Міжнародний кримінальний суд: завдання, компетенція, заяви України

Про матеріал
В сучасних геополітичних умовах важливого значення набувають міжнародні судові інстанції. В умовах збройної агресії РФ проти України питання юрисдикції Міжнародного кримінального суду знову стало актуальним. Пропоную детально розглянути історію створення та компетенцію МКС.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародний кримінальний суд: завдання, компетенція, заяви України. Підготувала Филипчук Л.І.

Номер слайду 2

Заснування МКС:

Номер слайду 3

Заснування МКС: Принциповий, історичний крок був зроблений 17 липня 1998 р., коли міжнародне співтовариство погодилося створити постійно діючий Міжнародний кримінальний суд із правом юрисдикції стосовно виконавців і організаторів міжнародних злочинів. Римський Статут Міжнародного кримінального суду втілив у собі рішення міжнародної спільноти «припинення безкарності виконавців цих злочинів» і вимогу про те, «що обов’язком кожної держави є виконання його кримінальної Міжнародне право 362 юрисдикції стосовно винних у міжнародних злочинах». 18 липня 1998 р. Генеральна Асамблея ООН підтримала створення Міжнародного кримінального суду. Якщо раніше міжнародні трибунали створювалися за рішенням Ради Безпеки ООН для розгляду якоїсь конкретної справи – і функціонували як тимчасові, надзвичайні органи, то Міжнародний кримінальний суд діє постійно і займається персональними справами фізичних осіб.

Номер слайду 4

Юрисдикція:

Номер слайду 5

Здійснення юрисдикції МКС: МКС здійснює юрисдикцію відповідно до принципу компліментарності. Суть цього принципу полягає в забезпеченні того, щоб відповідальність за здійснення правосуддя над особами, звинуваченими у вчиненні злочинів проти міжнародного права, покладалася саме на судову систему відповідної держави. Тобто МКС не замінює та не доповнює собою національну систему кримінального правосуддя держави. Відповідальність за переслідування осіб, винних у вчиненні злочинів геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочину агресії, повністю покладена на національні правоохоронні органи та національну судову систему держави. Відповідно до ст. 17 Римського статуту, МКС починає здійснювати свою кримінальну юрисдикцію лише тоді, коли буде встановлено, що відповідна держава не бажає або не може сама її реалізувати.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Геноцид означає будь-яке з таких діянь, вчинених із наміром знищити, цілком або частково, будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку: – вбивство членів такої групи; – заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи; – навмисне створення для будь-якої групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове фізичне її знищення; – заходи, розраховані на запобігання дітонародженню в середовищі такої групи; – насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу (ст. 6 Статуту)

Номер слайду 8

Злочин проти людяності означає будь-яке з таких діянь, коли вони вчиняються в межах широкомасштабного чи систематичного нападу на будь-яких цивільних осіб, і якщо такий напад відбувається свідомо:

Номер слайду 9

Суд має юрисдикцію стосовно воєнних злочинів, зокрема коли вони вчинені в межах плану або політики, у разі великомасштабному їх учиненні, а саме серйозні порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 р.:

Номер слайду 10

У пункті 2 ст. 8 Статуту Міжнародного кримінального суду подано перелік діянь, які «незалежно від оголошення війни будуть кваліфікуватися як акт агресії». До таких діянь належать:а) вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави або будь-яка воєнна окупація, який би тимчасовий характер вона не мала, що є результатом такого вторгнення або нападу, або будь-яка анексія території іншої держави або її частини із застосуванням сили; б) бомбардування збройними силами держави території іншої держави або застосування будь-якої зброї державою проти території іншої держави; в) блокада портів або берегів держави збройними силами іншої держави; г) напад збройними силами держави на сухопутні, морські чи повітряні сили, або морські і повітряні флоти іншої держави; ґ) застосування збройних сил однієї держави, що перебувають на території іншої держави за згодою з приймаючою державою, порушення умов, передбачених в угоді, або будь-яке продовження їх перебування на такій території після припинення дії угоди; д) дія держави, яка дозволяє, щоб її територія, яку вона надала в розпорядження іншої держави, використовувалася цією іншою державою для здійснення акту агресії проти третьої держави; е) засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які вчиняють акти застосування збройної сили проти іншої держави, які мають настільки серйозний характер, що це рівнозначно вказаним актам, або її значну участь у них.

Номер слайду 11

Заяви України до МКС:

Номер слайду 12

Переваги ратифікації Римського статуту:

Номер слайду 13

Фактично юрисдикція МКС, відповідно до заяв України та Римського статуту, поширюється:

Номер слайду 14

Кваліфікація збройних конфліктів в Україні:

Номер слайду 15

МКС і війна в Україні:28 лютого 2022 року прокурор МКС оголосив, що буде вимагати дозволу на відкриття розслідування  ситуації в Україні на основі  попередніх висновків Офісу, що випливають з його попереднього дослідження та охоплюють будь-які нові підозрювані злочини, що підпадають під юрисдикцію Суду. . На сьогодні 41 держава член Римського Статуту подала спільне звернення щодо необхідності розслідування ситуації в Україні.2 березня 2022 року прокурор заявив, що розпочав розслідування ситуації в Україні на підставі отриманих довідок. Відповідно до загальних юрисдикційних параметрів, наданих цими переданнями, і без шкоди для фокусу розслідування, обсяг ситуації охоплює будь-які минулі та теперішні звинувачення у військових злочинах, злочинах проти людства чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України будь-якою особою з 21 листопада 2013 року.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Правознавство, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку