«Наш край (Харків) у другій половині 19 – на початку 20 ст.»

Про матеріал
Проєкт-презентація «Наш край (Харків) у другій половині 19 – на початку 20 ст.» для 9 класу може бути використаний як для уроків з історії України так і для уроків Харківщинознавства. Проєкт можна демонструвати як повноцінний урок так і в якості додаткового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт. На тему:«Наш край (Харків) у другій половині 19 – на початку 20 ст.»Семилуцька Наталія Іванівна

Номер слайду 2

Зміст. Економічний розвиток. Культурне життя. Освіта. Архітектура

Номер слайду 3

Мета. Висвітлимо розвиток міста Харкова протягом цього періоду. Проєкт має на меті показати трансформацію Харкова важливим промисловим центром, розкрити зростання галузей. Крім того, проєкт спрямований на підкреслення розширення інфраструктури міста за рахунок будівництва нових будівель.

Номер слайду 4

Економічний розвиток. Під час другої половини 19 століття та на початку 20 століття Харків став значущим промисловим центром. Місто переживало зростання у таких галузях, як текстильна та машинобудівна промисловість. Цей економічний розвиток сприяв створенню нових робочих місць та збільшенню виробництва, що в свою чергу позитивно вплинуло на життя мешканців міста.

Номер слайду 5

Культурне життя. Харків став важливим культурним центром. У місті проводилися театральні вистави, літературні заходи та інші культурні події, які збагатили життя мешканців та сприяли розвитку мистецтва та літератури в регіоні. У Харкові також розвивалася музична сцена, з'являлися нові музичні гурти та виступи відомих музикантів. Місто стало місцем зустрічі для творчих особистостей, які сприяли культурному обміну та взаємодії. Також в цей період у Харкові активно розвивалися образотворче мистецтво та архітектура, що прикрашали місто й створювали його унікальний образ. Театр «Берізель»Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка

Номер слайду 6

​Харківський національний академічний театр опери та балету. Опера «Мазепа»Балет «Лускунчик»Харківський академічний театр музичної комедії«Сорочинський ярмарок»Оперета «Сільва»

Номер слайду 7

Освіта. Розвиток системи освіти в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Розвитку початкової та середньої освіти на Харківщині сприяло створення єдиної системи освіти – від початкової школи до університету. Реформи 1860-1870-х рр. призвели до появи великого розмаїття початкових шкіл: від міністерських і земських до церковно-приходських. Одним із старіших навчальних закладів Харкова було повітове училище, засноване в 1805 р. на базі Головного народного училища та перетворене в 1834 р. на Ланкастерську школу взаємного навчання. Однією з форм початкової школи в другій половині ХІХ ст. як відповідь на суспільний рух на користь народної освіти стали недільні школи. Найбільшою славою користувалася жіноча недільна школа потомственного вчителя Христини Данилівни Алчевської. Харків заслужено вважали містом освіти та науки. До початку ХХ ст. у місті вже було кілька десятків середніх шкіл, кілька державних і приватних гімназій, духовна семінарія.29 січня 1805-го відбулося урочисте відкриття Імператорського університету в Харкові. Нині – Харківський національний університет імені Каразіна – один із найстаріших навчальних вишів України . Також, було відкрито Ветеринарний інститут ( 1873 р. ), який виник на базі ветеринарного училища для підготовки фахівців у галузі скотарства. Діяльність Ветеринарного інституту мала величезне практичне значення. Інститут готував 10 ветеринарних лікарів на рік.

Номер слайду 8

Христина Алчевська і її заняття. Харківський національний університет Каразіна Ветеринарний інститут ( 1873 р. )

Номер слайду 9

Архітектура. Палац одружень. Харківський іподром. Держпром

Номер слайду 10

Висновок. Отже,ми ознайомилися з економічним розвитком,культурним життям,освітою і трохи архітектурою Харкова 19-20 століть. Сподіваюся ви дізналися про щось нове для себе нашого міста,яким воно було раніше І з чого починалося.

Номер слайду 11

Щиро дякую за вашу увагу!

pptx
Додано
7 жовтня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку