Многокутники (підготовка до ЗНО

Про матеріал
Матеріал для підготовки до ЗНО. Містить теоретичний блок та завдання у формі ЗНО. Можна використовувати на уроках та додактових заняттях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Многокутник — це проста замкнута ламана. Вершини ламаної називаються вершинами многокутника, ланки ламаної — сторонами многокутника. Діагоналі многокутника — це відрізки, що з'єднують несусідні вершини многокутника. n-кутник— це многокутник з n вершинами.«Многокутники»

Номер слайду 2

Види многокутників. Розрізняють: Плоский многокутник — скінченна частина площини, обмежена многокутником. Опуклий многокутник - многокутник, що лежить в одній півплощині щодо будь-якій прямої, яка містить його сторону.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Многокутник, усі вершини якого лежать на колі, називається вписаним у це коло, а коло – описаним навколо цього многокутника. Многокутник, усі сторони якого дотикаються до кола, називається описаним навколо цього кола, а коло – вписаним у цей многокутник. Вписані і описані многокутники

Номер слайду 5

Правильний многокутник — це опуклий многокутник, у якого всі сторони і всі кути рівні. Навколо нього можна описати коло. В нього також можна вписати коло. Центри вписаного і описаного кіл збігаються.

Номер слайду 6

Основні формули. Обчислення кута правильного n-кутника:𝜶=𝒏−𝟐𝒏∗𝟏𝟖𝟎° Радіус вписаного кола:𝒓=𝒂𝒏𝟐𝒕𝒈𝟏𝟖𝟎°𝒏 Радіус описаного кола:𝑹=𝒂𝒏𝟐𝒔𝒊𝒏𝟏𝟖𝟎°𝒏 Сторона правильного n-кутника:𝒂𝒏=𝟐𝑹𝒔𝒊𝒏𝟏𝟖𝟎°𝒏=𝟐𝒓𝒕𝒈𝟏𝟖𝟎°𝒏 𝒓=𝑹𝒄𝒐𝒔𝟏𝟖𝟎°𝒏 Площа правильного n-кутника:𝑺=𝒏𝟐𝑹𝟐𝑺=𝒏𝟐𝒓𝒂𝒏𝑺=𝟏𝟐𝑷𝒓𝑺=𝒑𝒓 де 𝒏 – кількість кутів многокутника ;𝑹 – радіус описаного кола;𝒓 – радіус вписаного кола;𝒂𝒏 - сторона многокутника;𝑷 – периметр многокутника;𝒑 – півпериметрмногокутника. 

Номер слайду 7

Застосування формул. Для правильного трикутника:𝒂𝟑=𝑹𝟑 Для правильного чотирикутника:𝒂𝟒=𝑹𝟐 Для правильного шестикутника:𝒂𝟔=𝑹 

Номер слайду 8

Діагоналі многокутника. Відрізок, що сполучає дві несусідні вершини многокутника, називають діагоналлю многокутника. З кожної вершини n-кутника виходить (n-3) діагоналі. Всіх вершин n, а кожна діагональ повторюється 2 рази. Тому всього діагоналей у n-кутнику буде 𝒏𝒏−𝟑𝟐 

Номер слайду 9

Внутрішній кут многокутника. Внутрішній кут опуклого многокутника при даній вершині — це кут між його сторонами, що сходяться в цій вершині. Будь-який кут опуклого многокутника менший за 180°. Сума кутів опуклого n-кутника дорівнює 180°(n – 2) .

Номер слайду 10

Зовнішній кут опуклого многокутника — кут, суміжний внутрішньому куту многокутника при даній вершині. Сума зовнішніх кутів опуклого n-кутника, узятих по одному при кожній вершині, за будь-якого n дорівнює 360°. Зовнішній кут многокутника

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

pptx
Пов’язані теми
Геометрія, Презентації
Додано
19 лютого
Переглядів
167
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку