О.Гончар. Новела “Модри Камінь”.

Про матеріал
Мета: формувати компетентності): предметні: літературознавчу: уміння розпізнавати й аналізувати новелістичний твір; пошуково-дослідницьку: визначення проблематики «Модри Камень»; пояснення глибокого психологізму новели, особливості її композиції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Романтична ідея кохання, що перемагає смерть. Образи українського бійця і юної словачки Терези. Особливість оповіді, роль кольорової гами в новелі. О. Гончар “Модри Камінь”

Номер слайду 2

Мета:формувати уміння розпізнавати й аналізувати новелістичний твір; визначити проблематику «Модри Камень»; пояснити глибокий психологізм новели, особливості її композиції;формувати образне мислення, уміння сприймати художній текст у його єдності з життям; розвивати уміння знаходити потрібну інформацію та презентувати її; сприяти усвідомленню учнями філософської сутності кохання людини, вихованню в них прагнення зберегти своє єство, свої найкращі почуття.

Номер слайду 3

Прокачай мозок і згадай зміст новели. Виконай інтерактивну вправу. Перекажи новелу від імені Терези або її матері.

Номер слайду 4

Продовжуючи традиції Коцюбинського, Стефаника, Васильченка, Олесь Терентійович створив цілий архіпелаг малих форм, і серед них такі шедеври, як «Кресафт», «Ніч мужності», «Ілонка», «Геній в обмотках», «Модри Камень» та інші. У цих новелах Гончар оспівував чистоту в людських стосунках, з позицій гуманізму підходив до неординарних особливостей, характери яких інколи не вписувалися в рамки стереотипів. Він співав гімн всепереможному почуттю любові, тій високій духовній пристрасті, для якої немає перепон.

Номер слайду 5

Чи знаєш ти…Що значить назва «Модри Камень»?«Модри» — блакитний«Прочитавши новелу «Модри Камень», я відчував/відчувала…» ПРОДОВЖИ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 6

Поміркуйте…- Що таке кохання ? Воно існує ?- Якщо звернутися до словника, то він дає таке визначення : «Кохання – це почуття глибокої сердечної прихильності до певної особи».- Чи згодні ви з таким визначенням ?- Чи вірите в кохання з першого погляду ?- Чи може народитися кохання в екстремальних чи трагічних умовах, наприклад, на війні ?

Номер слайду 7

Складіть характеристику образів у вигляді хмаринки. ТЕРЕЗАОПОВІДАЧ

Номер слайду 8

Пошуково - дослідницька робота : символіка кольору у творі.- Яка кольорова гама твору ?- Чому домінує білий колір?- Із якими кольорами він контрастує ?- Які кольори використано в обрамленні твору ?Визначте проблематику творувійна як руйнівник життя;подвиг солдатів-партизанів;прості людські почуття у воєнний час;закоханість як ознака життя в людських серцях;любов до рідного дому, рідної землі;кохання як вічне почуття.

Номер слайду 9

Якою є головна думка твору?Кохання – велика сила, воно сильніше за смерть, не знає кордонів і перепон навіть у надзвичайно складні воєнні часи. У 2016 р. гурт «Був’є» на чолі з Сашком Положинським записав саундтрек до фільму «Жива». У центрі картини – історія Анни Попович, яка, перебуваючи в лавах УПА, закохується в Луку Гринішака на псевдо «Довбуш». Фільм не залишив глядачів байдужими, а згодом узяв участь у конкурсному відборі премії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою»Переглянь САУНДТРЕКЧи міг би він стати саудтреком до фільму, знятим за новелою «Модри Камень» ? Чому ?

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Придумайте власне продовження історії (фанфік), ілюструйте його (за бажанням).

pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку