"Наслідки антропогенного впливу на середовище"

Про матеріал
Ознайомити учнів з наслідками антропогенного впливу на середовище. Показати вплив діяльності людини на стан біосфери. Виховувати екологічну культуру, розуміння учнями поняття «екологічного бумерангу» - впливу на людину та природу забруднювачів біосфери;
Перегляд файлу

Леденьова Ірина, вчитель хімії та біології

Урок-конференція для учнів 9-11 класів

НАСЛІДКИ АНТРОПОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ НА СЕРЕДОВИЩЕ

Мета:

освітньо-пізнавальна:

  • ознайомити учнів з наслідками антропогенного впливу на середовище;
  • показати вплив діяльності людини на стан біосфери;
  • добиватися розуміння учнями «екологічного бумерангу» - впливу на людину та природу забруднювачів біосфери;

розвивальна:

  • розвивати логічне мислення, уміння аналізувати і робити висновки;
  • вміння і навички роботи з додатковими джерелами інформації;

виховна:

  • виховувати почуття відповідальності перед майбутніми поколіннями за свої дії, бережливе ставлення до природи.

 

                                                              Піздно бути бережливим, коли залишилось на дінці. І до того ж,

     залишається там не тільки мало,

                          але й найгірше.

 

                                              Сенека

 

Вступне слово учителя.

          Науково-технічний прогрес має дуже великий вплив на екологічний стан навколишнього середовища, особливо хімічна промисловість, яка є одним із основних забрудників Світового океану, повітря, грунтів. Останнім часом науково-технічний прогрес становить дуже серйозну небезпеку для людини, всього живого на Землі. Забруднювачі антропогенного характеру бумерангом повертаються до людини, викликають тяжкі порушення здоров’я – серцево-судинні захворювання, онкологічні, шлунково-кишкові тощо.   

          Збільшуючи кількість продуктів харчування ціною отруєння земель пестицидами і різноманітними хімічними добривами, ми прирікаємо на голод тих, хто житиме після нас на деградованій землі.   

          Зростає кількість промислових відходів, а отже, ми позбавляємо своїх дітей і онуків ковтка свіжого повітря і води.

          Радіоактивні відходи, які ми безпорадно закопуємо у землю – це безліч Чорнобилів завтрашнього дня.

          Саме ці важливі питання ми порушимо сьогодні на нашому уроці-конференції та спробуємо зрозуміти, що саме ми можемо зробити, щоб у наступних поколінь жителів Землі було майбутнє.

Повідомлення учня

          Як відомо,  ¾ нашої планети займає гідросфера. «Там, де вода, там і життя» - ця надзвичайно проста істина, яка народилася на  Сході, доволі повно відображає взаємозв’язок між водою та життям.

          Життя на нашій планеті зародилося у воді. І все було добре, поки не з’явилася людина, яка відчула себе володарем Землі. І в результаті наші моря, річки та озера перетворилися на сміттєзвалища.Названы неожиданные источники загрязнения океана пластиком -  Korrespondent.net

          Моря і океани забруднюються переважно водами рік, через які кожного року надходить приблизно 320 млн т заліза, 6,5 млн т фосфору, 1,3 млн т сульфатів, 1,4 млн т хлоридів, фенолів та інших речовин. Багато забруднювачів у світовий океан потрапляє із атмосфери: 200 тисяч т свинцю, 1 млн т вуглеводів, 5 тисяч т ртуті, а також пестицидів.

Повідомлення учня

          Для оцінки забруднення природних вод існують певні показники, головним серед яких є гранично-допустимі концентрації. (ГДК). Аналіз ситуації показує, що малі річки України забруднені на порядок більше, ніж великі. Найбільш забруднені – Південний Буг, річки Донецької та Луганської областей. Дуже забрудненим є Дніпро – головна водна артерія держави перегороджена греблями, дамбами, знівечена гниючими морями-водосховищами, усіяна АЕС. Сюди щорічно скидається близько 370 млн кубічних метрів забруднених стоків, або 14%  від їх обсягу по Україні. Це дуже знижує якість води – багато  мільйонів жителів України, що споживають води з Дніпра, можуть залишитися  без питної води вже у найближчі  десятиріччя. Вимирає Чорне море, в Азовському кількість бактерій вже давно більша за норму у сотні тисяч разів.

Повідомлення  учня

          Перевищення усіх цих параметрів має негативні наслідки для здоров’я людини. Так, використання води з високою концентрацією Кадмію може призвести до розвитку протеїнурії  - нирково-кам’яної хвороби. Вода, забруднена Манганом, викликає порушення ліпідного обміну, пневмонію, психічні розлади. Потрапляння до організму ртуті спричиняє незворотні ураження нервової системи. Шкоди завдають нітрити, нітрати, пестициди, гербіциди тощо.

          Таким чином, наслідки забруднення водного середовища дуже шкідливі.

Повідомлення  учня

          Харківська область є індустріально розвиненим регіоном України з інтенсивним сільським господарством. Тому питання охорони поверхневих вод від забруднення мають для маловодної Харківської області першочергове значення.

          До складу водного фонду області входять: 867 річок і тимчасових водотоків; 583 заплавних озер; 56 водосховищ, приблизно 2538 ставків. Загальна площа земель водного фонду складає 90.9 тисяч га.

Вчитель

          Ще до недавнього  часу ми ставилися до води як до чогось дуже звичайного, як до невичерпного джерела. Ми звикли до того, що вода – всюди. Однак останнім часом виявляється, що це не так. А тому цей чудовий дар природи потрібно берегти та охороняти.

 Повідомлення учня

          Повітря – велике багатство, яке належить усім народам і кожній людині зокрема, адже без повітря людина не витримає й 5 хвилин.

          Чим же дихає сьогодні людство? Повітряний океан забруднених шкідливими викидами, їх загальний об’єм становить близько 120 млн т оксидів сірки, 197 млн т вуглекислого газу, 53 млн т вуглеводів.

          Щорічно в Україні в атмосферу виділяється 15 млн т шкідливих речовин. На території нашої держави є сотні підприємств зі шкідливими відходами. Найбільше забруднюють повітря підприємства чорної металургії, енергетики, вугільної промисловості.

В правительстве прокомментировали загрязнение воздуха в Харькове - Харьков  Vgorode.ua

          Понад третину всіх промислових викидів припадає на теплові станції, які використовують органічне паливо. Забруднене повітря повертається до людини хворобами – пневмонія, бронхіальна астма, гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда.

          У зонах розміщення промислових підприємств характерні специфічні забруднення, які викликають відповідні хвороби. Так, поблизу атомних станцій висока загальна захворюваність злоякісними пухлинами4 теплових електростанцій  - хронічним бронхітом; алюмінієвих заводів – отруєння фтором тощо.

Повідомлення учня

          Більше 50 років тому людство зіткнулося з новим типом забруднення в містах – фотохімічним смогом. Жителі почали скаржитися на те, що в повітрі періодично з’являється блакитний газ, який викликає сильна подразнення дихальних шляхів та очей, напади астми, порушує функції легень, зору тощо, знижує стійкість до інфекцій.

Вчитель

          Як ми бачимо, забруднене повітря – це велике лихо, особливо тому, що навіть уважним оком не завжди його побачиш, адже тут не діють ні кордони, ні колючий дріт. І охорона повітряного океану – така ж важлива справа, як і охорона гідросфери.

          Людина недаремно вважається істотою космічною. Вона  відкрита для впливів не тільки суто земних явищ, але і Всесвіту. Дія Сонця, планет, Місяця відчутно позначається на нашому організмі. На жаль, ці впливи можуть спричинити серйозні захворювання.

 

Повідомлення учня

          Антропогенна дія на навколишнє середовище спричинила зміну клімату – він став теплішим. Вуглекислий газ ,який викидається у великій кількості в атмосферу в результаті згоряння органічного палива, створює так званий «парниковий ефект», при якому поглинається відбите від Землі довгохвильове сонячне випромінювання. Цей ефект викликається метаном, тропосферним озоном, фреонами.

Вчені назвали шість кроків, щоб зменшити наслідки зміни клімату

          Підтвердженням зміни клімату стали сильні посухи в Європі, США, Африці.  А у вологих – стає ще більше опадів. Один із можливих наслідків – підвищення рівня Світового океану майже на півметра, що може призвести до затоплення густонаселених берегових територій.

          Глобальне потепління буде мати прямі наслідки для здоров’я людини. Підвищіться захворюваність на серцево-судинні, респіраторні захворювання тощо.

Повідомлення учня

          Підвищення температури дозволить комахам та іншим переносникам хворіб розширити середовище існування. Такі організми, як малярійний комар, брюхоногі молюски захоплять нові широти. Нині на малярію хворіють близько 300 млн людей на рік. З них 2 млн помирають. У результаті глобального потепління захворюваність на малярію може зрости на 50-80 млн випадків на рік.

          Міжурядова комісія по зміні клімату, до складу якої входять експерти та вчені 120 країн світу, опублікувала свій доклад о глобальнім   потеплінні. У ньому говориться, що людство стоїть на грані масштабної катастрофи, але все ще в змозі її попередити. Для цього уряди розвинутих країн світу повинні встановити жорсткий контроль за викидами в атмосферу вуглекислого газу. Людство повинно обмежити використання тих видів сировини та пального, які розрушають озоновий  шар планети.

Учитель

          Тобто, над Землею нависла реальна загроза. Проблема клімату, яка є екологічною, перетворюється сьогодні в гостру економічну, соціальну і політичну.

Повідомлення учня

          Грунти – одне з найбільших багатств на Землі. Шар родючого грунту завтовшки 1 см відтворюється за 300-1000 років. Україна – найбагатша на чорноземи держава у світі. На жаль, це багатство, яким нас наділила природа, ми не бережемо. Нині надмірною експлуатацією та забрудненням виведено з ладу приблизно 60% наших чорноземів. Щорічно витрачається біля 1 тисячі га родючого грунту, для розміщення промислових відходів щороку вилучається 12 тисяч га.

Вплив глобальних змін клімату на водні ресурси Миколаївщини | Регіональний  офіс водних ресурсів у Миколаївській області

Учитель

          Наше віковічне багатство. Годувальниця. Дорожча за кам’яне вугілля, нафту і золото. Усе це про нашу землю, сьогодні вона у небезпеці і також потребує охорони.

          Україна – держава з розвинутою промисловістю та багатогалузевим сільськім господарством. Але часто застаріле обладнання і технології, інтенсивне сільське господарство, що будується на нераціональному природокористуванні – все це призвело до вкрай небезпечного екологічного становища довкілля.

          Що ж потрібно робити сьогодні, щоб поліпшити екологічний стан держави та планети взагалі?

Повідомлення учня

  •  важливим способом боротьби із забрудненням довкілля є впровадження  безвідходної металургії;
  • розробка нових методів утилізації шлаків;
  • створення замкнених технологічних систем, коли використана води очищується і знов повертається для використання;
  • уникати використання речовин, які руйнують озоновий шар, забруднюють повітря;
  • садити більше дерев, доглядати за ними – вони збагачують повітря киснем та поглинають шум;
  • вживати всіх заходів для охорони і науково обгрунтованого раціонального використання землі, її надр та природних ресурсів.

Учитель

Дякую усім учасникам конференції за активну участь в

обговоренні цих актуальних проблем. Разом ми зможемо зберегти нашу планету!

 

  Зміна клімату: що можна зробити - поради - Україна

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
23 березня 2021
Переглядів
994
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку