О.С. Пушкін. Казка про царя Салтана

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури на тему "Літературна казка.Пушкін О.С. "Казка про царя Салтана""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Літературна казка. Казка – це художній твір, у якому обов’язково є щось чарівне, незвичайне, фантастичне і повчальне. Літературна казка – це авторський художній твір, в основі якого лежить захоплива вигадана історія, що об'єднує елементи дійсності і фантастики.

Номер слайду 3

Ознаки казки: Будова казки

Номер слайду 4

О. С. Пушкін Про царя Салтана, про сина його славного й могутнього богатиря князя Гвідона Салтановича та про прекрасну царівну Лебедицю

Номер слайду 5

Якось три сестри пряли під вікном і говорили, що могли б зробити, якби були царицями. Одна сказала, що наварила б обіду на цілий світ. Друга хотіла наткати на весь світ полотна. А третя мріяла народити для царя сина-богатиря. Раптом у кімнату до сестер зайшов цар Салтан, володар того краю. Він випадково почув розмову сестер і запропонував наймолодшій виходити за нього заміж і народити йому сина. Старшим сестрам він запропонував стати поварихою і ткачихою. В той час була війна, тож цар мусив їхати. Коли цариці надійшов час народжувати, у неї з'явився гарний син-богатир. Вона відправила до царя гінця, щоб сповістити радісну звістку. Та злі старші сестри — ткачиха й повариха, а також сваха баба Бабариха, перейняли гінця і вислали йому листа про те, що:"Народилось дитинча –Не дівчатко, не хлопча,Не пацюк, не жабенятко,А невидане звірятко".

Номер слайду 6

Цар прислав відповідь, щоб чекали його. Та гінця, що повертався додому, знову перейняли зрадниці і влаштували все так, ніби цар дав наказ вкинути у море царицю і дитину. Дитина росла у бочці щогодини, і от хлопчик попросив хвилю, щоб викинула їх на берег. Хвиля послухалась і легенько винесла їх на сушу. Тоді хлопчик напружив трохи м'язи і вибив дно. Вони з матір'ю опинилися на якомусь острові, де ріс на горбі дуб. Хлопець змайстрував лук і пішов на полювання, щоб приготувати вечерю. Лише він підійшов до моря, як побачив лебедицю, яку хотів роздерти хижий птах. Хлопець вистрелив у шуліку, а тоді лебедиця заклювала птаха і наказала хлопцю вертатися назад і лягати спати.

Номер слайду 7

Зранку мати з хлопцем прокинулися і побачили на горбі велике місто, де хлопця урочисто зустріли. Там він став царевичем і почав зватися Гвідоном. До Гвідонового острівця підплив корабель. То були торговці, які їхали у царство славного Салтана. Гвідон попросив купців передати поклін славному царю Салтану. Купці розповіли царю Салтану про острів, де раптово з'явилося чудове місто. Цареві передали привіт від князя Гвідона. Цар пообіцяв, що поїде на той острів. Але ткачиха, повариха і баба Бабариха не хотіли, щоб цар їхав туди. Вони розповіли царю, що є більші дива. Це ялинка у лісі, на якій білка лущить горіхи, це 33 богатирі, які виходять із вод, царівна, від якої неможливо відвести очей. І от до острова Гвідона підплив флот батька. Зрадниці приплили разом з царем. Гвідон зустрів їх і повів до брами, де цар Салтан побачив князівну, а потім упізнав свою дружину. Цар залився сльозами, обійняв жінку, сина і невістку. Усі сіли до столу і розпочали бенкет. Ткачиху, повариху й сваху бабу Бабариху охопив такий жах, що вони розбіглись. А коли їх розшукали, вони признали свій злочин. Цар на радощах відпустив їх додому.

Номер слайду 8

Головні герої казки

Номер слайду 9

Завдання. Встанови послідовність епізодів казки за ілюстраціями

Номер слайду 10

АБГДЕЄЖЗИІїВ

Номер слайду 11

Приклад1. - Г 7. -2. - І 8. -3. - 9. -4. - 10.-5. - 11.-6. - 12.- Ключ: 1- Г,2-Е, 3-Ї, 4-Б, 5-В, 6-Ж, 7-И, 8-А, 9-З, 10-Д, 11-І, 12-Є.

Номер слайду 12

Михайло Врубель «Царівна-Лебідь»

Номер слайду 13

pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку