«Не маєш права жити задаремно, і не лишити світла по собі…» (зустріч із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк)

Про матеріал
Виховний захід на тему «Не маєш права жити задаремно, і не лишити світла по собі…» (зустріч із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк), на якому учні познайомляться із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк та її поетичною творчістю, через художнє слово поринуть у чарівний світ поезії.
Перегляд файлу

Тема. «Не маєш права жити задаремно, і не лишити світла по собі…»

(зустріч із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк)

Мета: познайомити учнів із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк та її поетичною творчістю, через художнє слово ввести школярів у чарівний світ поезії; розширювати знання про красу  і багатство творчості письменників рідної Буковини; виховувати любов до рідної мови, слова, рідного краю,його поетичної спадщини.

Форма проведення: зустріч із сучасною буковинською поетесою Тамарою Севернюк.

Хід зустрічі

Вступне слово вчителя

Доброго дня всім ,хто завітав до нашої бібліотеки на зустріч із  буковинською поетесою.«Не маєш права жити задаремно, і не лишити світла по собі …» - це життєве кредо нашої гості, з якою ми сьогодні познайомимося.Хочу розпочати наше спілкування словами Василя Сухомлинського:

Слово – це найтонший різець…

Вміти користуватися ним –

Велике мистецтво…

    Чи задумувались ви , для чого існує мистецтво?Хто є його творцями ? Причини виникнення мистецтва слід шукати у прагненні людини прикрасити себе. Художня література є однією із видів мистецтв людства , що відображає дійсність засобами слова в образній писемній формі. Письменник малює картини образно, за допомогою творчої уяви . Літературні твори читачі сприймають почуттям, серцем. 

Ми – українці, як і кожен народ, маємо свою багату, рідну, українську мову та літературу. Край, де ми народились і нині проживаємо – зветься Буковина, ми звемося буковинцями, а багата образна література рідного краю – буковинською. Саме ця література зробила вагомий внесок у розвиток української літератури.              

Бібліотекар 

 Сьогодні, у рамках тижня літератури рідного краю, проводимо зустріч із буковинською поетесою. Щоб дізнатися про кого йде мова, ми звернемося до муз нашого закладу.

Виступ муз

     Ми -Співучі Ми -Творчі

     Ми -елегантні                                                       Ми - актуальні

     Ми - вічніМи - мелодійні

     Ми - емоційніМи -алегоричні

     Ми -різні                                Ми - радісні 

     Ми - ніжні                                                       Ми -амбіційні   

     Ми -юні

     Ми - компетентні

Бібліотекар

      Отже, до нас завітала талановита ,буковинська поетеса – Тамара Севернюк. Поет-лірик, поет-пісняр, перекладач, журналіст. А зараз учениця Лакуста Катерина вам розповість,  як трепетно вона чекала на зустріч з нашою гостею.

Виступ учениці

       Коли я дізналась, що в школі, в рамках тижня літератури рідного , буде проводитись зустріч із нашою  сучасницею, чернівецькою письменницею  ТамароюСевернюк, у мене виникло  бажання стати учасником цього літературного заходу. Адже рік тому я була присутня на зустрічі з буковинським поетом Мар’яном Лазаруком, якого до того часу  бачила лише на фото та по телевізору. Із нашою гостею я до сьогодні теж не була знайома. І ось я тут. Тамаро Артемівно, мене зацікавило чому вас назвали таким рідкісним жіночим  іменем. Під впливом цих роздумів на аркуш паперу лягли такі рядки.

Народилася  тоді,

Як гойдалось літнє листя,

І знайшла її матуся

У липневому намисті.

Усі рідні так зраділи,

Та найбільше мама й тато.

Довго думали із татком,

Як назвать мале дівчатко.

Може,  Анна, Катеринка,

Людка,  Яночка, Галинка,

Та обрали найрідніше, наймиліше,

                    З поміж всіх – Тамарочка

Тамара  з фінікійської –

Смоковиця, але не звичайна,

                    А плодовита в океані творчості та ідей.

Вміє наша гостя все робити:

Малювати та навчати

І співати й танцювати,

І пекти, і готувати,

Фантазувати й інтерв’ю давати,

Та найбільше -

Рідним словом чарувати.

     Це була моя версія, сподіваюсь ви розповісте власну правду.

Вчитель

     Більш детально з життєвим та творчим шляхом Тамари Артемівни ознайомлять біографи, літературознавці , ономасти, декламатори, які отримали випереджувальне завдання.

Ономасти: 

Значення імені Тамара. За своєю енергетикою  ім'я Тамара відрізняється рідкісною прямотою і достатньою твердістю. В той же час в нім помітна чуттєвість і здатність до глибоких переживань.  У дитинстві Тома зазвичай росте допитливою дитиною, чий інтерес до чого-небудь важко назвати поверхневим.  Єдине, що їй заважає повністю зосередитися, так це те, що таких інтересів у неї може бути досить багато.  Варто також відмітити її добре розвинену уяву і деяку мрійливість. Серед людей з цим ім'ям багато творчих натур,  що мають неабияку любов до літератури або іншого виду мистецтва. (Як і наша гостя) Твердість і значна воля Тамари зазвичай закликають її покладатися передусім тільки на себе і свої сили, так що навряд чи вона вирішить обмежити свою роль домашнім господарством. Тамара прагнутиме встигнути скрізь і усюди, а заразом і у будинку намагатиметься зайняти місце лідера .   

 

   Значення букв імені Тамара

Т - тонка творча натура
А - сила і воля
М - сором'язливість, дбайливість і працьовитість
А - сила і воля
Р - догматичність і самовпевненість
А - сила і воля

Біографи  

Тамара АртемівнаСевернюк  народилася в сім’ї вчительки та військового, 26липня1940 р.умістечку Старокостянтинові,що  на Хмельниччині. Навчалася в Староконстянтинівській семирічці, потім у Хмельницькому педагогічному училищі, після закінчення якого вчителювала в Староконстянтинівській школі №5 Поетеса, журналіст, перекладач, автор численних пісенних текстів.

Вчитель

У 1961 році вступила на філологічний факультетЧернівецького державного університету: (любов до Слова, до Поезії проявлялися в Тамари Артемівни з дитинства - її вірш було опубліковано в районній газеті, коли вона вчилася в четвертому класі) :

            Спогади:             

«… памятаю, як бігли мої п’ятикласники з гілочками квітучих вишень через усю центральну вулицю любого Старокостянтинова до автобусної станції, коли я від’їжджала у Чернівці на навчання в держуніверситет …»

За ті білі гілочки можна було віддати серце своє, що я і зробила, закарбувавши на тому шляху свою молодість і вдячність дитячій вірності …"  Дозвольте,Тамаро Артемівно,повернутися у часи Вашої юності,до професії вчителя,бо саме вона нас поєднує.

Виконання пісні Оксани Білозір « Вчителько моя».

Літературознавці

 На вірші Тамари Артемівни написано чимало пісень, відомих у 80-90-х рр.  Пригадати лише «Чарівне танго», у виконанні Л.Сандулеси, «Мелодія прозора» у виконанні Василя Зінкевича, «Вічний вальс» та «Чорні коралі» у виконанні самої поетеси.

Перегляд кліпу «Чорні коралі».

Також її пісні виконували і виконують народні артисти України: Павло Дворський, ІвоБобул заслуженіартистиУкраїни ІванДерда, ОльгаДобрянська, ЛеонідКорінець, дуети: «Писанка» (Оксана Савчук, Іван Кавацюк) та «Скриня» (Марія і Володимир Лобураки), виконавиця співаної поезії Зоя Слободян, тріо «Либідь» (заслужені артистки України Наталя Ятченко, Валентина Михайлова, народна артистка України Лідія Михайленко), тріо «Ностальгія» (Віктор Марущак, Світлана Гайсан, Василь Боднар).

Літературознавці

Тамара Артемівна Севернюк і сама складає музику на свої вірші.   Зокрема, полонять душу мелодії пісень,які входять до альбому «Послухай тишу…»

Перегляд кліпу «Падає іній»

Біографи 

 Тамара Артемівна - Член національних спілок письменників і журналістів. За освітою - філолог, закінчила  ЧНУ.

Літературознавці

  На філологічний факультет Тамара вступала після романтичної спроби набути професії  будівельника,  навчання у педагогічному училищі і деякого вчительського досвіду, набутого в сільській школі. Спочатку вступила на заочний відділ, але викладачі одразу вирізнили непересічну й наполегливу студентку і переконали її перевестися на стаціонар. Тамара Севернюк вступила доуніверситету у віці, коли дехто закінчував його, та ще й мала за плечима важкий лікарняний досвід через наслідки спортивної травми та поїздки «на картоплю» в шкільні роки.  Вона просто не знала, скільки в неї часу на навчання і не могла собі дозволити «гульки». Поетеса багато працювала, і їй дійсно цікавіше було з людьми освіченими, від яких вона, як губка, набиралася знань. Атому більше часу проводила з викладачами, аніж зі студентами.

Біографи 

Тамара Севернюк - Лауреат кількох Всеукраїнських та обласних мистецьких та журналістських премій:

Нагороди:

Заслужений діяч мистецтв України (2007);
Міжнародна премія імені Володимира Винниченка;
Премія імені Кузьми Галкіна в галузі літератури і мистецтва;
Літературна премія імені Дмитра Загула;
Літературно-мистецька премія імені Сидора Воробкевича;
Премія в області публіцистики імені Володимира Бабляка;
Медаль «На славу Чернівців»
Міжнародна премія імені Григорія Сковороди= 2012
Автор  30 поетичних та художньо-публіцистичних книг. Переможниця літературного конкурсу «Книга року» (2014). З 1961 року й донині живе і працює у Чернівцях.

 Літературознавці

 Чотири чернівецькі адреси і безліч пам’ятних місць за півсотні літ. Гуртожиток на вул. Богдана Хмельницького (коли навчалася в ЧНУ). Харківська, 20  (коли мешкала з родиною Зиновії Флоріанівни Пенюк, викладач латини в ЧНУ) На вул. Оренбурзькій, 3 у 1972 році Т.Севернюк отримує першу власну оселю, пропрацювавши 5 років в редакції газети «Молодий буковинець.» На Головній , 191 нова висотка, що з’явилася в місті в кінці 80-х стала домівкою поетеси на все життя.

Біографи 

Особистість Тамари Артемівни Севернюк давно переросла межі краєзнавства, навіть всеукраїнську відомість: книги її видавалися не лише в Чернівцях та інших містах України, а й за кордоном.Вона- автор перекладів з румунської мови поезії Міхая Емінеску, Тудора Аргези, Вероніки Микле, Аркадія Опайця (окрема поетична книжка «Реанімаційна палата»), НіколаеТеуту, ІлієЗегрі, ГеоргеВоде, Міхая Бенюка, ДумітруМатковського, Іон Козьмен та інших.

Літературознавці

З огляду на відомість Тамари Артемівни,  вонадавно могла б знайти себе десь у столицях, але не зробила цього. Показуючи на вікно своєї вітальні, заступлене зеленими гілками дерев,  каже: «Це вікно у мій світ. Через нього я бачу свої Чернівці».  Справжні друзі залишаються біля нашої гості роками, несправжні – відпадають, як сухе листя. За всієї доброзичливості, Тамара Артемівна має тверді погляди і переконань власних ніколи не міняла…  

Слово вчителя

За її плечима поезія шістдесятників,поезія становлення України як держави і тому слово з вуст нашої  гості є надзвичайно вагомим та повчальним.Тож запрошуємо до слова нашу гостю.

Виступ буковинської поетеси Тамари Севернюк (діалог між учнями та гостею заходу)

Бібліотекар

Наші учні підготували поезії з різних збірок творчої спадщини Тамари Артеміївни.

Декламування поезій  Тамари Севернюк:

«З тобою я, життя»

«Така нестримна, як вода»

«На свіжих вітрах…»

«Троїця»

«Вічний вальс»

«Я так тебе люблю, як пахнуть Айстри»

«Високі дні»

«Пелюстки»

«Красилів.  Скарженці. Полонне»

«Я звикаю: тебе нема»

«Хвиля…»

«Ніч втомилася бути»

«Найлегше вибираю з тяжкого

«Зайнявся обрій знаками літань»

«Тяжкі часи та серце не чорніє»

«Очі горять»

«Так любити в житті неможливо»

Слово вчителя

      Сьогодні, ви мали змогу спілкуватися із буковинською поетесою Тамарою Севернюк.Саме такі люди, підносять буковинську,а разом з тим і українську літературу,на вищий щабель творчості.Тож давайте пишатися нашими митцями,бо ми – буковинці,бо ми – українці,а Батьківщина наша  -Україна.

Бібліотекар

     У подарунок  для нашої гостізвучить пісня Наталії Май«Моя рідна земля»

( виконують учні).

Слово вчителя

    Будьмо гордими,будьмо вільнодумними,будьмо незалежними,бо ми – українці.Пишаймося митцями рідного краю,їх творчістю,бо вони того варті…Читайте вірші частіше, поезія оновлює душу, збагачує думки і почуття…

Поети мають право на дива,
Як чародіям - диво їм покірне.
Торкніться слів поетових, і вам
Заочевидь постане неймовірне…
 

 

docx
Додано
22 травня 2020
Переглядів
772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку