Творчий захід "Музичне обличчя Шевченка"

Про матеріал

Творчий захід для проведення позакласних та позашкільних заходів до Дня народження Т. Шевченка.

Перегляд файлу

 

Творчий захід «Музичне обличчя Шевченка»

     (Звучить пісня Н. Май «Пісня про кобзаря» у виконанні ансамблю учнів)

Кобзарю мій!
Поете мій високий!
А як же ти поезії писав?
– Я не писав, я плакав і сміявся,
Благословляв, співав і проклинав.
Сказати правду, мало турбувався,
Як я при тому збоку виглядав.
 

Викладач : Дозвольте цією піснею Наталії Май і чудовими словами поетеси Ліни Костенко  розпочати наш творчий захід на тему «Музичне обличчя Шевченка» і повести  розмову про геніального митця України, про Тараса Григоровича Шевченка. А щонайперше про ставлення поета до музичного мистецтва. Про те, яку роль відігравала музика в його творчості, а також про вплив поезії  Шевченка на розвиток української музичної культури ( виходять ведучі)

 

 Ведучий1: Шевченко і музика - єдине ціле. Музика була справжньою музою, дамою серця Тараса. Вона супроводжувала його як вірна супутниця і в лиху годину, і в радісні та щасливі хвилини. За свідченням друзів він був від природи  дуже музикальним. Добре орієнтувався в класичній музиці, досконало знав  музичне мистецтво, тонко відчував його естетичну вартість, фахово орієнтувався у виконавській майстерності співаків та інструменталістів.

 

Ведучий 2 : Поет використовував таку музичну термінологію, яка свідчить про глибоку обізнанність з музикою (тема, варіації, соната, каватина, дует, квінтет, увертюра, ораторія, серенада, лад), сам грав на кобзі та бандурі й дуже любив задушевний м’який тембр віолончелі. Герой його повісті “Музикант” зазначає, що тільки одна людська душа може так плакати і радіти, як співає і плаче цей чудовий інструмент. Окрім того, він навіть навчився сам грати на фортепіано, виконував нескладні твори Моцарта і Бетховена. Дуже любив Йозефа Гайдна, Фридеріка  Шопена, Фелікса Мендельсона, Людвіга  Бетховена, Нікколо Паганіні…  Відомі його вислови: “Божественний Гайдн!”, “Великий Бетховен”, “Моцарт — чарівник»

( ведучий звертає увагу на портрети композиторів)

 

 Ведучий 1:  Шевченко відвідував усі оперні прем’єри, престижні концерти. Він, романтик за натурою, не міг творити свою поезію, не відчуваючи тогочасної музики в усій її величі! Просто - напросто поетів того часу без музики не існувало.

 

 Ведучий 2: Усе це говорить про те, що Шевченко інтелігент надзвичайно високого художньому смаку. Щоденники поета дуже багаті на музичні судження. Він часто звертається до віденських класиків. І, звичайно, ідеалом гармонії завжди залишався Вольфганг Амадей Моцарт (звучить музика В. Моцарта )

 

Ведучий 1: Ось фрагмент із записів Тараса Григоровича за 1957 рік : «Я почув, як маленький оркестрик грає увертюру до опери Моцарта. Це така чудова музика, що мені здається, її не можна заграти недобре, вона завжди звучить божественно».

Ведучий 2: Особливо ж тісна дружба пов’язувала Тараса Шевченка із Семеном Гулаком-Артемовським( звертає увагу на портрет композитора), вона тривала кілька десятиліть років і, що дуже прикметно, Гулак-Артемовський був одним із небагатьох, хто не відцурався Шевченка, коли він був на засланні, і підтримував його навіть матеріально.

 

Ведучий 1: Шевченко пише йому із заслання листа: «Брате мій, друже мій єдиний, Семене, благородніша і найчистіша душа, хто б ще мене тут згадав, та ще й п’ятнадцять карбованців вислав.  Благодарю тебе і помишлєнієм і серцем своїм». Найулюбленішому другові Тарасу Шевченку Семен Гулак-Артемовський присвятив свою пісню «Стоїть явір над водою» ( звучить пісня,виходять  ведучі)

 

Ведучий 1:Тарас Шевченко – постать велетенська й унікальна. Сучасники поета відзначали чудове виконання ним народних пісень. Шевченко мав тенор, а можливо, баритон  з високими верхніми нотами. Він дуже любив і добре знав українські народні пісні. Без  своїх улюблених пісень Шевченко не міг жити. Та й знав він їх безліч. І історичних, і чумацьких, і почутих від батька рекрутських...

 «По діброві вітер виє», виконує  Воробець Софія

Ведучий 2: Співав він будучи козачком у панських покоях, співав і тоді, коли везли його до фортеці, співав у засланні і у снах своїх. У найтяжчі моменти життя поета пісня завжди була єдиною втіхою і порадницею. Тут  він знаходив не лише розраду, а  й мудрість народу і велику правду..

 

 Ведучий 1:Великий Кобзар також записував пісні, легенди, перекази, серед яких були і його улюблені: « У полі могила з вітром говорила», « Та нема в світі гірш нікому, як козаку молодому», « Та забіліли сніги», « Тече річка невеличка».

 

Ведучий 2: Переконливим свідченням того, як досконало поет знав українське пісенне багатство у всіх його жанрах, є вірш «Перебендя», в невеличкому уривку якого згадується 11 пісень.(Уривок з вірша «Перебендя»)

 Грає легенька музика . Виходить читець

Читець: Сяде собі заспіває

               Ой не шуми, луже!

               Заспіває про Чалого-

                На «Горлицю» зверне,

              З дівчатами на вигоні-

                Гриця та веснянку,

                А в шинку з парубками-

              «Сербина», «Шинкарку,

                З жонатими на бенкеті

                 (Де свекруха злая)-

                 Про тополю, лиху долю,

                 А потім- «У гаю»,

                 На базарі про Лазаря,

                 Або, щоб не знали,

                 Тяжко, важко заспіває,

                 Як Січ руйнували.

 

Викладач:  Що саме приваблює композиторів у поетичному всесвіті Т. Шевченка? Поряд з глибиною ідейного наповнення, визначальною тут є музикальність Шевченкового слова, що зумовлена унікальністю мистецького обдарування Тараса Григоровича. Наспівність, мелодійність поезії Т. Шевченка дала поштовх до написання численних музичних композицій майже всім українським композиторам.

(виходять учні, розповідають про композиторів і показують на портрети)

 

Учень 1: Одним із перших інтерпретаторів поезій Шевченка в музиці ще при житті поета був Петро Сокальський. Йому належать пісні й романси на поетові слова: “Утоптала стежечку”, “Полюбила молодого козака дівчина” (з “Тополі”), “Єсть на світі доля” (з “Катерини”). Кілька Шевченкових поезій композитор використав в опері “Майська ніч” (за Миколою Гоголем).

Виконується пісня «Полюбила чорнобрива козака дівчина»

Учень 2: Петро Чайковський Написав понад 30 творів на слова Тараса Шевченка, серед яких – пісня-романс “Садок вишневий коло хати” , дует “На вгороді коло броду”.  Широко відомі “Вечорниці” Петра Ніщинського до п’єси “Назар Стодоля” , зокрема  хор “Закувала та сива зозуля”.

 

Учень 3: Створював твори на теми Шевченка Модест Мусоргський: монолог “Гопак”, романс “На Дніпрі” на текст поеми “Гайдамаки” і  Гордій Гладкий, серед них – “Зоре моя вечірняя”, “Ой по горі ромен цвіте”, “Утоптала стежечку”, “Заповіт”.

 

Учень 4: Владислав Заремба Є автором близько 30 вокальних творів на слова Т.Шевченка, що укладені у збірку «Музика до «Кобзаря». Першою оперою на Шевченківську тему була “Катерина”, написана композитором Миколою Аркасом.

 

Учень 5: З творчістю Шевченка познайомився під час навчання у гімназії і Станіслав Людкевич Він настільки заглибився у Шевченкове слово, що творчість Кобзаря стала основою його музичних творів. Станіслав Людкевич1964 року був удостоєний Державної премії ім. Тараса Шевченка за кантати “Кавказ”, ”Заповіт”.

 

Учень 6: Творчість великого Кобзаря є справжнім джерелом натхнення для сучасного композитора М.Вериківського, який написав опери”Наймичка”, “Сотник”.  Музику до пісні “Реве та стогне Дніпр широкий” створив композитор Данило Крижанівський, який зверху над нотами написав: “Присвячую Марку Кропивницькому”.

 

Викладач: Послухаймо цю величну пісню.

Виконується  пісня “Реве та стогне Дніпр широкий”

Учень 7: Важливе місце посідають солоспіви на слова Тараса Шевченка Кирила Стеценка.  Він є автором музики до поем «Гайдамаки», «Рано вранці новобранці», пісні «Ой літа орел», кантана «Плавай, плавай, лебедонько». Крім того Стеценко є автором кантати, яка так і називається «Шевченкові».  Автором опери “Назар Стодоля” та балету “Лілея” є сучасний композитор Константин Данькевич.

 

Учень 8: До 100- річчя з  дня народження Шевченка композитор Ігор Шамо написав на слова Кобзаря десять романсів для середнього голосу. Цикл складається з таких романсів: « Така доля моя», «у Перетику ходила», «У гаю, гаю», «Якби мені черевички», « Ой одна я, одна», «Зацвіла в долині», «Закувала зозуленька», «Ой стрічечко до стрічечки», « Чого мені тяжко», «Ой гоп, гопака».

 

Учень 9: (звертає  увагу на дошку). Музику до Шевченківої поезії писали і такі композитори, як Левко Ревуцький, Олександр Білаш, Сергій Рахманінов, Михайло Вербицький, Василь Барвінський  та багато інших.  

Але все ж таки неперевершеним майстром  поезій Шевченка є , без сумніву, Микола Лисенко. Його  музика до «Кобзаря» містить понад 80 творів різних жанрів; пісень, дуетів, тріо, квартетів, хорових поем, кант, інструментальних творів. 

 Звучить мелодія пісні «Заповіт»

 Учень 10:  Унікальним явищем творчого процессу є Шевченків «Заповіт».

 До нього зверталися 42 композитори  Гордій  Гладкий, Борис Лятошинський, Сергій Прокоф'єв ,в тому числі Микола Лисенко. Цей твір справляє велике емоційне враження на слухачів, незалежно від їхньої національності,бо  сповнений надзвичайної емоційної сили та віри в краще майбутнє України

( виходять четверо ведучих)

 

Ведучий 1: Серед світових геніїв важко назвати ім'я поета, вірші якого перелилися б таким широким потоком у музичні твори й охопили б майже всі музичні жанри: пісні й романси, хорові мініатюри й розгорнуті хори, монументальні кантати, інструментальні п'єси, симфонічні поеми, опери, ораторії, балети...

 

Ведучий 2: Дослідники нараховують понад 2000 композицій на слова Шевченка, а весь «Кобзар» містить 227 окремих назв творів.

 

Ведучий 3:  Інтерпре­тація поезії Шевченка в музиці,  яка розпочалася ще за його життя, триває аж до наших днів. Живе та могутнє слово Тараса Григоровича надихає до творчості багатьох композиторів у різних країнах - в Україні, Канаді, Росії, Америці, Франції...  Кожен із митців знаходить такі поетичні рядки, які найбільше торкаються саме його серця і його душі.

 

Ведучий 4: Шевченко сучасний. Так, у репертуарі української співачки зі Львова, лауреата Гран-прі першого Міжнародного конкурсу українського романсу ім. Квітки Цісик, переможниці в талант-шоу «Голос країни» (9-й сезон, 2019) Оксани Мухи

  з' явився унікальний твір, в якому поєдналися слова Тараса Шевченка «Зоре моя вечірняя» та «Місячна соната» Бетховена( перегляд відео, виходять всі  учасники творчого вечора)

 Викладач:  Шевченко і музика нероздільні, як єдине ціле. Сьогодні ми з вами відкрили для себе дещо незвичне - музичне обличчя геніального митця України  Шевченка. Послухали  лиш кілька музичних творів  покладених  на поезію Кобзаря.

І як показав час і життя  Шевченкове слово..

 

Учні:   Вічне, мелодійне, невичерпне, неосяжне, феноменальне, істинне, правдиве і завжди актуальне…

Викладач:  Бо за кожним його словом стоїть Україна,

Усі учасники заходу: а ми – на шляху до неї.

Виконується пісня «На високій дуже кручі»

 

 

 

   

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку