіналу. III—II ст. до н.е., Ермітаж)

Номер слайду 9

Мельпомена. Муза трагедії(римська копія з грецького оригіналу II ст.до н. е., Ермітаж)

Номер слайду 10

Хендрік ван Бален (Hendrick van Balen) – нідерланський художник, «Афіна і музи», 1603, саркофаг, (Ермітаж)

Номер слайду 11

Хендрік ван Бален «Аполон і дев'ять муз»

Номер слайду 12

Архітектура Європи Які ви знаєте пам’ятки архітектури стародавньої Греції та Риму?

Номер слайду 13

Храм Гефеста, Афіни, Греція. У добу Середньовіччя в Європі утвердилося християнство. Виникли й набулипоширення романський і готичний стилі. Віндзорський замок, Велика Британія

Номер слайду 14

Давні римляни не тільки перейняли спадщину греків, але й розвинули її. До давньогрецького гуманізму римляни додали рис більш розсудливогорозуміння світу. якщо культура греків – піднесено поетична, то в основікультури Давнього риму лежить сувора проза і практицизм. Античний рим дав людству раціонально розплановані, зручні для жит-тя міста з мощеними дорогами, чудовими мостами, будівлями бібліотек,архівів, вілл. рим збагатив світову культуру арками, склепінням та купо-лом. Саме давньоримський інженер та архітектор вітрувій сформулювавосновні вимоги до архітектурної споруди: користь, міцність, краса, – які застосовують до сьогодення.

Номер слайду 15

ТЕАТР КОЛІЗЕЙ

Номер слайду 16

храм усіх богів Пан­теон. Пантеон - одна з небагатьох будівель Давнього Риму, що збереглися до нашого часу без змін. Це величезна ротонда, накрита напівсферичним куполом, товщина стін якої сягає 8 м.

Номер слайду 17

Слово "пантеон" походить від грецького pan ("все") і theos ("бог"), що є загальним найменуванням для всіх богів, що відносяться до будь-якої релігії або міфології. Стародавні греки і римляни так називали храм, присвячений усім божествам. Римляни, як і більшість давніх наро­дів, були політеїстами - у них було бага­то богів: Юпітер - бог грому та блискавки, Юнона - богиня шлюбу, Мінерва - боги­ня мудрості та інші. Основною особливістю Пантеону є єдиний отвір споруди діаметром 9 м, розміщений у центрі купола, - так зване Око Пантеону, яке втілювало єдність усіх божеств Риму. Тільки крізь нього всередину храму потрапляє повітря і світло. Стіни, на яких тримається купол, ізсередини облицьовані світлим мармуром і розділені на два яруси. Нижній ярус розбитий на ніші, де було встановлено статуї богів, на які протягом року почергово падало світло з отвору.

Номер слайду 18

Тріумфальна арка Тита розташована на давній Священній дорозі на південний схід від Римського форуму. Побудована Доміціаном незабаром після смерті Тита в 81 в пам'ять про взяття Єрусалима в 70. Послужила моделлю для багатьох тріумфальних арок Нового часу.

Номер слайду 19

СКУЛЬПТУРАВажливою особливістю давньогрецької скульптури є прагнення май-стрів показати досконале людське тіло. Гуманістична грецька міфологія,на якій базувалося мистецтво, вселяла віру в людину, прославляла її ве-лич. На храмі в Дельфах були висічені слова: «Людина - міра всіх речей». Боги в міфах наділені фізичною досконалістю і глибокою людяністю. Театр і музикапокликані формувати духовну досконалість людини. Колони архітектур-них споруд уподібнювалися людині, вдягненій у хітон, що спадає складками, і втілювали красу та людяність. Образ довершеної людини,гармонійно розвиненої фізично та духовно, був основою давньогрецькогообразотворчого мистецтва, зокрема скульптури.

Номер слайду 20

1 – Афродіта Книдська; 2 – Гера; 4 – Дискобол(скульптор Мирон)3 – Аполлон

Номер слайду 21

Статуя Афродіти (Венери) Мілоської (скульптор Олександр), зберігається в Луврі. Статуя Ніки Самофракійської (скульптор невідомий) присвячена богині перемоги на ім'я Ніка. Створена із мармуру у родоській школі скульптури. Зберігається й донині у Луврі (Париж, Франція).

Номер слайду 22

Головна мета давньогрецьких майстрів скульптури полягала в створенні образу прекрасної і гармонійної (ідеальної)людини. Скульптори Стародавньої Греції: Мірон, Поліклет, Фідій та Олександр Об'єктами своїх творів роблять героїв міфів — статуї Афіни та Зевса (скульптор Фідій), Афродіти (Венери) Мілоської (скульптор Олександр), Ніки Самофракійської (скульптор невідомий), або звичайних людей — статуя Диско­бола (скульптор Мирон). портрет цариці НефертітіСТАТУЯ ПЕРЕПИСУВАЧА КАЇ

Номер слайду 23

Давноримський скульптурний портрет. На відміну від грецької скульптури, яка показувала ідеальну людину, рим­ська тяжіла до підкресленого натуралізму. Римляни першими почали зображувати скульптурні портрети реальних людей. Статуї видатних сучас­ників установлювали на вулицях міст, скульптура гармоніювала з архітек­турним ансамблем. Скульптурний портрет стався від дуже давнього патріархального римського звичаю: після смерті глави сім'ї з його обличчя знімалася воскова маска, що зберігалася потім в окремій шафі,- свого роду сімейному вівтарі. ПОРТРЕТ КАРАКАЛЛИ,тирана, на якого було влаштовано замах, щоб зупинити його безмежне зло. Скульптор підкреслив, що тирани рідко бувають красивими.

Номер слайду 24

РИМСЬКИЙ ІМПЕРАТОР, перший варвар – МАКСИМИН ФРАКІЄЦЬ. Скульптор підкреслив його грубу фізичну силу, виділивши різко його форму голови

Номер слайду 25

ЗНАМЕНИТІ СОБОРИ ЄВРОПИМіланський собор

Номер слайду 26

Софійський собор, або Софія Київська — християнський храм в Україні, в центрі Києва. Розташований на Софійській площі міста. Збудований 1037 року київським князем Ярославом.

Номер слайду 27

Мадр. Ид. Альмудена (Кафедральний собор святої Марії)

Номер слайду 28

Збудований у 1883—1993 роках, у неороманському стилі. Освячений папою римським Іоаном Павлом II у 1993. Об'єкт культурної спадщини Іспанії. Архітектор Франсіско де Кубас.

Номер слайду 29

Прага. Собор св. Віта. КАФЕДРАЛЬНИЙ СОБОР, ПРИСВЯЧЕНИЙ СВЯТОМУ ВІТУ, ЗБУДОВАНИЙ У СТОЛИЦІ ЧЕХІЇ МІСТІ ПРАЗІ. ШЕДЕВР ГОТИЧНОЇ ТА НЕОГОТИЧНОЇ АРХІТЕКТУРИ, З ЯКИМ ЩІЛЬНО ПОВ'ЯЗАНА ІСТОРІЯ МІСТА ТА КРАЇНИ, УСИПАЛЬНИЦЯ КОРОЛІВ

Номер слайду 30

Відень. Собор св. Стефана. Собо́р свято́го Стефа́на — архієпископський, кафедральний і парафіяльний собор святого Стефана і Всіх Святих єпископальний собор архієпископства Відня; національний символ Австрії.збудовано у XIII—XV століттях.

Номер слайду 31

Елементи споруди (пізній романський стиль), збудованої у період з 1230 по 1245 рік, добре помітні і підлягають відновленню. Відень. Собор св. Стефана

Номер слайду 32

Будапешт. Базиліка св. Іштванакатолицький собор в Будапешті, найбільший храм столиці Угорщини. Храм побудований в стилі неоренесансу[3], в плані являє собою рівносторонній хрест.

Номер слайду 33

Будапешт. Базиліка св. Іштвана

Номер слайду 34

Собор прикрашений вітражами, на яких зображені фігури святих. Купол собору вінчає зображення створення світу

Номер слайду 35

Ліон. Собор св. Йоана Хрестителя (XII століття)Собор Сен-Жан є кафедральним собором архієпископа Ліона, що носить статус примаса (ТИТУЛ). В соборі знаходиться астрономічний годинник XIV століття, один з найстаріших у світі. є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Номер слайду 36

Ліон. Собор св. Йоана Хрестителя (XII століття)

Номер слайду 37

Ке́льнський собо́р — римо-католицька церква в Кельні, Німеччина.сторія Кельнського собору почалася в 1248 році, саме тоді був закладений архієпископом Конрадом фон Гохштаденом перший камінь у фундамент храму. Але в той час ніхто не знав, що почалося одне з найбільш розтягнутих у часі європейських будівництв. Кельнський собор

Номер слайду 38

Кельнський собор в стилі готика.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Міланський соборкафедральний собор в Мілані, що в Італії, присвячений різдву святої Діви Марії. Побудований в готичному стилі з білого мармуру. Будувався з 1386 року до 20 століття.

Номер слайду 41

Міланський собор

Номер слайду 42

Міланський собор. ОРГАНВідома "Мадонніна" — барочна бронзова позолочена статуя на вершині собору

Номер слайду 43

Міланський собор. Вітраж

Номер слайду 44

Краків. Базиліка Успіння Пресвятої Діви МаріїКостел Діви Марії, Базиліка Маріацька — один з найбільших і найважливіших, після Вавельського кафедрального собору, костелів Кракова, який від 1862 року має статус малої базиліки. З вищої вежі цього храму щогодини традиційно виконується на трубі спеціальний сигнал, що раніше слугував сигналом точного часу.

Номер слайду 45

Краків. Базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Вільнюс. Собор св. Станіслава та Владислава(відео)Собор присвячений Святому Станіславу, краківському єпископу 11 ст., та Святому Владиславу, королю Угорщини 11 ст. У соборі проходили коронації Великого князівства Литовського.

Номер слайду 48

Домініканський костел Матері Божої, святого Розарія і святого Станіслава (ВІДЕО)Костел Mатері Божої Святого Розарія та святого Станіслава, або Домініканський костел — культова споруда у місті Чорткові на Тернопільщині. Діючий, деканальний храм Чортківського деканату РКЦ в Україні. Споруджений на початку XVII ст.,

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина
    Дякую за прекрасну, корисну для уроків презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гук Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Аксьонова Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Палій Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Федоренко Сергій Михайлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Цибульник Сергій Валентинович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
22 листопада 2019
Переглядів
24526
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку