Натуралізм в останній третині 19 століття

Про матеріал
Натуралізм — літературний напрямок, що склався в західній літературі в останній третині 19 століття ( 1870-1890) Для нього була характерною настанова на фотографічно точне й неупереджене зображення дійсності, під якою насамперед розумілося матеріально-побутове довкілля, а також людського характеру, що бачився крізь призму фатальної зумовленості фізіологічною природою та середовищем. Натуралісти намагалися зробити свої твори «клінічно точними документами» дійсності, її точною фотографією. Вони закликали не уникати малювання неприємних деталей навколишнього світу, залюбки показувати життя соціального дна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАТУРАЛІЗМ

Номер слайду 2

Натуралізм— літературний напрям, що утверджується у французькій літературі в останню третину XIX століття, який характеризується прагненням до фото­графічного й безпристрасного відтворення дійсності

Номер слайду 3

Основним теоретиком напряму є Еміль Золя Е. Золя не розрізняв поняття «реалізм» і «натуралізм». «Примусити реальних героїв діяти в реальному середовищі, дати читачеві шматок людського життя — у цьому весь натуралістичний роман».  

Номер слайду 4

Е. Золя намагається перенести в літературу принципи дослідження, притаманні науці. Він називав себе митцем-дослідником і вважав, що «романісту слід бути схожим на вченого, який досліджує свій предмет з неупередженою точністю».

Номер слайду 5

Окрім успіхів природничих наук, які викликали в письменників довіру до наукових методів пізнання, грунт для натуралізму створює також філософія позитивізму. Позитивісти вважали, що між людьми та іншими живими організмами немає різниці, що закономір-ності розвитку природи й тварин­ного світу можуть бути перенесені на людське суспільство й на долю окремої особистості

Номер слайду 6

Із принципу науковості випливав ще один важливий принцип натуралізму - об'єктивність і неупередженість.

Номер слайду 7

Письменники-натуралісти, вважають, що митець, прагнучи до максимальної об'єктивності, має відмовитися від усіляких оціночних категорій. Письменник ні в якому разі не повинен керуватися власними або ж політичними симпатіями чи антипатіями. Тому автор має позбутися моралізування, його метою є неупереджене зображення та аналіз фактів.

Номер слайду 8

Натуралізм, таким чином, стає мистецтвом фактографії та документальності.

Номер слайду 9

Життя людей у творах натуралістів зумовлене не лише біологічно, а й соціально. Твори натуралістів відзначалися детальним описом середовища, речей, усього, що оточує людину. Іван Франко вважав, що в романах Е. Золя «темні сторони життя займають... далеко більше місця, ніж у дійсності».

Номер слайду 10

Ідеї та поетичні принципи французького натуралізму позначилися на творчості письменників різних країн на­прикінці XIX століття.

Номер слайду 11

У 1880—1890-х роках активно працюють німецькі натуралісти. Гергарт Гауптман

Номер слайду 12

Поширюється натуралізм і в американській літературі (творчість Ф. Норріса, X. Гарленда, С. Крейна). Принципи натуралізму утверджуються в іспанській літературі (Е. Пардо Басам і А. Паладсіо Вальдеса). Натуралістичні тенденції помітні у творчості деяких російських письменників (Д. Мамін-Сибіряк, О. Писемський, П. Боборикін, О. Амфітеатров).

Номер слайду 13

Не минув натуралізм і української літератури. Показовою в цьому відношенні є творчість Володимира Винниченка. Для видатного українського письменника не існувало «заборонених» тем. Біологічні та сексопатологічні мотиви мають місце в ро­манах .

pptx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
4833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку