Навчальний матеріал із використанням здоров'язберігаючих технологій на уроках української мови при вивченні частин слова

Про матеріал

Вправи, побудовані на мовному матеріалі про квіти й рослини. Вони розраховані на вивчення значущих частин слова, проте передбачають повторення відомостей із фонетики, орфографії, лексики, синтаксису. Крім того, завдання розраховані на розвиток мовленнєвої діяльності учнів. Вивчення мови на основі тексту, усвідомлення стилів, типів і жанрів мовлення сприяє активізації розумової діяльності школярів та розвиткові їхніх пізнавальних здібностей, створює умови для виховання загальної й мовленнєвої культури.

Перегляд файлу

Навчальний матеріал із використанням здоров'язберігаючих технологій на уроках української мови при вивченні частин слова

Нагідки

Ця красива рослина з яскравими веселими квітами й соковитим зеленим листям прийшла до нас з півдня Європи ще з середньовічних часів. Вона добре прижилася, самостійно розсівається на городах і ціле літо прикрашає їх.

Українська назва нагідок походить від слова ніготь. На ніготь схожі зернята нагідок. Латинська назва „календула” означає «перший день місяця», бо у себе на батьківщині нагідки цвіли протягом року й кожний початок місяця (календа) заставав їх розквітлими.

Нагідки мають цілющі властивості. Полоскання хворого горла настоєм календули знімає біль і температуру. Хто має на городі нагідки, той знає, що цвіте ця рослина невтомно все літо, той завжди має під рукою рятівні ліки. (За А . Коваль)

1. Прочитайте висловлювання, доведіть, що перед вами текст.

2. Сформулюйте основну думку тексту.

3. Визначте орфограми у виділених словах, поясніть їх написання.

4. Випишіть слова із префіксами й суфіксами.

5. Доберіть антоніми до слів хворого, невтомно.

6. Підкресліть у першому реченні другого абзацу головні й другорядні члени речення.

М’ята

М’ята – це багаторічна рослина. Цвіте в червні – вересні. Пагони й листки м’яти мають цілющі властивості. Корисна  м’ята при головних болях, серцевих та судинних захворюваннях, нервових розладах, безсонні, простудах, захворюваннях горла та інших хвороб. Використовують листки й пагони в сушеному й свіжому вигляді. Вони мають приємний охолоджувальний смак і різкий, тонкий аромат, викликаний високим вмістом ментолу. М’ятою приправляють салати, супи, м’ясні й рибні страви.

Використовують її при виготовленні напоїв, кондитерських виробів, випіканні хліба. (З газети)

1. Прочитайте текст, доберіть заголовок.

2. Визначте тему й основну думку.

3.Поясніть лексичне значення слова ментол.

4. Доповніть текст відомостями про те, де ще використовують м’яту.

5. Випишіть п’ять прикметників, розберіть їх за будовою.

6. Назвіть кількість голосних і приголосних звуків у виділених словах.

7. До слів свіжий, серцевих доберіть спільнокореневі слова.

 

Любисток

 

З’явився любисток у нашому краї дуже давно. Розкішне зелене листя, приємний запах зробили цю рослину улюбленою в  народі. З нею пов’язане повір’я , що цим зіллям можна причарувати когось. Тому любисток має ще й кілька народних назв: любчик, любець, люби мене, приворотне зілля. Він оспіваний у піснях про нещасливе кохання . В районах України любисток шанують як оберіг садиби, чаклунське зілля .

Любисток використовують для приготування народних ліків від головного болю. Здавна українські дівчата мили любистком волосся, щоб воно було гарним, щоб не боліла голова.

Деякі народи Кавказу споживають любисток як приправу до м’ясних страв.

Любисток охоче росте на різних ґрунтах, любить вологу. Та найчастіше його садять у квітниках. (З газети)

1. Прочитайте текст.

2. Визначте тему й основну думку.

3. Визначте тип мовлення.

4. Укажіть у тексті слова, за допомогою яких з’єднуються речення в тексті.

5. Знайдіть у тексті слова – синоніми.

6. Випишіть слова: оспіваний, чаклунське, приготування, страв. Розберіть їх за будовою .

Навчальні диктанти

Царство рослин

Чудовий та розмаїтий зелений дивосвіт. То царство наших друзів – рослин. Вони дають нам їжу й житло, сировину для безлічі хімічних речовин, дарують життєдайний кисень, очищаючи  повітря, зберігають воду річок і озер, дають тінь і прохолоду у спеку та понад усе ще й лікують нас.

Вчені підрахували, що на землі понад 450 тисяч  видів рослин, але тільки невелику частину їх, менше 20 % , використовує людина для своїх потреб.( С.Приходько)

Царівна квітів

Чарівна окраса лісів і дібров – конвалія, її ніжно – пахучі  дзвіночки втілюють у нас радощі весни. Вона є однією з улюблених ранніх квітів.

А скільки казок, легенд, повір’їв, міфів складено про цю невелику квітку!

Конвалія – цінна лікарська рослина. Ліки, виготовлені з неї, поліпшують діяльність серця.

Збирають квіти й траву в період цвітіння, тобто в травні – червні. Великої шкоди запасам цієї лікарської рослини завдають ті, хто зриває квіти й листя, не залишаючи в гніздах частину рослини. (З календаря)

 

 

 

Барвінок

Барвінок мав широке визнання у багатьох народів. В українців він є рослиною – символом. Його вважають  провісником весни. Через свою прекрасну синю барву барвінок був навіть суперником незабудки .

Блискучо – зелене тверде листя не гинуло від холоду й зимою й під снігом зберігало свій колір. Незабаром квітку перенесли з лісу в сади як символ радісної життєвої сили.

Людина споконвіку прагнула залишитись молодою, радісною і щасливою, а тому почала приписувати барвінкові особливу чарівну силу.

Дехто вважає, що барвінок відганяє всіляку нечисть. Ось чому барвінок здобув широке визнання в багатьох народів. (З журналу)

 

1

 

doc
Додано
31 липня 2018
Переглядів
2445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку