Мультимедійна презентація

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку "Підготовка до написання есе в публіцистичному стилі", метою якого є підготовка учнів до написання есе в публіцистичному стилі, вироблення умінь комунікативно виправдано користуватися засобами мови в різних ситуаціях, стимулювання до самостійного здобуття знань, формування навичок критичного мислення, сприяння свідомому послуговуванню українською мовою в усіх царинах життя, вихованню культури мовлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

кар*єра друзі здоров*я гроші відпочинок знання

Номер слайду 3

Тема Завдання уроку Підготовка до написання есе в публіцистичному стилі пригадати структуру та особливості есе; дібрати матеріал та мовні засоби для написання есе; формувати культуру мовлення

Номер слайду 4

Тема; Основна думка; Тип (опис, розповідь, роздум); Стиль (розмовний, науковий, художній, офіційно-діловий, публіцистичний)

Номер слайду 5

Людина – досконалість природи. Але для того, щоб вона мала можливість користуватися благами життя, насолоджуватися його красою, дуже важливо мати здоров’я. Можна мати славу та гроші, але власне здоров*я ми ніколи не зможемо купити. Гарне здоров’я – це спосіб життя. Усе, що робить людина, так чи інакше відбивається на стані її здоров’я. Фізіолог і натураліст Й. Мюллер сказав: “Людина, яка заздалегідь подбала про своє здоров’я, подібна реміснику, який заздалегідь наточив свої інструменти” . Люди,пам*ятайте, що сьогодні здоровим бути модно! Здоров’я – це найголовніший скарб людини!(з журналу)

Номер слайду 6

ІНФОРМУВАТИ; ВПЛИВАТИ (ПЕРЕКОНУВАТИ); СПОНУКАТИ ДО ДІЇ

Номер слайду 7

Спорт допомагає людині бути в хорошій фізичній формі, а крім того, він виховує характер та силу волі. Заняття спортом сприяють зміцненню здоров’я. Навіть проста зарядка вранці під улюблену музику заряджає енергією на весь день (https://sites.google.com/site/sportinourlifecom/zdorovij-sposib-zitta).

Номер слайду 8

Пластиковий мішок чи життя? Що оберете Ви? Питання, зважаючи на епідеміологічну ситуацію в нашій державі, не таке і риторичне. Військовим і медикам добре відомо, що загиблих і померлих від особливо небезпечних вірусів, як правило, транспортують у пластикових мішках. Дискусії на тему боротьби з COVID-19, необхідності вакцинування від вірусу й збереження власного здоров’я вже давно вийшли за межі владних кабінетів і стали предметом всенародного обговорення (https://espreso.tv/vakcynaciya).

Номер слайду 9

Практично до 30% людства має згубну звичку тютюнопаління. Але необхідно зрозуміти : паління є не тільки особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє людства. Паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитися: запалювати цигарку чи зберегти своє і довколишніх здоров’я. (https://moz.gov.ua/article/health/5-prichin-kinuti-kuriti)

Номер слайду 10

- це стан організму, при якому нормально функціонують усі його органи

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вільне есе́ — самостійна творча робота, ознакою якої є: - особистісний характер сприймання проблеми та її осмислення; - невеликий обсяг (7-10 речень); - вільна композиція; - невимушеність та емоційність викладу. Обов*язкова умова – наявність позиції автора

Номер слайду 14

У чому краса й багатство української мови? Що значить “здоров*я мови” і як його зберегти? Чи справді,коли здорова мова, то здорова нація”

Номер слайду 15

Раби – це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистить себе (Оксана Пахльовська). Найбiльше i найдорожче добро кожного народу – це його мова(Панас Мирний). Яке прекрасне рідне слово! Воно — не світ, а всі світи (Володимир Сосюра). Запашна, співуча, гнучка, милозвучна, сповнена музики і квіткових пахощів – скількома епітетами супроводяться визнання української мови... (Олесь Гончар).

Номер слайду 16

Орфоепічні норми Орфографічні норми Пунктуаційні норми Лексичні норми Граматичні норми

Номер слайду 17

https://learningapps.org/watch?v=pjvbbmmpt21

Номер слайду 18

Про красу, багатство, важливість української мови для українського народу

Номер слайду 19

Треба дотримуватися культури мовлення, зокрема, дбати про чистоту мовлення

Номер слайду 20

Треба дбати про свою мову, удосконалювати своє мовлення; щоб бути грамотною людиною, необхідно багато читати, тому що освічені люди - це можливість для розвитку країни

Номер слайду 21

Емоційно забарвлена лексика Крилаті вислови, прислів*я Метафори, порівняння Непрямий порядок слів Короткі окличні та питальні речення Звертання

Номер слайду 22

Україна — моя рідна країна, тому я дуже люблю все українське: мову, культуру, історію, звичаї та традиції. Мелодійна й співуча українська мова - найбільше й найцінніше багатство нашого народу. У ній відбивається його минуле та зріє майбутнє. Українська мова дуже співуча, лагідна та мелодійна. Її називають солов’їною. На мою думку, краса й милозвучність української мови — наша гордість. Проте, на жаль, наразі українці мало користуються своєю рідною мовою. Ми повинні краще вчити мову та більше розмовляти українською, адже народ, який погано володіє рідною мовою, не буде поважати ніхто. Народе мій! Люби, плекай українську мову, дбай про неї! Адже неможливо уявити існування народу без рідної мови. Недарма в народі кажуть: «Рідна мова дорога людині, як саме життя». (https://vseosvita.ua/library/ese-pro-movu-67282.html)

Номер слайду 23

пригадати структуру та особливості есе; дібрати матеріал та мовні засоби для написання есе; формувати культуру мовлення

Номер слайду 24

Дібрати вислови про красу й багатство мови, її значимість для народу; Дібрати вислови про культуру мовлення; Дібрати приклади недотримання культури мовлення (вивіски, оголошення тощо)

Номер слайду 25

Я ще недостатньо дбаю про своє мовлення Я намагаюся вдосконалювати своє мовлення Я завжди дбаю про культуру свого мовлення

Номер слайду 26

ppt
Додано
13 липня 2022
Переглядів
423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку