Наймолодша муза. Художник у кіно.

Про матеріал
Матеріал розкриває тему кіномистецтва, початок створення, перший показ, яку роль відіграє у кінострічці робота художника. Програма НУШ - 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наймолодша муза. Художник у кіно. Шкарупська Наталія Валеріївнавчитель образотворчого мистецтва. Спеціалізованої школи № 185 ім. Володимира Вернадського м. Києва

Номер слайду 2

Кіномистецтво - це новий вид синтезу мистецтв, де вже неможливо розділити звук і зображення. Він органічно поєднує елементи різних видів мистецтва - літератури, театру музики, живопису, хореографії. Але водночас не замінює і не дублює їх, а переробляє відповідно до особливостей екранної творчості.

Номер слайду 3

Кіно народилося у Франції наприкінці ХІХ ст. Датою народження кінематографу прийнято вважати 28 грудня 1895 року, коли в Парижі на бульварі Капуцинів у приміщенні “Гранд кафе” братами Огюстом і Луї Жаном Люм'єрами було організовано перший у світі публічний кіносеанс.

Номер слайду 4

Перші кінострічки тривали лише кілька хвилин і не мали звуку. Це було так зване німе кіно, але таким насправді воно не було, бо гра акторів супроводжувалася музикою. Для створення певного настрою в кінотеатрі грав музикант-ілюстратор, якого називали тапер (найчастіше це був піаніст, але інколи й цілий оркестр).

Номер слайду 5

Однак деякі дослідники історії кіно доводять, що французів на два роки випередив Йосип Андрійович Тимченко, майстер з Одеського університету. Незалежно від братів Люм'єрів він створив прототип кінокамери кінетоскоп. У 1893 році в Одесі відбувся перший кінопоказ коротких стрічок «Верхогони-кавалеристи та «Метання списа». На жаль свій винахід Тимченко не запатентував.

Номер слайду 6

Коли розпочинається спільна робота знімальної групи над фільмом, у ній беруть участь режисер, сценарист, оператор, актори та інші члени групи, зокрема художник.

Номер слайду 7

ЯК ЦЕ – БУТИ ХУДОЖНИКОМ КІНО?Художник у кінематографі – це одна з тих професій, яка завжди залишається «за кадром» і непомітна сторонньому глядачу. Навіть більше: вважається, що чим менше кидається в очі художнє оформлення фільму, чим більше воно зливається з атмосферою та розчиняється в реалістичності картини – тим краще впорався митець. Візуальна постановка художника нечасто може бути одразу ж виокремлена від роботи режисера, оператора, монтажера, гримерів або художників з костюмів.

Номер слайду 8

Кіно не існує без художників. За допомогою костюмів і необхідного реквізиту вони створюють необхідне тло, що відповідає сюжету, а також формують середовище, у якому діють герої. Галина Нестеровська. «На перші гулі»: ескіз до фільму «Чарівна ніч». Папір, гуаш. [1957].

Номер слайду 9

ВИДИ КІНЕМАТОГРАФУ: Художнє або ігровепригодницькі; комедійні; фантастичні;детективні та ін.

Номер слайду 10

ВИДИ КІНЕМАТОГРАФУ: Документальне та науково-популярне. Документальний фільм відтворює на екрані справжні життєві події та реальних людей. Науково-популярний фільм має на меті поширення знань у галузі науки і техніки.

Номер слайду 11

ВИДИ КІНЕМАТОГРАФУ: Анімаційне або мультиплікаційне кіно — створений фантазією митців чарівний світ, переданий за допомогою ляльок, намальованих або спеціально виготовлених.

Номер слайду 12

Художник малює безліч ескізів костюмів і декорацій. При цьому він має продумувати композицію зображення в кадрі — взаємне розташування елементів, їх поєднання та упорядкування. Композиція відіграє визначальну роль у гармонійній побудові кадру.

Номер слайду 13

Не тільки від режисера та актора, але й від художника і його фантазії багато в чому залежить на скільки переконливими стануть кінообрази, зокрема відомі літературні герої, які потрапили на кіноекран. Екранізація книги англійського письменника Майкла Бонда про ведмедика Паддінгтона, який приїжджає з Перу до Лондона, сприяла популярності персонажа серед дітей із багатьох країн, де здійснили дублювання фільму режисера Пола Кінга (США, Канада. Україна). Завдяки художнику було створено вдалий кінообраз, який набув нових рис, додав кумедності незграбному але доброзичливому ведмедику в капелюсі. Потрапивши в будинок сім'ї Браунів, він знаходить нову родину і нових друзів. В Україні ведмедика озвучив майбутній, на той час, президент України Володимир Зеленський.

Номер слайду 14

Практична робота. Виліпіть за допомогою пластиліну, героя ведмедика Паддінгтона. Послідовність виконання роботи:

Номер слайду 15

Дайте відповідь Назвіть основні види кіномистецтва. Поясніть відмінність між ігровим та документальним кіно. Що спільного і відмінного в роботі художника театру та кіно?

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
1352
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку