Навчаючі програми початкового навчання основним прийомам техніки гри у футбол.

Про матеріал
У посібнику викладено навчальний матеріал, який дасть можливість вчителям фізичної культури а також тренерам ДЮСШ використовувати навчальні програми по вивченню і удосконаленню технічних прийомів техніки гри у футбол. В посібнику міститься багато практичного матеріалу, який зробить уроки фізкультури або заняття більш змістовними та емоційними. Для вчителів фізичної культури, тренерів ДЮСШ.
Перегляд файлу

image

 

 

                                                             

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укладач : О. С. Мольдерф, вчитель фізичного                      виховання Малозубівщинської  середньої                    загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів.

 

У посібнику викладено навчальний матеріал, який дасть можливість вчителям фізичної культури а також тренерам ДЮСШ використовувати навчальні програми по вивченню  і удосконаленню технічних прийомів техніки гри у футбол.

     В посібнику міститься багато практичного матеріалу, який зробить уроки фізкультури або заняття більш змістовними та емоційними.

Для вчителів фізичної культури, тренерів ДЮСШ.

ЗМІСТ

 

І.Вступ …………………………………………………… …..   4

 

ІІ. Методика навчання техніці гри юних футболістів ….  5

 

ІІІ. Програми початкового навчання основним        прийомам  техніки гри у футбол …………………...   8

 

1.      Навчаючі програми вивчення техніки ударів по м'ячу.. … 9

 

2.      Навчаючі програми вивчення техніки зупинок м’яча ….. 21 

 

3.      Навчаючі програми вивчення техніки ведення м’яча ……  29

 

4.      Навчаючі програми вивчення техніки фінтів ……….........   32

 

5.      Навчаючі програми вивчення техніки відбору м’яча ……  45

 

6.      Навчаючі програми вивчення техніки ударів по м'ячу 

головою ……………………………………………………..  51

 

7.      Навчаючі програми вивчення техніки гри воротаря……..   58

             

 

ІV. Література………………………………………………….. 68 ВСТУП

     Безумовно, однією з найпопулярніших спортивних видів   спорту є футбол. Сьогодні  неможливо уявити в школі  уроки фізичної культури без цієї спортивної гри.                                                           

І запитавши в учнів на уроках:                                                           -   «В  яку гру будемо грати на уроці? »                                            більшість з них відповість:                                                                

- « У футбол!».

          Футбол розвиває силу, швидкість, витривалість, спритність, сміливість, рішучість, наполегливість, силу волі, почуття        товариськості. Кожен футболіст має можливість виховувати в собі ініціативність, самостійність і творчу активність, але він не    повинен забувати про інтереси колективу і про взаємодію з   партнерами по команді. Опанувати технікою і тактикою гри у футбол школярі можуть на уроках і в секціях фізичної культури. Футбол розвивається швидкими темпами, характер гри постійно змінюється.                                                                                                                 

          Саме з урахуванням динаміки розвитку цієї гри, з одного

боку, і специфікою занять з футболу в школі – з іншого, виникла                     необхідність створення навчальних програм початкового        вивчення техніки гри, бо саме інтенсивне засвоєння і формування  технічних прийомів техніки гри відбувається в юному віці. Тому навчаючі програми нададуть можливість скорішого засвоєння учнями вивчення технічних прийомів і техніці удосконалення в цілому. Уроки та заняття стануть більш змістовнішими і емоційними, бо в них викладено поступове з переключенням уваги перехід вивчення виконання технічних прийомів із застосуванням етапів вивчення від найпростіших до складніших  елементів технічних вправ.

 

                                                                                                                                    

                                                                            

              МЕТОДИКА  НАВЧАННЯ  ТЕХНІЦІ  ГРИ  ЮНИХ 

ФУТБОЛІСТІВ.

Послідовність засвоєння основних технічних елементів необхідно визначити таким чином, щоб по можливості в       найбільш      короткий         термін юні      футболісти      змогли б                 використовувати їх в грі. Починати навчання техніці футболу необхідно з ударів і зупинок м’яча. Якщо в найбільш простій формі засвоїти удар по м’ячу внутрішнім боком ступні і зупинку м’яча, то вже можна грати в футбол. Саме на основі цих двох технічних     елементів і відбувається засвоєння техніки футболу, коли до  того ж і дотримуватись принципу послідовності.

Після зупинок і ударів по м’ячу ногою необхідно навчати веденню м’яча та фінтам, а потім – ударам головою, вкиданню і, врешті-решт, відбору м’яча. 

Це однак не означає, що початківцям не можна дозволяти грати у футбол, поки вони, окрім ударів і зупинок м’яча, не засвоїли інших технічних елементів. Інтуїтивно вони б’ють по м’ячу головою, ведуть його, більше того, виконують фінти, хоч і не найкращим чином, але планомірну гру без ударів і зупинок м’яча важко уявити. Тому необхідно звертати увагу на навчання початківців цим двом технічним елементам в найпростішій    формі. 

Безумовно, мова йде не про те, що навчання окремим елементам починається тільки після повного засвоєння того чи іншого елемента. Необхідно намагатись, зберігаючи принцип послідовності, разом з основними елементами паралельно навчати початківців і іншим елементам футболу.

Навчання технічним елементам не повинне бути          самоціллю, техніка повинна служити основній меті футболу – забити м’яч у ворота суперника і намагатись не пропустити йог у свої ворота. Саме тому на початку навчання необхідно освоєні технічні елементи зв’язувати з іншими так, як це відбувається під час гри. Наприклад, навчання одного із способів зупинок м’яча пов’язувати з навчанням удару по м’ячу ногою (головою), а також веденню м’яча.

Засвоєні технічні елементи необхідно випробувати в діях проти суперника. Корисно також паралельно з навчанням технічним елементам пояснювати гравцям їх тактичне використання. Наприклад, під час виконання руху ударів і передач, вказати, яким чином необхідно передавати м’яч гравцю, що біжить; в початковій стадії навчання введенню необхідно пояснити, як вести м’яч, коли поруч знаходиться суперник.

Що ж стосується техніки гри воротаря, то необхідно спочатку навчати ловлі м’яча, потім в русі, стрибку, і, насамкінець, в падінні. Паралельно засвоюється кидок м’яча рукою і удар по ньому ногою.

Умови навчання техніці початківців необхідно по можливості полегшити. Так, при ударах по м’ячу головою використовують більш м’який м’яч. З таким м’ячем початківці більш впевнено виконують різні вправи.

При засвоєнні зупинок м’яча необхідно використовувати на початковому етапі навчання дещо спущені м’ячі (м’яч не так сильно буде відскакувати від поверхні).

Більш-менш небезпечні елементи техніки гри воротаря розучуються на м’якому ґрунті, піску, траві, а під час занять в залі – на матах.

При навчанні техніці футболу, залежно від підготовленості гравців, їх кількості і інших умов, використовується відповідна форма проведення занять, що підвищує їх результативність.

Для навчання техніці футболу можуть використовуватись командні, групові та індивідуально-самостійні заняття.

Командні заняття (кожний гравець виконує в один і той же час один і той же технічний елемент) при наявності необхідної кількості м’ячів – найбільш прийнята форма занять.

Однак не скрізь і не завжди є такі можливості. Тому частіше використовується групова форма занять: команда (група, клас) діляться на підгрупи. У цьому випадку лише одна група гравців займеться технікою, а решта виконують інші вправи, наприклад, з фізичної підготовки. В групових заняттях, оскільки викладач (тренер) повинен спостерігати за виконанням різних вправ в різних місцях, успіх навчання значною мірою залежить від самостійності і підготовленості більш досвідчених гравців. 

Велике значення для опанування техніки футболу має індивідуально-самостійна форма занять, цілком необхідна на секційних і шкільних спортивних заняттях.

Процес навчання окремому технічному прийому складається з чотирьох етапів, кожний з яких має свої дидактичні завдання і методичні особливості.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМИ ПОЧАТКОВОГО НАВЧАННЯ ОСНОВНИМ      ПРИЙОМАМ ТЕХНІКИ ГРИ У ФУТБОЛІ.

 

 

 

 

 

  

 

Навчаючі програми вивчення  техніки ударів по м'ячу .

Етап навчання

Алгоритм навчання

Організаційнометодичні дії вчителя

(викладача, тренера)

Зміст дій учнів

(спортсменів, гравців)

Рівень виконання вправи

1

2

3

4

5

Удар по м’ячу внутрішньою стороною стопи.

І

1 крок

Ознайомити із значенням і використанням ТП в процесі гри

Сприйняття ма-

теріалу

Переко-

нання у сприйнятті матеріалу

ІІ

2 крок

Розказати і показати біомеханічну структуру, виконання ТП. 

Виконання ударних рухів, стоячи без м’яча.

 Узгодженість рухів окремих частин тіла

 

3 крок

Звернути увагу на правильне виконання ПФ і РФ

Удар по нерухомому м’ячу з місця

М’яч повинен котитись по

землі

 

4 крок

Звернути увагу на те, що під час руху ударної ноги п’ята випереджає носок, удар наноситься по центру м’яча

Удар по нерухомому м’ячу з

розбігу(3-4 кро-

ки) 

М’яч точно направляється партнеру і котиться             по землі. 

 

6 крок

Звернути увагу на те, що опорна нога в ПФ ставиться в 4050 см від м’яча, удар наноситься дещо вище середини

м’яча. В РФ супроводження м’яча ударною ногою

менш тривала

 

 

Ф1 злегка (рукою або ногою) посилає м’яч Ф2. Завдання Ф2 од-

ним дотиком відправити м’яч Ф1, спочатку з одного кроку, а потім з розбігу 5-6 кроків.

М’яч точно направляється партнеру і котиться по

землі

 

ІІІ

7 крок

Вимагати, щоб після передачі м’яча Ф відкривались на вільне місце; удар виконувався по черзі правою і лівою ногами

Передача м'яча в парах в один дотик з довільним пересуванням по майданчику

М'яч повинен постійно коти-

тись        по

землі

 

8 крок

Вимагати, щоб передачі м'яча виконувались в один дотик

Ф       передають

м’яч один одному, пересуваючись на високій швидкості бігу

Зберігає ритм руху, м’яч             котиться       по

землі

 

9 крок

Вимагати, щоб удари по м'ячу виконувались правою і лівою ногами

Два Ф по черзі перебивають

м’яч через сітку чи перешкоду висотою 1м. Удар по м'ячу наноситься після одного відскоку від землі.

Тривалий контроль над м’ячем

 

10 крок

-//-

Та ж вправи, але передачі виконуються  в один дотик

 

-//-

ІV

11 крок

Вимагати, щоб Ф постійно рухались назустріч м'ячу, передавали м’яч так, щоб його зручно було зупинити.

Ігрова вправа: квадрат 4х2 на майданчику 10х10м. Передачі м'яча в два дотики. Ф1 і Ф2 відбивають м’яч

Тривалий контроль м'яча.

 

12 крок

Поставити умову: гол зараховується тільки після удару внутрішньою стороною стопи.

Двостороння гра

Ефективність ударів по воротах.

 Біомеханічна структура виконання ТП.

 Підготовча фаза - постановка опорної ноги і замах ударної ноги. Опорна нога ставиться в 10-15см від м'яча, коліно трохи зігнуте, поздовжня вісь стопи майже паралельна напрямку удару; ударна нога відводиться назад і ступня розвертається так, щоб поздовжня вість стопи була паралельна землі. Верхня частина тіла трохи нахилена вперед, погляд направлений на м’яч. Руки знаходяться вздовж тіла і забезпечують рівновагу. 

Робоча фаза – удар і проводка м'яча: робоча фаза починається із згинання опорної ноги, потім починають рухатись стегно, гомілка і стопа (саме в такій послідовності). В момент наближення стопи до м'яча п’ята випереджає носок. Під час дотику до м'яча поздовжня вісь стопи повинна бути перпендикулярна поздовжній вісі м'яча. Удар наноситься по центру м'яча, нога після удару не зупиняється, а продовжує рух за м'ячем. Цим забезпечується більш тривалий політ м'яча і точність удару.

 

image 

 

 

 

 

Удар по м'ячу внутрішньою частиною підйому.

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити із значенням і використанням ТП в

процесі гри

Сприйняття матеріалу

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

ІІ

2 крок

Розказати і показати біомеханічну структуру виконання ТП. 

Виконання, імітаційних рухів декілька раз підряд, спочатку на місці, а потім з розбігу в 3-4 кроки.

Узгодженість рухів окремих частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що Ф стає перед ударом трохи збоку від м'яча. Постановка опорної ноги – з п’яти на носок.

Удар по нерухомому м'ячу з місця. Відстань між Ф – 5-6м. М'яч посилається на висоті 50-70см в руки партнеру.

Точна передача м’яча партнеру.

 

4 крок

Звернути увагу на те, що останній крок повинен бути довший за інші і виконується в сти-

лі         маленького стрибка.

Удар по внутрішньому м'ячу з короткого (3-4 кроків) розбігу. Відстань між Ф – 10м. М'яч посилається в руки партнеру. 

М'яч посилається

точно         в

руки партнеру з невеликою траєкторією.

 

5 крок

Звернути увагу на те, що Ф розташовується зліва від м'яча (якщо ударна нога права).

 

 

 

 

 

Ф1 злегка (рукою) посилає м’яч вперед, біжить за ним і ударом внутрішньої частини підйому передає його Ф2

-//-

 

6 крок

Вимагати, щоб удар виконувався протилежною ногою від напрямку польоту м'яча (якщо м’яч летить зліва, то удар виконується правою ногою).

Ф1 ударом в один дотик посилає м’яч Ф2, який накочує йому м’яч рукою. Відстань між Ф 10-12м.

Точна             передача

м’яча. М'яч летить по високій траєкторії.

ІІІ

7 крок

Звернути увагу: розбіг виконується дещо збоку від м'яча; удар наноситься по нижній частині м'яча; ударна нога супроводжує м’яч (форма рухи ударної ноги описує криву).

Передачі в парах. М'яч посилається на відстані 30м з короткого розбігу.

Точна             передача.

М’яч летить по високій траєкторії.

 

6 крок

Вимагати, щоб удари виконувались по черзі правою і лівою ногами.

Удари по воротах з відстані 16-17м (спочатку по нерухомому м'ячу, а потім по м'ячу, що рухається).

Точні удари по воротах. Узгоджені рухи різних частин тіла. 

ІV

9 крок

Вимагати, щоб передачі по траєкторії виконувались тільки внутрішньою частиною підйому.

Двостороння гра.

Ефективність ударів по воротах.

 

 

 

 Біомеханічна структура виконання ТП

Попередня  фаза – розбіг виконується з рівномірним прискоренням. Останній крок розбігу дещо довший за інші.           

Підготовча фаза – опорна нога ставиться за 25-30см від м'яча трохи збоку від нього. Опорна нога злегка зігнута в колінному суглобі. Верхня частина тіла злегка нахилена вперед. Одночасно з постановкою опорної ноги ударна нога відводиться назад.     

Робоча фаза – удар і проводка м'яча. РФ починається із згинання опорної ноги, потім починають рухатись стегно, гомілка і стопа (саме в такій послідовності) ударної ноги і виконується удар по м'ячу. Рух ударної ноги відбувається (якщо дивитися зверху) по невеликій кривій. В момент удару по м'ячу ударна нога повністю випрямляється, тулуб під час удару відхиляється трішки назад. Рука, протилежна ударній нозі, відводиться назад. 

image 

 

 

 

Удар по м'ячу середньою частиною підйому. 

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити із значенням і використанням ТП в процесі гри.

Сприйняття матеріалу.

Переконання у сприйнятті матеріалу.

ІІ

2 крок

Звернути увагу на постійний зоровий контроль м'яча. Носок ударної ноги відтягнутий.

 

 

 

 

 

Ф1 підкидає м’яч перед собою і після одного відскоку від землі ударом середньою частиною підйому посилає його

Ф2.

М'яч летить точно в руки партнеру.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що в момент удару тулуб відхиляється назад.

Ф1 робить повільний розбіг з м'ячем в руках, потім підкидає м’яч до висоти грудей (за цей час необхідно виконати замах назад)   і падаючий м’яч ударом ноги посилає Ф2.

М'яч летить точно в руки партнеру

без траєкторії льоту.

 

4 крок

 Нагадати: носок ударної ноги відтягнутий, опорна нога зігнута в коліні, тулуб відхиляється в момент удару назад.

Така ж вправа, але удар по м'ячу наноситься за 30-40см від землі.

М’яч летить паралельно землі і точно в руки партнеру.

 

5 крок

-//-

Ф1 випускає м’яч з рук (за цей час ударна нога відводиться

М'яч котиться по землі.

 

 

 

 

назад). І в момент дотику його до землі посилає Ф2

 

 

6 крок

Показати техніку виконання ТП. 

Імітація удару спочатку на місці, а потім з розбігу (3-4 кроки).

Узгодженість рухів    ніг, рук і тулуба.

 

7 крок

Звернути увагу на правильну постановку опорної ноги і замах ударної ноги.

Удар по нерухомому м'ячу з місця.

 М'яч котиться по землі.

 

 

 

 

 

 

 

8 крок

Вимагати, щоб розбіг виконувався прямо навпроти м'яча, останній крок повинен бути довший за попередній, опорна нога ставиться з п’яти на носок (на ліній м’яча). 

 

Удар по нерухомому м'ячу з розбігу 3-4 м.

М’яч посилається точно на партнера і котиться по землі.

 

9 крок

Звернути увагу на те, що останній крок виконується в стилі маленького стриб-

ка, а носок ударної ноги відтягнутий.

 

 

Ф1 злегка (рукою) посилає м’яч вперед, біжить за ним(5-6м) І ударом середньою частиною підйому посилає його Ф2

Узгодженість рухів частин тіла, м’яч не

відривається від землі.

 

 

10 крок

Звернути увагу на замах ударної ноги (чим далі буде відведено стегно, тим сильніший удар).

Ф несильно посилає м’яч вперед на 810м. біжить за ним і сильним ударом посилає його у ворота.

Точний удар у ворота. Ритмічне виконання вправи.

ІІІ

11 крок

Звернути увагу на правильний підхід до м'яча. Удар наноситься дальньою ногою, тулуб нахиляється в бік протилежний ударній нозі.

Ф1, Ф2, Ф3 передають м’яч Ф4, який повертає їм м’яч на хід для подальшого удару по воротах.

Точний і сильний удар по воротах. Узгодженість рухів частин тіла.

 

12 крок

Звернути увагу на те, що опорна нога зігнута в колінному суглобі, тулуб нахилений вліво-назад (якщо ударна права нога); носок ударної ноги відтягнутий, удар наноситься по центру м'яча.

Ф1, стоячи з м'ячем в руках збоку від Ф2 на відстані 5-8м. підкидає м'яч знизу двома руками (так, щоб приземлився за 3-4м перед Ф2). Завдання Ф2 зльоту пробити його у ворота. 

Точний удар             по

воротах,

м’яч летить паралельно землі, або з невеликою траєкторією.

 

13 крок

Звернути увагу на постійний зоровий контроль м'яча.

 Та ж вправа, але Ф2 виконує удар в момент дотику м'яча до землі.

М'яч точно летить у ворота і не відривається від землі.

IV

14 крок

Поставити умову, що гол зараховується лише після удару середньою част. підй.

 Двостороння гра.

Ефективність ударів по воротах.

Біомеханічна структура виконання ТП

Удар серединою підйому починається з 6-7 метрового розбігу. Напрямок розбігу повинен повністю збігатися із наступним напрямком  льоту м'яча. Перші кроки розбігу більш короткі, останній - подовжений (щоб зробити точний підхід до м'яча, а також, щоб мати достатньо часу для замаху ударної ноги). За останнім кроком (він виконується в стилі маленького стрибка, точніше «настрибуванням») починається підготовча фаза. Опорна нога ставиться в 10-15см навпроти м'яча. Носок направлений вперед, паралельно до напрямку м'яча. Ударна нога відводиться назад одночасно з постановкою опорної ноги (під час замаху вона повинна бути розслаблена в тазостегновому суглобі). Стопа злегка напружена, носок відтягнутий вниз. Замах ударної ноги буде тим більший, чим довший останній крок розбігу.

 Робоча фаза – ударний рух і проводка. Ударний рух починається в момент постановки  опорної ноги з активним згинанням стегна. Причому кут, який утворює стегно і зігнута гомілка, зберігається. Основа гомілки і стопи від руху стегна наближує центр ваги всієї ноги до кульшового суглоба, що призводить до збільшення її кутової швидкості. Перед ударом відзначається гальмування стегна (парадокс Чхаїдзе). Це викликане необхідністю послідовної передачі кількості руху від ланки з великою масою (стегно) на частину з меншою масою (гомілка і стопа), що збільшує її швидкість. Різким, захльостуючим рухом стопи виконується удар по м'ячу. 

Завершальна фаза. Після удару суглоби ударної ноги розслабляються і вона продовжує рух вперед – вгору. Рука, протилежна ударній нозі, рухається вперед і поперек тулуба, друга – позаду нього. З.ц.в. тіла, який знаходиться в момент удару над площею опори, переміщається в бік руху ноги. Цим самим створюються найкращі умови для наступних дій.

image 

 

Удар по м'ячу зовнішньою частиною підйому.

Методика початкового навчання техніці удару по м'ячу зовнішньою частиною підйому ідентична методиці початкового навчання удару середньою частиною підйому.

Біомеханічна структура виконання удару по м'ячу зовнішньою частиною підйому. 

Попередня фаза – розбіг. Він може виконуватись прямо, або під невеликим кутом до поздовжньої вісі м'яча. Відстань розбігу 6-7м. Швидкість поступово збільшується, але на останньому стрибковому кроці гравець трохи затримується для більш точного підходу до м'яча.

 Підготовча фаза – постановка опорної і замах ударної ноги. Опорна ставиться в 15-20см збоку від м'яча, ударна відводиться назад і згинається в колінному суглобі. Тулуб дещо нахилений назад – вліво (при ударній правій нозі). Робоча фаза – ударний рух і проводка. Рух ударної ноги починається від зв'язок стегна, які поступово напружуються. Поздовжня вісь стопи повертається усередину, наскільки це необхідно для «закручування» м'яча. Стопа наближається до м'яча, описуючи невелику дугу (якщо дивитись зверху). На останній стадії гомілка заноситься над м'ячем і виконується удар. В момент удару верхня частина тулуба від стегна опорної ноги відхиляється назад, ліва рука відводиться назад – в бік (при ударній правій нозі), права – назад. 

Завершальна фаза. - Проводка м'яча відбувається після удару, коли суглоби ударної ноги розслабляються і вона продовжує рух вперед – вгору. Рука, протилежна ударній нозі, рухається вперед перед тулубом, друга – залишається ззаду.

 

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчаючі програми вивчення техніки зупинок м’яча.

Зупинка м'яча внутрішньою стороною стопи.

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити із значенням і використанням ТП в процесі гри.

Сприйняття             матеріалу.

Переконання у сприйнятті матеріалу.

ІІ 

2 крок

Показати техніку виконання ТП. 

Імітація пружинистих рухів на місці і в русі.

 Узгоджені рухи частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на поступаючий (амортизаційний) рух зупинок ногою. Опорна нога згинається  в колінному суглобі.

Ф1 злегка (рукою) посилає м’яч по землі в напрямку Ф2. Завдання Ф2 зробити крок назустріч м'ячу і зупинити його.

Оволодіння м’ячем. Узгоджені             рухи частин тіла.

 

4 крок

Вказати на те, що зупиняюча нога виноситься назустріч польоту м'яча і розвертається таким чином, щоб поздовжня вісь стопи була перпендикулярна напрямку льоту м'яча. В момент зупинки опорна нога згинається в колінному суглобі, а зупиняюча виконує амортизаційний і відводячий

Зупинка м'яча внутрішньою стороною стопи після передачі партнера. Спочатку на місці, а потім зробивши 3-4 кроки назустріч польоту м'яча. 

Узгоджені             рухи

частин тіла. Чітка зупинка м'яча.

 

 

 

рух назад – вбік.

 

 

 

 

5 крок

Звернути увагу на амортизаційний рух в момент зупинки м'яча.

Передачі м'яча в парах в два дотики. Зупинка по черзі правою і лівою ногами.

Впевнений контроль м’яча.

ІІІ

6 крок

Вимагати, щоб м’яч передавався на хід партнеру.

 Передача і зупинка м'яча в русі. Вправа виконується в парах.

 

 

 

 

 

 

Зберігається ритм бігу. М'яч знаходиться під             постійним контролем.

 

7 крок

Вимагати, щоб Ф постійно рухались. М'яч передавати так, щоб його було зручно зупинити.

Ігрова вправа 4×2 в два дотики на майданчику 10×10. Ф5 і Ф6 відбирають м’яч. 

Тривалий контроль м'яча.

І

8 крок

Показати техніку зупинки напіввисоких м’ячів (5080см від землі) внутрішньою стороною стопи.

Сприйняття             матеріалу. Імітація зупинки м'яча.

Узгоджені             рухи частин тіла.

 

10 крок

Вказати, що залежно від траєкторії льоту м'яча Ф робить крок вперед або назад.

Та ж вправа, але відстань між Ф 1012м.

Після зупинки

м’яч     падає             на землю.

ІІІ

11 крок

Вимагати, щоб м’яч зупинявся до дотику ним землі (якщо він летить по повітрю).

Передачі і зупинки м'яча в парах. Відстань між Ф 15-20м. М'яч посилається по землі, а також

 Під контроль

м’яч    бе-

реться після од-

 

 

 

 

 

 

по повітрю з невисокою траєкторією польоту.

ного дотику до нього.

IV

12 крок

Поставити умову, що після нечіткої зупинки м'яча, він передається іншій команді.

Двостороння гра.

Ефективне виконання зупинок м'яча внутрішньою стороною стопи.

Техніка зупинки внутрішньою стороною стопи м’ячів, що котяться по землі.

Підготовча фаза – опорна нога робить крок назустріч м'ячу і дещо згинається в колінному суглобі. Нога, яка зупиняє, виноситься перед лінією опорної ноги під кутом 45-50° до ґрунту. Суглоби розслаблені, верхня частина тулуба відхиляється назад. Руки підтримують рівновагу.                                       

Робоча фаза – за мить, коли м’яч торкнеться до поверхні витягнутої вперед ступні, нога повинна бути швидко відтягнута назад. Відтягувати ногу назад потрібно дещо повільніше, ніж швидкість руху м'яча. Швидкість м'яча плавно зменшується і після відтягування ноги назад він зупиняється перед стопою. Під час відтягування ноги назад верхня частина тулуба поступово нахиляється вперед. Положення рук не змінюється. Гравець спостерігає за м'ячем до тих пір, доки той не зупиниться перед стопою.

image 

Техніка зупинки внутрішньою стороною стопи м’ячів, що летять по повітрю на великій висоті.

Виконання прийому майже тотожне зупинці м’ячів, що котяться по землі. Різниця лише в положенні стопи, що виконує перехоплення м'яча. 

Підготовча фаза – вага тіла повністю переноситься на опорну ногу, яка дещо згинається в колінному суглобі. Носок опорної ноги направлений в сторону льоту м'яча. Нога, яка зупиняє, виноситься перед опорною ногою і розвертається так, щоб поздовжня вісь стопи була перпендикулярна поздовжній осі м'яча. Опорна нога піднімається залежно від висоти льоту м'яча. Верхня частина тулуба відхилена назад. Руки підтримують рівновагу. 

Робоча фаза – у мить, коли м’яч торкнеться стопи, опорна нога згинається в колінному суглобі, а нога, яка зупиняє, відводиться назад-вниз із швидкістю дещо меншою від швидкості льоту м'яча. До кінця повної зупинки гравець поглядом супроводжує м’яч. 

 

 

image 

Зупинка м'яча підошвою.

І

1 крок

Ознайомити учнів із значенням ТП в процесі гри. Розказати і показати техніку виконання ТП. 

Сприйняття матеріалу

Переконання у сприйнятті матеріалу.

ІІ

2 крок

Звернути увагу на те, що опорна нога згинається в колінному суглобі; нога, яка зупиняє розслаблена.

Імітація зупинки м'яча підошвою.

Узгодженість рухів частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що м’яч зупиняється під час дотику його до землі; нога, яка зупиняє підіймається не вище 15-10см від ґрунту.

Ф1 з відстані 3-6 м. посилає м’яч двома руками знизу так, щоб він приземлився

за 1м від Ф2. Ф2, зробивши крок назу-

стріч м'ячу, повинен зупинити його.

М'яч бе-

реться під контроль після одного дотику до нього.

 

4 крок

Вимагати плавних (розслаблених) рухів від Ф під час зупинки м'яча.

Та ж вправа, але м’яч потрібно зупинити після розбігу з 3-4 кроків.

-//-

ІІІ

5 крок

Вимагати, щоб м’яч зупинявся тільки в момент

Ф1 з відстані 15-20м посилає м’яч ногою. Ф2 повинен зупини-

Ефективна зупинка м'яча

 

 

торкання ним ґрунту.

ти м’яч підошвою під час дотику його до землі.

на різній швидкості пересування.

ІV

6 крок

Поставити умову, що після нечіткої зупинки м'яча підошвою він передається іншій команді.

Двостороння гра.

-//-

Техніка зупинки м'яча підошвою. 

Підготовча фаза – опорна нога робить крок назустріч м'ячу і дещо згинається колінному суглобі. Нога, яка зупиняє виноситься назустріч льоту м'яча, носок відтягнутий на себе. 

Робоча фаза – в момент дотику м'яча до землі опорна нога ще більше згинається в колінному суглобі, носок ноги, яка зупиняє, робить рух вперед-вниз. Стопа повністю розслаблена. Руки підтримують рівновагу. Погляд направлений на м’яч. 

image 

 

 

 

 

Зупинка м'яча грудьми.

 

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити учнів із значенням ТП в процесі гри. Розказати і показати техніку виконання ТП. 

Сприйняття ма-

теріалу

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

ІІ

2 крок

Вимагати, щоб імітаційна вправа виконувалась на два такти: прийняття вихідного положення - підготовча фаза; імітація зупинки м'яча – робоча фаза.

Виконання пружинистих рухів. Імітація зупинки м'яча.

Узгодженість рухи ніг і тулуба.

 

3 крок

Звернути увагу: верхня частина тулуба відводиться назад тільки в останню мить, коли м’яч наблизиться до грудей.

Зупинка м'яча, підкинутого партнером вгору з відстані 3-4м. стоячи на місці.

М'яч відскакує від грудей вгору так, щоб він міг вертикально падати вниз.

 

4 крок

 Нагадати, що залежно від траєкторії льоту м'яча Ф робить крок вперед чи назад.

 Та ж вправа, але м’яч передається з відстані 5-6м.

-//-

 

5 крок

Звернути увагу на постійний зоровий контроль м'яча.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ф1 а відстані 810м. двома руками знизу посилає м’яч Ф2, який зробивши 2-3 кроки назустріч м'ячу, зупиняє його.

-//-

ІІІ

6 крок

Запропонувати різні варіанти виконання вправи.

Передачі і зупинки м'яча в парах (м’яч передається ногою по оптимальній траєкторії; зупиняється грудьми).

Ефективна зупинка

м'яча в різних умовах виконання.

ІV

7 крок

Поставити умову: за кожну ефективну зупинку м'яча команді нараховується 1 очко, яке прирівнюється до забитого м'яча у ворота суперника.

Двостороння гра.

-//-

Техніка зупинки м'яча грудьми. 

Підготовча фаза - гравець стає лицем до м'яча, ноги розставлені на ширині плечей, вага тіла рівномірно розподілена на обидві ноги, коліна дещо зігнуті.

 Робоча фаза – в момент коли м’яч торкнеться грудей, тіло випрямляється. Грудна клітка ривком гойдається назустріч м'ячу. Під дією зустрічної сили м’яч відскакує від грудей вгору. Руки підтримують рівновагу. Погляд супроводжує м’яч протягом всього шляху його льоту.

image 

 

Навчаючі програми вивченню ведення м’яча. 

Ведення м’яча.

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити учнів із значенням ведення м’яча в процесі гри. Показати способи ведення м’яча.

Сприйняття 29отеріалу, осмислення.

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

ІІ

2 крок

Звернути увагу на те, що стопа під час удару по м’ячу повинна бути розслаблена.

Ведення м’яча однією ногою під час ходьби.

М’яч     зна-

ходиться під постійним контролем.

 

3 крок

-//-

 

 

 

 

Та ж вправа, але міняються ноги.

-//-

 

4 крок

Вимагати, щоб після двох дотиків до м’яча Ф підіймає голову і оцінював обстановку на полі.

Ведення м’яча на зручній швидкості пересування (повільний біг).

Зберігаєть-

ся         ритм бігу.

 

5 крок

Поставити умову: за часовою стрілкою

м’яч ведеться 29овніньою частиною підйому; проти часової стрілки – внутрішньою.

Ведення м’яча по колу діаметром 10-15м. За сигналом зміна напрямку м’яча.

Узгодженість рухів гри на воротах. Постійний контроль м’яча.

 

6 крок

Вимагати, щоб постійно змінювався спосіб ведення м’яча.

Ведення             м’яча по вісімці.

Постійний контроль м’яча.

 

7 крок

 

 

 

Вимагати, щоб після сигналу Ф робили прискорення з м’ячем.

 

Ведення м’яча спочатку за звуком, а потім за зоровим сигна-

-//-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лом в певному напрямку.

 

ІІІ

8 крок

Поставити умову: на кожних два кроки – один дотик до м’яча.

Естафети         з м’ячем.

-//-

IV

9 крок

Вимагати, щоб Ф здійснювали зоровий контроль під час ведення м’яча за обставинами на полі.

Двостороння гра.

-//-

 

 

 

Техніка ведення м’яча внутрішньою частиною підйому:

 гравець спрямовує м’яча перед собою внутрішньою сто-

роною підйому. В процесі ведення нога перед торканням до

м’яча повертається назовні, коліно дещо відведене від поздовжньої осі тулуба також назовні, стопа не напружена. Опорна нога зігнута в колінному суглобі. Погляд спрямований на м’яч, тіло

пряме чи трішки нахилене вперед, руки підтримують рівновагу.

image 

 

Техніка ведення м’яча середньою частиною підйому:

гравець підштовхує м’яч перед собою серединою підйому, поздовжня вісь стопи в момент торкання до м’яча постійно направлена вниз. Коліно під час руху знаходяться в площині, яка паралельна площині поздовжньої вісі тіла, що дозволяє рухатись з м’ячем набагато швидше, ніж при веденні внутрішньою частиною підйому.

image 

 

 

Техніка ведення м’яча зовнішньою частиною підйому.

Положення тулуба таке ж, як і при двох попередніх способах ведення м’яча. Поздовжня вісь стопи, яка веде м’яч, в момент підштовхування його перед собою повернута усередину. Стопа не напружена.

image 

Навчаючі програми вивчення техніки фінтів.

Фінти.

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити з класифікацією фінтів без м'яча і з м'ячем.

Сприйняття і осмислення матеріалу.

Переко-

нання у сприйнятті матеріалу.

 

Фінти проти суперника, який знаходиться попереду:

1. Прибирання м'яча назад

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку фінта. 

Сприйняття матеріалу і імітація рухів без м'яча.

Узгоджені і правильні

рухи частин тіла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 крок

Звернути увагу на те, що опорна нога під час відведення м'яча згинається в колінному суглобі. Відведення м'яча виконується спочатку повільно, а потім більш швидко.

Ф ставить ногу зверху на м’яч і стоячи на місці декілька раз відводить його назад на 15-20см.

Узгоджені, розслаблені рухи під час відведення м’яча.

 

4 крок

Поставити          умову:

вправа спочатку виконується при ходьбі, а потім – в русі.

Виставляються перешкоди. Ф веде м'яч і перед кожною перешкодою різко відводить м’яч назад – у бік.

-//-

 

5 крок

Уточнити, що спочатку (5-6 раз)Ф2 імітує відбір м'яча, а потім здійснює активний відпір м'яча.

Ф1 контролює м’яч. Ф2 біжить назустріч Ф1 з умовою вибити м’яч. При наближенні Ф2 на

Після             виконання фінтів м’яч

береться під контроль для

 

 

 

відстань 1-1,5м.

Ф1 прибирає м’яч назад – в бік.

подальших дій.

ІІІ

6 крок

Вимагати, щоб Ф зразу після виконання фінта повертався до суперника лицем.

Виконання фінта  в парах. Відбір м'яча активний.

-//-

ІV

7 крок

Поставити умову: за кожне технічно правильне виконання фінта команда отримує 1 очко.

Двостороння гра.

Ефективне виконання фінта.

Техніка виконання фінта з прибиранням м'яча назад.

 Гравець наступає ногою на м’яч, потім різко відводить його назад – в бік. Вага тіла повністю переноситься на опорну ногу, руки підтримують рівновагу, тулуб нахилений дещо вперед. Фінт виконується в той момент, коли суперник виставить ногу для відбору м'яча.

 

Прибирання м'яча внутрішньою (зовн.) част. підйому.

 

1

2

3

4

5

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку фінта. 

Сприйняття матеріалу і виконання імітаційних рухів.

Узгодженість рухів рук, ніг і тулуба.

 

3 крок

Звернути увагу на те, щоб Ф вели м’яч повільно, але оберти виконували раптово та швидко. 

 

Виконання фінтів при простому веденні м'яча по хвилеподібній лінії.

Постійний контроль м'яча.

 

 

4 крок

Вимагати, щоб Ф перед кожною фішкою виконували хибні рухи тулубом. 

Ф по черзі ведуть м’яч між фішками, відстань між якими поступово зменшується.

 

-//-

 

5 крок

Звернути увагу на те, що перед істинною фазою фінта виконується хибна фаза.

З.ц.в. тіла опускається за рахунок згинання ніг в колінних суглобах.

 Виконання фінта під час ведення м'яча проти суперника, який стоїть непорушно.

Узгоджені рухи    при

виконанні

хибної і істинної фази фінта.

 

6 крок

Звернути увагу: хибна фаза виконується за 34м від суперника, істинна за 1,5-2м.

Виконання фінта проти суперника, який біжить назустріч (відбір м'яча пасивний).

-//-

 

7 крок

Вимагати, щоб фінт виконувався як з одним, так і з двома фінтами тулубом.

 

 

Та ж вправа, але суперник актив-

но        відбирає м’яч.

При вико-

нанні фінта здійснюється контроль м'яча.

ІІІ

8 крок

Вимагати, щоб зразу після виконання фінта гравець рухався з м’ячем в певному напрямку.

 

 

IV

9 крок

Поставити умову: за кожне ефективне виконання фінта нараховується команді 1 очко.

Двостороння гра.

Ефективне виконання фінта.

 

Примітка: навчання фінту з прибиранням м'яча зовнішньою стороною стопи відбувається в тій же послідовності.

 

Техніка виконання фінта з прибиранням м'яча внутрішньою (зовнішньою) стороною стопи

Вихідне положення – ноги на ширині плечей, зігнуті в колінах, верхня частина тулуба нахилена вперед, руки розставлені в сторони. Хибна фаза – з.ц.в. тіла дещо опускається вниз (якщо хибна фаза виконується в лівий бік), вага тіла переноситься на ліву ногу, вона ще більше згинається, а права нога дещо випрямляється, верхня частина тулуба різко подається вліво – вперед. Істинна фаза – вона починається в мить, коли суперник зреагував на хибну фазу. Досить швидко вага тіла переноситься з лівої на праву ногу, при цьому з.ц.в. тіло опускається нижче ще більше. Одночасно Ф відштовхується правою ногою, а лівою прибирає м’яч в правий бік.

При прибиранні м'яча зовнішньою частиною підйому вага тіла повністю переноситься на ліву ногу (при умові, що хибна фаза виконується в лівий бік), а права прибирає м’яч вправо – в бік чи вправо – вперед.

Фінт з переступанням.

1

2

3

4

5

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку виконання фінта .

Сприйняття матеріалу і виконання імітаційних рухів.

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що при переступанні вага тіла переноситься на опорну ногу.

М'яч знаходиться на землі за 40-50см перед ногами Ф. Фінт виконується на 

Повне осмислення техніки виконання фінта. 

 

 

 

два такти: перший – нога зано-

ситься над м’ячем, верхня частина тулуба

Узгоджені рухи ніг і тулуба при виконанні

фінта       по

 

 

 

нахиляється вбік; другий – піднята нога опускається з іншого боку м’яча, тіло нахиляється в бік цієї ж ноги, друга нога прибирає м’яч в бік.

тактах.

 

3 крок

Вимагати, щоб темп виконання вправи поступово збільшувався.

Виконання вправи на місці в певному темпі.

Узгоджені ритмічні рухи частин тіла.

 

4 крок

 Нагадати: під час виконання фінта з.ц.в. тіла опускається. Хибна фаза повинна виконуватись в такому ритмі, щоб суперник зреагував на неї.

Виконання фінта під час ведення проти суперника, який стоїть непорушно.

Постійний контроль м'яча.

 

5 крок

Звернути увагу: фінт починається виконуватись на такій відстані, щоб суперник не зміг одним рухом вибити м’яч.

Виконання фінта проти суперника, який рухається назустріч (відбір м'яча пасивний).

Узгоджені рухи. Постійний контроль м'яча.

 

6 крок

-//-

Та ж вправа, але відбір м'яча активний

-//-

ІІІ

7 крок

Поставити умову, щоб гравець, який контролює м’яч, постійно рухався.

Вільне виконання фінта в парах.

-//-

ІV

 8 крок

Поставити умову: за кожне ефективне виконання фінта команді нараховується 1 очко.

Двостороння гра.

Ефективне виконання фінта.

 

Техніка виконання фінта з переступанням

Гравець, який веде м’яч, заносить одну ногу над ним і дещо нахиляє тулуб в бік піднятої ноги, потім він переступає через м’яч і переносить вагу тіла на опорну ногу. Коли суперник зреагує на цей рух і зробить крок в бік опорної ноги, гравець протилежною ногою проштовхує м’яч мимо його опорної ноги.

 

 

image 

 

 

 

1

2

3

4

5

 

Фінт замах на удар. 

І

2 крок

Розказати і показати техніку виконання фінта .

Сприйняття матеріалу і виконання імітаційних рухів.

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

 

3 крок

Звернути увагу: під час замаху з.ц.в. тіла опускається.

Ф по черзі пові-

льно ведуть м’яч між стояками. Навпроти кожного стояка здійснюється замах і приби-

Узгоджені рухи частин тіла, постійний контроль м'яча.

 

 

 

рання м'яча вперед-вбік.

 

 

4 крок

-//-

Та ж вправа, але в русі.

-//-

 

5 крок

Вимагати, щоб замах на удар відбувався за 2-3м, одночасно з прибиранням м'яча відбувався поштовх опорною ногою і робилось прискорення

Виконання фінта проти суперника, який стоїть нерухомо.

-//-

 

6 крок

Вимагати, щоб після замаху, прибирання м'яча здійснювалось як в правий, так і в лівий бік.

Та ж вправа, але суперник актив-

но        відбирає м’яч.

Більше

50% вдалих спроб виконання фінта.

 

7 крок

-//-

Вільне виконання фінта в парах з подальшим ударом по воротах.  

-//-

IV

8 крок

Поставити умову: зараховуються ті голи, які були забиті після виконання фінта на удар.

Двостороння гра.

Ефективне виконання фінта.

Техніка фінта замах на удар

Хибна фаза – опорна нога згинається в колінному суглобі, ударна нога відводиться назад, тулуб дещо нахилений вперед, руки розставлені в сторони і підтримують рівновагу. Істинна фаза – це мить, коли суперник зреагує на замах і зробить крок вперед або відвернеться, гравець різко загальмовує рух ударної ноги (вона ставиться дещо збоку від м’яча) і одночасно з поштовхом опорної ноги прибирає м’яч вперед-вбік.

image 

 

 

1

2

3

4

5

 

Фінти проти суперника, що знаходиться збоку. І. Фінт з хибною зупинкою м’яча

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку фінта. 

Сприйняття матеріалу і імітація  рухів без м'яча.

Узгоджені і правильні рухи частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що під час виконання фінта вага тіла повністю переноситься на опорну ногу, ведуча нога повинна заноси- тись над м’ячем з такою умовою, щоб суперник зреагував на хибну фазу фінта.

Ф          повільно

(кроком) веде м’яч і через кожних 2-3м заносить ногу над ним, а потім різ-  ко опускаючи її, проштовхує м’яч вперед.

Узгоджені дії ніг тулуба і рук. Постійний контроль м'яча.

 

4 крок

Вимагати, щоб після маху ногою виконувалось прискорення з м'ячем.

Та ж вправа, але в русі (повільний біг з м'ячем).

-//-

 

5 крок

Вимагати, щоб супроводжуючий гравець реагував на всі рухи Ф, який виконує фінт, але не відбирав би м’яча. 

Та ж вправа, але в супроводі суперника.

-//-

 

6 крок

Вимагати, щоб фінт виконувався на різній швидкості пересування.

Та ж вправа, але суперник актив-

но        відбирає м’яч.

Більш 50% вдалих спроб виконання фінта.

ІІІ

7 крок

-//-

Вільне виконання фінта в парах з подальшим ударом по воротах.

-//-

ІV

8 крок

Поставити умову: зараховуються ті голи, які були забиті після виконання фінта з хибною зупинкою м'яча. 

Двостороння гра.

Ефективне виконання фінта.

 

 

Техніка виконання фінта з хибною зупинкою м'яча

Під час бігу дальня від суперника нога заноситься над м'ячем нібито з метою зупинити його підошвою. Після замаху нога різко опускається назад – вниз на землю і біг продовжується. Фінт буде більш ефективним, якщо нога, що виконує мах, не ставиться на землю, а за 5-7см від землі спрямовується вперед, штовхаючи м’яч. 

image 

 

 

Фінт з наступанням на м’яч

Цей фінт особливо ефективний тоді, коли гравці (той, що з м'ячем, і той, що його супроводжує) біжить в повну силу. В певний момент ногою, що знаходиться далі від суперника, гравець наступає на м’яч, вага тіла переноситься на опорну ногу. Якщо суперник своєчасно не зреагує на фінт, то він по інерції пробіжить дещо далі. Це дає змогу гравцю, що володіє м'ячем, на деякий час звільнитись від опіки суперника.

Фінт виконується як з наступанням на м’яч, так і з переступанням і одночасною зупинкою м'яча зовнішньою стороною стопи з подальшим рухом в протилежному напрямку.

Методика навчання техніці фінта з наступанням на м’яч (переступанням і зупинкою м’яча) ідентична методиці навчання фінту з хибною зупинкою м'яча.

 

 

Фінти проти суперника, що знаходиться позаду. І. Фінт з поворотом.

1

2

3

4

5

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку виконання

фінта 

Сприйняття матеріалу і імітація рухів без м'яча.

Узгоджені і правильні рухи частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на те, щоб після розвороту виконувалось прискорення.

Ф повільно біжить вперед і за звуковим сигналом різко розвертається на 180° і біжить в протилежному напрямку.

-//-

 

4 крок

Звернути увагу на те, щоб перед повтором

Та ж вправа, але перед поворо-

Узгоджені розслабле-

 

 

 

з.ц.в. тіла опускається.

том робиться хибний рух тулубом в лівий чи в правий бік.

ні рухи, швидка зміна напрямку руху.

 

5 крок

Вимагати, щоб після повороту виконувалось прискорення з м'ячем.

 

 

Ф повільно веде м’яч і за сигналом різко розвертається в протилежний бік.

Постійний контроль м'яча.

 

6 крок

Звернути увагу на те, що хибний рух виконується в бік протилежний повороту.

 

 

 

 

 

Та ж вправа, але перед поворотом виконується замах на удар по м'ячу, або хибний рух тулубом.

Узгоджені рухи, зберігається  контроль над м'ячем протягом всієї вправи.

ІІІ

7 крок

Вимагати, щоб фінт виконувався на різній швидкості і пересування.

Виконання      Ф

фінта проти су-

перника,        що

знаходиться позаду (пасивний відбір м’яча).

Різки зміна напрямку руху; постійний контроль м'яча.

 

8 крок

Вимагати, щоб фінт виконувався в обидва боки.

Та ж вправа, але активний відбір м'яча. 

Більше

50% вдалих спроб виконання фінта.

ІV

9 крок

Поставити умову: за кожне ефективне виконання фінта з поворотом команді нараховується 1 бал (5 балів прирівнюються до

1 гола).

Двостороння гра.

Ефективне  виконання фінта.

 

Техніка виконання фінта з поворотом

Найчастіше цей фінт виконує гравець з м'ячем, що рухається в напрямку своїх воріт. Під час ведення м'яча гравець однією ногою робить замах для удару (нібито м’яч буде віддаватись воротареві чи партнеру по команді), різко розвертається на опорній нозі з одночасним прибиранням м'яча протилежною ногою. З.ц.в. тіла опущений, руки розставлені в сторони і підтримують рівновагу.

В ігровій ситуації, коли гравець не може використати хибний рух на передачу м'яча, виконується фінт з поворотом з хибним рухом тулубом. Перед виконанням фінта з.ц.в. тіла опускається і переноситься на праву ногу (якщо поворот буде виконуватися в лівий бік. Верхня частина тулуба різко нахиляється вправо. Потім вага тіла переноситься на ліву ногу, на якій виконується поворот, а правою прибирається м’яч.

image 

Фінт з прийомом м'яча з фінтом тулубом.

 Цей фінт найчастіше виконують гравці, що приймають м’яч у положенні спиною до воріт суперника. Хибна фаза: перед прийомом м'яча гравець виставляє ногу дещо в бік, зігнувши її в колінному суглобі. Верхня частина тулуба нахиляється в бік цієї ноги нібито з наміром зупинити м’яч в напрямку початого руху. Істинна фаза: гравець переводить м’яч перед собою внутрішньою стороною стопи і рухається з ним в протилежний бік. З.ц.в. тіла опущений, руки розставлені в сторони і підтримують рівновагу.

Методика навчання техніці фінта з прийомом м'яча з фінтом тулубом ідентична методиці навчання фінту з поворотом.

Навчаючі програми вивчення  відбору м’яча  

Відбір м'яча.

 

1

2

3

4

5

І

1 крок

Ознайомити з класифікацією відбору м’яча.

Сприйняття матеріалу.

Переко-

нання   у сприйнятті матеріалу.

 

Основний відбір м'яча.

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку основного відбору м'яча. 

 

 

 

 

 

 

 

Сприйняття матеріалу, осмислення і імітація рухів без м'яча.

Переко-

нання        у

сприйнятті і осмисленні матеріалу.

Узгоджені рухи             частин тіла.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що опорна нога зігнута в колінному суглобі; ударна відводиться назад. Під час торкання м'яча нога повинна бути напружена.

Два Ф стоять один навпроти одного на відстані 1,5-2м. Між ними посередині м’яч. По свистку кожен із них робить спробу ударити по м'ячу внутрішньою стороною стопи.

Узгоджений різкий

рух ударною ногою.

 

4 крок

Звернути увагу на те, що під час відбору нога напружена. Ф дозволяються поштовхи тулубом в рамках правил.

Та ж вправа, але Ф знаходиться на відстані 3-4 м один від одного.

-//-

ІІІ

5 крок

Звернути увагу на вміння правильно вибрати момент для відбору м'яча.

Ф1 веде м’яч назустріч Ф2, який робить спробу відібрати його.

Відбір м’яча             без порушень

правил і контроль над ним.

 

6 крок

Звернути увагу на вміння максимально швидко переключатися з нападаючого на захисника і навпаки.

Вільне виконання основного відбору м'яча.

Більше

50% вдалих спроб відбору м'яча.

ІV

7 крок

Поставити умову: за кожний ефективний основний відбір м'яча команді нараховується 1 бал (5 балів прирівнюється до 1 гола).

Двостороння гра.

Ефективне виконання відбору.

 

Техніка основного відбору м'яча.

У той час коли м’яч знаходиться поруч або дещо попереду гравця, який виконує відбір, поздовжня вісь його опорної ноги направлена вперед. Захисник повертає в тазо-стегновому суглобі ногу, відбираючи м’яч подібно тому, як це робиться, коли виконується удар внутрішньою стороною стопи, таким чином, щоб поздовжня вісь стопи була перпендикулярна напрямку шляху м'яча.

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

Відбір м'яча підкатом

І

2 крок

Розказати і показати техніку відбору м'яча підкатом.

Сприйняття матеріалу, осмислення.

Переко-

нання   у сприйнятті, осмисленні матеріалу.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що спочатку землі торкаються гомілкою, потім стегном, боком і, нарешті, тулубом. Вимагати, щоб вправа повторювалась декілька разів в обидва боки.

Вихідне положення – одна нога (зігнута в коліні) виставляється вперед, друга нога знаходиться дещо позаду і підтримує рівновагу. З цього положення Ф поступово сповзає в бік виставленої ноги.

Узгоджені рухи             частин тіла.

 

4 крок

Вимагати, щоб підкат виконувався повністю, а саме, при падінні спочатку землі торкається зовнішня сторона витягнутої ноги, потім – стегно і тулуб.

Та ж вправа, але з м'ячем, який знаходиться в 45м від Ф.

 

 

 

 

Технічно правильне виконання підкату. Контроль м'яча.

 

5 крок

Вимагати, щоб після виконання підкату Ф швидко вставав на ноги.

Виконання підкату з місця перед суперником.

-//-

 

6 крок

Звернути увагу  на те, Що під час підкату м’яч відбирається ногою, яка знаходиться далі від суперника.

Виконання під- кату із вихідно-

го положення позаду суперника. Чітке виконання прийому з подальшим контролем м'яча.

 

ІІІ

7 крок

Вимагати, щоб відбір м'яча виконувався в повному підкаті.

Відбір м'яча підкатом. Із вихідного положення позаду суперника, який по-

вільно веде м’яч.

Відбір м’яча             без торкання суперника.

 

8 крок

Вимагати, щоб Ф швидко переключався з захисника на нападаючого і навпаки.

Довільне виконання відбору м'яча підкатом.

Більше

50% вдалих спроб відбору м'яча.

ІV

9 крок

Поставити умову: за кожний ефективний відбір м'яча підкатом команді нараховується 1 бал (5 балів прирівнюється до 1 гола).

Двостороння гра.

Ефективне виконання відбору.

                 Техніка виконання відбору м'яча підкатом. 

Відбір м'яча підкатом виконується із положення позаду суперника, дещо навскоси, ногою, яка знаходиться далі від нього. Коли гравець знаходиться на оптимальній відстані від м'яча, він сковзає по землі, нібито продовжує біг. При падінні спочатку землі торкається зовнішня сторона витягнутої ноги, потім – стегно і, нарешті, тулуб. Підкат і ковзання по землі відбувається послідовно і поетапно. Після виконання підкату необхідно швидко встати на ноги для подальших дій з м'ячем чи без м'яча. 

image 

Відбір м'яча поштовхом плечем.

1

2

3

4

5

ІІ

2 крок

Розказати і показати техніку відбору м'яча поштовхом плечем. +/

Сприйняття матеріалу, осмислення, імітація рухів без м'яча.

Переко-

нання        у

сприйнятті і осмисленні матеріалу.

 

3 крок

Вимагати, щоб рука Ф під час поштовху була притиснута до тулуба.

Гра «бій півнів».

Двоє Ф поштовхами плечем в плече стараються витіснити один одного з кола діаметром 1,5-2м.

Поштовхи виконуються правильно             в рамках правил.

 

4 крок

Звернути увагу на те, що поштовх виконується в ту мить, коли суперник перенесе вагу тіла на дальню ногу.

Два Ф йдуть опліч і по черзі штовхають один одного.

-//-

 

5 крок

-//-

Звернути увага на те, що перед поштовхом

з.ц.в. тіло опускається, плече напружене, рука притиснута до тулуба.

Та ж вправа, але в русі.Ф1 повільно веде м’яч, Ф2 поштовхом плечем в плече робить спробу відібрати його.

 

Правильно вибирається момент

для         по-

штовху, зберігається рівнова-

га         після поштовху.

 

6 крок

-//-

Та ж вправа, але ведення і відбір м’яча виконується в русі.

Після             поштовху

м’яч       бе-

реться під контроль.

ІІІ

7 крок

Вимагати, щоб Ф, який втратить м’яч, зразу включився у відбір його.

Вільне виконання відбору м'яча поштовхом.

Більше

50% вдалих спроб відбору м'яча.

ІV

8 крок

Поставити умову: за кожний ефективний відбір м'яча команді нараховується і бал (5 балів прирівнюється до 1 гола).

Двостороння гра.

Ефективне виконання відбору м'яча             поштовхом.

Техніка відбору м'яча поштовхом плечем.

Відбір м'яча поштовхом виконується тоді, коли суперник з м'ячем знаходиться збоку. Під час поштовху ближня до суперника рука притиснута до тулуба (якщо цього не зробити, то арбітр може зафіксувати порушення правил – поштовх рукою),

коліно опорної ноги потрібно зігнути в коліні з метою зниження з.ц.в. тіла для утримання рівноваги. Поштовх виконується в той момент, коли суперник стане на дальню ногу (йому буде важче зберегти рівновагу, щоб зробити поштовх у відповідь).

image 

 

 

 

 

Навч. програми вивчення техніки ударів по м'ячу головою

 

1

2

3

4

5

 

Удар по м'ячу головою

 

І

1 крок

Розказати про класифікацію ударів по м’ячу головою.

Сприйняття і осмислення матеріалу.

Переконання у сприйнятті матеріалу.

 

2 крок

Показати техніку удару по м'ячу з опорного положення. 

Вимагати, щоб робоча фаза закінчувалась різким рухом головою в уявленому напрямку м'яча. Звернути

увагу на те, що підготовча фаза виконується повільно, а виконавча фаза – швидко і різко.

Сприйняття матеріалу. Імітація ударних рухів без м'яча.

В.п. – основна стійка, ноги на ширині плечей; підготовча фаза – ноги згинаються в колінах; верхня частина тулуба і голова відхиляється назад; виконавча фаза – ноги різко розгинаються,

тулуб і 

голова рухаються вперед. Руки розставлені в сторони і підтримують рівновагу.

Узгоджені             рухи

ніг, тулуба і голови.

 

3 крок

Звернути увагу на те, що під час останнього кроку тулуб і голова відхиляються назад,

Імітація удару по м'ячу головою в опорному положенні з розбігу 3-4 м.

Ритмічний розбіг, узгоджені рухи час-

 

 

 

вага тіла переноситься на ногу, що знаходиться позаду.

 

тин тіла.

 

4 крок

Звернути увагу на те, що в момент удару по м'ячу очі відкриті, удар наноситься серединою лоба.

Удар по м'ячу головою з місця, який підвішується до перекладини, чи кронштейна.

Узгоджені ненапружені рухи.

 

5 крок

Вимагати, щоб Ф постійно здійснювали зоровий контроль м’яча. Звернути увагу на те, що точність удару залежить від руху головою.

Вправа виконується в парах. Ф1 підкидає м’яч над головою і, зробивши крок вперед, ударом серединою лоба посилає його Ф2.

М'яч спрямовується

точно   в руки партнеру.

 

6 крок

Звернути увагу на те, залежно від тра-

єкторії польоту м'яча Ф робить крок чи два вперед або  назад.

Та ж вправа, але удар по м'ячу наноситься після передачі партнера (двома руками знизу з відстані 5-6 м). 

М'яч спрямовується

точно   в руки партнеру.

 

7 крок

Звернути увагу на те, що під час останнього кроку  тулуб і голова відхиляються назад, в момент удару очі відкриті.

Відстань між Ф 8-10 м. Ф1 посилає м’яч двома руками знизу Ф2, який з розбігу 34 м ударом серединою лоба посилає в руки Ф1

Точність передачі м'яча.  

М'яч    ле-

тить

практич-

но        без траєкторії. 

 

 8 крок

Показати удар по м’ячу головою в стрибку .

 

 

Сприйняття матеріалу осмислення.

Переконання             у сприйнятті.

 

 

9 крок

Звернути увагу на те, що імітація удару виконується на чотири такти: 1 такт – розбіг і настрибування на дві ноги; 2 такт - вистрибування угору і відведення назад тулуба і голови; 3 такт - фінальний рух тулубом і головою; 4 такт - приземлення.

Імітація удару по м'ячу головою в стрибку. З розбігу 12 кроки Ф вистрибує угору (відштовхнувшись двома ногами), тулуб і голова відхиляються назад, руки розставлені в сторони – назад. Із цього положення

тулуб рухається вперед. Імітація удару закінчується різким рухом голови вперед-вниз.

Вправа виконується до повного узгодження рухів ніг, тулуба голови і рук.

 

10 крок

Вимагати, щоб під час стрибка поздовжня вісь тулуба відхилялась назад.

Удар головою по підвішеному м'ячу у стрибку з відштовхуванням обома ногами. М'яч піднімається на 15-

20 см вище голови. Ф знаходиться у 2030 см від нього.

Повне освоєння відштовхування, замаху тулуба і удару по м'ячу  серединою лоба.

 

 

11 крок

Вимагати, щоб м’яч підкидався для удару головою в стрибку з різною траєкторією льоту.

Вправа в парах з ударом головою. Партнер підкидає м’яч обома руками знизу з відстані 5-6 м.

М'яч точно спрямовується партнеру в руки.

ІІІ

12 крок

Стежити за тим, щоб при виконанні всіх чотирьох

вправа гравці технічно правильно

1.Вправи групами по 3 чоловіки ударами головою вправо і вліво.

2.Вправи групами по 3 чоловіки в ударах

Більше 50% вдалих спроб ударів по м'ячу го-

 

 

виконували удари по м'ячу головою.

головою назад. Гравець, що стоїть посередині, відбиває головою м’яч, який кидає йому один з крайніх гравців, після чого повертається до іншого і чекає від нього м’яч.

3.                   Вправа в трійках. Ф1 і Ф2 знаходяться з м'ячем на відстані 23 м та підкидає м’яч над ним. Необхідно у стрибку ударом головою відбити м’яч Ф3 в руки.

4.                   Ігрова вправа. Ф1 з відстані 15-16 м ногою посилає м’яч по високій траєкторії в напрямку воріт; Ф2, Ф3, Ф4… Фn з різних положень ударом головою роблять спробу забити м’яч у ворота.

 

ловою.

ІV

13 крок

Поставити умову: гол зараховується тільки після удару по м'ячу головою.

Двостороння гра.

Ефективне             виконання

технічно-

го             прийому.

 

 

 

 Техніка удару по м'ячу головою з опорного положення. 

Вихідне положення – ноги розставлені, зігнуті в колінах, тулуб дещо нахилений уперед, руки зігнуті в ліктях.

 Підготовча фаза – ноги ще більш згинаються в колінах, верхня частина тулуба і голова відхиляються назад.

 Робоча (виконавча) фаза - різким рухом тулуба і голови гравець виконує удар по м'ячу. Під час руху тулуба і голови уперед руки рухаються назад. 

image 

 

 

 

 

 

 

 

Техніка удару по м'ячу головою в стрибку.

 Попередня фаза – ноги згинаються в колінних суглобах, руки відводяться назад (якщо удар виконується з розбігу то попередня фаза виконується в такій послідовності – розбіг, поштовх, політ, настрибування). 

Підготовча фаза – руки різко виносяться уперед – уверх, ноги з силою випрямляються в усіх суглобах і відбувається відштовхування від землі. При вистрибуванні угору гравець верхню частину тулуба і голову відхиляє назад, руки розставлені в сторони, ноги також відводяться назад (гравець займає положення, при якому голова  - таз – ноги утворюють дугу).

 Робоча фаза – тулуб і ноги спрямовуються уперед, а руки заносяться назад. Удар закінчується фінальним рухом шиї голови. Очі відкриті, удар по м'ячу наноситься серединою лоба (інколи боковою частиною голови). 

Завершальна фаза – приземлення. В момент приземлення ноги розставлені в сторони і сильно згинаються в суглобах. Спочатку землі торкаються носки, а потім п’яти ніг. Руки розставлені в сторони і підтримують рівновагу.

image 

 

 

Техніка удару по м'ячу головою в падінні

Підготовча фаза – ноги згинаються в колінах, тулуб і голова відхилені назад, руки перед тулубом і розставлені дещо в сторону.

 Робоча фаза – за рахунок різкого випрямлення ніг в усіх суглобах відбувається відштовхування (вага тіла повністю переноситься на носки ніг), тулуб випрямляється і у фазі польоту гравець наносить удар по м'ячу. Завершальна фаза – при приземленні землі спочатку торкаються руки і ноги, а потім тулуб.

Навчання удару по м'ячу головою в падінні відбувається в такій послідовності: 

1)      Виконуються вправи без м'яча з приземленням на пісок чи мати;

2)      Удар в падінні по м'ячу, який підвішується на висоті пояса. Спочатку гравець стає на відстані 90-100 см від м’яча, потім відстань поступово збільшується. Удар по м'ячу наноситься із положення упор присівши;

3)      Виконання удару по м'ячу в парах: Ф1 кидає м’яч двома руками знизу по короткій, напіввисокій траєкторії, а Ф2 в падінні посилає м’яч, Ф1 знову в руки Ф2;

4)      Така ж вправа, але відстань між гравцями збільшується.

image 

 

 

 

 

Навчаючі програми вивчення техніки гри воротаря

Техніка гри воротаря

1

2

3

4

5

І

1 крок

Розказати про класифікацію техніки гри воротаря.

Сприйняття, осмислення матеріалу.

Переконання у сприйнятті матеріалу.    

 

2 крок

Показати техніку ловлі м’яча на місці, в русі і стрибку.

-//-

-//-

 

3 крок

Поставити умову, щоб при передачі м’яч котився по землі. Звернути увагу на те, що

гравець, який ловить м’яч, обов’яз-

Ловля м’ячів, що котяться:

1.Ф1 підкочує м’яч Ф2, який з положення стоячи, забирає його в руки;

2.Та ж вправа, але м’яч посилається  

Чітка ловля і фіксація м’яча.

 

 

ково виставляє руки назустріч м'ячу і фіксує його, притискуючи до грудей.

ногою;

3.Та ж вправа, але м’яч ловиться в положенні на одному

коліні;

4.Та ж вправа, але м’яч ловить в русі назустріч його льоту.

 

 

4 крок

Звернути увагу на помилки, які можуть бути при ловлі напіввисоких м’ячів:

1.Передпліччя підіймаються угору пізніше, ніж потрібно. Коли м’яч торкається передпліч, необхідно швидко

Ловля напіввисоких м’ячів:

1.Воротар займає основну стійку, м’яч на долонях. Потім декілька разів підтягує його до грудей; 2.М’яч кинутий з 3-4 м партнером, воротар ловить у положенні стоячи; 3.М'яч кинутий з 810 м партнером, воротар, вибігаючи

Узгоджені рухи при ловлі м’яча і

повна фіксація його.

 

 

 

закрити йому зворотній шлях;

2.Воротар виставляє груди назустріч м'ячу.

 

 

 

 

 

наперед, ловить і притискує до грудей; 4. М'яч, кинутий з 810 м в 1-1,5 м в бік від воротаря, який ловить його і притискує до грудей; 

5.Сильно посланий з 14-16 м м’яч воротар ловить, вибігши вперед, при необхідності з невисоким стрибком.

 


 

 

 

5 крок

Звернути увагу на помилки, які можуть бути при ловлі високих м’ячів: 1)кисті             захоплю-

ють м’яч не ззаду, а з боків;

2)дуже напружені  зап’ястя.

Вимагати, щоб після ловлі м’яч обов’язково притискувався до грудей.

Ловля високих мячів:

1)воротар тримає м’яч перед обличчям, кисті відводяться спочатку назад, потім вперед;

2)м’яч тримають на рівні голови, долоні підпирають звернену до воротаря третину м’яча. З цього положення м’яч опускається і замикається в куток, утворений передпліччям і грудьми;

3)м’яч, підкинутий на висоту грудей з відстані 4-5 м, воротар ловить, стоячи на землі;

4)та ж вправа, але воротар ловить  м’яч на певній висоті і притискує його до

грудей;

5)ловля м’яча і притискання його до грудей у стрибку з відштовхуванням однією чи обома ногами;

6) вправа в ловлі м’яча, після удару на різну висоту ногою. 

Узгоджені рухи при ловлі м’яча і

чітка фіксація його.

 

 

 

6 крок

Звернути увагу на помилки, які можуть бути при ловлі м’яча в падінні:

1)при ловлі м’яча в падінні воротар приземляється на живіт, а не на бік; 2) м’яч не захоплюється руками ззаду, а з боків;

3)при ловлі м’ячів, що котяться, м’яч накривається долонями тільки зверху. Якщо долоні 

опустяться на м’яч несвоєчасно, то м’яч може прослизнути під руками;

4)при ловлі високих м’ячів з наступним падінням воротар не використовує для по-

м’якшення падіння ногу, яка знаходиться знизу.

Ловля м’яча в падінні:

1)воротар    стає    на

обидва коліна і з м’ячем в руках виконує падіння на бік;

2)воротар виконує падіння із вихідного положення, упор присівши;

3)та ж вправа, але після падіння м’яч підтягується до тіла; 4)вправа виконується в парах. Ф1 кидає м’яч в бік від Ф2, який з положення на колінах ловить його; 5)та ж вправа, але Ф2 ловить м’яч із положення упор присівши;

6)м’яч ставиться від воротаря на відстань 1,5-2 м (з вихідного положення упор

присівши), він повинен дотягуватися до м’яча;

7)вправа виконується в парах. Ф2 кидає м’яч в бік (40-60 см від землі) від Ф2, який із основної стійки ловить його; 8)та ж вправа, але м’яч Ф1 посилає ногоюФ2.

Узгоджені рухи при ловлі м’яча і

чітка фіксація його. Оволодіння технікою ловлі мяча з падінням на правий і лівий бік.

Швидке вставання з м’ячем і введення

його     в гру.

ІІІ

7 крок

Вимагати, щоб удари по воротах виконувались з різною силою і траєкторією льоту м’яча.

Вільне виконання ударів по воротах і ловля м’яча.

-//-

IV

8 крок

-//-

Двостороння гра.

Ефектив-

на         гра воротаря.

Техніка ловлі м’ячів, що котяться. 

М’ячам, що котиться чи летить невисоко, можна впевнено оволодіти в стійці при паралельному положенні стоп чи стоячи на одному коліні. 

Ловля м’яча в стійці при паралельному положенні стоп.

 М'яч, що котиться, воротар може швидко і впевнено взяти, якщо стоїть проти нього, злегка розставивши ноги. Стопи знаходяться  на відстані 10-12 см одна від другої, прокольні осі ніг паралельні. У цьому положенні, натягнувши по можливості гомілки, воротар нахиляє тіло вперед. Руки опущені паралельно ногам, пальці майже торкаються землі. Долоні повернуті зовні і майже торкаються мізинцями, роблячи перешкоду на шляху м’яча.

М'яч, зіткнувшись з пальцями, вкочується в паралельно розставлені руки. Тулуб вирівнюється. Поступово згинаючи лікті, м’яч приймають до грудей і притискують передпліччям.

image 

Ловля м’яча в положенні на одному коліні. 

Цей спосіб виконують воротарі, недостатньо гнучкі, чи ті, які прагнуть до великої міцності захисту. Робота верхньої частини тулуба й рук майже така, як і при описаному вище способі. Головна розбіжність – у положенні ніг. Вага тіла майже повністю знаходиться на сильно зігнутій в коліні нозі. Поздовжня вісь стопи опорної ноги майже перпендикулярна поступальному рухові м’яча. Друга нога починає від стегна повертатися назовні і опускається на коліно, близько біля опорної ноги. Гомілка повернута і перетинає шлях м'ячу до воріт. Руки між ногами, майже дістають до землі і направляють м’яч по долонях і передпліччях до грудей і живота. Погляд зосереджується на м’ячеві до повного оволодіння ним.

image 

Ловля напіввисоких м’ячів. 

Якщо м’яч летить вище колін, але нижче голови, техніка ловлі міняється. Воротар стоїть, розставивши ноги на ширину стопи. Обидві ноги трохи зігнуті. Коліна знаходяться якомога ближче одне біля одного. Верхня частина тулуба злегка нахилена вперед; руки зігнуті в ліктях, витягнуті вперед долонями вгору. М'яч, котячись по долонях, потім по передпліччю, вдаряється в груди воротаря. Але перед тим, як він зустрінеться з нею, передпліччя і долоні притискують його до тіла.

У момент удару м’яча в груди вага тіла з виставленої ноги переноситься на ногу, відставлену назад. Таким чином, відсувається назад поверхня, до якої торкається м’яч, і сила удару зменшується. М'яч, який летить на рівні грудей чи вище, не можна впіймати описаним вище способом. У цьому випадку необхідно підстрибнути на одній чи на двох ногах настільки, щоб взяти м’яч на груди. Захват буде більш надійним, якщо коліно виставленої вперед ноги підняти трохи вгору.

Для ловлі м’яча, що летить на висоті голови, потрібно застосувати спосіб, який використовується, якщо суперника немає поблизу.

З основної стійки руки, трохи зігнуті в ліктях, підіймаються перед грудьми долонями вперед. Великі вказівні пальці знаходяться близько між собою. Положення ніг таке ж, як і при основній стійці, але верхня частина тулуба вертикальна. Коли м’яч торкається долонь, кисті й передпліччя трохи опущені назад, сила м’яча загальмовується. Якщо відпускання буде виконане з відповідною швидкістю, то м’яч потрапляє в «гніздо» з долонь і пальців. Потім долоні розслаблено пропускають м’яч,  і він вкочується в гніздо на груди і зверху притискається долонями.

image 

Техніка ловлі високих м’ячів. 

Високі м’ячі можна ловити, стоячи на землі чи в стрибку. Якщо м’яч летить високо і його не можна впіймати стоячи на землі, то воротарю необхідно прийняти основне положенні – ноги нарізно, одна нога вперед, вага тіла переноситься на опорну ногу, коліна злегка зігнуті. Долоні спрямовані всередину. Пальці злегка витягнуті. Великі пальці майже торкаються. Пальці трохи зігнуті.

В момент, коли м’яч торкається пальців, вага тіла різко переноситься на задню ногу, кисті подаються назад, зменшуючи швидкість м’яча. Якщо м’яч летить з великою швидкістю, то руки теж необхідно відвести назад. До моменту захвату м’яча основна увага воротаря спрямована на нього.

Якщо близько немає суперника, воротар спочатку разом з долонями опускає м’яч до землі, а потім бере його в руки. Якщо суперник нападає і воротар не впевнений, що зможе впіймати м’яч, він відбиває його або перекидає через ворота.

 Якщо м’яч не можна дістати стоячи, необхідно підстрибнути, піймавши його у повітрі. Підстрибнути можна, відштовхнувшись однією чи двома ногами. Приземлення відбувається в стійку ноги нарізно, одна нога спереду, друга позаду.

image 

 

Техніка ловлі м’ячів в падінні. 

В структурі ловлі м’яча в падінні розрізняють такі фази:

1)                   вихідне положення,

2)                   відштовхування,

3)                   політ,

4)                   ловля чи відбивання м’яча, 5)приземлення.

Після того, як воротар  займає вихідне положення (положення готовності), поздовжні осі його стоп повертаються в бік кидка для швидкого виконання відштовхування.

При відштовхуванні вага тіла переноситься на ближню, по відношенню до м’яча ногу, яка сильно згинається в коліні. Тулуб також трохи повертається в бік кидка. Одночасно з початком відштовхування руки викидаються в напрямку кидка, до м’яча. Коліно поштовхової ноги енергійно випрямляється, а коліно іншої – піднімається в напрямку відштовхування.

 Довжина польоту залежить від сили відштовхування. Під час польоту коліна дещо зігнуті і розслаблені. Руки на рівні голови, трохи зігнуті в ліктях і витягнуті в напрямку м’яча. Тулуб повернуто боком до землі. Під час польоту, перед самим його завершенням, необхідно приготуватись до приземлення, пом’якшити падіння. Це досягається тим, що розташовану ближче до землі зігнуту в коліні ногу воротар підтягує до  себе. Сила падіння пом’якшується в тому випадку, якщо при польоті м’яч підтягується до себе зтиканням обох ліктів. Таким чином, падіння пом’якшується ближньою до ґрунту ногою і рукою, а потім до землі торкається і бокова частина тулуба.

Після приземлення м’яч повністю підтягують до тулуба, потім руками і колінами закривають його від суперника.

image 

Відбивання м’яча кулаками.

У воротаря не завжди є можливість впіймати м’яч. Дуже велика кількість гравців біля воріт не дозволяє йому зайняти найкращу позицію. Часто за високим м’ячем підстрибує одночасно декілька гравців, і спроба спіймати м’яч ненадійна. В таких випадках воротарю краще відбити м’яч кулаками.

image 

 

 

 

Техніка відбивання м’яча кулаками. 

Відбивання кулаками виконується разом із стрибком після відштовхування однією чи двома ногами. У зв’язку з цим рух ділиться на розбіг, передстрибковий момент, поштовх, потім у повітрі удар кулаками по м'ячу, приземлення.

Відстань розбігу залежить від напрямку м’яча, що летить, та його швидкості. Розбіг повинен виконуватися по можливості в напрямку, в якому буде відбито м’яч, якщо йому не заважають гравці, які стоять перед воротарем. Останній крок розбігу повинен бути довший, ніж попередній. Центр ваги потрібно трохи опустити. 

Перед стрибком воротар спирається на п’ятку ноги, що має виконати поштовх, потім, згинаючи коліно ноги, що знаходиться позаду, переносить центр ваги на штовхону ногу, перед цим зігнувши її в коліні.

Поштовх починається з п’ятки, потім йде перекат на  стопу, при різкому вирівнюванні коліна однієї ноги з швидким підійманням другої, воротар злітає в повітря. Цьому допомагають і руки. Коли вага тіла переноситься на поштовхові ногу, обидві руки підіймаються біля тулуба.

Після поштовху обидва кулаки знаходяться поряд. Руки, зігнуті в ліктях перед тулубом, витягнуті по напрямку до м’яча, що допомагає стрибку в повітрі.

Коли тулуб знаходиться у верхній точці кривого польоту, руки різко випрямляються в ліктях і кулаками вдаряють м’яч.

Вивчення відбивання м’яча кулаками

1.       Починається з оволодіння правильної техніки руху рук. Учень стоїть, розставивши ноги трохи в ширину, і відбиває описаним рухом двома кулаками м’яч,   кинутий партнером по кривій траєкторії з 2-3 м.

2.       Рух рук поєднують з поштовхом ногами від землі, спочатку без м’яча.

3.       Потім виконують вправу за допомогою м’яча.

4.       На наступному етапі потрібно відбити м’яч,            посланий кривій траєкторії після кількох кроків.

5.       Воротар повинен виконати відбивання м’яча при перешкоді суперника, відносно ситуації кулаком чи обома кулаками.

Примітка: У викладеному вище розділі використовувались такі скорочення: Ф1, Ф2, Ф3,…Фn – футболісти. Гравці; ПФ – підготовча фаза; РФ – робоча фаза; ЗФ – завершальна фаза; Т – тренер, викладач; ТП – технічний прийом.

ЛІТЕРАТУРА

1.Андреев С.Н. Играй в мини-футбол. – М.: физкультура и спорт, 1989. – 46с. 2.  Бабушкин В.З. Специализация в спортивных играх. – К: Здоровья, 1991. – 161с.

3.       Вихров К.Л. Футбол в школе. – К: Здоровье, 1983. – 91с.

4.       Віхров К.Л. Футбол у школі. – К: Комбі ЛТД, 2004. – 256с.

5.       Волков В.М., Филин В.П.Спортивный отбор. – М.: Физкультура и спорт, 1983. – 174с.

6.       Годик М.А. Контроль тренировочных и соревновательных нагрузок. – М.: Физкультура и спорт, 1980. – 136с.

7.       Горбунов А.А, Борис Аркадьев. Тренерское наследие. –     М.: физкультура и спорт, 1990. – 333с.

8.       Гриндлер К., Пальке Х., Хеммо Х.Техническая и тактическая подготовка футболистов. – М: Физкультура и спорт, 1976. – 256с.

9.       Загайнов Р.М. Психолог в команде. – М: Физкультура и спорт, 1984. – 143с.

10.   Зеленцов А.М., Лобановский В.В. Моделирование тренировке в футболе. – К: Здоровье 1985. – 131с.

11.   Зотов В.П. Восстановление работоспособности в спорте. – К:Хдоровья, 1990.196с.

12.   Калинин А.Л. игра защитников. 4-е изд., испр. и доп. –      М.: Физкультура и спорт, 1967. – 79с. 

13.   Качалин Г.Ф. Тактика футбола. – М.: Физкультура и спорт, 1976. – 177с

14.   Качани Л., Горокий Л. Тренировка футболистов/Пер. со словац. А.Н.Самыгина. – Братислава: Спорт, 1984. – 239с.

15.   Костюкевич В.М. та ін..Футбол. Методичні рекомендації для студентів факультету фізичної культури.-Вінниця: ВДПІ, 1992.-30с.

16.   Лисенчук Г.А. Лоос В.Г., Догадайло В.Г.Тактика футбола. – К:Министерство Украины по делам молодежи и спорта,

1991. – 86с.

17.   Осташев П.Б. Прогнозирование способностей футболиста. – М.:физкультура и спорт, 1985. – 157с.

18.   Платонов В.Н. Подготовка квалифицированных спортсменов.-М.: Физкультура и спорт, 1990, - 284 с.

19.   Платонов В.Н. Теория и методика спортивной тренировки. –

К.: Вища школа, 1984. – 345с.

20.   Романенко А.Н., Джус О.Н., Догадин М.Е. книга тренера по футболу. – К.: здоровья, 1988. – 252с.

21.   Жмарев Н.В. Управленческая и организационная деятельность тренера.- Киев: Здоровья , 1986.-126с.

image

pdf
Додано
15 січня 2021
Переглядів
1536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку