Огляд будови скелета. З’єднання кісток.

Про матеріал
У новонародженої дитини скелет складається переважно з хрящів. Окостеніння хрящів відбувається упродовж всього періоду розвитку організму і завершується у віці 20-24 роки.
Перегляд файлу

Урок № 31

Огляд будови скелета. З’єднання кісток.

 

2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

2. Гра «Хрестики – нулики»

Відшукайте пряму лінію по горизонталі, вертикалі чи діагоналі з кісток, які відносяться до одного виду:

1

хребець

ліктьова

лопатка

стегнова

скронева

Кістки зап’ястка

тазова

фаланги пальців

велика

гомілкова

(широкі кістки)

2.

плечова

стегнова

велика гомілкова

ребро

хребець

лопатка

тім’яна

променева

мала гомілкова

(трубчасті кістки)

4.Засвоєння нового матеріалу

1. Ріст кісток

Розповідь вчителя:

У новонародженої дитини скелет складається переважно з хрящів. Окостеніння хрящів відбувається упродовж всього періоду розвитку організму і завершується у віці 20-24 роки.

Самостійна робота з підручником:

Запитання для опрацювання:

  • Як відбувається ріст кісток у довжину і ширину?
  • Як регулюється ріст кісток у період розвитку організму?

Складання опорної схеми:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доповнення вчителя:

Якщо гормону росту в молодому віці виділяється більше норми – розвивається гігантизм, якщо менше норми – карликовість (діти відстають у рості від однолітків, але зберігаються пропорції тіла та психічний розвиток). Значне виділення гормону росту у дорослих спричинює поновлення росту тільки деяких частин тіла: руки, ноги, носу, язика, щелеп (розвивається акромегалія).

 

Повідомлення учня:

Особливості росту та розвитку кісток

    На будові кістки позначається професія людини. Відповідно до професії пластинки губчастої речовини кісток розташовуються в таких напрямах, які найкраще забезпечують міцність їх на стиснення і розтягнення. На поверхні кістки у людей, зайнятих спортом і фізичною працею, утворюються потовщення в місцях прикріплення м'язів, які частіше, ніж інші ділянки кістки, витримують велике навантаження.

      У похилому віці виникає остеопороз кісток, внаслідок чого між пластинками губчастої речовини утворюються значні порожнини. При цьому змінюється хімічний склад кістки: відбувається перерозподіл органічних і неорганічних речовин.

      Кістки мають великі регенеративні можливості, й чим молодший організм, тим вони більші. При переломах кісток регенерація відбувається за рахунок розмноження остеобластів. Спочатку на місці перелому утворюється кістковий мозоль, який пізніше осифікується, й на його місці утворюється плоский шов.

      Інтенсивність росту і розвитку кісток залежить від механічних навантажень на них і харчування. В місцях, де на кістки більший тиск, швидше відбуваються процеси окостеніння. Наприклад, окостеніння кісток нижньої кінцівки здійснюється швидше, ніж верхньої. Причому в тих кістках, де механічні навантаження ритмічні й рівень їх оптимальний, окостеніння відбувається швидше. Надмірні навантаження гальмують ріст кісток. Фізичні вправи, особливо стрибкові, на розтягування, прискорюють ріст кісток, оскільки при цьому їхня щільна речовина потовщується, а в губчастій стає більше комірок.

 

Додатковий матеріал для вчителя:

 

Особливості кісток новонародженого:

1)      більша кількість хрящової тканини;

2)      більша товщина окістя;

3)      багата судинна сітка;

4)      невеликий діаметр колагенових волокон;

5)      високий вміст води (~ 65 %);

6)      мала кількість неорганічних речовин (½ її сухої маси);

7)      кістки менш щільні, більш пористі, пружні; еластичні і гнучкі;

8)      кісткова система має волокнисто - пучкову будову.

 

2. Типи з’єднання кісток

Розповідь вчителя:

У скелеті всі кістки з’єднуються між собою різними способами залежно від ролі певної кістки чи групи кісток. Виділяють такі типи з’єднань:

  • Нерухомі;
  • Рухомі;
  • Напіврухомі.

Самостійна робота в групах

Завдання групам:

1 група: Які особливості нерухомого з’єднання кісток?

2 група: Які особливості рухомого з’єднання кісток?

3 група: Які особливості напіврухомого з’єднання кісток?

Результати опрацювання груп:

  • Нерухоме з’єднання кісток утворюється за допомогою їхнього зростання (тазові кістки). З’єднання, коли виступи однієї кістки входять у відповідні заглибини іншої, називаються швами  (кістки черепа).
  • Напіврухоме з’єднання утворюється хрящовими проміжками (ребра з грудною кісткою, хребці хребта людини між собою, за винятком крижових, у новонароджених дітей кістки черепа з’єднуються напіврухомо)
  • Рухоме з’єднання кісток – це суглоб. Приклади суглобів:ліктьові, колінні, плечові, кульшові.

Розповідь вчителя з  використанням таблиці «Типи з’єднання кісток. Будова суглоба» або спроектованого зображення на екрані:

Суглоб утворений: суглобовою порожниною; суглобовими поверхнями двох кісток (суглобові голівка та западина); хрящами, що вкривають суглобові поверхні; суглобовою сумкою, що складається зі щільної сполучної тканини і є продовженням окістя. Суглобова порожнина виділяється умовно, оскільки вона заповнена рідиною.

Запитання до учнів:

  • Пригадайте: які хрящі покривають суглобові голівку та западини? (гіаліновий хрящ)
  • Яке значення має цей хрящ у функціонуванні суглоба? (зменшує тертя між кістками і полегшує рухи)
  • Навіщо потрібна рідина у суглобовій сумці? (діє як мастило, зменшує тертя в суглобах)

3.Будова скелета людини

(Демонстрація таблиці або проектування зображення на екран)

 

Запитання до учнів:

  • Як ви думаєте, чому поруч зі скелетом людини знаходиться скелет ссавця (горили)? Придивіться уважно до обох скелетів.
  • Чим схожі скелети людини і горили?
  • Які відділи характерні для скелету горили?
  • Які відділи має скелет людини?
  • Чим скелет людини відрізняється від скелету горили?
  • Як ви гадаєте, з чим це пов’язано?

Учні формулюють висновок:

     За будовою скелет людини близький до скелету людиноподібних мавп, від якого відрізняється головним чином будовою і більшою ємністю черепа, формою кісток кінцівок, хребта і таза, що обумовлене інтенсивним розвитком головного мозку і прямоходінням

Розповідь вчителя:

Отже ми з’ясували, що скелет людини має такі самі відділи, як в скелет інших ссавців: череп, скелет тулуба, до якого входять хребет і грудна клітка, скелет поясів кінцівок і скелет вільних кінцівок. Більше того, відділи скелетів людини і горили теж схожі за будовою.

 «Ажурна пилка»

Завдання групам:

  • Використовуючи текст підручника, малюнки, додаткову літературу, дослідіть особливості будови відділів скелета у зв’язку з виконуваними функціями:

1 група -  скелета голови

2 група – скелета тулуба (хребет)

3 група - скелета тулуба (грудна клітка)

4 група – скелет верхньої кінцівки

5 група – скелет нижньої кінцівки

Проектування зображення на екран

Додатковий матеріал для груп:

Будова черепа

 

 

Череп (лат. Cranium) — сукупність кісток голови черепних тварин. Складається з мозкового відділу і лицевого відділу. Череп людини складається з 23 кісток. Усі вони, крім нижньощелепної і під'язикової, міцно з'єднані швами. Обсяг мозкового черепа приблизно 1500 см³. Верхня його частина утворює дах, а нижня — основу черепа. Через численні канали й отвори основи проходять нерви і кровоносні судини, а через великий потиличний отвір порожнина черепа зв'язується зі спинномозковим каналом. Лицевий череп утворює кістковий скелет верхніх відділів органів дихання (ніс) і травлення (рот), у ньому розташовані органи слуху, зору, нюхова частина носа. Сукупність кісток лицьового черепа визначає форму обличчя. Середня окружність черепа людини 52—64 см, довжина 15—18 см, ширина 12—15 см. На черепі є лише один суглоб — скронево-нижньощелепний (еліпсоподібної форми), який забезпечує рухи нижньої щелепи під час жування і розмови. Всі інші кістки сполучені неперервно — швами. Між швами є сполучна тканина (синдесмозне сполучення), за рахунок якої йде ріст кісток черепа. У дитячому черепі більше сполучної тканини, ніж у дорослих. Вона утворює тім'ячка: переднє (лобове), заднє (потиличне) і два бічних. Найбільшим є переднє тім'ячко. Воно заростає на другому році життя.

 

Будова хребта

 

 

 

 

I — шийний (7 хребців); II — грудний (12 хребців); III — поперековий (5 хребців); IV — крижовий (5 зрослих хребців); V — куприковий (4-5 хребців).

 

 

 

Хребет утворюють 33-34 хребці. Найважливішою характеристикою хребта є його вигини, які формуються до 12-14 років. В новонароджених хребет випрямлений і не має фізіологічних вигинів. Міжхребцеві диски товсті і займають майже половину довжини хребта. У 2-місячному віці появляється шийний лордоз (дитина може тримати голову); 6 міс. — формується грудний кіфоз (дитина може сидіти); поперековий лордоз виникає після того, як дитина навчиться ходити (~1 р.). В 3-4 роки — вигини хребта майже як в дорослої людини, однак шийний вигин закінчує формуватися до 7 років, поперековий — до 12 років. Ріст хребта найбільш інтенсивно відбувається в перші два роки життя, в 7-9 років та в період статевого дозрівання. Процеси скостеніння хребта тривають до 23 років. Порушення кривизни хребта часто є результатом неправильної пози під час сидіння і можуть призвести до послаблення здоров'я людини.

Хребет людини виконує такі функції: опорну, захисну (захищає спинний мозок) і рухову. Він здійснює такі рухи: навколо горизонтальної осі — згинання (160°) і розгинання (145°); навколо сагітальної осі — відведення і приведення, тобто нахили вбік (165°); навколо вертикальної осі — скручування (120°). Найбільш рухомим є шийний і поперековий відділи. Перші два хребці шийного відділу, атлант і епістрофей, відрізняються за своєю будовою від всіх інших хребців. У першого хребця, атланта, немає тіла хребця. Він складається з двох дужок (передній і задній), з’єднаних між собою бічними кістковими потовщеннями. Атлант прикріплюється до потиличного отвору в черепі за допомогою відростків. Епістрофей має в передній частині кістковий виріст, що називається зубовидним відростком. Він фіксується зв’язками в кільці атланта, являючи собою вісь обертання хребця. Завдяки наявності цих хребців людина може здійснювати різноманітні повороти і нахили голови.

 

Будова грудної клітки

 

 

Грудна клітка:

 1 — легеня, 2 — ручка грудини, 3 — тіло грудини; 4 — мечоподібний відросток; 5 серце; 6 — діафрагма; 7 — селезінка; 8 — шлунок; 9 — печінка; 10 — реберні хрящі.

Грудна клітка виконує опорну і захисну функції. До кісток грудної клітки відносять 12 пар ребер, грудні хребці і грудину. Ребра і м'язи, що прикріплені до них, утворюють стінку, яка захищає життєво важливі органи — серце, легені, печінку. Всього ребер є 12 пар, проте 5% людей народжуються з 1-2 додатковими ребрами. Люди, хворі на хворобу Дауна, мають на одну пару ребер менше, ніж звичайно. Усі 12 пар ребер прикріплені до хребта. 7 верхніх пар ребер — справжні ребра — вони сполучені своїми реберними хрящами безпосередньо з грудиною. Наступні 3 пари — несправжні ребра — приєднані до хрящів ребер, що розміщені вище. Решта — коливні ребра — не мають зв'язку з грудиною. Грудна клітка також служить місцем прикріплення дихальних м'язів та м'язів поясу верхніх кінцівок.

 На форму грудної клітки впливають фізичні вправи (у спортсменів грудна клітка ширша, об'ємніша) та поза при сидінні. Деформація грудної клітки (наприклад, внаслідок спирання грудьми до краю стола, тривалого сильного нахилу голови і тулуба вперед) може призвести до порушень розвитку серця, великих судин, легень.

 

Скелет верхніх кінцівок

 

Кістки кисті

 1 — горохоподібна; 2 — тригранна; 3 — півмісяцева; 4 — човноподібна; 5 — велика трапецієподібна; 6 — мала трапецієподібна; 7 — головчаста; 8 — гачкувата.

 

Скелет верхніх кінцівок складається із поясу верхніх кінцівок (лопатки і ключиці) та скелету вільної верхньої кінцівки. Плечова кістка рухомо з'єднана із лопаткою та передпліччям. Передпліччя складається із променевої та ліктьової кісток. З передпліччям з’єднується   кисть. Кисть складається із кісточок зап'ястя, п'ястя та пальців. У новонароджених кістки зап'ястка складаються повністю з хрящової тканини. До 7 років вони перетворюються у кістки. Кістки п'ястка і фаланги пальців містять зародкові кісткові тіла. Окостеніння фаланг пальців триває до 11 років а зап'ястя — до 12 років. Ці особливості слід враховувати в навчальному процесі: недостатньо сформована кисть швидко втомлюється, тому діти молодших класів не можуть швидко писати. Якщо діти з раннього дитинства займаються грою на музичних інструментах — процеси окостеніння фаланг пальців затримуються, пальці стають довшими.

 

Скелет нижніх кінцівок

СТАТЕВІ ВІДМІННОСТІ У БУДОВІ ТАЗА

 Таз чоловіка — зверху, таз жінки — знизу. 1 — сіднична кістка; 2 — лобкова кістка; 3 — клубова кістка; 4 — тазовий вхід; 5 — лобковий симфіз (зрощення)

 

Скелет нижніх кінцівок складається із тазового пояса та кісток вільної нижньої кінцівки. Кістки, що утворюють таз (парні тазові кістки та крижова кістки), розміщені у вигляді кільця. Вони забезпечують міцну опору для верхньої частини тіла і захист для травної, сечової та статевої систем. Таз збудований подібно в обох статей. Проте у жінок він мілкіший і ширший, завдяки чому можливе виконання функції дітонародження.

 Таз новонародженого складається майже повністю із хрящів з первинними ядрами для скостеніння. Таз має невеликі розміри, його висота більша ніж ширина, статеві відмінності не виражені. Тазова кістка закладається у вигляді трьох кісток: клубової, сідничної та лобкової. Скостеніння і зрощення цих кісток починається у 5-6 років і завершується у 17-18 років. У дівчат при носінні взуття на високих каблуках незрослі кістки тазу можуть зміститися і зростися неправильно (з часом це може утруднити проходження плоду під час пологів).

Скелет вільної нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки, двох кісток гомілки та кісток стопи. Стопа людини утворює склепіння, яке спирається на п'яткову кістку і на передні кінці кісток плесна. Дах працює як пружина, зм'якшуючи поштовхи тіла під час ходіння.

Це цікаво:

Природний амортизатор

У чотириногих хребет розміщений горизонтально і хребці не тиснуть один на одного. У людей кожен хребець несе на собі вагу свого «верхнього сусіда» і всіх органів, розташованих вище нього. Щоб витримати таке навантаження, людським хребцям знадобились «амортизатори» - хрящові диски. У центрі кожного диску міститься дуже пружне драглеподібне ядро - така собі внутрішня «пружинка». Цей природний амортизатор дуже витривалий: за навантаження в 100 кг товщина міжхребцевого диску

зменшується лише на 1,4 мм! Під час ходіння диск із ядром працює як ресора, пом'якшуючи удари.

 

5.Узагальнення і закріплення знань

1. Заповнити таблицю

                 «Особливості скелета людини порівняно зі скелетом ссавців»

Назва відділу

Особливості скелета людини

Із чим пов’язані ці особливості

1.

Череп

Переважає мозковий відділ, менш розвинуті щелепи

З розумовою діяльністю

2.

Хребет

Має чотири вигини

З прямоходінням

3.

Грудна клітка

Розширена в боки

З прямоходінням

4.

Верхні кінцівки

Рухоме з’єднання кісток, протиставлення великого пальця іншим

З трудовою діяльністю

5.

Тазовий пояс

Широкий, у формі чаші

З прямоходінням

6.

Нижні кінцівки

Масивні кістки, склепіння стопи

З прямоходінням

 

 

 

doc
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
3713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку