"Не дай СНІДу шанс" (Презентація до профілактичного заняття)

Про матеріал
Презентація до профілактичного заняття "Не дай СНІДУ шанс" приурочена 1 грудня - Всесвітньому дню боротьби зі СНІДОМ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 ГРУДНЯ – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Номер слайду 2

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Уперше цю дату було проголошено ВООЗ у 1988 році. Цей День встановлений з метою підвищення обізнаності суспільства про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також як день пам’яті жертв цього захворювання. 

Номер слайду 3

На початок 2020 року в Україні живуть з ВІЛ 251 168 людей. Протягом 10 місяців 2020 року зареєстровано 13 277 нових випадків інфікування ВІЛ, що на 0,5% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Джерело: Укрінформ

Номер слайду 4

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД. СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом. Віруси є збудниками багатьох хвороб, наприклад, грипу, герпесу, навіть деяких видів раку. ВІЛ та СНІД – не одне й те саме. ВІЛ – це вірус, що вражає імунну систему, а СНІД – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету.

Номер слайду 5

Офіційно ВІЛ був виділений та ідентифікований у 1983 р. французькими вченими на чолі з Монтаньє в Пастерівському інституті в Парижі (одночасно із американськими вченими з Національного Інституту Здоров’я на чолі з Робертом Галло). Люк МонтаньєРоберт Чарльз Галло

Номер слайду 6

Існує кілька шляхів зараження ВІЛ:• Незахищений статевий акт;• Спільне використання шприців, голок та іншого ін’єкційного інструментарію; • Використання нестерільного інструментарію для татуювання та пірсингу;• Використання чужих для гоління, зубних щіток з видимими залишками крові; (дуже рідко)• Передача вірусу від ВІЛ-позитивної матері дитині – під час вагітності, пологів і при грудному годуванні; • Переливання зараженої крові.

Номер слайду 7

ВІЛ не передається побутовим шляхом:• при дотиках, рукостисканнях, обіймах; • через поцілунки; • при спільному проживанні в одній квартирі; • через посуд, їжу; • через постільну білизну, іграшки; • через повітря (зокрема при чханні та кашлі); • у басейні та сауні; • через поручні, дверні ручки, крани, унітази; • через спортивне знаряддя; • при укусах комах або тварин.

Номер слайду 8

Імунна система дорослої ВІЛ-інфікованої людини протягом перших декількох років після інфікування, незважаючи на шкоду, якої завдає вірус, працює порівняно добре. Перебіг ВІЛ-інфекції Тривалий період, коли люди, які живуть з ВІЛ, почуваються добре, називають латентною, або прихованою, фазою захворювання. В дорослих людей вона може тривати до 5–8 років, а іноді й довше.

Номер слайду 9

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу:– утримуватися від статевих контактів з випадковими партнерами і особами, які вживають наркотичні засоби;– виключити вживання ін’єкційних наркотичних засобів;– донорам крові, органів і тканин перевірятись на наявність антитіл до ВІЛ-інфекції;– обережно ставитися до проведення певних косметичних процедур з можливим пошкодженням шкірних і слизових оболонок (манікюр, педикюр, гоління, татуювання тощо);– використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни (засоби для гоління, зубні щітки, ножиці ); – використовувати індивідуальні засоби захисту (рукавички, халати тощо) при роботі з біологічними рідинами і інструментарієм;– вагітним жінкам необхідно обов’язково обстежуватись на ВІЛ/СНІД..

Номер слайду 10

Пам’ятайте, що значно простіше уникнути ВІЛ-інфікування, ніж вилікувати СНІД!Будьте здорові!

Номер слайду 11

Використані джерела: - https://kpi.ua/use-aids;https://phcent.com.ua/vil-snid-ne-vyrok-a-khvoroba-iaka-vymahaie-pozhyttievoho-likuvannia/;https://moz.gov.ua/article/health/vsja-nepravda-pro-vilsnid-rozvinchuemo-populjarni-mifihttp://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=3656

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
1 грудня 2021
Переглядів
713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку