Новела як літературний жанр, її характерні ознаки, різновиди. О. Генрі – майстер новели.

Про матеріал
: дати визначення жанру новели, виявити її характерні ознаки у прочитаних творах; розрізняти за змістом різновиди новел (психологічну, філософську, фантастичну та ін.); ·виокремити основні риси новели як жанру літератури; познайомити з життям і творчістю О. Генрі; розглянути новелу «Дари волхвів».
Перегляд файлу

ТЕМА: Новела як літературний жанр, її характерні ознаки, різновиди.

О. Генрі – майстер новели.

МЕТА: дати  визначення жанру новели, виявити її характерні ознаки у прочитаних творах; розрізняти за змістом різновиди новел (психологічну, філософську, фантастичну та ін.); ·виокремити основні риси новели як жанру літератури; познайомити з життям і творчістю О. Генрі; розглянути новелу «Дари волхвів».

Хід  уроку

І.  Оголошення  теми,  мети  і  завдань  уроку

ІІ.  Сприйняття  й  засвоєння  учнями  навчального  матеріалу       

Слово  вчителя     Видатний педагог В.О. Сухомлинський писав: “Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний”.

Помітний слід у літературі залишив американський письменник-новеліст О.Генрі  (Вільям Сідні Портер) – неперевершений майстер у змалюванні яскравих характерів персонажів, їхнього життя.

Уроки моральності, які можна почерпнути з творів О. Генрі, могли б, за словами Ю. Нагибіна, «послужити хорошою профілактикою» для читача будь-якого віку.

О. Генрі увійшов у літературу як майстер короткого оповідання та гостросюжетної новели з динамічною дією і несподіваною розв'язкою.

Що ж таке новела?

Словничок Новела (італ. novella, від латин, novellas — новітній) — невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з динамічним, напруженим сюжетом та несподіваним фіналом.

Новелам властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, зведення до мінімуму кількості персонажів. Автори концентрують увагу на змалюванні незвичайних життєвих обставин, в які потрапили головні герої, на висвітленні їхніх настроїв і переживань.

 

Виступ учнів (індивідуальні завдання)

Вільям Сідні Портер, якого весь світ знає як О'Генрі, народився в США 11 вересня 1862 року, в Грінзборо в родині лікаря. Його батько був лікарем, а матері Вільям практично не знав, оскільки вона рано померла. Після смерті матері моїм вихованням займалася  тітка Евеліна Портер, у приватній школі якої провчився до 1876 року. Одним з її улюблених завдань було — скласти продовження оповідання, початого нею.

В 1862 Схильність до літератури успадкував від матері, яка захоплювалась мистецтвом і писала вірші, та від діда, редактора місцевої газети.

У 17-річному віці юнак почав заробляти свої гроші, влаштувавшись на роботу в аптеку,  до свого дядька в аптекарському магазині; там здобув диплом фармацевта. Маючи на руках диплом фармацевта, Вільям поїхав в інший штат, де працював у земельному управлінні, у банку, різноробочим.

У 1882 році у з'явилися грізні ознаки туберкульозу, і друзі, сім'я Холлів, відвозять  хлопчину на ранчо у Техасі, де він намагався навчитися всього, що вміли мешканці Заходу, і навіть пройшов почесний обряд «посвячення в ковбої». Самостійно опанував іспанську, німецьку і французьку мови, вдосконалював англійську, зокрема захопився вивченням лексики і читанням тлумачного словника Вебстера. У 1884 році родина Холлів продає ранчо, і  парубок переїжджаю  до Остіна, працював  то креслярем, то клерком, то касиром банку, а весь вільний час присвячую  читанню книжок.

У 1887 році, поет познайомився й одружився з Етол Естес, яка підтримувала його в перших літературних спробах.  Потім  отримав перший гонорар за публікації в місцевій газеті. І того ж року народилася  донька, яку назвали Маргарет Ворз.

У 80-х роках XIX століття з'явилися перші твори О'Генрі. У 1894 році він став видавцем тижневика «Роллінг Стоун», в якому друкувалися в основному його ж нариси, вірші з ілюстраціями його ж авторства. Через деякий час у банку, де він працював касиром, була виявлена недостача. Через це письменника звільнили, а оскільки він переховувався від правосуддя, його засудили до п'яти років тюремного ув'язнення. У в'язниці він продовжував писати вже під своїм відомим псевдонімом.

Наприкінці 1894 року ревізія виявила у банку, де  працював касиром Вільям, нестачу, і  його звинуватили в розтраті, за що мав постати перед судом. Спочатку переховувався в Новому Орлеані, потім виїхав до Гондурасу.  

Враження від перебування у цій тропічній країні використав для написання оповідань з пригодницькою фабулою, з яскравими замальовками природи, культури та побуту мешканців Латинської Америки. Згодом, за порадою видавця з Нью-Йорка, двадцять із цих оповідань  я переробив і об'єднав у книзі «Королі і капуста».

.Дізнавшись про тяжку хворобу дружини,  Вільям повернувся до Остіна. Відразу ж після смерті Етол поета заарештували і в березні 1898 року засудили до п'яти років ув'язнення.

           Працюючи у в'язниці аптекарем, користувався довідником Естена Оссіана Генрі; узяв собі його прізвище та першу літеру його імені. Так з'явився псевдонім О. Генрі. Ним уперше підписався під оповіданням «Різдвяний подарунок Свистуна Діка», гонорар за який був використаний для придбання подарунка доньці. Вийшовши на волю, деякий час жив у Піттсбурзі, а в 1902 році переїхав у Нью-Йорк.

Помер О'Генрі на 49-му році життя, він страждав на цукровий діабет і цироз печінки.

Підготовлений учень(випереджене завдання), цікаві факти

  • Всього він написав 273 розповіді, які переведені на багато мов світу.
  • Сюжети своїх творів він часто брав із життя.
  • Тюремний термін разом з письменником відбував молодий хакер, який звільнив з полону сейфу дитини багатого ділка. Слідами цієї історії Портер пише оповідання «Звернення Джиммі Валентайна». Правда, в творі у героя все закінчується добре, чого не можна сказати про його прототип.
  • Знамениті «Дари волхвів» були написані після того, як Портер примчав до вмираючої дружині на Різдво. Він встиг попрощатися з коханою в це світле свято, а вона – піднести чоловікові останній подарунок – золотий ланцюжок для його годинника. Бідна жінка не знала, що цей самий годинник Портер продав декількома днями раніше, щоб на виручені гроші придбати квиток до рідного міста.

Слово дослідникам творчості  письменника.

О. Генрі видав десять збірок новел. Вершина його творчості — новели про Нью-Йорк, об'єднані у збірці «Чотири мільйони»; у них зображено життя мешканців чотирьохмільйонного міста. Популярні також й інші збірки новел О. Генрі: «Серце Заходу», «Палаючий світильник», «Дороги долі», «Ділові люди». Герої цих творів — люди найрізноманітніших професій і соціальних верств.

Симпатії автора — завжди на боці «маленької людини», часто невдахи. Життєві випробування герої новел О. Генрі переносять мужньо і зберігають у своїй душі кращі людські якості — здатність любити своїх близьких, співчувати чужій біді. Письменник відкрив своєрідний психологічний закон «ланцюгової реакції добра»: добрі вчинки одного героя породжують добрі дії інших людей. О. Генрі стверджував, що в людині відкриваються найкращі якості тоді, коли вона робить щось добре заради іншого. Він не переставав повторювати: «У кожного із вас є величезні скарби, які ви мало цінуєте».

Саме цю тему і розкриває письменник у новелі « Дари волхвів». За євангельською легендою, коли народився Ісус, на сході спалахнула зірка.Три мудреця-волхва, побачивши її, зрозуміли, що народився спаситель світу і вирушили вклонитися йому. Вони принесли дари – дорогоцінні пахощі. За переказами , звідси пішов звичай в Різдво обдаровувати близьких людей.

Майстер подвійних розв'язок просто зачарував читачів. До сих пір його книги «Серце Заходу», «Точні справи», «Чотири мільйони» та інші користуються успіхом серед любителів книг всього світу.

Домашнє завдання: Опрацювати сторінки підручника 203 – 206.

Вивчити, що таке новела та ознаки новели; вміти розповідати про письменника; прочитати новелу «Дари волхвів».

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сивулич Мар'яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
51012
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку