Неозначена форма дієслова

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям «неозначена форма дієслова (інфінітив) як початкова форма дієслова», удосконалювати вміння учнів знаходити інфінітив у реченні; розвивати пам’ять, мислення, увагу; виховувати старанність, наполегливість у навчанні.
Перегляд файлу

Тема: Неозначена форма дієслова

 

Мета: ознайомити учнів з поняттям «неозначена форма дієслова (інфінітив) як початкова форма дієслова», удосконалювати вміння учнів знаходити інфінітив у реченні; розвивати пам’ять, мислення, увагу; виховувати старанність, наполегливість у навчанні.

Обладнання: підручник, таблиця, дидактичний матеріал.

 

Навчальна релаксація

Психофізіологічна підготовка

Сядьте зручно. Розслабтесь і заплющить очі. Спробуйте уявити собі відчуття розслаблення, яке проникає в усі куточки вашого тіла знизу вгору: від пальців ніг вгору через живіт, груди - до голови. Ви відчуваєте, що напруга залишає вас: ваші плечі, шия, м'язи, обличчя розслаблені. Ви спокійні, подібні до м'якої іграшки-ляльки. Насолоджуйтесь своїми відчуттями.

 За своєю командою спробуйте відключити свою увагу від зовнішнього середовища і сконцентруватись на власному диханні. Не керуйте диханням, намагайтесь не порушувати природний ритм. Просто вільно дихайте. Виконуйте вправу 5-10 хвилин.

 

Введення нового матеріалу через формування мислеобразу.

 

                   Без названия (11)

 

Ви бачили, що відбувається, коли сонце зустрічається з дощем? Через все небо перекидається арка. Це міст із сьогодення в майбутнє. Після освіжаючої грози сонячний промінь, що прорвався, малює на темній гряді хмар чарівну веселку. Уся земля наповнюється невидиимим блиском. Ніби смарагди виблискують ліси та луги. Як коштовні камені світяться квіти. Навіть повітря стає різнокольоровим. Нікого не образила веселка. Вона щедро роздала свої кольори всім, хто їй зустрівся. Червоний колір дістався полуниці, оранжевий — апельсину, жовтий — кульбабі, зелений — листю, блакитний — проліску, синій — дзвіночку, фіолетовий — фіалці. Увесь світ розфарбований у барви веселки, тому в ньому радісно жити. А кожний, хто бачить на небі веселку, радіє та загадує бажання, що обов'язково здійсняться.

Діти, чи мрієте ви про пригоди, чи мандруєте у своїй уяві до різних світів, чи уявляєте себе героями? Кожен з нас є трохи мрійником, тому сьогодні ми разом помандруємо визначними природніми парками України, а щоб нам було не сумно візьмемо з собою фіалку.який стане для нас мапою на шляху . Вдихаємо повітря. Тихо… чуєте, вона  розпочинає розповідь?  Підійдемо ближче, та уважно послухаємо.

Без названия (12)

Діти, перед тим, як запросити вас у мандри найвідомішими парками України, хочу познайомити вас з НЕОЗНАЧЕНО ФОРМОЮ (ІНФІНІТИВОМ) — це початкова незмінна форма дієслова. Вона називає дію, стан або процес, але не вказує ні на час, ні на особу, ні на рід, ні на число, і відповідає на питання що робити?що зробити? Наприклад: казати, любити, перемогти, відчути. Я обожнюю рости, пахнути, радіти і знайомити. А ще хочу вас сказати:

На кінці дієслово в неозначеній формі має суфікс -ти (-ть).

Неозначена форма дієслова може бути різним членом речення:

  • підметом: Пізнать себе — то справа нелегка.
  • присудком: Пізнати мову народу — зрозуміти його душу
  • додатком: Не любив я {чого?) ловити птахів
  • означенням: Настав час (який?) прощатися
  • обставиною: Прийшов я (з якою метою?) сповідатися калині

 

Рухаємося до найвідомішого парку в Україні. Дендропарк Софіївка, що в Умані . Діти, парк був заснований в 1796 р. власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким, названий на честь його дружини Софії і подарований їй же на іменини. Парк створений в майже безлісій місцевості, розділеній річкою Кам’янкою, силами кріпаків. На сьогоднішній день це місце щороку відвідує близько 500 тис. людей. 

 5f367067416dfe60e8340278abd0d50d

Які ви молодці, що уважно слухаєте  , а тепер, хо дімо далі...

Другий за кількістю туристів після Софіївського, парк Олександрія був заснований в 1793 р. гетьманом Браніцьким і також названий на честь дружини – Олександри. Територія парку становить близько 200 га, і в той час він вважався одним з кращих в Європі, завдяки своїм 25 водойм і 2500 видів рослин, привезених з Південної Америки, Китаю і Японії, серед яких червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія Кобус, рододендрон японський та інші. В основі ландшафтної композиції лежить Велика галявина, від якої розходиться мережа алей з парковою архітектурою і скульптурою.

 

Без названия (13)

 

Фіалочка, хоче познайомити нас з подругою. Це магнолія Кобус .

images (7)

 

Діти, доброго дня! В нашому парку є колонада з цікавою акустикою – сказане пошепки слово чути на протилежному її боці. А в спеціальному саду, де вирощуються екзотичні плодові та ягідні культури, проводяться екскурсії, дегустації і продаються саджанці.

 

 

 

Парк Шенборна , Урочище Воєводино, Закарпатська область

IMG_256

 

IMG_258

    Один з найкрасивіших парків Закарпаття був відкритий в карпатських лісах в 2013 р. Крім рослин і кельтського саду з календарем друїдів в ньому є сім незвичайних ліхтарів, які символізують дні тижня і 12 мостів, що позначають знаки зодіаку.

        У центрі парку розташоване красиве озеро Тур з невеликим острівцем, до якого курсує пліт. Ходімо я познайомлю вас з озером. Воно дуже любить нові знайомства.   Доброго дня, діти! Ви можете подивитися як працює справжній кам’яний водяний млин. Територією можна покататися в кінних екіпажах, оскільки творці парку намагалися передати атмосферу Австро-Угорської імперії. Про що свідчать Австрійський і Угорський прапори, вивішені на головних воротах. Парк розташований на території курорту Воєводино, де можна і зупинитися на пару днів.

Вихід

Відчуйте ступні ніг… Прилив сил до ніг та рук… Відчуйте спину та плечі… Поворушіть пальцями, стисніть їх… Порухайте долонями, плечима… У Вас може з’явитися бажання напружити шию… Поверніть голову праворуч, ліворуч… Усміхніться і зробіть глибокий вдих… Не поспішаючи, доторкніться до щічок, очей… Ось ви знову в нашому класі. Як Ви себе почуваєте після подорожі?

«Виведення» образу інформації на рівень осмислення.

Обговорення

                                                     +                ?

  • Скажіть  все, що сподобалося на уроці, інформацію та форми роботи, які викликали позитивні емоції.
  • Скажіть все, що не сподобалося на уроці, здалося нудним, залишилося незрозумілим.   
  • Розкажіть про  усі цікаві факти, про які дізналися на уроці і що б ще хотілося дізнатися з даної проблеми, питання.     

 

            Прикріпіть на дерево листя, квіти, плоди. Оберіть колір, що відображає ваш настрій.  Плоди – урок пройшов корисно, плідно. Квітка – досить непогано.

Зелений листочок  учень позитивно оцінив свою роботу на уроці, хоч щось для нього залишилось  незрозумілим.

Жовтий листочок – учень не задоволений своєю роботою під час  урок

Червоний – ви прагнете до лідерства, вам не вистачає нових завоювань і перемог. Можливо, в даний момент вам не вистачає яскравих емоційних вражень.

Рожевий – вам не вистачає ніжності й легкості. Ймовірно, ви трохи втомились від серйозної роботи, чітких планів, вас тягне до чогось безтурботного.

Блакитний – мрієте про щось романтичне, піднесене, далеке. Ви бажаєте бути максимально відкритим, правдивим та при цьому зрозумілим.

Темно-синій – вам необхідна сильна розрядка та повноцінний відпочинок

Зелений – символізує потребу в самоствердженні, потяг до знань або бажання особистісного зросту.

Коричневий – не вистачає фізичного відпочинку, ви шукаєте спокою. Вам потрібний домашній затишок, тепло і комфорт.

Робота з навчальним образом, нанесення в зошиті мислеобразу інформації, отриманої під час релаксації.

Учитель пропонує замалювати учням абрис (контур).Учні першими промовляють те, що пригадують, учитель лише уточнює.

Представлення образу, створеного вчителем.

Бесіда

- Погляньте, будь ласка, на створений мною образ. Порівняйте його зі своїми.

 

 

Закінчи речення:

Мені на уроці було легко…

Мені на уроці було важко…

Домашнє завдання. Підберіть самостійно текст. Перепишіть його, підкреслюючи неозначену форму дієслова.

doc
Додано
17 жовтня 2021
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку