Молодіжна шарада "Я здоров`я бережу, сам собі допоможу"

Про матеріал
Сценарій літературно-пізнавального конкурсу для учныв 8-9 класів по популяризації літератури про здоровий спосіб життя) З метаю формування у користувачів культури здорового способу життя, почуття відповідальності за збереження свого здоров`я та здоров`я інших людей.
Перегляд файлу

Я здоров`я бережу, сам собі допоможу                                                                                         сценарій літературно-пізнавального конкурсу)                                                                                                               (методичні рекомендації для  користувачів 8-9 класів по популяризації літератури про здоровий спосіб життя)

Мета : формування у користувачів культури здорового способу життя, почуття відповідальності за збереження свого здоров`я та здоров`я інших людей.                                                                            Обладнання та матеріали: ─ картки «Здорова чи хвора»  картки з анаграмами; ─ комплекти карток з прислів`ями. Попередньо дітям треба дати завдання придумати своїй команді назву та девіз.                  

Доброго дня, любі друзі!                                                                                    Щиро сподіваємось, що всі ви здорові! Адже найцінніше, що має людина – це здоров`я! Та воно не існує саме по собі, воно не дається на все житя, не є постійним і незмінним. Воно потребує турботи та рівноваги протягом усього життя. А чи знаєте ви, як саме треба піклуватись про здоров`я? І взагалі, що ви знаєте про здоров`я і про те, як треба підтримувати себе у формі?                  Пропонуємо вам з`ясувати це, прийнявши участь у нашому літературно- пізнавальному конкурсі                                                                

«Я здоров`я бережу, сам собі допоможу»

Сподіваємось, вам буде цікаво, ви будете гідними суперниками, продемонструєте нам свої знання, а також винахідливість, кмітливість і просто отримаєте задоволення! А головне, сподіваємось, що ви назавжди запам`ятаєте, наскільки важливо бути здоровим! Бажаємо вам удачі і перемоги!                                                      А оцінювати наш конкурс будуть судді.                                                    Шановні судді, вашим завданням є уважне спостереження за нашим конкурсом та чесне суддівство.                                                                         А зараз я запрошую капітанів представити свої команди. (Капітани оголошують назву та девіз своїх команд)

            Любі друзі! Здоров`я – це безцінний дар, що дає людині природа! Хвора і слабка людина не може працювати на повну силу, вона думає тільки про те, що у неї болить, а от здоровому – все здорово! Пропонуємо вам на початку нашого конкурсу пограти в дуже легку і просту гру «Розрізни», щоб ми з вами зрозуміли, наскільки важливо для людини бути здоровим, щоб повноцінно жити. Кожній команді ми роздамо по дві картки зі словами «здорова» і «хвора».                                                                                       

     Ми будемо називати прикметник, який характеризує певний стан людини, а вам потрібно зрозуміти про хвору людину чи про здорову йдеться і підняти необхідну картку. Хто швидше це зробить, отримає 1 бал.

        «Здорова»                                               «Хвора»                                                                Гарний  настрій                           неврівноважена    поведінка              Щаслива                                                           похмура                                         Весела                                                              нервова                            Усміхнена                                                       Пригнічена                       Привітна                                                      Ображена                       Працьовита                                                    Втомлена                             Щира                                                               Сумна

         Всі ви молодці! Ви сповнені сил та енергії, ви багато мрієте, плануєте своє майбутнє, пізнаєте навколишній світ. Друзі, ви маєте розуміти, що своє здоров`я ви тримаєте у власних руках. І тільки від вас залежить, якими ви будете. Кожного дня все більше молоді обирають здоровий спосіб життя, спрямовують зусилля на збереження та зміцнення свого здоров`я.

           Адже здорова людина – це справжній сучасний еталон краси. Узагальнені дані наукових досліджень щодо впливу на здоров`я різних чинників доводять, що воно залежить:                                                         20 % - від спадковості;                                                                                              10 % - від системи охорони здоров`я;                                                                                                    20 % - від екології;                                                                                                 на 50 % - від нашого способу життя

      -  А ви знаєте, любі друзі, що наше з вами здоров`я підриває так званий «триголовий дракон»? Та насправді цей «дракон», нажаль, має набагато більше «голів», ніж три. А які саме «голови» є у цього «дракона», як ви вважаєте? Пропонуємо вам трохи подумати, згадати все, що ви знаєте про здорових та хворих людей, а також включити фантазію і прийняти участь у змаганні «Малюємо разом». Кожній команді потрібно намалювати такого «дракона», який, як ви вважаєте, підриває наше здоров`я. На малювання читачам дається 5 хвилин, по його закінченні  збираються малюнки, судді оцінюють роботи. Малюнок тієї команди, на якому буде зображено більше «голів дракона», отримує 3 бали, а той, де їх буде менше - 2 бали)

      І для підтвердження цього ми пропонуємо капітанам команд допомогти нам провести просту, але досить цікаву вправу «Скріпка». ( дає кожному капітану звичайну канцелярську скріпку). Діти, уявіть, що ці канцелярські скріпки – це наше здоров`я. Ми пропонуємо капітанам скласти їх у будь-яку іншу фігурку або форму, тобто деформувати їх так само, як ми це робимо в житті зі своїм здоров`ям, коли куримо, вживаємо спиртні напої, наркотики, тобто губимо, згинаємо та деформуємо його. (Капітани згинають скріпки). А тепер давайте представимо, що ми зрозуміли згубність шкідливих звичок і захотіли повернути своє здоров`я. Тож ми просимо наших капітанів зігнути скріпки у початкову форму. (Капітани намагаються зігнути скріпки у початкову форму і це їм не вдається). Діти, ви бачите, що навіть звичайну просту канцелярську скріпку зробити такою ж, як вона була на початку вправи, нам не вдалося. Так само відбувається і з нашим здоров`ям – неможливо повністю відновити те, що занапастив і зруйнував. Тому ви маєте добре пам`ятати, що треба берегти здоров`я змалку, піклуватись про нього, щоб завжди бути здоровим!

         А тепер, шановні читачі, ми пропонуємо вам прийняти участь у вікторині «Так чи ні?». Кожна команда отримає картки червоного і зеленого кольору. Ми будемо ставити вам запитання, якщо ви вважаєте, що відповідь має бути позитивною, підіймайте зелену картку, а якщо негативною – червону картку.                                       Судді уважно слідкуватимуть за кольором піднятих вами карток і за кожну правильну нараховуватимуть 2 бали. А після закінчення змагання ми з вами вголос проговоримо всі запитання і відповіді на

них. Рекомендовані запитання до вікторини:

Здоров`я складається з п`яти складових: фізичне, соціальне, інтелектуальне, емоційне, духовне благополуччя (Так) 

Щоб бути здоровим, потрібно їсти багато    (Ні)                                                                      Наркомани живуть 30-40 років (Так)                                            Обтирання – різновид водного оздоровлення (Так)                                            У чіпсах багато вітамінів (Ні)                                                                                                      Щорічно на планеті від алкогольного отруєння вмирає 5-6 мільйонів(Так)                                                                                                                              Вуглеводи містяться в молочних продуктах (Ні)                                                     ВІЛ передається через кров при кількаразовому використанні наркоманами того самого шприца різними людьми (Так)  Абстинентний синдром - це болісний стан людини, що викликається гострою потребою в новій дозі наркотика (Так) 

      Дуже гарно ви відповідали! Молодці! А тепер ми пропонуємо вам прийняти участь у грі «Шифровка». Ми роздамо вам картки зі словами- анаграмами, ви маєте за 5 хвилин їх розгадати. За кожну правильно розгадану анаграму команда отримає 2 бали. Приклад: Для першої команди:                                                                                 Наркотик – корканит                                                                                           Здоров`я – в`язород                                                                                       Вітаміни – матівіни                                                                                                             Спорт - ртосп                                                                                                            Режим – жирем 

Для другої команди:                                                                                    Гігієна – єгігіан                                                                                                    Нікотин – конитін                                                                                          Алкоголік – калголоік                                                                                                 Зарядка - дазярка                                                                                                Хвороба – борохав     

  Для третьої команди:  

Вітаміни – матівіни                                                                                                             Спорт - ртосп                                                                                                                Алкоголь – калголоік                                                                                                 Зарядка - дазярка                                                                                           Режим – жирем                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                             Любі діти! Ми всі знаємо, наскільки важливо бути здоровим! Не даремно люди склали стільки прислів`їв і приказок про здоров`я та здоровий спосіб життя. А які знаєте ви? Давайте з вами це перевіримо! Пропонуємо вам пограти в гру «Доповни прислів`я».         Кожній команді ми роздамо по два комплекти карток. В першому комплекті знаходяться картки, на яких написаний початок прислів`я, а вдругому – картки із закінченням цих прислів`їв. Вам потрібно за 3 хвилини правильно з`єднати початок прислів`я із його закінченням. За кожне правильно з`єднане прислів`я команда отримуватиме по 1 балу. Переможе та команда, яка отримає більшу кількість балів і, відповідно, правильно з`єднає більше прислів`їв, ніж команда- суперниця.

Завдання для команд: підібрати на кожну літеру алфавіту терміни, що стосуються здорового способу життя.

    Для  команди:                                                                                         - Здоров`я – не  гроші не купишь                                                                                         - Здоров`я більше варто, - ніж золото                                                                       - Вартість здоров’я знає лише той, хто його втратив                                                 - Здоров`я  найдорожчий скарб                                                                                             - У здоровому тілі – здоровий дух                                                                          Іржа залізо їсть, а людину хвороба                                                     -- Сміх краще лікує, ніж  ліки                                                        - Бережи одежу знова, а здоров’я з молоду                                                      - Як немає сили, то й світ той світ не милий                                                      - Було б здоров'я — все інше не важливе                                                  – Доки здоров’я  служить, то людина не тужить                                            - Люди часто боліють бо берегтися не вміють не

                                                                       

 ІНФОРМДАЙДЖЕСТ «Їх торкнулись шкідливі звички»:                                 ─ Брітні Спірс – популярна поп-співачка, через надмірне вживання алкоголю і наркотиків була позбавлена батьківських прав на двох синів. Довго лікувалась від алкогольної та наркотичної залежності, боролась з депресіями. З часом змогла побороти свої шкідливі звички. ─ Дрю Беррімор – актриса, надмірно вживала наркотики, алкоголь, робила спробу самогубства. Стала постійною пацієнткою реабілітаційних клінік, з часом змогла впоратись зі згубною звичкою. ─ Міккі Рурк – відомий актор, напади депресії вгамовував алкоголем та наркотиками, пізніше додав ще й антидепресанти. Із красеня перетворився на змученого і хворого старця. ─ Джиммі Хендрікс – культовий музикант кінця 60-х років ХХ століття, вживав героїн, помер у 27 років дорогою до лікарні. Офіційна причина смерті – передозування снодійного. ─ Джим Моррісон – лідер групи «The Doors», у 27 років у нього стався серцевий напад, спричинений надмірним вживанням наркотиків. ─ Курт Кубейн – вокаліст групи «Nirvana», в 26 років покінчив життя самогубством через героїнову депресію. ─ Елвіс Преслі – популярний співак, кіноактор. У 42 роки помер від серцевого нападу, спровокованого надмірною дозою барбітуратів. 15  Всі права захищені. ПОБД ім. Панаса Мирного ─ Сід Вішес – бас-гітарист групи «Sex Pistols», у 21 рік загинув від передозування героїну. Знаходився під слідством за вбивство дружини Ненсі, яку зарізав під час наркотичного безумства. ─ Уолт Дисней – американський мультиплікатор. Зловживав курінням, помер у 65 років від раку легенів. ─ Уітні Х`юстон – співачка з дуже сильним голосом, надмірно вживала алкоголь і наркотики, через що втратила чудовий тембр свого голосу. Померла в 47 років, захлинувшись у ванній, перебувала під дією наркотиків, а також заспокійливих та розслаблюючих лікарських препаратів. ─ Дженіс Джоплін - одна з найвидатніших вокалісток в історії рок- музики. Померла від передозування наркотиків у 27 років. ─ Томмі Болін – гітарист гурту «Deep Purple». Для його музики характерне поєднання сили і витонченої краси. Був новатором у роботі зі звуком. У молодому віці завоював визнання серед джазових та рок- музикантів. Помер у 25 років через передозування наркотиків. ─ Рівер Фенікс - американський актор, помер у 23 роки на вході в нічний клуб від передозування героїну. ─ Джіа Каранджі - одна з перших у світі супермоделей, померла в 26 років після довгої і тяжкої боротьби зі СНІДом, на прикладі своєї страшної долі показала всьому світу згубний вплив наркотиків на людину. ─ Володимир Висоцький – відомий радянський актор та співак. У 42 роки помер від серцевої недостатності, спричиненої алкогольною та наркотичною залежністю. ─ Лев Новіков – відомий стиліст, фотограф, модел`єр, візажист, один з найкращих художників з гриму, помер від СНІДу. ─ Ігор Чумічкін – гітарист російського рок-гурту «Аліса», викинувся з вікна під впливом наркотиків. ─ Махно – гітарист гурту «Гражданская оборона», в 27 років випав з вікна в стані наркотичного сп’яніння. ─ Анатолій Кожем`якін – видатний футболіст, у стані алкогольного сп`яніння впав у шахту ліфта і розбився насмерть. ─ Лев Яшин – видатний воротар футбольної команди «Динамо» (Москва), зловживав алкоголем та табакокурінням, через що спочатку в нього розвився гастрит, який перейшов у виразку, потім стався інсульт, в результаті чого стали погано функціонувати одна рука і нога. Та Яшин не відмовлявся від куріння. Після 50 років у нього почалась гангрена на лівій нозі, яка була викликана облітерацією сосудів через інтенсивне куріння. В результаті йому ампутували ногу. Помер у 61 рік після ускладнень, викликаних курінням та затяжною гангреною

     Діти! Багато чого ви вже знаєте про здоров`я та здоровий спосіб життя. Тож зараз ми пропонуємо все узагальнити і пограти в гру «Склади заповіді здоров`я». За 2 хвилини ви маєте скласти якомога більше заповідей, яких, на вашу думку, треба дотримуватись, щоб бути здоровим. За кожну правильну заповідь ви отримаєте по 1 балу. (Діти складають заповіді)                                    

        Молодці! Всі ви склали правильні заповіді. Тож, діти, пам`ятайте, щоб бути здоровим, потрібно:  дотримуватись режиму дня;                                                                                                                           

         Друзі, ви просто молодці! Ви були дуже активними і гарно змагалися! Сподіваємось, що вам сподобалось! А зараз я передаю слово нашим суддям для оголошення переможця сьогоднішнього літературно- пізнавального конкурсу. (Судді оголошують кількість набраних командами балів і називають команду- переможця) Нагороджуються  переможців символічними подарунками. Сьогодення дає вам так багато можливостей розкрити власний потенціал, заробити авторитет, звернути на себе увагу і досягти успіху

          Все у ваших руках! Майбутнє за вами, якщо ви будете здоровими, сильними, енергійними, незалежними і будете сміливо йти вперед!

 

 

 

 

 

 

Для першої команди:                                                                                         - Здоров`я – не … не купишь                                                                                         - Здоров`я більше варто, - …                                                                        - Вартість здоров’я знає лише той, ... ...                                                   - Здоров`я … скарб                                                                                             - У здоровому тілі - ... ...                                                                            Іржа залізо їсть, а …   ...                                                       - - Сміх краще лікує, ніж                                                                         - Бережи одежу знову, а здоров'я — ...                                                            - Як немає сили, то й світ...                                                       - Було б здоров'я — все інше...                                                               – Доки здоров’я  служить, то людина не …                                             - Люди часто боліють бо … не …

 

Для другої команди:                                                                                    - Здоров`я – не … не купишь                                                                                         - Здоров`я більше варто, - …                                                                        - Вартість здоров’я знає лише той, ... ...                                                   - Здоров`я … скарб                                                                                             - У здоровому тілі - ... ...                                                                            Іржа залізо їсть, а …   ...                                                       - - Сміх краще лікує, ніж                                                                         - Бережи одежу знову,  а здоров'я — ...                                                            - Як немає сили, то й світ...                                                       - Було б здоров'я — все інше...                                                               – Доки здоров’я  служить, то людина не …                                             - Люди часто боліють бо … не …                                                                                       

 

 

Для третьої команди:                                                                                    - Здоров`я – не … не купишь                                                                                         - Здоров`я більше варто, - …                                                                        - Вартість здоров’я знає лише той, ... ...                                                   - Здоров`я … скарб                                                                                             - У здоровому тілі - ... ...                                                                            Іржа залізо їсть, а …   ...                                                       - - Сміх краще лікує, ніж                                                                         - Бережи одежу знову,  а здоров'я — ...                                                            - Як немає сили, то й світ...                                                       - Було б здоров'я — все інше...                                                               – Доки здоров’я  служить, то людина не …                                             - Люди часто боліють бо … не …                                                                                       

З Д О Р О В А               Х В О Р А З Д О Р О В А                                    ДЗ                          Щ                                  Х В О Р А

З Д О Р О В А            Х В О Р А                             З Д О Р О В А            Х В О Р А      

Для першої команди:                                                      

…..         – єгігіан                                                                                                    …..         – конитін                                                                                          …..         – калголоік                                                                                                 …..         - дазярка                                                                                                …..         – борохав

  

Для другої команди:                                                                  …..        - калголоік                                                                                                                                                      …..         – в`язород                                                                                       …..         – матівіни                                                                                                             …..          - ртосп                                                                                                            …..          – жирем                                                                    Для третьої команди:  

           - матівіни                                                                                                                        - ртосп                                                                                                                           – калголоік                                                                                                             - дазярка                                                                                                         – жирем  

 Т А К                                      Н І

Т А К                                      Н І

Т А К                                      Н І

А                          К                                  П
Р                          Р                                   Б
З                          А                                   О
Ц                       Щ                                  Ч
У                         Є                                     Л                               Н                          Г                                    Ф
Д                          Д                                     Д

РЕЄСТРАЦІЯ

П.І..П.повністю

ЗАКЛАД

КЛАС

РІК НАРОДЖЕННЯ

ДОМАШНЯ

АДРЕСА

 

№ мобільного

1

 

КЗШ №

 

 

 

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

17

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

19

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

«МОЛОДІЖНА ШАРАДА»                                                                                   08.10.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку