Навчальний проект «Нове народження улюбленої книги» (створення буктрейлера)

Про матеріал

Чи можливо зацікавити читанням через буктрейлери – велике питання. Але вхопитися за цю ниточку все ж варто. Адже це наша спільна справа – пробуджувати інтерес і любов до Книги. Буктрейлер (від англ. book – книга, англ. trailer – тягач, причіп) – короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

Перегляд файлу

О.М. Кизименко, учитель української мови

та літератури, ЗОШ № 142, м. Харків

Навчальний проект «Нове народження улюбленої книги»

(створення буктрейлера)

Чи можливо зацікавити читанням через буктрейлери велике питання. Але вхопитися за цю ниточку все ж варто. Адже це наша спільна справа пробуджувати інтерес і любов до Книги. Буктрейлер (від англ. book  книга, англ. trailer  тягач, причіп)  короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

Перші відеоролики про книги почали з’являтися у 2002 році і набули популярності з розвитком YouTube та йому подібних сервісів. У 2003 році відбувся перший публічний показ буктрейлера  про десятий роман вампірської саги Крістін Фіхан «Темна симфонія». Розвиток соціальних мереж, блогів, серверів відеоінформації на зразок YouTube привело до того, що у розвинутих країнах представлення кожного бестселера здійснюється разом з буктрейлером. В Україні та Росії буктрейлери ввійшли у вжиток з 2009 року. В Інтернеті можна переглянути буктрейлери на сайті World Book Day: http://www.Worldbookday.com/booktrailers-online.   

Першими просувати буктрейлери стали книжні видавництва, побачивши в цьому ресурсі новий інструмент для книжкового бізнесу (в Україні це видавництво «Грані Т»). Перший буктрейлер у нашій країні був до детективу Наталії та Олександра Шевченків, який демонстрували на Форумі видавців у 2010 році. Зараз активно створює буктрейлери видавництво «Meridian Czernowitz». Вони розпочали роботу в цьому напрямі в 2010 р., а в 2011 р. підготували ролики на книги Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Ігоря Померанцева. Така робота зі створення своєрідного супроводу книжки послуговує не тільки для розширення аудиторії, а й для підвищення рівня якості читання для українців в цілому.

В Україні зараз у створенні буктрейлерів ініціативу підхопили бібліотеки. Проводяться конкурси буктрейлерів. У Херсоні у вересні 2012 проводився конкурс на кращий буктрейлер серед бібліотек Херсонської ЦБС.
Дітей частенько залучають до створення буктрейлерів, їм це приносить велике задоволення.

Сьогодні жанр буктрейлера зробив великий крок уперед. Із звичайних презентацій в стилі Power Point він перетворився на справжнє мистецтво.

У результаті буктрейлер можна рекламувати в Інтернеті, блогах, на форумах, у популярних соціальних мережах. У переважній більшості тривалість буктрейлера не перевищує три хвилини. Він не містить спойлерів  інформації про сюжет книги. За призначенням буктрейлери поділяють на видавничі (вихід нової книги) та бібліотечні (про книгу з фонду).

Буктрейлери можуть бути ігровими, неігровими, анімаційними, виготовленими у формі акторської гри, комп’ютерної графіки або мультиплікації, колажу. Подача інформації про книгу буває розповідна, атмосферна або концептуальна.

Основні завдання буктрейлера:

  •                   привернути увагу до книги;
  •                   створити аудиторію читачів;
  •                   сформувати персональний бренд письменника.

Буктрейлери знімають до книжкової серії, автора, одного окремого літературного твору. Для його створення використовують різні матеріали: фото, розворот книги, ілюстрації, відеонарізку з фільмів, аматорську зйомку, відповідний музичний супровід, текстові слайди.

Буктрейлери можна класифікувати за критеріями:

за авторством:

  •                   на власну книгу;
  •                   на твір іншого письменника;

за тематикою:

  •                   класика;
  •                   сучасна література;

за змістом:

  •                   розповідні презентують основу сюжету твору (їх завдання – подібно до анотації, через музику та ілюстрації, ознайомити читача з основами сюжету, зберігаючи елементи недомовленості й таємничості. Щоб після перегляду ролика потенційний читач захотів дізнатися, з чого історія починається й чим завершується. Зазвичай саме за «сюжетним» і розповідним принципом побудовано більшість кінотрейлерів);
  •                   атмосферні передають основний настрій книги та очікувані читацькі емоції (наприклад, якщо книга написана в жанрі фентезі, то можна зробити акцент на атмосфері магії, підбираючи яскраві ілюстрації з чарівниками та відьмами, таємничими пейзажами й незвичайними істотами. Якщо книга розповідає про романтичні стосунки – ілюстративний або відеоряд з щемливою музикою, які покликані передати читачам настрій та емоції героїв);
  •                   концептуальні транслюють ключові ідеї й загальну змістову спрямованість тексту (вони засновані на рекламі незвичайної ідеї твору, на світогляді автора й цікавих думках, які він хоче донести до читача, на змістовому навантаженні книги. Таким є, наприклад, буктрейлер «Суперкниг», який здобув перемогу в конкурсі «Книгопроектор» у 2013 р.)

за способом візуального втілення тексту:

  • ігрові (міні-фільм за книгою);
  • неігрові (набір слайдів із цитатами, ілюстраціями, книжковими розворотами, тематичними малюнками, фотографіями тощо);
  • анімаційні (мультфільм за книгою).

Буктрейлер оцінюють за такими критеріями:

  •                   інформативність,
  •                   сила промовпливу, оригінальність змісту й виконання.

Загальні принципи створення буктрейлера:

1. Тривалість буктрейлера не повинна перевищувати 3 хвилини: це оптимальний час, щоб утримати увагу потенційного читача.

2. Буктрейлер може бути виконаний у будь-якій техніці: як постановочний мініфільм, у техніці анімації, слайд-шоу, з музикою, голосовим озвученням тощо.

3. Важливо дотримуватися одноманітності ілюстрацій.

4. Аудіоматеріал повинен бути якісним, без шумових ефектів і з одним рівнем гучності.

5. Шрифт у титрах повинен бути розбірливим і читабельним.

6. При використанні чужих матеріалів у своєму відео, слід у фінальних титрах чи в описі під відео вказати ресурси й назви джерел, звідки завантажено матеріал, авторів і правовласників.

Програми для створення буктрейлера з використанням графіки, відео і музики

Програма Power Point у багатьох випадках виявляється недосконалою. Саме тому, принаймні для монтажу відео, краще використовувати пакети Camtasia Studio або Vegas Pro.

Буктрейлер: як зробити і просунути презентацію своїми силами?

Музика для буктрейлера теж повинна відображати загальний настрій твору. Можна, звичайно ж, використовувати популярні композиції, проте це загрожує наслідками, якщо трек вставляється в презентацію без дотримання авторських прав.

Буктрейлер: як зробити і просунути презентацію своїми силами?

У цьому випадку краще написати музичний супровід самому. Благо програм для цього зараз не бракує: FL Studio, Cubase, Orion, Ableton Live, Studio One і тощо. Але якщо підходити до мастерингу, тут ніяк не обійтися без таких утиліт, як Adobe Audition або Sound Forge. При цьому мікшування можливо не тільки в плані обробки аудіо, але і відео.

Маркетинг і просування буктрейлера

Припустимо, змонтований матеріал. У «чистовому» варіанті це і є наш буктрейлер. Як зробити подальше просування, щоб потенційний читач зацікавився книжкою та її сюжетом? Тут не обійтися без просування в тих же соціальних мережах або на такому популярному відеохостингу, як YouTube.

Буктрейлер: як зробити і просунути презентацію своїми силами?

Як бачимо, створити буктрейлер, загалом-то, не так вже й складно. Головне тут врахувати деякі моменти оформлення, подачі основної теми твору, а також подальше просування книги в мережі з метою її максимальної популяризації, адже потрібно, щоб читач при перегляді ролика відразу ж зацікавився книгою.

Навчальний проект «Нове народження улюбленої книги»

№ з/п

Етапи роботи над проектом

Зміст діяльності учнів

Зміст діяльності учителя

1

Підготовчий етап.
Вивчення теми і мети проекту.

 

- переглянути приклади буктрейлерів; 

- продумати ідею власного майбутнього буктрейлера.

Оголошення теми, мотивація, допомога у постановці та розподілі завдань.

2

Планування.

 

 

  •  обрати книгу, за якою буде створюватися буктрейлер;
  •  створити сценарій буктрейлера.

Коригування, пропозиція ідеї, висування пропозиції.

3

Підібрати матеріал для відеоряду.

 

  •  добір яскравих й ефектних картинок, 

відсканування ілюстрацій книги, 

  • зняти своє відео або знайти відео за тематикою в     

Інтернеті,

  • записати озвучений текст (якщо це передбачено сценарієм) або необхідний  аудіоматеріал: голос, звуки, музику.

Спостереження, спрямування діяльності учнів.

4

Вибрати програму для роботи з відео.

 

Можна скористатися безкоштовними онлайновими редакторами для виконання операцій з відео та фото: Windows Live Movie Maker,

Windows Movie Maker,

Avidemux, SDC Free Video Editor, Free Video Editor,

ZS4 Video Editor, VideoPad Video Editor

Програми «Редактори відео» призначені для редагування відео файлів різних форматів та типів. За допомогою цього програмного забезпечення користувачі можуть монтувати відео, накладати на нього спецефекти, ефекти переходів між кадрами, додавати зображення і аудіодоріжки.

Спостереження, коригування, порада.

5

Обєднати матеріали в єдиний ролик.

 

Обєднати матеріали в єдиний ролик з використанням відповідного програмового забезпечення. Наприкінці можна «накласти» ефекти, переходи, різноманітну музику, «звести» звук і записати матеріал на жорсткий диск ПК.

Спостереження, коригування, порада.

6

Переглянути складений буктрейлер.

 

За потреби внести поправки та остаточно відредагувати.

Участь у колективному обговоренні, оцінюванні результатів проекту та роботи над ним.

7

Презентація проекту.

 

Захист проекту.

Допомога учням у презентації проекту.

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1.               Воробель С. Буктрейлер як новий жанр популяризації книги /                       С. Воробель, Б. Кобильник // Шкільна бібліотека. – 2012. – № 21/22. – С. 70-73.
  2.               Косачова О.  Буктрейлер як ефективний медіаресурс сучасної  бібліотеки / О. Косачова // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 10. – С. 15-18.
  3.               Заіченко Т. Бібліотечний буктрейлер / Тетяна Заіченко // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 4. – С. 52.
  4.               Патра С. Буктрейлер як засіб реклами книговидавничої продукції /           С. Патра. Режим доступу: http://lib.znaimo.com.ua/docs/330/index-1435979.html. Назва з екрана.
  5.               Плототник Т.М. Новое блюдо библиотечной кухни. Буктрейлер подан / Т.М. Плохотник // Библиотечное дело. – 2012. – № 6. – С. 20-22.
  6.               https://uk.wikipedia.org/wiki/Буктрейлер
  7.               http://biblio.lib.kherson.ua/
  8.               http://school-of-inspiration.ru/pamyatka-dlya-sozdaniya-buktrejlera
  9.               http://litakcent.com/2013/01/23/buktrejlery-vid-reklamy-do-novoho-vydu-mystectva/
  10.          http://apatitylibr.ru/index.php/2014-07-15-10-43-04
  11.          http://poradu.pp.ua/internet/31501-buktreyler-yak-zrobiti-prosunuti-prezentacyu-svoyimi-silami.html
  12.          https://bg.libnadvirna.info/буктрейлер/
docx
Додано
18 січня 2018
Переглядів
3883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку