Репродуктивне здоров’я – мій захист, знання та обачливість

Про матеріал
За визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ), репродуктивне здоров’я — це стан повного психічного, розумового та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб чи недуг в усіх сферах, що стосуються репродуктивної системи, її функцій і процесів До 15 років сексуальний дебют мають 5,6% дівчат і 19,5% хлопці. До 17-річчя кожен другий підліток почав сексуально-партнерські стосунки. А вже в 19 років 82% підлітків виявляються сексуально активними. Вже в 17 років 75% підлітків мають хронічні соматичні захворювання, а 18% мали або страждають патологіями репродуктивної системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродуктивне здоров’я – мій захист, знання та обачливість

Номер слайду 2

Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я (А. Шопенгауер) У здоровому тіл і здоровий дух – нерозумний вислів. Здорове тіло – продукт здорового глузду. (Д. Б. Шоу)

Номер слайду 3

За визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ), репродуктивне здоров’я — це стан повного психічного, розумового та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб чи недуг в усіх сферах, що стосуються репродуктивної системи, її функцій і процесів

Номер слайду 4

До 15 років сексуальний дебют мають 5,6% дівчат і 19,5% хлопці. До 17-річчя кожен другий підліток почав сексуально-партнерські стосунки. А вже в 19 років 82% підлітків виявляються сексуально активними.

Номер слайду 5

Вже в 17 років 75% підлітків мають хронічні соматичні захворювання, а 18% мали або страждають патологіями репродуктивної системи.

Номер слайду 6

За медичними і фізіологічними показниками найсприятливіший час для народження першої дитини – 20 – 30 років. Саме у цей період, на думку медиків, організм жінки готовий найкраще впоратися з таким непростим завданням. І якщо вагітність припадає саме на цей період, жінка гармонійно наслідує ритми природи: мінімум ускладнень і в цілому сприятливий перебіг вагітності.

Номер слайду 7

Ранню вагітність (до 18 років) супроводжують як фізіологічні так і психологічні проблеми. Організму ще важко переносити такі потужні навантаження, а молоді мами часто не відчувають усю серйозність і відповідальність свого положення.

Номер слайду 8

Відповідальне ставлення до майбутнього батьківства є запорукою гарного здоров’я як самих батьків , так і їхніх діток

Номер слайду 9

Що ж впливає на репродуктивне здоров’я людини?

Номер слайду 10

Які фактори впливають на репродуктивне здоров’я людини ?

Номер слайду 11

Що означає ризикувати ?

Номер слайду 12

“Що робити ?” СИТУАЦІЯ 1• На вечірці друзі пропонують Олені спробувати «цікаву таблетку» і повеселитися «по-справжньому». Що робити?СИТУАЦІЯ 2 Коли Сергій перейшов у нову школу, то важко переживав «влиття» у новий клас. Невеличка компанія хлопців запросила його приходи­ти ввечері на спортивний майданчик школи, де вони будуть розважа­тися і пити пиво. Що робити ?СИТУАЦІЯ ЗІрина вже другий тиждень як посварилася з Олегом. На перервах їй сумно і самотньо. Дівчата гукають її піти «за школу» покурити. Що робити ?СИТУАЦІЯ 4 Знайомі хлопці весь час насміхаються з Максима, який уже два роки дружить з Настею, а сексу в них ще немає. Що робити ?СИТУАЦІЯ 5 Світлана зустрічається з Олегом вже більше року, але Олег і не на­тякає їй про секс. Подружки впевнено «доводять» Світлані, що Олег або не любить її, або в нього ще «хтось є». Що робити?

Номер слайду 13

Чи були серед запропонованих групами рішень такі, які б ви могли використати у своєму житті ?

Номер слайду 14

Одним із факторів ризику є інфекції, що передаються переважно статевим шляхом – ІПСШ ВІЛ – вірус імунодефіциту людини Проблема незапланованої вагітності

Номер слайду 15

До ІПСШ належить сифіліс, гонорея, хломідіоз, трихомоніаз, вірусні гепатити В, С і ВІЛ тощо. На сьогодні відомо понад 20 збудників різних хвороб, що передаються статевим шляхом. Деякі ІПСШ (гонорея, хломідіоз, трихомоніаз),можуть передаватися побутовим шляхом – через рушник, воду, побут тощо. Але основний шлях інфікування – статевий.

Номер слайду 16

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ)ІПСШЩорічно в світі реєструється близько 200 млн. випадків гонореї!250 млн. випадків хламідіозу!близько 60 млн. випадків сифілісу!сумарна кількість хворих ІПСШ в рік - більше 500 млн. чоловік!

Номер слайду 17

ІПСШ завжди розвиваються однаково, проходячи три послідовних стадії: Зараження - перехід інфекції від хворого до здорового.Інкубаційний період - час з моменту зараження до появи перших ознак захворювання. Клінічні прояви (симптоми) - перші ознаки захворювання. Вони можуть бути прихованими або настільки явними, що змушують хворого терміново звернутися до лікаря.

Номер слайду 18

Нині зростає кількість інфікувань вірусами гепатиту В і С. Основні шляхи зараження – через кров і статеві контакти. Також легко відбувається інфікування гепатитами В і С через медичні та перукарські інструменти, якщо порушено правила їх використання. Слід зауважити, що від ВІЛ, гепатит В, за результатами останніх досліджень , має здатність передаватися через слину – навіть якщо на слизовій оболонці ротової порожнини немає кровоточивих ран.

Номер слайду 19

“ Чи правильно?” “все правильно” – 3 бали, “правильно, але недостатньо інформації” – 2 бали, “неправильно” – 1 бал

Номер слайду 20

“Як сказати батькам?”Підгрупа хлопців – на запитання: “Як юнаки реагують на вагітність своєї дівчини?”, “Як сказати батькам про вагітність своєї дівчини?” Підгрупа дівчат відповідає на запитання “Чому дівчата не хочуть розповідати своїм батькам про те, що вони вагітні?”, “Як сказати батькам про свою вагітність?”

Номер слайду 21

“ЗА та ПРОТИ” Ситуація: дівчина дізналась про те, що вона вагітна і не може прийняти рішення про те, чи залишити вагітність …

Номер слайду 22

“ЗА та ПРОТИ”

Номер слайду 23

“Статеве життя – твоя відповідальність” Коли можна починати статеві стосунки?У багатьох країнах світу до досягнення повноліття статеве жит­тя — поза законом. Але вік, коли людину визнають повнолітньою, у різних країнах — різний. Це може бути 16 років, 17, 18, або й 21 рік. Проте це не означає, що після досягнення повноліття статеве життя стає обов'язковим.

Номер слайду 24

Завжди існує три аспекти відповідальності, що виникає при сексуальних стосунках: Відповідальність перед можливим потомством! Відповідальність перед самим собою!Відповідальність перед своїм статевим партнером!

Номер слайду 25

Статеве життя слід починати тоді, коли є внутрішня готовність до цього (готовність усього організму зокрема), коли є своє, а не чиєсь бажання. Необхідно усвідомлювати, що таке статеве життя, які мо­жуть виникнути проблеми, і бути готовими ці проблеми вирішувати.

Номер слайду 26

Оскільки в організмі підлітка відбуваються значні фізіологічні зміни, він більш вразливий до інфікування ВІЛ, ІПСШ, тобто ризик інфікування під час статевого контакту набагато вищий, ніж у дорос­лої людини. Тому кращий спосіб уникнути інфікування ВІЛ, ІПСШ та незапланованої вагітності — це УТРИМАННЯ від ранніх статевих стосунків. Утримання дозволяє краще пізнати одне одного, розвину­ти свої почуття, усвідомлено поставитися до статевих стосунків.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Вітя і Олена зустрічаються вже декілька місяців. Вони подоба­ються один одному і багато часу проводять разом. Але коли Вітя за­вів розмову про секс, Олена відповіла, що поки що вона не готова до статевих стосунків. Вітя не знає, чому вона відмовляється і що йому тепер робити. Олена боїться втратити Вітю, адже це перші в її житті серйозні стосунки. Подружки переконують її, що якщо вона не ПО­ГОДИТЬСЯ, Вітя її покине.“Ваша думка”

Номер слайду 29

Кожна людина — унікальна, неповторна. У кожної — свої особли­вості розвитку. Треба вчитися довірливо емоційно спілкуватися один з одним. Важливо вміти впевнено відмовляти у близькості, особли­во коли немає готовності до неї. Можна зустрічатися, товаришувати, подобатися одне одному, бути закоханими, але зовсім не обов'язково вступати у статеві стосунки.

Номер слайду 30

Необхідно пам'ятати, що: Ми відповідаємо за свої рішення і за те, щоб чітко та перекон­ливо пояснити їх іншим людям, навіть якщо на нас тиснуть. Якщо ми поважаємо самих себе, то ми відмовимося від дій, які можуть завдати нам шкоди. Необхідно навчитися чітко визначати свої моральні межі й вис­ловлювати їх людям. Переконливість нашого „ Ні " залежатиме від того, як ми використовуємо мову жестів і голос. Якщо ми поважаємо інших, ми не будемо примушувати їх зрад­жувати свої принципи.

Номер слайду 31

« Подаруй собі тепло »

Номер слайду 32

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
729
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку