НА ДОПОМОГУ КЛАСНОМУ КЕРІВНИКУ В РОБОТІ З ГРУПОЮ

Про матеріал
Соціально-психологічний клімат - це стан групової психіки, сукупність відношення членів колективу до умов і характеру сумісної діяльності, до колег по роботі, до керівника колективу. Соціально-психологічний клімат - це якісна сторона міжособистісних відносин, яка проявляється у вигляді сукупності психологічних умов, які сприяють або перешкоджають спільній продуктивній діяльності і всесторонньому розвитку особистості в групі чи в класі.
Перегляд файлу

 

 

1255465705_shutterstock_26468275.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Соціально-психологічний клімат - це стан групової психіки, сукупність відношення членів колективу до умов і характеру сумісної діяльності, до колег по роботі, до керівника колективу.

Соціально-психологічний клімат - це якісна сторона міжособистісних відносин, яка проявляється у вигляді сукупності психологічних умов, які сприяють або перешкоджають спільній продуктивній діяльності і всесторонньому розвитку особистості в групі чи в класі.

Найважливіші ознаки сприятливого соціально-психологічного клімату:

Суб’єктивні:

  • довір’я та висока вимогливість членів групи один до одного;
  • сприятлива та ділова критика;
  • вільне висловлення своєї думки при обговоренні питань, які стосуються всього колективу;
  • відсутність тиску керівників на підлеглих і визнання за ними права приймати значимі для групи рішення;
  • достатня проінформованість членів колективу про його задачі і стан справ;
  • задоволеність принадлежністю до колективу;
  • високий ступінь емоційної включеності і взаємодопомоги в ситуаціях, які викликають фрустрацію у когось з членів колективу;
  • взяття на себе відповідальності за стан справ в групі кожним з її членів, та ін.

Об’єктивні:

  • високі показники результатів діяльності;
  • низька плинність кадрів;
  • високий рівень трудової дисципліни;
  • відсутність напруженості й конфліктності в колективі тощо.

Класний керівник повинен знати, що характер соціально-психологічного клімату в цілому залежить від рівня групового розвитку. Між станом клімату розвинутого колективу і ефективністю спільної діяльності її членів, згуртованістю існує позитивний зв’язок. Оптимальне управління діяльністю і кліматом в любому колективі потребує спеціальних знань та вмінь від класного керівника.

В даному збірнику підібрані методики, що допоможуть класному керівнику краще зрозуміти психологічні особливості міжособистісних стосунків студентів у групі,  виявити лідерські якості, статус кожного члена колективу, рівень стресостійкості, як подолати стрес та багато інших методик, що стануть корисними під час роботи з групою.

 

 

 

1297993391_student_group500aРозділ 1.

Методики дослідження міжособистісних стосунків у групі

  1.         Методика

«Який у нас колектив»

(Розроблена професором А. Н. Лутошкін)

 

Мета: визначити ступінь задоволеності студентів  своїм колективом.

 

Хід проведення. Школярам пропонуються характеристики різних рівнів розвитку колективу по А.Н. Лутошкіну: «Піщана розсип», «М'яка глина», «Мерехтливий маяк»,  «Рожеве вітрило», «Палаючий смолоскип».

Формування і згуртування колективу - це як сходження до вершини. Одному туди ніяк не добратися. Тільки разом можна штурмувати пік, іменований «колектив».

Якщо вважати, що біля підніжжя цієї вершини групу людей ми ще не можемо назвати колективом (хоча в житті ми часто називаємо колективом будь-яку групу людей), то весь шлях буде складатися з переходів різної складності, кожен з яких закінчується уявної станцією. Давайте умовно позначимо ці станції-щаблі.

У самого підніжжя розташувалася станція «Піщана розсип». На відстані одного переходу - «М'яка глина». Приблизно на середині шляху до колективу - щабель «Мерехтливий маяк». Далі дорога крутіше, і веде  вона до «Рожевого вітрила». Ще один ривок, правда найскладніший, і вершина - «Палаючий смолоскип». Щоб було зрозуміло, що означають ці ступені, дамо кожній з них більш детальну характеристику. А ви спробуйте одночасно зіставити опис з рівнем розвитку вашої групи.

 

 

1546807682«Піщана розсип»

Придивіться до піщаної розсипи - скільки піщинок зібрано разом, і в той же час кожна з них сама по собі. Налетить слабкий вітерець і віднесе частину піску в сторону, розсипле його по майданчику. Повіє вітер посильніше, і не стане розсипу.

Буває так і в групах людей. Там теж кожен як піщинка: і начебто всі разом, і в той же час кожен окремо. Ні того, щоб щось «зв'язує», єднало людей. Тут люди або ще мало знають один одного, або просто не вирішуються, а може бути, і не бажають піти назустріч один одному. Немає спільних інтересів, спільних справ. Відсутність твердого, авторитетного центру призводить до пухкості, «розсипчастості» групи.

Група ця існує формально, не приносячи радість і задоволення всім, хто в неї входить.

 

«М'яка глина»

pict_46c57edc03dd4693a12400ca3567dac3Відомо, що м'яка глина - матеріал, який порівняно легко піддається впливу, і з нього можна ліпити різні вироби. В руках хорошого майстра, а таким у групі може бути бюро, комсорг, організатор справи, цей матеріал перетворюється на майстерний посудину, в прекрасний виріб, але - він може залишитися простою шматком глини, якщо до нього не докласти зусиль. Більше того, коли м'яка глина виявиться в руках нездатного людини, вона може прийняти самі невизначені форми.

У групі, що знаходиться на цьому ступені, помітні перші зусилля по згуртуванню колективу, хоча вони і боязкі. Не все виходить у організаторів, немає достатнього досвіду спільної роботи.

Скріплює ланкою тут ще є формальна дисципліна і вимоги старших. Відносини різні - доброзичливі, конфліктні. Члени групи за своєю ініціативою рідко приходять на допомогу один одному. Існують замкнуті приятельські угруповання, які мало спілкуються один з одним, нерідко сваряться. Справжнього майстра - гарного організатора поки немає, або йому важко себе проявити, тому що по-справжньому його нікому підтримати.

 

0_4f2b8_de95e6f0_XL«Мерехтливий маяк»

У штормовому морі маяк і досвідченому і починаючому мореплавці приносить впевненість: курс вибраний правильно, «так тримати!». Зауважте, маяк горить не постійно, а періодично викидає пучки світла, як би кажучи: «Я тут. Я готовий прийти на допомогу ».

Формується колектив,в якому всі стурбовані, щоб кожен йшов вірним шляхом. У такій групі переважає бажання трудитися спільно, допомагати один одному, бувати разом. Але бажання - це ще не все. Дружба, товариська взаємодопомога потребують постійного горіння, а не поодиноких, нехай навіть частих спалахів. У групі є на кого спертися. Авторитетні «доглядачі» маяка, ті, хто не дає згаснути вогню, - організатори, актив.

originalГрупа помітно вирізняється серед інших груп своєю індивідуальністю. Проте їй буває важко до кінця зібрати свою волю, знайти в усьому спільну мову, проявити наполегливість у подоланні труднощів, не завжди вистачає сил підкоритися колективним вимогам у деяких членів групи. Недостатньо проявляється ініціатива, не настільки часто вносяться пропозиції щодо поліпшення справ не тільки у своєму класі, але і в цілому в школі. Ми бачимо прояв активності сплесками, та й то не у всіх.

«Рожеве вітрило».

Рожеве вітрило  - символ спрямованості вперед, неспокій, дружньої вірності, відданості своєму обов'язку. Тут діють за принципом «один - за всіх, всі - за одного».

Дружня участь і зацікавленість справами один одного поєднуються з принциповістю та взаємний вимогливістю. Командний склад вітрильника знають і надійні організатори, авторитетні товариші. До них йдуть за порадою, звертаються за допомогою, і вони безкорисливо надають її.

У більшості членів «екіпажу» проявляється почуття гордості за свій колектив, усі переживають гіркоту, коли їх осягають невдачі. Група жваво цікавиться, як йдуть справи в інших групах. Буває, що приходять на допомогу, коли їх про це попросять.

Хоча група і згуртована, але бувають такі моменти, коли вона не готова йти наперекір бурям і негод. Не завжди вистачає мужності визнати свої помилки відразу, але поступово положення може бути виправлене.

03baf83e0ec86f0b41718763a6d27727

«Палаючий факел»

Палаючий факел - це живе полум'я, горючим матеріалом якого є тісна дружба, єдина воля, відмінне взаєморозуміння, ділове співробітництво, відповідальність кожного не тільки за себе, а й за весь колектив. Так, тут добре проявляються всі якості колективу, які ми бачили на ступені «Рожеве вітрило». Але це ще не все.

Світити можна і для себе, пробираючись крізь зарості, підіймаючись на скелі, спускаючись в ущелини, торуючи перші стежки. Але хіба можна відчувати себе щасливим, якщо поряд комусь важко, якщо позаду тебе групи, яким потрібна допомога і твоя міцна рука. Цей колектив той, де безкорисливо приходять на допомогу, роблять все, щоб принести користь людям, освітлюючи, подібно легендарному Данко, жаром свого серця дорогу іншим.

1191269027.jpg

  1.       Кольоропис

 

Для того, щоб дізнатися, як «дихає» колектив, які стани переживають студенти, як і під впливом чого формуються та змінюються їхні настрої, можете скористатися прийомом кольоропису.

Кольоропис - це колірної щоденник настрою.

На щільному аркуші паперу - сім колірних смуг. Кожна колірна смуга - умовний знак настрою. Кольорові смуги можна отримати методом аплікації: наклеїти на листок чи іншою формою ведення необхідні смужки кольорового паперу.

Припустимо, ви вирішили вивчити настрій студентів протягом 2-4 тижнів. Щодня в один і той же час (краще після занять, в кінці дня) ви роздаєте  кожному студенту бланк і просите їх самостійно, не радячись ні з ким, проставити в правій стороні листа дату (число цього дня) навпроти тієї кольорової смуги, яка позначає їх настрій до цього часу.

Однак, перед тим як почати роботу, треба виконати ряд важливих умов. Настрій - це інтимний світ кожного, і вторгатися туди з безцеремонними розпитуваннями не зовсім пристойно. А тому потрібно:

   отримати згоду всіх добровільно приймати участь;

   гарантувати студентам таємницю їх емоційної «сповіді», якщо вони того побажають;

   переконати їх бути щирими у своїх оцінках настрою.

 

Перед вами форма кольоро – щоденника:

 

Прізвище, ім’я

№ з/п

Мій настрій  сьогодні

Захоплений, чудовий

 

 

Радісний, теплий

 

 

Світлий, приємний

 

 

Спокійний

 

 

Незадовільний, сумний

 

 

Тривожний, напружений

 

 

Смутний, поганий

 

 

Важко визначити

 

 

 

Кожен раз, після того як студенти зроблять позначки в бланках, ви їх збираєте. Наступний етап - узагальнення даних. З цією метою складається таблиця, куди щодня переносяться кольоровими олівцями або фломастерами дані з індивідуальних бланків: навпроти кожного прізвища відповідно зафарбовуються квадратики таблиці або позначаються номером.

Ось зразок кольорової матриці (тут теж колірні символи замінені цифрами):

 

з/п

Прізвище, ім'я

Число місяця

1.02

2.02

3.02

1.             

А-ва О.

1

2

4

2.             

Б-ов С.

4

5

6

3.             

В-ва М.

6

6

4

 

Якщо ви день у день заповнюєте кольороматрицю, то перед вами поступово розкриється дивовижна картина. Мальовничий колірної килим дасть вам можливість побачити настрій. Так, так, саме побачити. Побачити в кольорі. Він вам розповість, який настрій і в які дні переважає у студентів, в цілому в колективі: по вертикалі - у всіх разом і у кожного окремо протягом дня; по горизонталі - у кожного і у всіх на протязі всього часу вивчення.

Аналізуючи кольороматрицю, зверніть увагу на те, як емоційно відгукуються студенти на ту чи іншу ситуацію, на якусь подію в колективі. Поглянувши на кольороматрицю, можна з'ясувати, залишило чи інша подія в колективі значимий слід в переживаннях хлопців, хто найближче сприйняв цю подію, кого воно залишило байдужим. Кольоропис може допомогти визначити, чи існує єдність в переживаннях групою значущих ситуацій. Якщо немає такої єдності, задумайтеся, що стоїть за цим. Можливо, справи не цікавлять студентів, можливо, що колектив не настільки ще згуртований, щоб проявити єдність переживань. Зверніть увагу і на настрої окремих студентів. Якщо комусь тривалий час погано і це відбивається в його станах (синій, фіолетовий і чорний кольори переважають), то постарайтеся з'ясувати, в чому справа, що сталося з цією людиною. Якщо знадобиться, надайте йому підтримку, допомогу, душевно поговоріть з ним. Адже саме для цього, в кінцевому рахунку, і потрібен класний керівник, щоб допомогти створити в колективі живу, творчу атмосферу.

  1.       1191269027.jpgДослідження

 психологічного клімату колективу

 

Проведення дослідження

Інструкція. Оцініть, як виявляються перераховані нижче властивості психологічного клімату у вашій групі, виставивши ту оцінку, яка, на вашу думку, відповідає істині.

 

Шкала оцінювання властивостей психологічного клімату:

3 — властивість виявляється в групі завжди;

2 — властивість виявляється в більшості випадків;

1 — властивість виявляється нерідко;

0 — виявляються в однаковій мірі і та, й інша властивості.

 

 Властивості психологічного

клімату (А)

Оцінка

Властивості психологічного клімату (В)

1. Переважає бадьорий, життєрадісний настрій

+3+2+1 0 -1-2-3

Переважає пригнічений, песимістичний настрій

2. Доброзичливість у відносинах, взаємні симпатії

+3+2+1 0 -1-2-3

Конфліктність у відносинах, антипатії

3. Всередині вашої групи між угрупованнями є взаємна повага, розуміння

+3+2+1 0 -1-2-3

Угруповання конфліктують між собою

4. Членам групи подобається разом проводити час, брати участь у спільній діяльності

+3+2+1 0 -1-2-3

Члени групи байдужі до більш тісного спілкування, негативно ставляться до спільної діяльності

5. Успіхи або невдачі товаришів викликають співпереживання, співчуття усіх членів групи

+3+2+1 0 -1-2-3

Успіхи або невдачі товаришів залишають байдужими інших або викликають заздрість, злорадість

6. У групі з повагою ставляться до думок один одного

+3+2+1 0 -1-2-3

Кожний вважає свою думку головною і нетерпимий до думки товаришів

7. Досягнення і невдачі групи переживаються як власні 

+3+2+1 0 -1-2-3

Досягнення і невдачі групи не знаходять відгуку серед її членів

8. У важкі для групи дні відбувається емоційне єднання, “один за всіх, і всі за одного”

+3+2+1 0 -1-2-3

У важкі дні група “розкисає”: розгубленість, сварки, взаємні звинувачення

9. Почуття гордості за групу, якщо її відзначає керівництво

+3+2+1 0 -1-2-3

До похвал і заохочень групи її члени ставляться з байдужістю

10. Група активна,

повна енергії

+3+2+1 0 -1-2-3

Група інертна,

Пасивна

11. Доброзичливо та з увагою ставляться до новачків, допомагають їм освоїтися в колективі

+3+2+1 0 -1-2-3

Новачки почувають себе чужими, до них часто виявляють ворожість

12. У групі справедливе ставлення до всіх членів, підтримують слабких, виступають на їх захист

+3+2+1 0 -1-2-3

Група помітно розділяється на “привілейованих” і “принижених”, існує зневажливе ставлення до слабких

13. Спільні справи захоплюють усіх, є велике бажання працювати колективно

+3+2+1 0 -1-2-3

Групу неможливо “підняти” на спільну справу, кожний думає про власні інтереси

Визначити загальний рівень оцінки психологічного клімату (С), склавши оцінки лівої сторони від 0 – сума А, правої сторони – сума В та знайшовши різницю: С = А – В.

Оціночна шкала

Якщо С дорівнює нулеві або є величиною від’ємною, то можемо говорити про несприятливий психологічний клімат з погляду даного індивіда. Якщо С – величина додатна, то можемо говорити про сприятливий психологічний клімат.

 

  1.      1191269027.jpgСоціометричне дослідження

 

Цілі та задачі:

•    визначити психологічний статус і роль кожного члена групи, його сильні та слабкі сто­рони;

•   визначити ієрархію статусів у найважливіших сферах діяльності шкільного колективу;

•   визначити неформальних лідерів;

•    використовується при роботі з кадрами, а також у виборі та перевиборі керівництва. Методика Д. Морено може використовуватися для дослідження шкільних колективів

Соціометрична анкета

1. Хто з однокласників, на твою думку, має явні організаторські здібності?

2. Хто для тебе в класі є взірцем у відношенні до навчання?

3. Кому з однокласників ти міг би довірити будь-яку таємницю?

4. Кому можна довірити велику суму грошей на зберігання?

5. Кого б із дівчат та хлопців класу ти покликав би на день народження?

6. З ким би ти порадився, опинившись у скрутному становищі?

7. Хто, на твою думку, зміг би стати капітаном спортивної команди вашого класу?

8. Хто завжди виглядає охайно, акуратно, слідкує за модою?

9. Хто зміг би стати капітаном команди КВК вашого класу?

10. Хто серед твоїх однокласників самий працьовитий та завзятий?

1191269027.jpg1.5. Визначення типових способів реагування

на конфліктну ситуацію

                    (методика К.Н. Томаса)

 За цією методикою можна виявити ступінь схильності піддослідного до суперництва та співробітництва в різних групах, до компромісів, уникнення конфліктів, чи, навпаки,  до загострення їх, а також оцінити міру його адаптації до спільної діяльності.

  Піддослідний повинен підкреслити або записати на аркуші літери «А» чи «Б», які відповідають тому рішенню, яке він вважає правильним.

  1.               А. Інколи я думаю можливість іншим взяти на себе відповідальність за рішення спірного питання.

            Б. Замість того, щоб обговорювати те, у чому ми не згодні, я намагаюся перевисти увагу на те, з чим ми обидва згодні.

2. А. Я намагаюсь знайти компромісне рішення .

     Б. Я прагну владнати справу, враховуючи інтереси співбесідника і свої власні.

3. А. Зазвичай я наполегливо добиваюся свого.

    Б Інколи я жертвую власними інтересами за для інтересів іншої людини.

4. А. Я прагну знайти компромісне рішення.

     Б. я намагаюся не зачіпати почуттів іншої людини.

5. А. Полагоджуючи спірну ситуацію, я завжди прагну знайти підтримку іншої людини.

     Б. Я намагаюсь робити все, аби уникнути непотрібної напруги.

6. А. Я прагну добитися свого.

    Б. Я прагну уникнути неприємностей для себе.

7. А. Я намагаюся відкласти рішення спірного питання з тим, щоб згодом розв’язати остаточно.

     Б. Я вважаю за можливе у чомусь поступитися, аби досягти чогось іншого.

8. А. Як правильно, я наполегливо прагну добитися свого.

     Б. Передусім я прагну визначити зміст спірних питань.

9. А. Я вважаю, що не завжди треба хвилюватися з приводу суперечностей, що виникли.

    Б. Я докладаю зусилля для досягнення своєї мети.

10. А. Я твердо прагну досягти своєї мети.

      Б. Я намагаюся знайти компромісне рішення.

11. А. Насамперед я намагаюся чітко визначати зміст спірних питанню.

      Б.  Я намагаюся знайти компромісне рішення.

12. А. Я визнаю за краще не обирати позиції , яка може спричинитися до суперечки.

      Б.  я даю можливість іншому в чомусь залишитися при своїй думці, якщо він також іде мені на зустріч.

13. А. Я пропоную середню позицію.

       Б. Я наполягаю щоб все було зроблено по – моєму.

14. А. Я повідомляю іншому свою точку зору і цікавлюсь його думкою.

      Б. я прагну продемонструвати іншому логіку і перевагу моїх поглядів.

15. А. я намагаюся заспокоїти іншого і зберегти наші взаємини.

       Б. Я прагну зробити все необхідне для того, щоб уникнути напруги у взаємостосунках.

16. А. Я намагаюся не зачіпати почуттів іншого.

       Б. Як правило, я прагну переконати іншого у перевагах моєї позиції.

17. А. Як правило, я наполегливо намагаюся досягти свого.

       Б. Я прагну зробити все, щоб уникнути непотрібної напруги.

18. А. Якщо це зробить іншого щасливим, я дам йому можливість наполягти на своєму.

       Б. я дам іншому можливість залишитися при своїй думці, якщо він також іде мені на зустріч.

19. А. Передусім намагаюся визначити зміст спірних питань.

      Б. Я волію відкласти вирішення спірних питань для тог, щоб із часом розв’язати їх остаточно.

20. А. Я намагаюся негайно подолати наші суперечності.

      Б. Я прагну знайти оптимальне поєднання переваг і втрат для нас обох .

21. А. під час переговорів я прагну бути уважним до іншого.

       Б. Я завжди прагну до прямого обговорення проблеми.

22. А. Я намагаюся знайти середину між моєю позицією та позицією іншої людини.

       Б. Я відстоюю власну позицію.

23. А. Як правило, я дбаю про задоволення бажань кожного з нас.

       Б. Іноді даю можливість іншим взяти на себе відповідальність за розв’язання спірного питання.

24. А. Якщо позиція іншого здається йому вагомою, я прагну піти йому  назустріч.

       Б. я намагаюся переконати іншого піти на компроміс.

25. А. Я прагну переконати іншого  тому, що  я маю рацію.

       Б. під час переговорів я намагаюся бути уважним до аргументів іншого.

26. А. Як, правило я пропоную середню позицію.

        Б. Я майже завжди прагну задовольнити інтереси кожного з нас.

27. А Дуже часто я прагну уникнути суперечок.

       Б. Якщо це зробить іншого щасливим, я дам йому можливість наполягати на своєму.

28. А Як правило, я маю наполегливо прагну досягти свого.

      Б. Полагоджуючи спірну ситуацію, я намагаюся знайти підтримку в іншого.

29. А Я пропоную середню ситуацію.

Б. Вважаю, що не завжди потрібно хвилювати через виникнення розходжень.

30 А Я намагаюсь не зачіпати почуттів іншого.

      Б. я завжди обираю таку позицію у суперечці, яка дає змогу спільними зусиллями досягти успіху.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суперництво

Співробітництво

Компроміс

Уникнення

Поступливість

1

 

 

 

А

Б

2

 

Б

А

 

 

3

А

 

 

 

Б

4

 

 

А

 

Б

5

 

А

 

Б

 

6

Б

 

 

А

 

7

 

 

Б

А

 

8

А

Б

 

 

 

9

Б

 

 

А

 

10

А

 

Б

 

 

11

 

А

 

 

Б

12

 

 

Б

А

 

13

Б

 

А

 

 

14

Б

А

 

 

 

15

 

 

 

Б

А

16

Б

 

 

 

А

17

А

 

 

Б

 

18

 

 

Б

 

А

19

А

 

 

Б

 

20

А

Б

 

 

 

21

Б

 

 

А

 

22

Б

 

А

 

 

23

 

А

 

Б

 

24

 

 

Б

 

А

25

А

 

 

 

Б

26

 

Б

А

 

 

27

 

 

 

 

 

28

А

Б

 

 

 

29

 

 

А

Б

 

30

 

Б

 

 

А

Ключ до тесту

  З кожним із п’яти розділів опитувальника підраховують кількість відповідей, які збігаються із «ключем». Отримані результати порівнюють між собою для виявлення тих форм соціальної поведінки в ситуації конфлікту, до яких найбільш схильний піддослідний, а також тенденцій організації взаємин у складних умовах.

  1.      1191269027.jpgМетодика «Лідер»

 

 

Ця методика призначена для того, щоб оцінити здатність людини бути лідером. У даній методиці випробуваний відповідає на 50 запитань, і по його відповідям на ці питання робиться висновок про те, чи володіє він персональними психологічними якостями, необхідними лідеру.

Інструкція: Вам буде запропоновано 50 питань, до кожного з яких дано два варіанти відповідей. Виберіть, будь ласка, один з варіантів і позначте його.

Опитувальник


  1. Чи часто ви буваєте в центрі уваги оточуючих?

а) так,

б) немає.

  1. Чи вважаєте ви, що багато хто з оточуючих вас людей займають більш високе положення по службі, ніж ви?

а) так,

б) немає.

  1. Перебуваючи на зборах людей, рівних вам по службовому становищу, відчуваєте ви бажання не висловлювати своєї думки, навіть коли це необхідно?

а) так,

б) немає.

  1. Коли ви були дитиною, подобалося вам керувати іграми ваших маленьких друзів?

а) так,

б) немає.

  1. Чи відчуваєте ви велике задоволення, коли вам вдається переконати когось хто вам до цього заперечував?

а) так,

б) немає.

  1. Чи трапляється, що вас називають нерішучою людиною?

а) так,

б) немає.

  1. Чи згодні ви з твердженням: «Все найкорисніше у світі є творіння невеликого числа видатних людей»?

а) так,

б) немає.

  1. Чи відчуваєте ви нагальну необхідність в пораднику, який міг би направити вашу професійну активність?

а) так,

б) немає.

  1. Втрачали ви іноді холоднокровність в бесіді з людьми?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи приносить вам задоволення бачити, що оточуючі побоюються вас?

а) так,

б) немає.

  1.          У всіх обставинах (на зборах, в компанії і т.п.) чи намагаєтеся ви зайняти своє місце за столом, розташоване таким чином щоб воно дозволяло вам бути в центрі уваги і контролювати ситуацію?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви, що робите на людей значне (імпозантне) враження?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви себе мрійником?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи легко ви губитеся, якщо люди, що оточують вас, висловлюють незгоду з вами?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи траплялося вам за особистою ініціативою займатися організацією робочих, спортивних та інших команд і колективів?

а) так,

б) немає.

  1.          Якщо захід, який ви намітили, не дало очікуваних результатів, то ви:

а) будете раді, якщо відповідальність за цю справу покладуть на когось іншого;

б) візьмете на себе всю відповідальність за рішення, яке було прийнято.

  1.          Яка з цих двох думок вам ближче:

а) справжній керівник повинен вміти сам робити ту справу, якою він керує, і особисто брати участь в ньому;

б) справжній керівник повинен тільки вміти керувати іншими і не обов'язково робити справу сам.

  1.          З ким ви віддаєте перевагу працювати?

а) з покірними людьми,

б) з непокірними людьми.

  1.          Чи намагаєтеся ви уникати гострих дискусій?

а) так,

б) немає.

  1.          Коли ви були дитиною, чи часто ви стикалися з владністю вашого батька?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вмієте ви в дискусії на професійну тему привернути на свою сторону тих, хто раніше був з вами не згоден?

а) так,

б) немає.

  1.          Уявіть собі таку сцену: під час прогулянки з друзями по лісі ви втратили дорогу. Наближається вечір, і потрібно приймати рішення. Як ви вчините?

а) дасте можливість прийняти рішення найбільш компетентному з вас;

б) просто не будете нічого робити, розраховуючи на інших.

  1.          Є прислів'я: «Краще бути першим у селі, ніж другим у місті». Справедлива вона?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви себе людиною, що робить вплив на інших?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи може невдача в прояві ініціативи змусити вас більше ніколи цього не робити?

а) так,

б) немає.

  1.          Хто, з вашої точки зору, істинний лідер?

а) самий компетентний чоловік;

б) той, у кого найсильніший характер.

  1.          Чи завжди ви намагаєтеся зрозуміти і по гідності оцінити людей?

а) так,

б) немає.

  1.          Поважаєте ви дисципліну?

а) так,

б) немає.

  1.          Який з наступних двох керівників для вас краще?

а) той, який все вирішує сам;

б) той, який завжди радиться і прислухається до думок інших.

  1.          Який з наступних стилів керівництва, на вашу думку, найкращий для роботи установи того типу, в якому ви працюєте?

а) колегіальний,

б) авторитарний.

  1.          Чи часто у вас створюється враження, що інші зловживають вами?

а) так,

б) немає.

  1.          Який з наступних двох «портретів» більше нагадує вас?

а) людина з гучним голосом, виразними жестами, за словом в кишеню не полізе;

б) людина зі спокійним, тихим голосом, стриманий, задумливий, неквапливий.

  1.          Як ви поведете себе на зборах і нараді, якщо вважаєте ваша думка єдино правильним, але інші з ним не згодні?

а) промовчу,

б) буду відстоювати свою думку.

  1.          Підкоряєте ви свої інтереси і поведінку інших людей справи, якою займаєтеся?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи виникає у вас почуття тривоги, якщо на вас покладено відповідальність за яке-небудь важливу справу?

а) так,

б) немає.

  1.          Що б ви хотіли в своїй професійній діяльності?

а) працювати під керівництвом хорошої людини;

б) працювати незалежно.

  1.          Як ви ставитеся до твердження: «Для того щоб сімейне життя було вдалою, необхідно, щоб рішення в сім'ї приймав один з подружжя»?

а) згоден,

б) не згоден.

  1.          Чи траплялося вам купувати що-небудь під впливом думки інших людей, а, не виходячи з власної потреби?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви свої організаторські здібності вище середніх?

а) так,

б) немає.

  1.          Як ви зазвичай поводитеся, зіткнувшись з труднощами?

а) труднощі бентежать;

б) у мене з'являється сильне бажання їх подолати.

  1.          Чи робите ви різкі закиди людям, якщо вони цього заслуговують?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви, що ваша нервова система здатна витримати життєві навантаження?

а) так,

б) немає.

  1.          Як ви вчините, якщо вам запропонують зробити реорганізацію вашого закладу?

а) введу потрібні зміни негайно;

б) запропоную повільні, еволюційні зміни.

  1.          Чи зумієте ви перервати занадто балакучого співрозмовника, якщо це необхідно?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи згодні ви з твердженням: «Для того щоб бути щасливим, треба жити непомітно»?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи вважаєте ви, що кожна людина повинна зробити що-небудь видатне?

а) так,

б) немає.

  1.          Ким (із запропонованих професій) ви воліли б стати?

а) художником, поетом, композитором, вченим;

б) керівником колективу.

  1.          Яку музику вам приємніше слухати?

а) могутню і урочисту,

б) тиху і ліричну.

  1.          Чи відчуваєте ви хвилювання, чекаючи зустрічі з важливими людьми?

а) так,

б) немає.

  1.          Чи часто ви зустрічали людей з більш сильною волею, ніж ваша?

а) так,

б) немає.


 

Оцінка результатів і висновки

 У відповідності з наступним ключем визначається сума балів, отриманих випробуваним.

 

Ключ: 1а, 2а, 3б, 4а, 5а, 6б, 7а, 8б, 9б, 10а, 11а, 12а, 13б, 14б, 15а, 16б, 17б, 18б, 19б, 20а, 21а, 22б, 23а, 24а, 25б, 26а, 27б, 28а, 29б, 30б, 31а, 32а, 33а, 34а, 35б, 36б, 37а, 38б, 39а, 40б, 41а, 42а, 43а, 44б, 45б, 46а, 47б, 48а, 49б, 50б.

За кожну відповідь, що збігається з ключовим, випробуваний одержує 1 бал, в іншому випадку - 0 балів.

Якщо сума балів виявилася до 25 балів, то якості лідера виражені слабо.

від 26 до 35, то якості лідера виражені середньо.

від 36 до 40, то лідерські якості виражені сильно.

понад 40, то дана людина, як лідер, схильний до диктату.

Тести на лідерство застосовуються для виявлення лідерських якостей і ступеня їх вираженості. Випробуваним, які мають досить низькі оцінки тестування, доцільно подумати над своїми індивідуальними якостями, визначити шляхи розвитку лідерських здібностей та використовувати відповідні вправи та тренінги. Навіть якщо Ви не прагнете стати керівником, систематична робота з розвитку лідерських здібностей не буде марною, оскільки підвищить Ваше вплив на оточуючих.

 

 

 

Розділ 2

stressМЕТОДИКИ ОЦІНКИ СТРЕСУ

 

Стрес (від англ. stress — «тиск, напруга») — стан індивіда, що виникає як відповідь на різноманітні екстремальні види впливу зовнішнього та внутрішнього середовища, що виводять із рівноваги фізичні чи психологічні функції людини .

 Участь у конфліктних ситуаціях досить часто супроводжується посиленням стресового стану людини. Конфлікт являє собою складні стосунки між опонентами, позначені сильними емоційними переживаннями. Участь у конфлікті припускає витрати емоцій, нервів, сил, а це може призвести до разового чи хронічного стресу. Разом із тим неадекватне сприйняття ситуації, що відбувається через стресовий стан одного з її учасників, досить часто призводить до конфліктів.

Конфліктні ситуації нерідко супроводжуються сильними переживаннями, що переходять у стрес. Уміле управління стресами дозволяє запобігати конфліктам, а у випадку їх виникнення — грамотно їх розв’язувати.

1191269027.jpg2.1. Тест стресостійкості

 

ІНСТРУКЦІЯ

 

Необхідно відповісти на запитання, з ог­ляду на те, наскільки ці твердження правильні для вас. Відповідати слід на всі пункти, навіть якщо дане тверд­ження вас узагалі не стосується.

Пропонуються наступні варіанти відповідей з відповідною кількістю балів:

  • майже завжди - 1;
  • часто - 2;
  • іноді - 3;
  • майже ніколи - 4;
  • ніколи - 5.
  1.              Ви їсте принаймні одну гарячу страву на день?
  2.              Ви спите 7-8 годин принаймні чотири рази на тиж­день?
  3.              Ви постійно відчуваєте любов інших і віддаєте свою любов у відповідь?
  4.              У межах 50 кілометрів у вас є хоча б одна людина, на яку ви можете покластися?
  5.              Ви працюєте до поту хоча б два рази на тиждень?
  1. Ви палите менше половини пачки сигарет на день?
  2. За тиждень ви споживаєте не більше п'яти чарок алкогольних напоїв?
  3. Ваша вага відповідає вашому росту?
  4. Ваш дохід цілком задовольняє ваші основні потреби?
  1.                  Вас підтримує ваша віра?
  2.                  Ви регулярно займаєтеся суспільною діяльністю?
  3.                  У вас багато друзів і знайомих?

13.У вас один чи двоє друзів, яким ви цілком довіряєте?

  1.                  Ви здорові?
  2.                  Ви можете відкрито заявити про свої почуття, ко­ли ви злі чи стурбовані чим-небудь?
  3.                  Ви регулярно обговорюєте з людьми, з якими жи­вете, ваші домашні проблеми?
  4.                  Ви робите щось жартома хоча б раз на тиждень?
  5.                  Ви можете організувати ваш час ефективно?
  6.                  За день ви споживаєте не більше трьох чашок ка­ви, інших напоїв, які містять кофеїн?
  7.                  У вас є небагато часу для себе протягом кожного Дня?

 

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ.

Слід скласти результати ваших відповідей і з отрима­ного числа відняти 20 балів.

- 0-20 балів: висока стійкість до стресових ситуацій і впливу стресу.

  • 20-50 балів: середній рівень стресостійкості.
  • > 50 балів: низький рівень стресостійкості. Ви дуже вразливі для стресу.

1191269027.jpg2.2. Тест САН

(Самопочуття. Активність. Настрій)

 

Ця методика призначена для самоконтролю і само­оцінки самопочуття, активності і настрою.

Шкала САН складається з індексів (3 2 1 0 1 2 3) і розта­шована між тридцятьма парами слів протилежного значен­ня, що відображують рухливість, швидкість і темп протікан­ня функцій (активність), силу, здоров'я, стомлення (само­почуття), а також характеристики емоційного стану (настрій). Перевагами тесту є його стислість і можливість кількаразового використання впродовж певного часу.

ІНСТРУКЦІЯ.

 Слід співвіднести свій стан з ознаками за ба­гатоступінчастою шкапою. Ви маєте вибрати і позначити ци­фру, що найбільш точно відбиває ваш стан на даний момент.

Самопочуття добре

3210123

Самопочуття погане

Почуваюся сильним

3210123

Почуваюся слабким

Пасивний

3210123

Активний

Малорухливий

32 10123

Рухливий

Веселий

3210123

Сумний

Добрий настрій

3210123

Поганий настрій

Працездатний

3210123

Розбитий

Сповнений сил

3210123

Знесилений

Повільний

3210123

Швидкий

Бездіяльний

3210123

Діяльний

Щасливий

3210123

Нещасливий

Життєрадісний

3210123

Похмурий

Напружений

3210123

Розслаблений

Здоровий

3210123

Хворий

Байдужий

3210123

Захоплений

Спокійний       

3210123

Схвильований

Захоплений

3 2 1 0 123

Сумовитий

Радісний

3 2 1 0 123

Печальний

Відпочивший

3210123

Стомлений

Свіжий

3210123

Виснажений

Сонливий

3210123

Збуджений

Бажання відпочити

3210123

Бажання працювати

Спокійний

3210123

Стурбований

Оптимістичний

3210123

Песимістичний

Витривалий

3210123

Втомлений

Бадьорий

3210123

Млявий

Думати важко

3210123

Думати легко

Розсіяний

3210123

Уважний

Сповнений сподівань

3210123

Розчарований

Задоволений

3210123

Незадоволений

 

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ.

При обробці ці цифри перекодуються в такий спосіб. Негативні стани за шка­лою САН приймаються за 1 бал, наступний за ним за 2 бали і так далі. Слід ураховувати те, що полюси шкали постійно змінюються. Позитивні стани завжди одержу­ють високі бали, а негативні низькі. За цими балами роз­раховується середнє арифметичне як загалом, так і ок­ремо за активністю, самопочуттям і настроєм. Зразок перекодування наведений у таблиці.

Перекодування

Сповнений надій

7

6

5

4

3

2

1

Розчаро­ваний

Текст САН

Сповнений надій

3

2

1

0

1

2

3

Розчаро­ваний

 

При оцінці функціонального стану важливі значення окремих показників та їхнє співвідношення. Наприклад, у відпочилої людини оцінки активності, настрою і самопо­чуття приблизно однакові. У міру наростання втоми співвідношення між ними змінюється за рахунок віднос­ного зниження самопочуття й активності в порівнянні з настроєм.

Ключ.

Питання на самопочуття - 1,2,7,8,13,14,19,20,25,26.

Питання на активність-3,4,9,10,15,16,21,22,27,28.

Питання на настрій-5, 6, 11, 12, 17, 18,23,24,29,30.

1191269027.jpg

2.3.      Тест "Самооцінка психічних станів"

 (Г.Айзенк)

Тест дозволяє оцінити деякі неадаптивні стани (три­вога, фрустрація, агресія) і властивості особистості (три­вожність, фрустрованість, агресивність, ригідність).

ІНСТРУКЦІЯ.

Уважно прочитайте опис різних психічних станів.

Якщо цей опис збігається з вашим ста  ном і стан вини­кає часто, то необхідно оцінити його в 2 бали. Якщо цей стан виникає зрідка, то ставиться один бал. Якщо не збігається з вашим станом - 0 балів.

Опис станів.


І

  1. Не почуваю впевненості в собі.
  2. Часто через дрібниці червонію.
  3. Мій сон неспокійний.
  4. Легко впадаю в зневіру.
  5. Турбуюся тільки про уявлювані неприємності.
  6. Мене лякають труднощі.
  7. Люблю копатися у своїх недоліках.
  8. Мене легко переконати.
  9. Я недовірливий.

10. Я важко переношу час очікування.

II

  1.                  Нерідко мені здаються безвихідними ситуації, з яких усе-таки можна знайти вихід.
  2.                  Неприємності мене сильно розстроюють, я падаю духом.
  3.                  Під час великих неприємностей я схильний без достатніх підстав звинувачувати себе.
  4.                  Нещастя і невдачі нічому мене не вчать.
  5.                  Я часто відмовляюся від боротьби, вважаючи її марною.
  6.                  Я нерідко почуваюся беззахисним.
  7.                  Іноді в мене буває стан розпачу.
  8.                  Я почуваю розгубленість перед труднощами.
  9.                  У важкі хвилини життя іноді поводжуся як дитина, хочу, щоб пожаліли.
  10.                  Вважаю недоліки свого характеру непоправними.

III

  1.                  Залишаю за собою останнє слово.
  2.                  Нерідко в розмові перебиваю співрозмовника.
  3.                  Мене легко розсердити.
  4.                  Люблю робити зауваження іншим.
  5.                  Хочу бути авторитетом для інших.
  6.                  Не задовольняюся малим, хочу найбільшого.
  7.                  Коли розгніваюся, погано себе стримую.
  8.                  Волію краще керувати, ніж підкорятися.
  9.                  У мене різка, грубувата жестикуляція.
  10.                  Я мстивий.

 

IV

  1.                  Мені важко змінювати звички.
  2.                  Нелегко переключати увагу.
  3.                  Дуже насторожено ставлюся до всього нового.
  4.                  Мене важко переконати.
  5.                  Нерідко в мене не виходить з голови думка, якої слід було б позбутися.
  6.                  Нелегко зближаюся з людьми.
  7.                  Мене розстроюють навіть незначні порушення плану.
  1.                  Нерідко я виявляю впертість.
  2.                  Неохоче йду на ризик.
  3.                  Різко переживаю відхилення від прийнятого мною режиму дня.

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ.

Підрахуйте суму балів за кожною групою запитань:

І. З 1 по 10 запитання - шкала тривожності;

II.3 11 по 20 запитання - шкала фрустрації;

III.З 21 по ЗО запитання - шкала агресивності;

IV.З 31 по 40 запитання - шкала ригідності.

0-7 балів - низький рівень тривоги і тривожності;

8-14 балів - середній рівень тривоги і тривожності;

15-20 балів - високий рівень тривоги і тривожності.

Шкала фрустрації:

0-7 балів - низький рівень фрустрації і фрустрованості;

8-14 балів - середній рівень фрустрації і фрустрованості;

15-20 балів - високий рівень фрустрації і фрустро­ваності;

Шкала агресивності:

0-7 балів - низький рівень агресії й агресивності;

8-14 балів - середній рівень агресії й агресивності;

15-20 балів - високий рівень агресії й агресивності;

Шкала ригідності:

  1.         балів - низький рівень ригідності;
  1.         балів - середній рівень ригідності;

15-20 балів - високий рівень ригідності.

1191269027.jpg

2.4. Шкала депресії ПМ. Балашова

 

ІНСТРУКЦІЯ.

Прочитайте уважно кожне з наведених тверджень і закресліть відповідну цифру праворуч за­лежно від того, як ви почуваєтеся останнім часом. Над запитаннями довго не задумуйтеся, оскільки правильних чи неправильних відповідей немає.

Твердження

Ніколи

Іноді

Часто

Завжди

1.

Я почуваю пригніче­ність

1

2

3

4

2.

Ранком я почуваюся найкраще

1

2

3

4

3.

У мене бувають періоди плачу чи майже сліз

1

2

3

4

4.

У мене поганий нічний сон

1

2

3

4

5.

Апетит   у   мене   не гірше за звичайний

1

2

3

4

6.

Мені приємно дивити­ся   на   привабливих жінок (чоловіків), роз­мовляти з ними, знаходитися поруч

1

2

3

4

7.

Я помічаю, що втра­чаю вагу

1

2

3

4

8.

Мене турбують запо­ри

1

2

3

4

9.

Серце б'ється швид­ше, ніж звичайно

1

2

3

4

10.

Я втомлююся без пев­них причин

1

2

3

4

11.

Я думаю так само яс­но, як завжди

1

2

3

4

12.

Мені легко робити те. що я вмію

1

2

3

4

13.

Почуваю занепо­коєння і не можу всидіти на місці

1

2

3

4

14.

У мене є надії на майбутнє

1

2

3

4

15.

Я більш дратівли­вий (дратівлива), ніж звичайно

1

2

3

4

16.

Мені легко прий­мати рішення

1

2

3

4

17.

Я відчуваю, що ко­рисний (корисна) і необхідний (не­обхідна)

1

2

3

4

18.

Я живу достатньо повним життям

1

2

3

4

19.

Я відчуваю, що іншим людям стане краще, якщо я вмру

1

2

3

4

20.

Мене зараз радує те, що радувало завжди

1

2

3

4

 

 

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ.

Рівень депресії (РД) визначається сумою "прямого" і "зворотного" підрахунку.

"Зворотний" підрахунок.

Наприклад: у висловлюванні №2 закреслена циф­ра 1, ми ставимо 4 бали; у висловлюванні №5 закрес­лена відповідь 2 - ставимо 3 бали; у висловлюванні №6 закреслена відповідь 3 - ставимо 2 бали; у висловлю­ванні №11 закреслена відповідь 4 - ставимо один бал тощо.

"Прямий"підрахунок: твердження - 1, 3, 4, 7, 8, 9, 10,13, 15, 19;

"Зворотний" підрахунок: твердження - 2, 5, 6, 11,2, 14, 16, 17, 18, 20.

У сумі одержуємо рівень депресії, що коливається в діапазоні 20-80 балів.

Результати:

20-50 балів: відсутня депресія;

50-59 балів: легка ситуативна чи стресова депресія;

60-69 балів: субдепресивний стан;

70-80 балів: високий рівень депресії.

1191269027.jpg2.5. Тест

 " Уміння раціонально використовувати час"

 

ІНСТРУКЦІЯ.

Оцініть себе в балах:

 0 - майже ніколи;

1 - іноді;

2 - часто;

 3 - майже завжди.

 

  1. Я резервую на початку робочого дня час для підго­товчої роботи, планування.
  2. Я передоручаю все, що може передоручатися.
  3. Я письмово фіксую завдання і цілі, з указівкою термінів їх реалізації.
  4. Кожен офіційний документ я намагаюся обробляти за один раз і остаточно.
  5. Щодня я складаю список майбутніх справ, упоряд­кований за пріоритетами. Найважливіші речі я роблю в першу чергу.
  6. Свій робочий день я звільняю від сторонніх теле­фонних розмов, незапланованих зустрічей, несподіва­них нарад.
  7. Своє денне навантаження я розподіляю відповідно до графіка моєї працездатності.
  8. У моєму плані завжди є "вікна", що дозволяють ре­агувати на актуальні проблеми.
  9. Я спрямовую свою активність таким чином, щоб, передусім, концентруватися на деяких життєво важливих проблемах.
  10.                  Я вмію говорити "ні", коли на мій час претендують
    інші, а мені необхідно робити більш важливі справи.

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ.

Бали, отримані за кож­ним питанням, додаються. Максимальна кількість балів ЗО.

  • 0-15 - відсутнє планування і раціональне викорис­тання свого часу;
  • 16-20 - наявні спроби опанувати свій час, але не завжди досить послідовно, щоб мати успіх;
  • 21-25 балів - рівень саморегуляції й організації ча­су вищий за середній;
  • 26-30 балів - високий рівень управління власним часом.

 

1191269027.jpg2.6. Шкала реактивної та особистісної тривожності

(Спілбергер-Ханін)

Підвищена тривога є основним механізмом не адаптивної поведінки, однак, певний рівень тривожності – природна й обов'язкова особливість продуктивної актив­ності людини. Кожний має свій рівень тривоги і тривож­ності. Самоконтроль і самооцінка цього стану є істотним компонентом адаптивної саморегуляції, позаяк підвище­ний рівень тривоги є провідним "облігатним механізмом" дезадаптивних розладів.

Особистісна тривожність - це стійка індивідуальна особливість людини, що характеризує її тенденцію сприймати певний діапазон ситуацій як загрозливих, не­безпечних для самооцінки і самоповаги.

Реактивна тривожність як стан характеризується суб'єктивно пережитими емоціями; напругою, занепо­коєнням, заклопотаністю, нервозністю. Цей стан вини­кає як емоційна реакція на стресову ситуацію.

Високотривожні особистості схильні сприймати загрозу самооцінці і життєдіяльності і реагувати вираженим станом тривоги. Якщо результати тесту виявляють високий рівень особистісної тривожності, то це дає підставу прогнозувати виникнення станів тривожного ряду в різноманітних ситу­аціях, пов'язаних з оцінкою компетенції і престижу.

Шкала ситуативної тривожності (СТ)

ІНСТРУКЦІЯ.

Прочитайте уважно кожне з наведених тверджень і закресліть цифру у відповідній графі право­руч залежно від того, як ви почуваєтеся на даний момент. Над запитаннями довго не задумуйтеся.

Судження

Ні, це не так

Мабуть, так

Пра­вильно

Зовсім

пра­вильно

1.

Я спокійний

1

   2

3

4

2.

Мені ніщо не за­грожує

1

2

3

4

3.

Я   знаходжуся   в напрузі

1

2

3

4

4.

Я внутрішньо скутий

1

2

3

4

5.

Я почуваюся вільно

1

2

3

4

6.

Я розстроєний

1

2

3

4

7.

Мене    хвилюють можливі невдачі

1

2

3

4

8.

Я   відчуваю   ду­шевний спокій

1

2

3

4

9.

Я стривожений

1

2

3

4

10

Я відчуваю почут­тя   внутрішнього задоволення

1

2

3

4

11.

Я упевнений у собі

1

2

3

4

12.

Я нервую

1

2

3

4

13.

Я    не    знаходжу собі місця

1

2

3

4

14.

Я напружений

1

2

3

4

15

Я не почуваю ску­тості, напруги

1

2

3

4

16.

Я задоволений

1

2

3

4

17.

Я заклопотаний

1

2

3

4

18

Я занадто збудже­ний і мені не по собі

1

2

3

4

19.

Мені радісно

1

2

3

4

20.

Мені приємно

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

Шкала особистісної тривожності (ОТ)

ІНСТРУКЦІЯ. Прочитайте уважно кожне з наведених тверджень і закресліть цифру у відповідній графі право­руч залежно від того, як ви почуваєтеся на даний момент. Над запитаннями довго не задумуйтеся, оскільки пра­вильних і неправильних відповідей немає.

Судження

Ніко­ли

Іноді

Майже

Майже зав­жди

21.

У мене буває піднесений настрій

1

2

3

4

22.

Я         буваю дратівливим

1

2

3

4

23.

Я легко роз­строююся

1

2

3

4

24.

Я хотів би бути таким    само щасливим, як і інші

1

2

3

4

25.

Я сильно пе­реживаю не­приємності   і довго не можу про них забути

1

2

3

4

26.

Я     почуваю прилив сил і бажання пра­цювати

1

2

3

4

27.

Я спокійний, холоднокров­ний і зібраний

1

2

3

4

28.

Мене триво­жать можливі труднощі

1

2

3

4

29.

Я занадто пе­реживаю че­рез дрібниці

1

2

3

4

30.

Я буваю ціл­ком  щасли­вий

1

2

3

4

31.

Я все прий­маю близько до серця

1

2

3

4

32.

Мені не вис­тачає   впев­неності в собі

1

2

3

4

33.

Я почуваюся беззахисним

1

2

3

4

34.

Я намагаюся уникати кри­тичних ситу­ацій і труд­нощів

1

2

3

4

35.

У мене буває нудьга

1

2

3

4

36.

Я буваю за­доволений

1

2

3

4

37.

Будь-які дріб­ниці    відво­лікають і хви­люють мене

1

2

3

4

38.

Буває, що я почуваюся невдахою

1

2

3

4

39.

Я   врівнова­жена людина

1

2

3

4

40.

Мене   охоп­лює занепо­коєння, коли я думаю про свої справи і турботи

1

2

3

4

 

 Під час аналізу результатів самооцінки треба мати на увазі, що загальний підсумковий показник за шкалами ситуативної й особистісної тривожності може знаходитися в діапазоні від 20 до 80 балів. При цьому чим вищий підсумковий показник, тим вищий рівень тривожності (ситуативної чи осо­бистісної).

Орієнтовні оцінки рівня тривожності:

  • Від 0 до 30 балів - низька тривожність;
  • Від 31 до 44 балів - помірна тривожність;
  • Від 45 і більше - висока тривожність.

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ

  •              Результати тесту обробляються за допомогою ключа.

 

 

Ситуативна тривожність

 

 

Особистісна тривожність

з/п

Ні, це не так

Мабуть, так

Правиль­но

Зовсім правильно

з/п

Ніколи

Іноді

Часто

Майже завжди

1

4

1

     3

2

21

4

3

2

1

2

4

1

3

2

22

1

2

3

4

3

1

4

2

3

23

1

2

3

4

4

1

4

2

3

24

1

2

3

4

5

4

1

3

2

25

1

2

3

4

6

1

4

2

3

26

4

3

2

1

7

1

4

2

3

27

4

3

2

1

8

4

1

3

2

28

1

2

3

4

9

1

4

2

3

29

1

2

3

4

10

4

1

3

2

30

4

3

2

1

11

4

1

3

2

31

1

2

3

4

12

1

4

2

3

32

1

2

3

4

13

1

4

2

3

33

1

2

3

4

14

1

4

2

3

34

1

2

3

4

15

4

1

3

2

35

1

2

3

4

16

4

1

3

2

36

4

3

2

1

17

1

4

2

3

37

1

2

3

4

18

1

2

3

4

38

1

2

3

4

19

4

1

3

2

39

4

3

2

1

20

4

1

3

2

40

1

2

3

4

 

 

 

1191269027.jpg2.7. Тест здоров'я (Голдберг)

 

ІНСТРУКЦІЯ.

Вам необхідно відповісти на запитання: "Як ви почувалися останнім часом?". Чи відчували ви останнім часом, що:

 

  1.     Ви в стані зосередитися на тому, що робите?*
  2.     Ви погано спите через занепокоєння?
  3.     Ви виконуєте корисну роботу?*
  4.     Ви здатні прийняти яке-небудь рішення?*
  5.     Ви постійно знаходитеся в напрузі?
  6.     Ви не в змозі перебороти труднощі?
  7.     Ви здатні одержувати задоволення від ваших звичайних щоденних справ?*
  8.     Ви готові протистояти труднощам?*
  9.     Ви нещасливі і пригнічені?
  10. Ви втрачаєте впевненість у своїх силах?
  11. Ви думаєте про себе як про нікчемну людину?
  12. Ви загалом відчуваєте себе щасливим, незважа­ючи ні нащо?*

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ

Коефіцієнт адаптованості знаходиться за співвідно­шенням кількості позитивних відповідей на запитання без знака і запитання зі знаком (*).

2+5+6+9+10+11

КА- --------

1+3+4+7+8+12

Середні показники:

 Чоловіки - 2,4 бала; Жінки -4,0 бала.

1191269027.jpg2.8. Методика діагностики

 соціально – психологічної адаптації

К.Роджерса і Р.Даймонда

Опитувальник особовий. Призначений для вивчення особливостей соціально-психологічної адаптації і пов'язаних з цим рис особи.

Стімульний матеріал представлений 101 твердженням, які сформульовані в третій особі однини, без використання яких-небудь займенників. Ймовірно, така форма була використана авторами для того, щоб уникнути впливу «прямого ототожнення». Тобто ситуації, коли випробовувані свідомо, безпосередньо співвідносять твердження зі своїми особливостями. Даний методичний прийом є одній з форм «нейтралізації» установки тестованих на соціально-бажані відповіді.

У методиці передбачена достатньо диференційована, 7- бальна шкала відповідей. Залишається відкритим питання, наскільки виправдано застосування подібної шкали, оскільки в буденній свідомості випробовуваному достатньо важко вибрати між таким варіантами відповідей, як наприклад, 2» – сумніваюся, що це можна віднести до мене; і «3» - не наважуюся віднести це до себе.

Авторами виділяються наступні 6 інтегральних показників:

1. «Адаптація»;

2. «Прийняття інших»;

3. «Інтернальність»;

4. «Самосприйняття»;

5. «Емоційна комфортність»;

6. «Прагнення до домінування».

Кожен з них розраховується по індивідуальній формулі, знайденій, ймовірно, емпіричним шляхом. Інтерпретація здійснюється у відповідності нормативними даними, розрахованими окремо для підлітків і дорослої вибірки.

Виявити які-небудь докладніші дані, пов'язані з різними психодіагностичними аспектами методики (призначення, авторська концепція адаптації, психометричні параметри і ін.) не вдалося.

 

ІНСТРУКЦІЯ

 «У опитувальнику містяться вислови про людину, про її спосіб життя: переживання, думки, звички, стиль поведінки. Їх завжди можна співвіднести з нашим власним способом життя.

Прочитавши або прослухавши черговий вислів опитувальника, порівняйте його до своїх звичок, свого способу життя і оцініть: якою мірою цей вислів може бути віднесений до Вас. Для того, щоб позначити вашу відповідь в бланку, виберіть відповідний, на вашу думку, один з семи варіантів оцінок, пронумерованих цифрами від «0» до «6»:

· «0» – це до мене абсолютно не відноситься;

· «1» - це до мене не відноситься;

· «2» – сумніваюся, що це можна віднести до мене;

· «3» - не наважуюся віднести це до себе;

· «4» – це схоже на мене, але немає упевненості;

· «5» – це на мене схоже;

· «6» – це точно про мене.

Вибраний вами варіант відповіді відзначте в бланку для відповідей в осередку, відповідному порядковому номеру вислову».

 

Стімульний матеріал.

1. Випробовує незручність, коли вступає з ким-небудь в розмову.

2. Немає бажання розкриватися перед іншими.

3. У всьому любить змагання, змагання, боротьбу.

4. Пред'являє до себе високі вимоги.

5. Часто лає себе за зроблене.

6. Часто відчуває себе приниженим.

7. Сумнівається, що може подобатися кому-небудь з осіб протилежної підлоги.

8. Свої обіцянки виконує завжди

9. Теплі, добрі відносини з тими, що оточують.

10. Людина стримана, замкнута; тримається від всіх трохи осторонь.

11. У своїх невдачах винить себе.

12. Людина відповідальна; на нього можна вважатися.

13. Відчуває, що не в силах хоч що-небудь змінити, всі зусилля марні.

14. На багато що дивиться очима однолітків.

15. Приймає в цілому ті правила і вимоги, яким належить слідувати.

16. Власних переконань і правил не вистачає.

17. Любить мріяти - іноді прямо серед біла дня. Насилу повертається від мрії до дійсності.

18. Завжди готовий до захисту і навіть нападу: «застряє» на переживаннях образ, в думках перебираючи способи помсти.

19. Уміє управляти собою і власними вчинками, примушувати себе, дозволяти собі; самоконтроль для нього - не проблема.

20. Часто псується настрій: накочує смуток, нудьга.

21. Все, що стосується інших, не хвилює: зосереджений на собі; зайнятий собою.

22. Люди, як правило, йому подобаються.

23. Не соромиться своїх відчуттів, відкрито їх виражає.

24. Серед великого збігу народу буває трішки самотньо.

25. Зараз дуже ніяково. Хочеться все кинути, абикуди сховатися.

26. З тими, що оточують зазвичай ладнає.

27. Всього важче боротися з самим собою.

28. Насторожує незаслужене доброзичливе відношення тих, що оточують.

29. У душі — оптиміст, вірить в краще.

30. Людина неподатлива, уперта; таких називають важкими.

31. До людей критичний і судить їх, якщо вважає, що Вони цього заслуговують.

32. Зазвичай відчуває себе не ведучим, а веденим: йому не завжди вдається мислити і діяти самостійно.

33. Більшість з тих, хто його знає, добре до нього носиться, любить його.

34. Іноді бувають такі думки, якими не хотілося б ні з ким ділитися.

35. Людина з привабливою зовнішністю.

36. Відчуває себе безпорадним, потребує когось, хто був би поряд.

37. Ухваливши рішення, слід йому.

38. Ухвалює, здавалося б, самостійні рішення, не може звільнитися від впливу інших людей.

39. Переживає почуття провини, навіть коли винити себе |неначе не в чому.

40. Відчуває неприязнь до того, що його оточує.

41. Всім задоволений.

42. Вибитий з колії: не може зібратися, узяти себе в руки, організувати себе.

43. Відчуває млявість; все, що раніше хвилювало, стало раптом байдужим.

44. Урівноважений, спокійний.

45. Розсердившись, нерідко виходить з себе.

46. Часто відчуває себе скривдженим.

47. Людина поривчаста, нетерпляча, гаряча: не вистачає стриманості.

48. Буває, що розпускає плітки.

49. Не дуже довіряє своїм відчуттям: вони іноді підводять його.

50. Досить важко бути самим собою.

51. На першому місці розум, а не відчуття: перш ніж що-небудь зробити, подумає.

52. Що відбувається з ним тлумачить на свій лад, здатний придумати зайвого... Словом - не від миру сього.

53. Людина терпима до людей і приймає кожного таким, який він є.

54. Прагне не думати про свої проблеми.

55. Вважає себе цікавою людиною — привабливим як особа, помітним.

56. Людина сором'язлива, легко тушується.

57. Обов'язково потрібно нагадувати, підштовхувати, щоб довів справу до кінця.

58. У душі відчуває перевагу над іншими.

59. Немає нічого, в чому б виразив себе, проявив свою індивідуальність, своє Я.

60. Боїться того, що подумають про нього інші.

61. Честолюбний, небайдужий до успіху, похвали: у тому, що для нього істотно, прагне бути серед кращих.

62. Людина, у якої зараз багато що гідне презирства.

63. Людина діяльна, енергійна, повний ініціатив.

64. Пасує перед труднощами і ситуаціями, які загрожують ускладненнями.

65. Себе просто недостатньо цінує.

66. За вдачею ватажок і уміє впливати на інших.

67. Відноситься до себе в цілому добре.

68. Людина наполеглива, напориста; йому завжди важливо наполягти на своєму.

69. Не любить, коли з ким-небудь псуються відносини, особливо - якщо розбіжності загрожують стати явними.

70. Довго не може ухвалити рішення, а потім сумнівається в його правильності.

71. Перебуває в розгубленості, все сплуталося, все змішалося у нього.

72. Задоволений собою.

73. Невдачливий.

74. Людина приємна, така, що розташовує до себе.

75. Обличчям, може, і не дуже пригожий, але може подобатися як людина, як особа.

76. Зневажає осіб протилежної підлоги, не зв'язується з ними.

77. Коли потрібне щось зробити, охоплює страх: а раптом — не справлюся, а раптом - не вийде.

78. Легко, спокійно на душі, немає нічого, що сильно б турбувало.

79. Уміє наполегливо працювати.

80. Відчуває, що росте, дорослішає: міняється сам і відношення до навколишнього світу.

81. Трапляється, що говорить про те, в чому зовсім не розбирається.

82. Завжди говорить тільки правду.

83. Стривожений, стурбований, напружений.

84. Щоб змусити хоч щось зробити, потрібно як слід наполягти, і тоді він поступиться.

85. Відчуває невпевненість в собі.

86. Обставини часто вимушують захищати себе, виправдовуватися і обгрунтовувати свої вчинки.

87. Людина поступлива, податлива, м'яка у відносинах з іншими.

88. Людина тямуща, любить роздумувати.

89. Інший раз любить хвастнути.

90. Ухвалює рішення і тут же їх міняє; зневажає себе за безвілля, а зробити з собою нічого не може.

91. Прагне покладатися на свої сили, не розраховує на чиюсь допомогу.

92. Ніколи не спізнюється.

93. Переживає відчуття скутості, внутрішньої несвободи.

94. Виділяється серед інших.

95. Не дуже надійний товариш, не у всьому можна вважатися.

96. У собі все ясно, себе добре розуміє.

97. Товариська, відкрита людина; легко сходиться з людьми.

98. Сили і здібності цілком відповідають тим завданням, які доводиться вирішувати; зовсім може справитися.

99. Себе не цінує: ніхто його серйозно не сприймає; в кращому разі до нього поблажливі, просто терплять.

100. Турбується, що осіб протилежної підлоги дуже займають думки.

101. Всі свої звички вважає хорошими.

 

 

Ключі

Алгоритм обробки даних і інтерпретація.

Інтегральні показники

«Адаптація»

а

  А = ------- x 100%

а + b

«Самосприйняття»

а

  S = ------- x 100%

а + b

«Прийняття інших»

1,2 а

  L = ----------- x 100%

1,2 а + b

«Емоційна комфортність»

а

  Е = ------- x 100%

а + b

«Інтернальность»

а

  I = --------- x 100%

а + 1,4 b

«Прагнення до домінування»

2 а

  D = --------- x 100%

2 а + b

 

Ключі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Номери висловів

Норми

1

а

 

 

b

Адаптивність

 

 

Дезадаптівность

4,5,9,12,15,19,22,23,26,27,29,33,35,

37,41,44,47,51,53,55,61,63,67,72,74,

75,78,80,88,91,94,96,97,98

2,6,7,13,16,18,25,28,32,36,38,40,42,

43,49,50,54,56,59,60,62,64,69,71,73,

76,77,83,84,86,90,95,99,100

(68-70)

68-136

 

(68-70)

68-136

2

а

b

Брехливість « - »

               « + »

34,45,48,81,89

8,82,92,101

(18-45)

18-36

3

а

 

b

Прийняття себе

 

Неприйняття себе

33,35,55,67,72,74,75,80,88,94,96

 

7,59,62,65,90,95,99

(22-52)

22-42

(14-35)

14-28

4

а

 

b

Прийняття інших

 

Неприйняття інших

9,14,22,26,53,97

 

2,10,21,28,40,60,76

(12-30)

12-24

(14-35)

14-28

5

а

 

b

Емоційний комфорт

 

Емоційний дискомфорт

23,29,30,41,44,47,78

 

6,42,43,49,50,83,85

(14-36)

14-28

(14-35)

14-28

6

а

 

b

Внутрішній контроль

 

Зовнішній контроль

4,5,11,12,19,27,37,51,63,68,79,91,

98,13

25,36,52,57,70,71,73,77

(26-65)

26-52

(18-45)

18-36

7

а

 

b

Домінування

 

Відомість

58,61,66

 

16,32,38,69,84,87

(6-15)

6-12

(12-30)

12-24

8

 

Ескапізм

(відхід від проблем)

17,18,54,64,86

(10-25)

10-20

 Коротка інтерпретація.

У стовпці «норми» зона невизначеності в інтерпретації результатів за кожною шкалою для підлітків приводиться в дужках, для дорослих - без дужок. Результати «до» зони невизначеності інтерпретуються як надзвичайно низькі, а «після» найвищого показника в зоні невизначеності – як високий.

obschenie.jpg
Розділ 3

Дослідження індивідуальних особливостей особистості

1191269027.jpg3.1 Паспорт темпераменту

 

 

 


Паспорт холерика:

Ви:

1)  непосидючі, метушливі;

2)  невитримані, запальні;

3)  нетерплячі;

4)  різкі та прямолінійні у відносинах з людьми;

5)  рішучі й ініціативні;

6)  вперті;

7)  спритні (винахідливі) у спорті;

8)  працюєте ривками;

9)  любите ризикувати;

10)  незлопам'ятні й необразливі;

11)  говорите швидко, але плутано;

12)  схильні до запальності;

13)  агресивні забіяки (шибеники);

14)  нетерплячі до недоліків;

15)  маєте виразну міміку;

16)  здатні швидко діяти і вирішувати;

17)  прагнете до нового;

18)  ваші рухи швидкі, поривчасті;

19)  наполегливі у досягненні поставленої мети;

20)  схильні до різкої зміни настрою.

 

Паспорт сангвініка

Ви:

1)  веселі й життєрадісні;

2)  енергійні й ділові;

3)  часто не доводите розпочату справу до кінця;

4)  схильні переоцінювати себе:

5)  здатні швидко сприймати нове;

6)  нестійкі у своїх інтересах і нахилах;

7)  легко переживаєте невдачі та неприємності;

8)  легко пристосовуєтеся до різних обставин;

9)  із захопленням беретеся за будь-яку справу;

10)  швидко заспокоюєтесь, якщо справа перес­тає вас цікавити;

11)  швидко включаєтесь у нову роботу і швидко переключаєтесь із однієї роботи на іншу;

12)  вважаєте обтяжливою одноманітну, повсяк­денну, клопітку роботу;

13)  комунікабельні та чуйні, не відчуваєте себе скуто з іншими людьми;

14)  витривалі й працездатні;

15)  маєте голосну, чітку, швидку мову, яку супро­воджуєте жвавими жестами, виразною мімікою;

16)    зберігаєте   самовладання   в   несподіваних складних ситуаціях;

17)  маєте завжди бадьорий настрій;

18)  швидко засинаєте й прокидаєтесь;

19)   часто незібрані, проявляєте поспішність у прийнятті рішень;

20)  схильні відволікатися.

 

Паспорт флегматика

Ви:

1)  спокійні і холоднокровні;

2)  послідовні й розсудливі у справах;

3)  обережні й розсудливі у справах;

4)  вмієте чекати;

5)  мовчазні і не любите марно базікати;

6)  маєте розмірену мову із зупинками, виявлених емоцій, жестикуляції та міміки

7)  стримані та терплячі;

8)  доводите розпочату справу до кінця

9)  не витрачаєте даремно сили;

10)  суворо дотримуєтесь розпорядку життя

11)  легко стримуєте пориви;

12)  малосприйнятливі до похвали і осуду,

13)  зносите ущипливі слова на свою адресу,

14)  стабільні у своїх інтересах та відносинах

15)  повільно включаєтесь у роботу і чаєтесь з однієї справи на іншу;

16)  рівні у відносинах з усіма;

17)  любите акуратність і порядок у всьому

18)  важко пристосовуєтесь до різних обставин

19)  маєте витримку.

 

 

Паспорт меланхоліка

Ви:

1)  сором'язливі;

2)  розгублюєтесь у нових обставинах

3)  вам важко встановлювати контакт з незнайомими людьми;

4)  не вірите у свої сили;

5)  легко переносите самотність;

6)  відчуваєте пригніченість і розгубленість при  невдачах;

7)  схильні замикатися у собі;

8)  швидко втомлюєтеся;

9)  маєте слабку, тиху мову, що іноді понижується до шепоту;

10)    мимоволі   пристосовуєтеся   до   характеру співбесідника;

11)  вразливі до слізливості;

12)  ви дуже реагуєте на схвалення і осуд

13)  ставите високі вимоги до себе;

14)  схильні до підозрілості, недовіри;

15)  болісно чутливі і легко вразливі;

16)  дуже образливі;

17)  скриті і некомунікабельні, не ділитись ні з  ким своїми думками;

18)  малоактивні і боязкі;

19)  безмовно покірливі;

20)  намагаєтеся викликати співчуття у оточуючих


 

Обробка результатів. Якщо кількість позитивних відповідей в «паспорті» темпераменту того чи іншого типу становить

16 - 20, то це означає, що у вас яскраво виражені риси даного типу темпераменту. Якщо ж відповідей налічується

11 - 15, значить якості даного темпераменту притаманні вам у значній мірі. Якщо позитивних відповідей

6 - 10, то якості даного типу притаманні вам зовсім незначною мірою. А тепер визначте формулу темпераменту:

ФТ = (Х АХ 100%) + (С АС 100%) + (Ф АФ 100%) + (М АМ 100%)

де:

Фт - формула темпераменту,

X - холеричний темперамент,

С - сангвінічний темперамент,

Ф - флегматичний темперамент,

М - меланхолійний темперамент,

А - загальна кількість плюсів по всіх типах,

Ах - число плюсів у «паспорті холерика»,

АФ - число плюсів у «паспорті флегматика»,

Ас - число плюсів у «паспорті сангвініка»,

Ам - число плюсів у «паспорті меланхоліка».

В кінцевому вигляді формула темпераменту набуває такий, наприклад, вид:

ФТ = 35% Х + 30% С + 14% Ф + 21% М

Це означає, що даний темперамент на 35% холеричний, на 30% сангвінічний, на 14%, флегматичний, на 21% меланхолійний. Якщо відносний результат числа позитивних відповідей по якомусь типу складає 40% і вище, значить, даний тип темпераменту є у вас домінуючим, якщо 30 - 39% - то якості даного типу виражені досить яскраво, якщо 20 - 29%, то якості даного типу виражені середньо, якщо 10 - 19%, то якості даного темпераменту виражені в малому ступені.

1191269027.jpg3.2. Методика дослідження темпераменту Опитувальник ЕРІ

(за Айзенком)

 

Інструкція: вам пропонується дати відповідь па 57 запитань, які спрямовані на виявлення вашого звичного способу поведінки. Уважно прочитайте кожне запитання, якщо ви згодні з тверджен­ням, справа напишіть відповідь «так», якщо не погоджуєтесь, напишіть «ні». Намагайтеся уявити типові ситуації і дайте перший «природній» варіант відповіді, який спаде вам на думку. Відпові­дайте швидко, пам'ятаючи, що «хороших» чи «поганих» відпові­дей немає.


Текст опитувальника ЕРІ:

  1. Чи любите ви пожвавлення і метушню навколо себе?
  1. Чи часто у вас виникає почуття, що вам чогось хочеться, але ви не знаєте чого?
  1. Ви з тих людей, які не лізуть за словом до кишені?
  1. Ви почуваєте себе інколи то щасливим, то сумним без будь-якої на те причини?
  1. Ви зазвичай залишаєтесь у тіні на вечірках чи в компанії?
  1. Завжди ви в дитинстві робили негайно і без вагань все, що вам наказували?
  1. Чи буває так, що ви на когось ображаєтесь?
  2. Чи надаєте ви перевагу мовчазному завершенню суперечки?
  3. Ви розумна людина?
  1.          Чи любите ви бути серед людей?
  2.          Ви часто ви втрачаєте сон через свої турботи?
  3.          Ви вірите у прикмети?
  4.          Ви можете назвати себе безтурботною людиною?

14. Ви часто починаєте якусь роботу занадто пізно?

1 5. Ви любите працювати наодинці?

І 6. Часто ви почуваєте себе стомленим без причини?

  1.          Ви рухлива людина?
  2.          Ви інколи смієтеся при сороміцьких висловлюваннях?
  3.          Вам часто щось набридає і ви почуваєтеся «ситим по горло»?
  4.          Ви почуваєте себе незручно в новому і святковому одязі?
  5.          Ви часто відволікаєтеся, коли намагаєтеся зосередитись?
  6.          Чи можете ви швидко перекласти свої думки на слова?
  7.          Ви часто буваєте неуважними, аж до забудькуватості?
  8.          Чи повністю ви позбавленні страху перед прикметами?
  9.          Любите ви гумор з підковирками?
  10.          Ви часто думаєте про своє минуле?
  11.          Ви любите смачну їжу?
  12.          Коли  ви  чимось  роздратовані,  вам  потрібна  людина,  якій хочеться виговоритися?
  13.          Якщо вам будуть потрібні гроші, ви краще щось продасте, ніж візьмете в борг?
  14.          Ви вихваляєтеся інколи?
  15.          Чи чутливі ви інколи до своїх речей?
  16.          Ви   краще   проведете   вечір   удома,   аніж   підете   на   нудну вечірку?
  17.          Ви  буваєте збуджені настільки, що  вам  важко всидіти  на місці?
  18.          Ви любите планувати все детально і заздалегідь?
  19.          Чи бувають у вас запаморочення?
  20.          Ви завжди відповідаєте на приватні листи відразу після їх про­читання?
  21.          Ви виконуєте справу краще, коли обмірковуєте її наодинці, аніж у випадку, коли обговорюєте її з іншими людьми?
  22.          Чи виникає у вас ядуха без причини?
  23.          Чи є ви безтурботною людиною?
  24.          Вас підводять нерви?
  25.          Вам подобається більше планувати, аніж виконувати?
  26.          Відкладаєте ви на завтра те, що можна зробити сьогодні?
  27.          Чи нервуєтеся ви, коли знаходитеся в ліфті чи тунелі?
  28.          Ви робите перші кроки при знайомстві?
  29.          У вас бувають сильні головні болі?
  30.          Чи вважаєте ви, що вирішиться все само-собою?
  31.          Вам важко заснути в ночі?
  32. Ви говорите інколи неправду?
  33. Ви інколи говорите те, що перше спадає вам на думку?
  34. Ви довго ви переживаєте після неприємностей?
  35. Чи замкнуті ви з усіма, окрім близьких людей?
  36. Ви часто переживаєте невдачу через непродумані вчинки?
  37. Ви любите ви жартувати?
  38. Ви надаєте ви перевагу більше програшам, аніж виграшам?
  39. Ви соромитеся у присутності старших?
  40. Чи вважаєте ви, що варто ризикнути, коли шанси не на вашу користь?
  41. Часто у вас «смокче під ложечкою» перед важливою справою?

Опрацювання результатів та їх інтерпретація:

Отримані результати порівнюємо з «ключем». За відповідь, яка збігається з ключем, отримуєте один бал. За відповідь, що не збігається — нуль балів. Отримані бали сумуються. Підрахунок балів варто починати зі «шкали правдивості», оскільки показники за цією шкалою, що дорівнюють 4-5 балам, є критичними і свід­чать про тенденцію досліджуваного давати лише «хороші відпо­віді». У такому випадку результати опитувальника за іншими шкалами можна вважати недійсними і залишити без розгляду.

Ключ:

Шкала правдивості:

Відповіді «так»: б, 24, 36.

Відповіді «ні»: 12, 18, 30,42, 48, 54.

 

Шкала інтроверсії-екстраверсії:

Відповіді «так»: 1, 3, 8, 10, 13, 17, 22, 25, 27, 39, 44, 46, 49, 53, 56.

Відповіді «ні»: 5, 15, 20, 29, 32, 34, 37, 41, 51.

Високі бали за шкалою свідчать про екстравертований тип, низькі — про інтровертований тип.

 

Шкала нейротизму:

Відповіді «так»: 2, 4, 7, 9, 11, 14, 16,19, 21, 23, 26, 28, 31, 33, 35, 38, 40,43,45,47,50,52,55,57.

Високі бали за даною шкалою відповідають високому рівню нестабільності (невротизм), низькі — стабільності (психотизм).

Середній показник:

за шкалою інтро-екстраверсії — 11-12 балів;

за шкалою нейротизму — 12-13 балів.

Співвідношення типу темпераменту зі шкалою опитувальника можна побачити на колі тесту Айзенка.

Співвідношення темпераменту і шкали опитувальника на колі Айзенка здійснюється за допомогою системи координат, при цьому загальне число балів за шкалою інтро-екстравесії відкладається на горизонтальному діаметрі, а число балів за шкалою нейро­тизму — на вертикальній. Максимальне число балів — не більше 24 за кожною зі шкал.

 



     

 


Екстраверсія-інтроверсія.

 Характеризуючи типового екстра­верта, важливо відзначити його комунікабельність, широке коло знайомих, необхідність у контактах. Екстраверт діє під впливом моменту, імпульсивний, запальний; надає перевагу руху і діям, має тенденцію до агресивності; почуття й емоції не мають чіткого контролю, схильний до ризикованих вчинків.

Типовий інтроверт — це пряма протилежність типовому екс­травертові. Він спокійний, сором'язливий, схильний до самоана­лізу, рефлексії. Інтроверт стриманий і віддалений від усіх, окрім близьких людей. Планує й обдумує свої дії наперед, не довіряє випадковим емоційним збудженням, серйозно ставиться до при­йняття рішень, любить у всьому порядок. Його нелегко вивести з себе, він контролює свої почуття. Характеризується песимістич­ністю, високо цінує моральні норми.

Нейротизм — характеризує емоційну стійкість (стабільність чи нестабільність). Нейротизм пов'язаний з показниками рівня лабільності нервової системи.

Яскраво виражений нейротизм (високий рівень емоційної нестійкості) виявляється в надмірній знервованості, поганій адап­тації, схильності до швидкої зміни настрою, почутті  провини.

схвильованості, стурбованості, депресивних реакціях, розпороше­ності уваги, нестійкості в стресових ситуаціях. Нейротику прита­манні імпульсивність, знервованість у контактах з людьми, мінли­вість інтересів, невпевненість у собі, виражена чутливість. Невротична особистість характеризується неадекватно сильними реакціями по відношенню до впливаючих стимулів. У осіб з висо­ким показником за шкалою нейротизму в несприятливих стресо­вих ситуаціях може розвинутися невроз.

Емоційна стійкість (низький рівень нейротизму) — це риса, що характеризує збереження організованості поведінки, ситуативної цілеспрямованості у звичайних і стресових ситуаціях, а також зрілість, високу адаптивність, відсутність великої напруги схиль­носте, до лідерства.

Дуже низькі показники нейротизму вказують на психотизм, що характеризується схильністю до асоціативної поведінки, при­мхливості, неадекватності емоційної реакції, високу конфлікт­ність, неконтактність, егоцентричність. егоїстичність, низький рівень рефлексії.

За Айзенком, високі показники за шкалою екстраверсії і нейротизму відповідають діагнозу істерії, а високі показники за шкалою інтроверсії і нейротизму — стану тривоги чи реактивної депресії.

1191269027.jpg3.3. Методика дослідження характеру

Опитувальник X. Смішека (Шмішека)

Мета: тест призначений для діагностики типу акцентуацій осо­бистості.

Опис методики: тест включає 10 шкал у відповідності до десяти виділених К. Леонгардом акцентуйованих типів особистос­тей і складається з 88 запитань.

 

Інструкція:

«Пропонуємо Вам відповісти на наведені нижче питання. Намагайтеся відповідати відразу, не задумуючись. Пам'я­тайте, що правильних чи неправильних відповідей тут немає. Ви можете відповісти лише «так» або «ні».


Текст опитувальника

  •   1.   У Вас переважно веселий та безтурботний настрій?
  •   2.   Ви чутливі до образ?
  •   3.   Чи прагнете Ви у всьому і всюди дотримуватися порядку?

□   4.   Зробивши щось, Ви сумніваєтесь, чи все зроблено правильно, і не заспокоїтеся до того часу, доки не переконає­теся ще раз у тому, що все виконано правильно?

□   5.   Чи буває так, що у Вас на очах з'являються сльози в кіно,

театрі, під час розмови тощо?

□   6.   У дитинстві Ви були такими ж сміливими та відважними,

як усі Ваші ровесники?

□   7.    Чи часто у Вас різко змінюється настрій від стану безмежної радості до суму?

□   8.   Чи буває так, що Ви безпричинно знаходитеся в такому

сварливому настрої, що з Вами краще не розмовляти?

  •   9.   Ви серйозна людина?
  •   10. Чи буваєте Ви звичайно центром уваги в колективі?
  •   11. Чи здатні Ви захоплюватися, милуватися чим-небудь?
  •   12. Ви енергійна людина?
  •   13. Чи швидко ви забуваєте, якщо Вас хто-небудь образить?
  •   14. Чи прагнете Ви завжди бути в числі кращих працівників?
  •   15. Коли Ви опускаєте листа до поштової скриньки, чи перевіряєте Ви, проводячи рукою по скриньці, що лист упав до скриньки?
  •   16. Чи м'якосерді Ви?
  •   17. Чи бувало Вам страшно у дитинстві під час грози або при

зустрічі з незнайомою собакою?

  •   18. Чи залежить Ваш настрій від зовнішніх обставин?
  •   19. Чи часто у Вас буває почуття сильного внутрішнього неспокою, почуття очікування біди, неприємностей?
  •   20. Чи часто у Вас буває пригнічений настрій?
  •   21. Чи люблять Вас Ваші знайомі?
  •   22. Чи була у Вас хоч раз істерика чи нервовий зрив?
  •   23. Чи важко Вам довго всидіти на одному місці?
  •   24. Якщо по відношенню до Вас несправедливо повелися, чи

енергійно Ви відстоюєте свої інтереси?

□   25. Чи віддаєте Ви перевагу такій діяльності, де робити треба

швидко, але вимоги до якості виконання невисокі?

□   26. Чи дратує Вас, якщо дома скатертина або фіранка висять

нерівно, і Ви прагнете швидше їх поправити?

  •   27. Чи можете Ви зарізати курку чи вівцю?
  •   28. Чи боялися Ви в дитинстві залишатись удома самі?
  •   29. Чи часто у Вас бувають коливання настрою без причин?
  •   ЗО. Чи швидко Ви впадаєте у гнів чи починаєте сердитися?

□   31. Чи можете Ви бути абсолютно безтурботно веселим?

□   32. Чи завжди Ви прагнете бути достатньо кваліфікованим

працівником за своїм фахом?

□   33. Чи бував так, що почуття повного щастя пронизує Вас?

□   34. Як Ви гадаєте, чи вийшов би з Вас ведучий у гумористичному спектаклі?

□   35. Говорите Ви, зазвичай, людям свою думку достатньо відверто, прямо та недвозначно?

□   36. Чи виступаєте Ви на захист осіб, з якими хтось несправедливо повівся?

□   37. Чи любите Ви роботу з високою особистою відповідальністю?

□   38. Чи важко Вам переносити вигляд крові? Чи викликає це у

Вас неприємне почуття?

  •   39. Чи боїтеся Ви спускатися в темний підвал?
  •   40. Чи любите Ви спілкуватися?
  •   41. Чи втікали Ви в дитинстві з дому?
  •   42. Чи здається Вам життя тяжким?
  •   43. Чи з задоволенням Ви читали вірші у школі?
  •   44. Чи буває так, що після конфлікту, образи Ви були до того

знервовані, що йти на роботу здавалося просто немож­ливо?

 45. Чи можна сказати, що при невдачі Ви не втрачаєте почуття

гумору?

 46. Чи робите Ви перші кроки до примирення, якщо Вас хтонебудь образив?

 47. Чи стежите Ви за тим, щоб кожна річ у Вашій квартирі

знаходилася на одному й тому ж місці?

 48. Чи повертаєтеся Ви, щоб перевірити, що залишили квартиру, робоче місце в такому стані, що там нічого не ско­їться?

  •   49. Чи любите Ви тварин?
  •   50. Чи непокоїть Вас інколи думка, що з Вами або з Вашими

близькими може трапитися щось страшне?

  •   51. Чи вважаєте Ви. що Ваш настрій дуже змінний?
  •   52. Чи можете Ви вдарити людину, яка Вас образила?
  •   53. Чи велика у Вас потреба у спілкуванні з іншими людьми?
  •   54. Чи важко Вам доповідати перед великою кількістю людей?
  •   55. Чи належите Ви до тих, хто при певних невдачах впадає у

глибокий відчай?

 56. Чи подобається Вам робота, яка потребує енергійної організаторської діяльності?

 57. Чи стійко Ви добиваєтесь наміченої цілі, якщо на шляху до

неї вимушені долати масу перешкод?

 58. У школі Ви іноді підказували своїм друзям чи давали списувати?

 59. Чи часто Вам буває важко заснути через те, що проблеми

прожитого дня або майбутнього весь час у Ваших думках?

 60. Чи може трагічний фільм схвилювати Вас до сльоз?

 61. Чи потрібне Вам велике напруження волі, щоб уночі одному

пройти через цвинтар?

 62. Буває так, що, перебуваючи в гарному настрої перед сном,

наступного дня Ви прокидаєтесь у пригніченому, що тяг­неться кілька годин?

  •   63. Чи бувають у Вас головні болі?
  •   64. Чи часто Ви смієтеся?
  •   65. Чи легко Ви звикаєте до нових ситуацій?

 66. Чи можете Ви бути привітним з тим, кого Ви явно не цінуєте, не любите, не поважаєте?

 67. Чи рухлива Ви людина?

  •   68. Ви дуже переживаєте через несправедливість?
  •   69. Чи буває, що Ви остерігаєтеся того, що кинетеся під колеса

потягу, чи, стоячи біля вікна багатоповерхового будинку, що можете випасти з вікна?

 70. Виходячи з дому чи вкладаючись спати, чи перевіряєте Ви,

чи вимкнений газ, погашене світло, замкнені двері?

□   71. Чи настільки Ви любите природу, що можете назвати себе її     другом?

 72. Ви дуже обов'язкові?

  • 73. Чи змінюється Ваш настрій при прийомі алкоголю?
  • 74. Чи   оцінюєте   Ви   життя   песимістично,   без   очікування

радості?

  • 75. Вас часто тягне мандрувати?
  • 76. У юності Ви залюбки брали участь у художній самодіяльності   (театр, танці  і т. д.). А  може Ви  берете участь  і зараз?

 77. Чи може Ваш настрій змінюватися так різко, що Ваша

радість раптово змінюється на нудьгу?

  • 78. Чи легко Вам вдається підняти настрій друзів у компанії?
  • 79. Чи довго Ви переживаєте образу?

□   80. Ви ставитеся до людей скоріше з недовірою, ніж з довірою?

□  81. Чи часто, коли були учнем, Ви переписували сторінку з

    Вашого зошиту, якщо ненавмисне ставили на ній ляпку?

  •   82. Чи переживаєте Ви довгий час відчай інших людей?
  •   83. Чи часто Ви бачите страшні сни?
  •   84. У веселій компанії Ви, зазвичай, веселі?
  •   85. Ви стаєте менш стриманим і відчуваєте себе більш вільно,

коли випиваєте?

  •   86. У бесіді Ви скупі на слова?
  •   87. Чи здатні Ви відволіктися від серйозних проблем, що потребують негайного вирішення?

□  88. Якби Вам необхідно було грати на сцені, Ви змогли б увійти в роль так, щоб забути про те, що це тільки гра?

Опрацювання результатів та їх інтерпретація Ключ:

  1. Гіпертимний: «+»: 1, 12, 23, 34, 45, 56, 67, 78; «-»: немає.
  2. Застрягаючий: «+»: 2, 14, 24, 35, 36, 57, 68, 79, 80; «-»: 13, 46, 58.
  3. Педантичний: «+»: 3, 4, 15, 25, 26, 47, 48, 59, 69, 70, 81; «-»: 37.
  4. Емотивний: «+»: 5, 16, 38, 49, 60, 71, 82; «-»: 27.
  5. Тривожний: «+»: 17, 28, 39, 50, 61, 72, 83; «-»: 6.
  6. Циклотимний: «+»: 7, 18, 29, 40, 51, 62, 73, 84; «-»: немає.
  7. Збуджуваний: «+» : 8, 19, ЗО, 41, 52, 63, 74, 85; «-»: немає.
  8. Дистимічний: «+»: 9, 20, 42, 75, 86; «-»: 31,53, 64.
  9. Демонстративний: «+»: 10, 21,22, 32,43,44, 65, 66, 76, 87, 88; «-»: 54.
  10. Екзальтований: «+»: 11, 33, 55, 77; «-»: немає.

Використовуючи ключ, підраховуємо суму «сирих» балів за кожною шкалою. Помноживши показник «сирого» бала на коефі­цієнт, отримаємо тип акцентуації.

Максимальний бал після множення — 24.

Показник від 14 до 19 балів вказує на тенденцію до того чи іншого типу акцентуації. Показник від 20 до 24 балів вказує на яскраво виражену акцентуацію певного типу.

 

 

 

 

 

 

№ шкали

Тин акцентуації

Коефіцієнт

«Сирі» бали

Показник акцентуції

1

Гіпертимний

3

 

 

2

Застрягаючий

2

 

 

№ шкали

Тип акцентуації

Коефіцієнт

«Сирі» бали

Показник акцентуції

3

Педантичний

2

 

 

4

Емотивний

3

 

 

5

Тривожний

3

 

 

6

Циклотимний

3

 

 

7

Збуджуваний

3

 

 

8

Дистимічний

3

 

 

9

Демонстративний

2

 

 

10

Екзальтований

6

 

 

Виділені К. Леонгардом десять типів акцентуйованих особис­тостей інколи поділяють на 2 групи: акцентуації характеру (демон­стративний, педантичний, застрягаючий, збудливий) й акцентуації темпераменту (гіпертимний, дистимічний, тривожно-боязливий, циклотимний, емотивний).

Отримані дані можуть бути представлені у вигляді таблиці «Профілі особистісної акцентуації».

 

 

 

Характеристика типів акцентуацій (скорочений варіант)

Гіпертимний тип. Люди цього типу характеризуються контактністю, комунікабельністю, вираженістю міміки і жестів. Часто від­хиляються від теми розмови. З оточуючими виникають конфлікти з приводу халатності та несерйозного ставлення до службових та сімейних обов'язків. Вони — ініціатори конфлікту, але часто обра­жаються, коли їм роблять зауваження. Позитивні риси: енергій­ність, ініціативність, оптимізм, жага до діяльності. Негативні риси: схильність до аморальних вчинків, підвищена подразливість, несер­йозне ставлення до своїх обов'язків, легковажність. Вони важко переносять умови дисципліни, монотонну діяльність, самотність.

Дистимічний тип. Людям цього типу притаманна низька контактність, песимістичний настрій. Такі люди рідко вступають у конфлікти, ведуть замкнений спосіб життя. Вони високо цінують друзів і готові їм підпорядкуватися. Позитивні риси: серйозність, загострене почуття справедливості, сумлінність. Негативні риси: пасивність, загальмованість мислення, індивідуалізм.

Циклоїдний тип. Часті зміни настрою, манери спілкування. Характеризуються зміною гіпертимних та дистимічних станів. Під час душевного піднесення поводять себе як гіпертиміки. під час спаду — як дистиміки.

Збудливий тип. Низька контактність у спілкуванні, гальму­вання вербальних і невербальних реакцій. Занудливі, похмурі, схильні до хамства, конфліктів, сварок. В емоційно спокійному стані вони сумлінні, акуратні, люблять тварин та дітей. Однак під час збудження вони погано контролюють свою поведінку.

Застрягаючий тип. Помірне спілкування, схильність до повчань. У конфліктах — ініціатор. Прагне досягти високих показ­ників у будь-якій справі мас підвищену вимогливість до себе. Чут­ливий до соціальної справедливості, разом з тим підозріливий, недовірливий, образливий, інколи надзвичайно самовпевнений, ревнивий.

Педантичний тип. В конфлікт вступає рідко, пасивна сторона. На службі — бюрократ (занадто великі вимоги до оточуючих), але поступається лідерством іншим. Позитивні риси: сумлінність, аку­ратність, серйозність, надійність. Негативні риси: формалізм, занудливість.

Тривожний тип. Низька контактність, боягузтво, невпевне­ність, мінорний настрій. Рідко вступає в конфлікти. Позитивні риси: товариськість, самокритичність, сумлінність. Унаслідок своєї незахищеності слугують «козлами відпущення», мішенями для жартів.

Емотивний тип. Надають перевагу спілкуванню в вузькому колі людей, з якими встановлені добрі стосунки, розуміють «з пів­слова». Рідко вступають у конфлікти. Образи носять у собі. Пози­тивні якості: доброта, емпатійність, почуття обов'язку, старанність, ретельність. Негативні риси: надмірна чутливість, плаксивість.

Демонстративний тип. Легкість встановлення контактів, праг­нення влади, лідерства, похвали. Добре адаптується до людей, має схильність до інтриг. Дратують оточуючих самовпевненістю і високими вимогам, провокують конфлікти. Позитивні якості: галантність, артистичність, здатність захопити інших, неординарність мислення та вчинків. Негативні риси: егоїзм, лицемірство, хвалькуватість, зухвалість.

Екзальтований тип. Висока контактність, закоханість, бала­кучість. Дуже часто сперечаються, але не доводять до конфліктів. У конфліктах бувають як активні, так і пасивні. Уважні до близь­ких та родичів; альтруїстичні, емпатійні; мають добрий смак; виявляють яскравість почуттів. Негативні риси: схильні перебу­вати під впливом швидкоплинних настоїв та впадати в паніку.

1191269027.jpg 

3.4. Тест «Чи сильний у вас характер?»

(автор В. Рощаховський)

Інструкція: виберіть варіанти відповідей, які вам підходять.


1.Чи часто ви замислюєтеся над тим, який вплив здійснюють
ваші вчинки на оточуючих?

а) дуже рідко;

б) рідко;

в) досить часто;

г) дуже часто.

2. Чи трапляється так, що вам говорять щось, у що ви не вірите через впертість, усупереч іншим чи через «вагомі» переко­нання?

а)так; б) ні.

3. Яку з названих нижче, якостей ви найбільше цінуєте в людях:

а) наполегливість;

б) широту мислення;

в) ефектність, уміння «показати себе»?

4.Чи масте ви схильність до педантизму?

а) так;

б) ні.

5. Чи швидко ви забуваєте про неприємності, які трапляються з
вами?

а)так;

б) ні.

6. Чи любите ви аналізувати свої вчинки7
     а)так;

б) ні.

7. Коли перебуваєте у колі добре відомих вам людей, то:

а) намагаєтеся підтримувати тон, прийнятий у цьому зібранні;

б) залишаєтеся самим собою.

8. Коли починаєте важку справу чи намагаєтеся ви не думати
про труднощі, які вас очікують7

а)так;

б) ні.

9. Яке з названих нижче визначень пасує вам найбільше?

а) мрійник;

б) «свій у доску»;

в) старанний у праці;

г) пунктуальний, акуратний;

ґ) «філософ» у широкому розумінні цього слова;

д) метушлива людина.

10.Під час обговорення того чи іншого питання ви:

а) висловлюєте свою точку зору, хоча вона і відрізняється від
думки більшості;

б) вважаєте, що у даній ситуації, краще змовчати, хоча і маєте
іншу точку зору;

в) підтримуєте більшість, залишаючись зі своєю точкою зору;

г) не переймаєтеся роздумами і приймаєте точку зору більшості.

11.   Яке    почуття    викликає    у    вас    неочікуваний    виклик    до
керівництва?

 а)роздратування;

б) тривогу;

в) стурбованість;

г) жодних почуттів.

12.    Якщо в полеміці ваш опонент «зірветься» і зробить особистий
випад проти вас, як ви діятимете?

 а) відповісте йому в тому ж тоні;

 б)проігноруєте цей факт;

 в)демонстративно образитесь;

  г)запропонуєте зробити перерву.

13. Якщо вашу роботу забракували, це викличе у вас

 а)прикрість;

 б)сором;

 в)гнів.

14. Якщо ви потрапляєте в халепу, кого звинувачуєте в першу чергу?

 а)самого себе;

 б)«фатальне невезіння»;

 в)інші об'єктивні обставини.

15. Чи не здається вам, що оточуючі вас люди — керівники, колеги,
підлеглі — недооцінюють ваші здібності і знання?

 а) так;

 б) ні.

16. Якщо друзі чи колеги починають над вами збиткуватися чи
іронізувати, що ви будете робити?

 а)сердитися на них; б)спробуєте відступити;

 в)не роздратовуючись, починаєте їм підігравати;

  г)відповідаєте сміхом і, як кажуть, «нуль уваги»;

  ґ) робите байдужий вигляд і навіть посміхаєтеся, але в душі нервуєтеся.

17. Якщо ви поспішаєте і на звичному місці не знаходите порт­-
фель (парасольку, рукавички тощо), як ви діятимете?

 а)будете продовжувати пошук мовчки;

 б)будете шукати і звинувачувати своїх домашніх у безпорядку;

 в)підете без потрібної вам речі.

18.Що, скоріше за все, виведе вас із рівноваги:

 а)довга черга у приймальні;

 б)багато людей у громадському транспорті;

в)необхідність приходити в одне й те ж місце з одного і того ж
приводу декілька раз?

19. Закінчивши суперечку, чи продовжуєте ви вести її подумки, наводячи все нові і нові аргументи на захист своєї точки зору?

 а)так;

 б) ні.

20. Якщо для виконання важливої і термінової роботи вам нада­дуть можливість вибрати собі помічника, кого з можливих кандидатів ви оберете:

  а)виконавця, але безініціативного;

 б)знаючого, але впертого і суперечливого;

 в)обдарованого, але лінивого.


 

Оцінка відповідей

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

а

0

0

1

2

0

2

2

0

0

2

б

1

1

1

0

2

0

0

2

1

0

в

2

-

-

-

-

-

-

-

3

0

г

3

__

-

-.

-

-

-

-

2

0

ґ

_

_

-

-

-

-

-

-

2

-

д

 

_

-

_-

-

-

-

-

0

-

 

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

а

0

0

2

2

0

0

2

1

0

0

б

1

2

1

0

2

1

0

0

2

1

в

2

1

0

0

-

0

1

2

-

2

г

0

3

-

-

-

0

-

-

-

-

ґ

_

_

-

-

-

0

-

-

-

-

д

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати. Підраховуємо кількість набраних балів: за кожен збіг із ключем нараховується відповідна кількість балів з таблиці.

Нижче 15 балів. Ви людина зі слабким характером, неврівноважена. Якщо трапляються неприємності, ви звинувачуєте кого завгодно, крім себе. І у дружбі, і в роботі на вас важко покластися. Замисліться над цим!

Від 15 до 25 балів. У вас досить твердий характер. У Вас реа­лістичні погляди на життя, але не всі ваші вчинки рівноцінні. Бувають у вас і зриви, і оманливі вчинки. Ви сумлінні і терплячі в колективі, та все ж вам є над чим замислитися, щоб позбавитися деяких недоліків (можна не сумніватися, що це вам під силу).

Від 26 до 38 балів. Ви належите до людей наполегливих, із достатнім почуттям відповідальності. Цінуєте свої судження, але й рахуєтеся з думкою інших. Правильно орієнтуєтесь у ситуаціях, і в більшості випадків умієте обрати правильне рішення. Це говорить на користь сильного характеру. Уникайте тільки самозамилування і завжди пам'ятайте: сильний — це не означає жорстокий.

Більше 38 балів. Вибачте, але ми не можемо вам нічого ска­зати. Тому, що не віриться, що є люди з таким ідеальним характе­ром (а якщо є, то їм просто нічого порекомендувати). А може бути, що така сума балів — це результат не зовсім об'єктивної оцінки своїх вчинків і поведінки.

1191269027.jpg3.5. Тест “ Чи організована  Ви людина? ”

 

1.   Чи є у вас головна мета в житті, досяг­ти якої ви прагнете?

а)  у мене є така мета;

б)   хіба потрібно мати мету, якщо життя так швидко змінюється;

в)  у мене є головна мета, і я підпорядковую своє життя її досягненню;

г)  мета в мене є, але моє життя, діяльність не сприяють її досягненню.

2.   Чи складаєте ви план роботи,  справ на тиждень, використовуючи для цього щотижне­вик або свій особистий щоденник?

а)  так;

б)  ні;

в)  не можу сказати ні «так», ні «ні», оскільки намічаю основні справи подумки, а план на поточ­ний день — теж подумки або на аркуші паперу;

г)  пробував (ла) скласти план, використовуючи для цього щотижневик, але потім зрозумів (ла), що це нічого не дає.

3.    Чи   вичитуєте   ви   себе   за   невиконання наміченого на день, на тиждень?

а)  вичитую в тих випадках, коли у цьому винні моя лінь та неповороткість;

б)  вичитую, незважаючи на причини;

в)  зараз і так усі лають одне одного, навіщо ж ще вичитувати самого себе;

г)   дотримуюсь  такого  принципу:   що  вдалося зробити сьогодні — добре, а що не вдалося — ви­конаю, можливо, іншого разу.

4.  Як ви ведете свою записну книжку з но­мерами телефонів знайомих, родичів, товаришів?

а)  я — господар (ка) своєї записної книжки. Як хочу,  так і  веду записи.  Якщо  буде  потрібний чийсь номер телефону, то знайду обов'язково;

б)  часто міняю записні книжки з номерами те­лефонів, записи веду довільно;

в)  записи веду «за настроєм». Вважаю за голов­не, щоб був записаний номер, прізвище, ім'я, а на якій сторінці, прямо чи криво — це не має особ­ливого значення;

г)   користуюся   загальноприйнятою   системою, відповідно до алфавіту записую прізвище, ім'я, но­мер телефону, якщо потрібно — то і додаткові відомості.

5.  Вас оточують різні речі, якими ви час­то   користуєтесь.   Які   ваші   принципи   щодо місця їх розташування?

а) кожна річ лежить там, де їй заманеться;

б)  кожній речі — своє місце;

в)   періодично  наводжу порядок.  Потім  кладу речі, куди заманеться. Через деякий час знову на­воджу порядок;

г)  вважаю, що це питання не має ніякого відно­шення до самоорганізованості.

6.   Чи  можете  ви  у кінці дня  сказати: де, скільки і з яких причин вам довелося марно витратити часу?

а)  можу сказати про втрачений час;

б)  можу сказати про місце, де було витрачено час;

в)  якби втрачений час чогось був вартий, то ра­хував (ла) би його;

г)  завжди чітко уявляю собі, де, скільки і чому було втрачено часу, знаходжу способи скорочення втрат у цій ситуації.

7.   Чи намагаєтесь  ви використовувати бук­вально кожну хвилину для виконання задума­ного?

а)  намагаюсь, але в мене не завжди все вихо­дить (спад сил, настрій, відсутність бажання);

б)  не прагну до цього, оскільки вважаю, що не потрібно  бути дріб'язковим  щодо використання часу;

в) для чого намагатися, якщо час все одно не ви­передиш;

г)  намагаюсь, не дивлячись ні на що.

8.  Як ви фіксуєте доручення, завдання, про­хання?

а)   записую у щотижневик, що виконати і до якого терміну;

б)  до тижневика записую тільки важливі дору­чення, прохання. Дрібниці намагаюся запам'ятати;

в)  намагаюсь запам'ятати доручення, завдання, прохання,   оскільки   це   тренує   пам'ять.   Проте пам'ять мене часто підводить;

г)  нехай пам'ятає про завдання той, хто дає. Як­що доручення важливе, про нього не забудуть і нагадають мені.

9.   Чи запізнюєтесь ви на зустрічі?

а)  приходжу раніше, за 5—7 хвилин;

б)  приходжу своєчасно;

в)  як правило, запізнююсь із різних причин;

г)  завжди запізнююсь, хоча і намагаюсь прихо­дити своєчасно;

д)  якби мені розповіли, як не запізнюватися, я б навчився (лась) цьому.

10.   Якого значення ви надаєте своєчасності виконання завдань, доручень, прохань?

а)  намагаюсь виконати завдання своєчасно, хо­ча це не завжди мені вдається;

б)  завжди краще трохи зволікати з виконанням завдання;

в)   виконую   завдання   згідно   з   встановленим терміном;

г)  ініціатива — карається. Своєчасність виконан­ня — певний шанс одержати нове завдання.

11. Припустимо, ви пообіцяли щось, але об­ставини змінилися так, що виконати обіцяне важко. Як ви будете поводити себе?

а)  повідомляю людині про зміну обставин і про неможливість виконання завдання;

б)  скажу людині, що обставини змінилися і ви­конати  обіцяне  важко,  але  не  треба втрачати надію;

в)  буду намагатися виконати обіцянку, але якщо не зроблю — не біда, я ж рідко не дотримувався слова.

 

Користуючись   ключем,   підрахуйте   кількість балів за всі відповіді, які ви обрали. Оцінка результатів

60—66 балів. Ви організована людина. Єдине, що вам можна порадити — розвивайте й надалі самоорганізацію, нехай вам не здається, що досягли межі. Організованість дає найбільший ефект тому, хто вважає її ресурси невичерпними.

49—59 балів. Ви вважаєте організованість час­тиною свого «я». Це дає вам переваги перед тими, хто розраховує на організованість у крайніх ви­падках. Покращуйте самоорганізацію.

Менше 48 балів. Організованість то з'являється у вас, то зникає, немає чіткої системи самоор­ганізації. Намагайтеся проаналізувати свої дії, вит­рати часу і ви побачите резерви. Використовуйте свою волю й наполегливість, переборюйте себе.

Увага має дуже велике значення в житті люди­ни. Якщо учень не може зосередитися під час по­яснення вчителя, то він не зможе зрозуміти і за­пам'ятати матеріал. Увага також потрібна і в пов­сякденному житті людини. Легко уявити, що чекає неуважну людину за кермом автомобіля.

Наша увага формується і розвивається в процесі навчання, праці, спортивних ігор, у різноманітних видах діяльності. Проте якість уваги визначається не лише здатністю зосередитися на якомусь пред­меті. Не менш важливо вміти розподіляти її на кілька об'єктів одночасно і швидко переключатися з одного на другий. Наприклад, про деяких фут­болістів і хокеїстів коментарі говорять, що вони добре бачать поле. Ці спортсмени добре розподіля­ють увагу і на м'яч, і на своїх партнерів, і на су­перників.

Коротше кажучи, увага людини має такі властивості, як стійкість, розподіленість, переключаємість та об'єм.

1191269027.jpg3.6. Діагностика комунікативного контролю

(М. Шнайдер)

 

Методика призначена для вивчення рівня комунікативного контролю. Згідно М. Шнайдеру, люди з високим комунікативним контролем постійно стежать за собою, добре інформовані, де і як себе вести. Керують своїми емоційними проявами. Разом з тим вони відчувають значні труднощі в спонтанності самовираження, не люблять непрогнозованих ситуацій.

Люди з низьким комунікативним контролем безпосередні й відкриті, але можуть сприйматися навколишніми як зайво прямолінійні й нав'язливі.

 

Інструкція. Уважно прочитайте 10 висловлювань, які відображають реакції на деякі ситуації спілкування. Кожне з них оціните як вірне (В) або невірне (Н) стосовно до себе, поставивши поруч з кожним пунктом відповідну букву.

 

 

Опитувальник

  1. Мені здається важким наслідувати інших людей.
  2. Я зміг би зваляти дурня, щоб привернути увагу оточуючих.
  3. З мене міг би вийти непоганий актор.
  4. Іншим людям іноді здається, що мої переживання більше глибокі, ніж це є насправді.
  5. У компанії я рідко опиняюся в центрі уваги.
  6. У різних ситуаціях у спілкуванні з іншими людьми я часто поводжуся по-різному.
  7. Я можу відстоювати тільки те, в чому щиро переконаний.
  8. Щоб досягти успіху в справах і в відносинах з людьми, я часто буваю саме таким, яким мене очікують бачити.
  9. Я можу бути дружелюбним з людьми, яких не виношу.
  10.                    Я не завжди такий, яким здаюся.

 

Обробка та інтерпретація

По 1 балу нараховується на відповідь «Н» на питання 1, 5, 7 і за відповідь «В» на всі інші питання. Підраховується сума балів.

0-3 бала - низький комунікативний контроль; висока імпульсивність у спілкуванні, відкритість, розкутість, поведінка мало піддається змінам залежно від ситуації спілкування і не завжди співвідноситься з поведінкою інших людей.

4-6 балів - середній комунікативний контроль; в спілкуванні безпосередній, щиро ставиться до інших. Але стриманий в емоційних проявах, співвідносить свої реакції з поведінкою оточуючих людей.

7-10 балів - високий комунікативний контроль; постійно стежить за собою, керує вираженням своїх емоцій.

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

  1. Лутошкін А.Н. Як вести за собою. М.: Просвещение, 1986. С. 208.
    Психологические тесты / сост. С. Касьянов. - М. : Эксмо, 2006. - 608 с. (с. 153-161)
  2. Пугачев В. П. Тесты, деловые игры, тренинги в управлении персоналом: учеб. для студентов вузов. - М. : Аспект Пресс, 2003. - 285с. (с. 132-138)
  3. Федосеев В.Н., Капустин С.Н. Управление персоналом организации. Учебное пособие. - М.: Экзамен, 2003. - 368 с. (с. 138-143)
  4. Психологические тесты. В 2т. /под ред. А.А. Карелина. П 86 – М.: Гуманитар, изд. центр. ВЛАДОС, 2005, – Т2. – 247 с.
  5. Лутошкин А. Эмоциональные потенциалы коллектива. М.: Педагогика, 1988.– 128 с.

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
3514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку