НУШ: Розробка уроку на тему "Слово. Пряме і переносне значення слова. Походження слів вересень, жовтень, листопад. Відтворення графічних знаків за зразком."

Про матеріал
План – конспект уроку з української мови для 1 класу НУШ Тема уроку. Слово. Пряме і переносне значення слова. Походження слів-вересень, жовтень, листопад. Відтворення графічних знаків за зразком.
Перегляд файлу

    План – конспект уроку з української мови для 1 класу НУШ                              

Тема уроку. Слово. Пряме і переносне значення слова. Походження слів-вересень, жовтень, листопад. Відтворення графічних знаків за зразком.

Очікувані результати. Досліджує походження слів –вересень, жовтень, листопад; поповнює власний словниковий запас, позначає звуки буквами на письмі: досліджує значення слів; розвиває уміння, необхідні для написання.

                                                                       Хід уроку

  1. Ранкова зустріч: вітання, комплімент, посмішка.
  2. Вітання.

    В цьому класі друзі всі:                     (три хлопки)

Я і ти, і ми, і ви.                                  ( три хлопки)

      Добрий день, тому, хто зліва.            (поворот наліво)

 Добрий день, тому, хто справа.         ( поворот направо)                                                           Ми – одна сім’я.          (розвести руки в сторони, показати на всіх)

 

  1. Диво-дерево. (Діти визначають пору року, називають осінні місяці)
  2. Календар. (   Називають число, місяць, день сьогоднішній. Визначають якими цифрами записується сьогоднішнє число).                                                                                                                                                                     Повноправною володаркою господарює за вікном чарівниця-осінь і усе змінює на свій лад. Немов справжня художниця розмальовує дерева в жовто-червоний колір та все кругом посипає своєю чарівною позолотою.
  3. Обговорення прикмет осені, розгляд зображень осені на екрані.
  4. Дослідження: (робота в групах): вересень, жовтень, листопад.

                                      Довідка для вчителя

Якщо дні стали коротшими, за вікном накрапає дощик, а з дерев облітає перше жовте листя, будь певен — у гості завітав дев’ятий місяць року — вересень. А чи знаєш Ти, чому його так назвали?

                                   Чому вересень назвали вереснем?

Назва дев’ятого місяця року пов’язана з вересом — вічнозеленою рослиною, широко розповсюдженою на Поліссі. Пахучі суцвіття вересу розпускаються в серпні й цвітуть аж до кінця жовтня. Проте найпишніше рожево-бузкові квіти вкривають піщані пагорби, торф’яники та соснові бори саме у вересні.

                                Як називають вересень в інших країнах?

Так, як і українці, назву першого місяця осені тісно пов’язують з вересом і наші сусіди-слов’яни. Білоруси називають його «верасєнь», поляки — «вжесєнь». У перекладі з латинської мови вересень означає «місяць цвітіння вересу», а з литовської — «місяць вересу».

                       Як називають вересень у різних куточках України

На Заході нашої держави вересень здавна називали «сівень» та «маїк», що пов’язано з масовою сівбою збіжжя і «маянням» (сходом) озимини.

На Поліссі вересень часто називають «бабиним літом». Така назва пов’язана із роботою на полях та городах, яку цієї пори жінки закінчували та могли нарешті зітхнути з полегшенням (як і Ти після останнього дзвоника☺).

країнська назва другого осіннього місяця не потребує будь-яких пояснень. Довколишні гаї зодяглися в найпривабливіший — жовтогарячий колір.

 Останній місяць осені називають листопадом. 

      Назва дає знати, що в цей період відбувається опадання листя. Інакшими словами - падолист. Оскільки наш край розташований у помірному кліматичному поясі. До таких сезонних змін пір року пристосувалися листопадні дерева. А наші ліси багаті такими рослинами. Тому, коли стає холодно та день коротшає,  у листопаді опадає пожовкле листя. 

      Спостережливі люди підкреслили це явище у назві місяця.

7.Фізкультхвилинка.

Гра «Світлофор»

(Вчитель показує червоний кружечок , діти сідають за парти;  жовтий – стоять біля парти; зелений – крокують на місці.)

8.Відтворення графічних знаків за зразком (за зошитами) .

9.Розфарбувати відповідним кольором (робота в групах): осінь, вересень, жовтень, листопад.

10.Ляльковий театр: придумати казочку про казкових героїв (робота в парах).

11.Дослідження.

(Діти об’єднуються в групи і досліджують що таке пряме та переносне значення слова)

12.Презентація роботи груп. Використати авторське крісло і мікрофон.

13.Пряме та переносне значення слова.                                                                                                                              Коли слово означає звичайну назву предмета, то це пряме значення, а коли воно в контексті-переносне. Приклади на екрані комп’ютера.

Картинки по запросу приклади слів з прямим і переносним значенням в малюнках

14.Рефлексія. Відгадування загадок.

В школах дзвоник продзвенів                                                                                                                                        Школярів дім знань зустрів

В лісі виросли грибочки,

У опеньках всі пеньочки.

 

Чарівник прийшов у ліс,

Фарби, пензлика приніс.

У діброві та садочку

стали жовтими листочки.

Вправо, вліво, вниз, назад                                                                                                                                                               Всюди-справжній листопад                                                                                                                                            Трішки ще і вже зима,                                                                                                                                                                       От і осені нема.

15.Робота в парах : розпізнавання листочків та плодів дерев. 

16.Рефлексія. 

17. Запис у щоденники вражень назв осінніх місяців.                                               

                                                                                                                    Юрчишина Н.І.                                                                                                                                           

docx
Додано
7 квітня 2019
Переглядів
2096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку