Написання префіксів пре, при, прі

Про матеріал
У презентації в доступній формі пояснюється написання префіксів пре, при, прі. Наводяться влучні приклади. Підібрані різні вправи на закріплення теми. Все ілюстровано.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Автор презентації до уроку вчитель Хорошівської гімназії Куцик В. А.

Номер слайду 3

Написання префіксів пре , при , прі

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Осінь прийшла, прелагідна, премила, Нам принесла в долонях буйні роси. Вже жовтий лист в сукенечку пришила, Прикрила туманцем сивеньким коси.

Номер слайду 6

Цілевизначення. Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку ? Я очікую, що ви будете уважними, творчими, впевненими у собі й задоволені собою.

Номер слайду 7

Девіз уроку !Не просто дивитися, а й бачити. Не просто відповідати, а й міркувати, Дружно і плідно працювати І оцінки гарні заробляти!

Номер слайду 8

Пригадай !

Номер слайду 9

Кодовий диктант.

Номер слайду 10

1. Слово складається з основи і закінчення або тільки з основи. 2. Основа слова – це частина слова із закінченням. 3. Суфікс- значуща частина слова, що стоїть після кореня. 4. Закінчення – незмінювана частина слова. 5. Префікс – це частина слова, що стоїть після кореня. 6. Слова, в яких корені подібні, але мають різне значення, є спільнокореневими. 7. Слова бувають змінні та незмінні.

Номер слайду 11

8. У слові може бути тільки один префікс, корінь і суфікс. 9. Незмінні слова не мають закінчення. 10. До незмінних слів належать прислівники і окремі іменники. 11. Нульове закінчення і закінчення нема- одне поняття. 12. Слова «мова», «мови», «мовою» є спільнокореневими.

Номер слайду 12

Відповідь : 1-1, 2-0, 3- 1, 4- 0, 5- 0, 6- 1, 7- 1, 8- 0, 9- 1, 10- 1, 11- 0, 12- 0.

Номер слайду 13

Уривок казки… Про кого розповідається ?

Номер слайду 14

Троє братів Пре, При та Прі йшли по гірському плато.- Я премудрий, прегарний! - вихвалявся перший брат Пре.- А я - насуплено мовив При, - приєднуючись до слова ставити, надаю йому аж 14 значень, а в слові приймати маю аж 18. Наймолодший брат Прі повільно йшов позаду. Він був скромний і не любив вихвалятися, бо вживався лише у трьох словах. Пре та При так захопилися хвастощами, що не помітили, як полетіли у прірву.- Як мені препогано! - кричав Пре.- Прийди на допомогу! - волав При. Прі підійшов до ущелини і... витягнув схвильованих братів.- Вибач, брате, - винувато мовили Пре та При. Ми зрозуміли, що не можна жити без дружби. Спасибі тобі. Ніколи не називатимемо тебе образливим прізвиськом. У тебе ж таке гарне прізвище!

Номер слайду 15

Мета : - ознайомитися із правилами вимови та написання слів із префіксами пре, при, прі; - формувати вміння та навички творення нових слів з даними префіксами, розрізняти префікси пре, при, прі за значенням, - розвивати комунікативну компетентність, пам’ять, увагу, логічне мислення ; - виховувати любов до природи, її краси, бережливе ставлення до навколишнього світу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Подумай ! Виконай ! Лінгвістичне дослідження.

Номер слайду 18

Замініть сполучення слів одним словом. Дуже холодна Дуже гарна Дуже тепла Дуже багата Прехолодна,претепла, прегарна, пребагата.

Номер слайду 19

Замініть словосполучення одним словом із префіксом при. Недалеко від кордону Біля моря Трохи відкрити Трохи засипати. Прикордонний, приморський, прикрити, присипати.

Номер слайду 20

Запам’ятай !

Номер слайду 21

Префікс пре вживається для вираження вищої міри ознаки ( можна замінити словом дуже ). Префікс при надає словам значення приєднання, приближення, неповної дії.

Номер слайду 22

Превелебний, преподобний, преосвященний і престол- це винятки- слова, бо Батьківщина їх – старослов’янська мова.

Номер слайду 23

Словникова робота. Прізвище. Найменування особи, набуте при народженні або вступі у шлюб, що передається від покоління до покоління. Прізвизько. Найменування , яке іноді дається людині ( крім справжнього прізвища та імені ) і вказує на певну рису її характеру, зовнішності, діяльності, звичок. Прірва. Провалля із стрімкими урвищами по краях, велика і глибока яма або яр; стрімке урвище.

Номер слайду 24

Закони літер – не разок намиста : одну похитнеш- і поміняєш суть. Б. Олійник

Номер слайду 25

Наші вправи !

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Фізкультхвилинка

Номер слайду 28

Зайвина 1. Пр…звище, пр…звисько, пр…рва, пр…віт. 2. Пр…міський, пр…великий, пр…красний, пр…цікавий. 3. Пр…погано, пр…крити, пр…йти, пр…шити.

Номер слайду 29

Хто швидше ! Робота по варіантах . Підкресли ! Вправа 166. Слова із префіксом пре- перший варіант. Слова із префіксом при- другий варіант.

Номер слайду 30

Робота в групах.

Номер слайду 31

Дібрати до поданих слів антоніми, пояснити написання префіксів . Відліт- Від’їхати -Пр…гарний - Відчепити - Пр…сумний -Віднести - Пр…хороший -

Номер слайду 32

Установити відповідність між словами- синонімами. Пояснити написання префіксів.  1. Пр…тихли а ) пр…давній 2. Пр…брати б) пр…нишкли 3. Пр…йти в) пр…чепурити 4. Пр…старий г ) пр…чалапати

Номер слайду 33

1.       2.        3.        4.        5.          6.             1. Глибокий яр, провалля. 2. Те, чим приманюють тварин, птахів, риб. 3. Лягти на хвилинку. 4. Дуже мудра людина. 5. Дуже великий. 6. Посадити літальний апарат на землю.

Номер слайду 34

Осінь наша мила Урожай вродила. Гарним квітом, Смачним хлібом поблагословила.

Номер слайду 35

Робота в парах. Пастка . Виправ помилки у словах. Предорожні берези струшувалт холодну росу. Тихо сіяв на прев’яле листя, на пресмажені трави дрібний дощ. Причисте повітря наповнювало ліс.

Номер слайду 36

Асоціативний кущ. Ваші осоціації із словом осінь .

Номер слайду 37

Робота в групах ! Хто швидше !Підібрати і записати слова із префіксами пре, при , які характеризують осінь.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Робота в групах . Твір « Пізня осінь …»

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Домашнє завдання!Вивчити правила написання префіксів пре, при, прі. Вправа 168.

Номер слайду 42

Бесіда !Що на уроці було найбільш вдалим ? Що запам’ятали? Чи досягли мети?

Номер слайду 43

Дякую за роботу на уроці !

pptx
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
876
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку