Презентація "Музичні інструменти Африки"

Про матеріал

Презентація про музичні інструменти народів Африки-ідіофонні,ксилофонні,аерофонні,мембранні та ін. види інструментів

Зміст слайдів
Номер слайду 1

підготувала студентка 311-м групи. Літвін Катерина. Музичні інструменти Африки

Номер слайду 2

Африка-співаючий,граючий,танцюючий народ.Їхнє надбання музичних інструментів надзвичайно різноманітне,але я розповім про більш типові музичні інструменти Африки:Ідіофони;Ксилофон;Ламелофони;Хордофони;Аерофони;Мембрафони;

Номер слайду 3

Ідіофонні (ударні інструменти)-виробляють звук в основному за рахунок вібрації(резонування) свого тіла без повітря, струн і мембран. Ганкокі. Залізний,подвійний дзвіночок,який є частиною оркестрового скелета Того, Гани та Беніну. Маракаси і брязкальця. Виготовляли зі шкіри,фруктів,банок. Всередину клали кісточки або насіння.

Номер слайду 4

Ламелофони — муз.інструменти з довгою тонкою пластиною,закріпленою лише на одному кінці. При дотику до вільного кінця і ковзанні пальцем по пластині,вона вібрує.Єврейська арфа(дримба/варган). Обертонний самозвучний язичковий щипковий інструмент, В основі інструмента лежить невелика металева підківка (дуга), до якої посередині прикріплено сталевий язичок, Дуга інструмента притискається до зубів, інколи до губ. Ротова порожнина служить резонатором. Музикант пальцем вдаряє язичок, ніби щипає, а артикуляцією рота, диханням та положенням діафрагми змінює висоту звуку та тривалість звучання. Калімба(санза/мбіра). Язичковий щипковий ідіофон. Можна грати акордами. Великі калімби створюють неповторний низький гул, маленькі видають звучання, схоже на музичну скриньку.

Номер слайду 5

Ксилофон. Ударний музичний інструмент з визначеною висотою звуку. На дерев'яних пластинках — клавішах інструменту грають спеціальними паличками, з наконечниками з дерева, пластику або щільної гуми. Маримба. Ударний музичний інструмент, що складається з укріплених на рамі дерев'яних брусків-клавіш та дерев'яними або металевими трубами-резонаторами. Відрізняється від ксилофона тим, що звук, видаваний кожним бруском, підсилюється дерев'яним чи металевим резонатором або підвішеним під ним гарбузом.

Номер слайду 6

Балафон.дерев'яний ударний музичний Інструмент складається з 15-22 прямокутних дощечок, виготовлених з дерева ши або інших твердих порід. Під дощечками розміщені резонатори з плодів лагенарії. У них часто насипають дренаж або висушене насіння. Частини балафона з'єднуються між собою шкіряними ремінцями. Як і на інших подібних інструментах, на балафоні грають спеціальними паличками. Він використовується бродячими артистами-гріотами як сольний інструмент, так і для супроводу співу. Амадінда.Інструмент має два «плеча», вирізані в нижній частині інструмента, що дозволяє клавішам залишатися фіксованими, коли вони розміщені на дерев’яній резонансній камері внизу. Менша за Amadinda, Amadinda призначена для гри двома музикантами одночасно – обидва сидять по обидві сторони інструменту та вдаряють по клавішах дерев’яними стукачами. Менший розмір Amadinda забезпечує більш відчутний і високий тембр, що робить його чудовим додатком до багатьох музичних ансамблів і виконавських груп.

Номер слайду 7

Хордофонні(струнні інструменти) — група муз.інструментів, джерелом звуку яких є вібруюча струна, натягнута між двома фіксованими точками. Лютня.щипковий струнний інструмент з ладами на грифі й овальним корпусом. Арфа. щипковий струнний інструмент з вертикально натягнутими струнами на дерев'яній рамі, зазвичай трикутної форми. Кора. струнний щипковий музичний інструмент із 21 струною, розповсюджений у Західній Африці, близький за будовою та звуком до лютні та арфи.

Номер слайду 8

Аерофонні(духові інструменти) — муз.інструменти, що являють собою різні за розмірами та матеріалом трубки, в яких внаслідок коливання стовпа повітря, що міститься в них усередині, утворюється звук. Вувузела/лепатата. Ріжок завдовжки близько метра, що часто використовується вболівальниками на футбольних матчах у Південній Африці. За однією з версій слово походить від слова зулу й означає «робити шум». Свисток.пристрій з отвором, що видає звук високої частоти при продуванні через нього повітря. На ньому засновано безліч інших аналогічних духових інструментів. Також іноді він у чистому вигляді використовується в оркестрах народних інструментів. Сопілка. Порожня зсередини дерев’яна трубка довжиною 32 см та діаметром 2 см, яка має від 6-ти до 10-ти аплікатурних отворів. Якщо в таку сопілку подути, отримаємо звук певної висоти, який дещо нагадує звук звичайного свистка. 

Номер слайду 9

Мембранні інструменти-група муз. інструментів, джерелом звуку яких слугує коливна мембрана — шкіра тварин або синтетична плівка, натягнута на циліндричний або конічний корпус, який також слугує резонатором інструменту. Литаври. Ударний музичний інструмент з визначеною частотою звуку. Литаври являють собою систему з двох або декількох латунних котлів, відкрита сторона яких затягнута шкірою. Змінюючи ступінь натягу шкіри можна змінювати висоту звуку інструментів. Тулумбас. Старовинний ударний музичний інструмент, що мав форму мідної чаші (казана), обтягнутої з відкритого боку шкірою, по якій б'ють калаталом. 

pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
3077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку