Онлайн конференція "Сімейний вечір з книгою"

Про матеріал

Мета проведення вечора (конференції): зацікавити учнів та батьків особистостями класиків дитячої зарубіжної літератури; розвивати навички аналізу твору, переказу уривків, вміння інсценізації; виховувати увагу до художнього слова, прагнення удосконалити себе

Перегляд файлу

            Розробка заходу (вчитель Саєнко М.С.)

 позакласне читання (онлайн конференція під час дистанційного навчання)

 зарубіжна література  5 кл.

,,Сімейний вечір за книгою’’

Е.Т.А. Гофман ,,Лускунчик і Мишачий король’’.

Астрід Ліндгрен ,,Пеппі Довгапанчоха’’

П.Л.Треверс ,,Мері Поппінс , до побачення’’.

                       Підготовка до заходу

   Перший етап у цій роботі – батьківські збори (вайбер ,скайп або інші засоби зв’язку) в ході яких учитель обгрунтовує значущість запропонованого підходу, розповідає про способи організації родинного читання, дає конкретні поради і завдання, що сприятимуть осмисленню твору.

   Можна порекомендувати, щоб перші сторінки твору прочитав батько чи мати, потім дитина – вголос у сімейному колі.

    Обрати три сім’ї, які читатимуть, переказуватимуть, аналізуватимуть твір, казку вдома, а потім прийдуть на свято з підготованою програмою виступу. Вчитель, заздалегідь, розкаже про всі етапи свята – конкурсу.

    Сім’я підготується. На допомогу сім’ям – учасницям запросіть класні батьківські комітети, та учнів 5 – х класів.

Мета проведення вечора (конференції): зацікавити учнів та батьків особистостями класиків дитячої зарубіжної літератури; розвивати навички аналізу твору, переказу уривків, вміння інсценізації; виховувати увагу до художнього слова, прагнення удосконалити себе.

Обладнання: портрети Е.Т.А. Гофмана, Астрід Ліндгрен, П.Л. Треверс, виставка різних видань казок, малюнки учнів, плакат ,,Сімейний вечір за книгою’’, епіграф, магнітофонні записи, презентація по темі.

       Хід проведення заходу

  • Вступне слово вчителя

         (зачитує епіграф)

 Поодинокі казки можна порівняти з перлами, що були нанизані на нитку, а хтось розірвав її та й порозсипав перли. Позбирані разом, вони творять дорогоцінне намисто, якому ніхто не годен надивуватися.

                                                                    Володимир Гнатюк

   Такі чудові слова сказав відомий український етнограф, академік про народну казку, та сьогодні його словами хочеться висловитись про казку літературну, особливо фантастичну.

   Багато людей, особливо дітей, схиляються до думки, що для розвитку особистості достатньо передивитись цікаві телепередачі, перечитати популярні газети й журнали, посидіти біля комп’ютера.

  Дитинство – стан душі. Саме у дитинстві  коріння казки. Там, у дитинстві, вона бере свій початок. Саме тому душа людини, а відтак і вона сама така. І хоча людина від року до року змінюється ,початок усіх початків  --дитинство—залишається незмінним, і прохання пам’ятати ці слова усіх тих, хто так чи інакше формує дитячі душі – це батьки і вчителі.

 Тому сьогодні на наше свято ми запросили дуже компетентне журі, яке складається з голови – «»»»»»», та членів комісії, вчителів: «»»»»»»»»»»»» Також сім’ї : «»»»»»»»»»»»»»»»»

  (Представити всіх членів журі, та склад кожної сім’ї – команди, запросили їх на сцену, або показати на екрані ,якщо це конференція )

 Також на свято ми запросили команди болільників: учнів та батьків.

Здається, кожен визначив свою роль у цьому вечері, тому розпочнемо свято ,,Сімейний вечір за книгою’’.

  І. Перший конкурс.

 ,,У загадковій тиші поскрипує гусяче перо…’’

Розповідь про письмеників: Памелу Ліндон Треверс, Астрід Анну Емілію Ліндгрен, Ернеста Теодора Амадея Гофмана.

Сім’я повинна в доступній та цікавій формі за 3 – 5 хв. розказати про письменника(цю).

Театр ,,Мім’’ (завдання для болільників)

   Діти читають на картках уривки з казкових творів ,за певний проміжок часу, визначений учителем. Учасники однієї команди мають зобразити будь-яке речення чи абзац (за вибором) пантомімою ,а інша команда  -- здогадатися і пояснити ,про що саме йдеться. Потім інша команда відтворює текст ,а друга вгадує.

  • Музичний відступ.

 Танок  миш під музику з балету П.І. Чайковського ,,Лускунчик’’.

ІІ. Другий конкурс. Родинне читання.

Прочитайте, вибраний вами, уривок із заданого твору, в ролях (3хв.).

ІІІ. Третій конкурс для болільників.

     Літературна газета.

1 Сторінка газети. Цікавий випадок із життя улюбленого автора (по 3 хв. кожній групі підтримки)

2.Реклама онлайн читання ( по 2 хв.) Допоміжний матеріал :

 Рейтинг популярних дитячих книг

Кожна книга – це маленький всесвіт, маленьке життя. Іноді цікава історія настільки захоплює, що Тебе ніби на хвилях несе у незвідані простори художнього світу. Дізнайся, які книги здатні заволодіти Твоєю увагою з перших сторінок!

Серед дитячих книг надзвичайно багато вартих Твоєї уваги. Я постарався обрати найцікавіші серед них.

        Льюїс Керролл — «Аліса в Країні Чудес»

Ця книга англійського письменника вже давно вважається класикою дитячої літератури. А розповідає вона ось про що. Жила собі в Англії дівчинка на ймення Аліса Ліддел. Країною на той час правила королева Вікторія, що заборонила рухливі ігри для дітей, аби вони зчиняли менше галасу. Це було нестерпним для непосидючої Аліси. І ось дівчинка, наздоганяючи білого кролика, провалюється у його нору, що сягає майже середини земної кулі. Так розпочинаються неймовірні пригоди Аліси у Країні Чудес. Чеширський кіт, Березневий заєць, Капелюшник — хто знає, кого ще зустріне маленька фантазерка на своєму шляху

     Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Антуан де Сент-Екзюпері був не лише талановитим письменником, а й відважним льотчиком. Він навіть встановив світовий рекорд, перелетівши на маленькому поштовому літаку Атлантичний океан. Та одного разу льотчику все ж не пощастило і він зазнав аварії над Лівійською пустелею. Цілих десять днів йому не вдавалося відремонтуватилітак. Але льотчик не засмучувався, бо ж тут у нього з'явився приятель — маленький пустельний лис. Після цієї пригоди й виник в Антуана де Сент-Екзюпері задум написати історію про Маленького принца.

       Джоан Роулінг — серія книг про Гаррі Поттера

Серія із семи романів про Гаррі Поттера перевернула світ фантастичної літератури. За всіма частинами було відзнято фільми, а також розроблено комп'ютерні ігри. Прибуток від них був настільки значним, що тепер Джоан Роулінг займає 602-е місце у рейтингу найбагатших людей світу.

           Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»

У рейтингу найпопулярніших дитячих книг чимало таких, що належать перу Роальда Дала — майстра парадоксу. «Чарлі і шоколадна фабрика»— найкраща з тих, що є в його творчому доробку

      Всеволод Нестайко «Тореадори з Васюківки»

Хто мріє прославитися на весь світ? Хто намагається стати тореадором? Хто будує метро під свинарником та ловить місцевих шпигунів? Це все шибайголова Ява Рень та розважливий Павлуша Завгородній! Ох і люблять же вони різні пригоди, через які обов'язково потрапляють у халепу. Але при цьому хлопчаки залишаються справжніми людьми, зі щирим серцем і готовністю до самопожертви

                              (Рейтинг взято з інтернет – видання)

 

 

  • Музичний відступ.

,,Пісенька Пеппі Довгапанчоха’’.

ІV. Четвертий конкурс.

Таємничий калейдоскоп.

Класи А – Б, Б – В, В – А задають по 5 запитань кожній сім’ї – команді.

V. П’ятий конкурс. Темне лоша.

 Члени команди, показують головоломку, або кросворд залу і задають запитання. А – Б, Б – В, В – А.

  • Музика відступ.

,,Зміни у природі’’ пісня з кінофільму ,,Мері Поппінс, до побачення!’’.

VI. Шостий конкурс. Герої по сусідству (по 5 – 10 хв).

Інсценування уривку з казки, підготований командою вдома, за допомогою групи підтримки. (Діти і батьки можуть виготовити костюми з паперу, фольги, б/в тканини).

                     Слово журі.

  • Заключне слово вчителя.

        Книги П.Л. Тверс, Е.Т.А. Гофмана, Астрід Ліндгрен завоювали серце не лише юних книголюбів, їх із насолодою читають і дорослі, в чому ми з вами сьогодні переконались.

Завдяки казковим історіям мами і тата, бабусі і дідусі повертаються в чарівний світ дитинства. Подорожуючи по ньому, вони навчалися мудрості в Мері Поппінс , хоробрості – в Лускунчика, дотепності – у Пеппі.

         Любі батьки! Не вбивайте в своїх дітям мрійників і фантазерів, не забувайте, що дитинство і диво не повинні розлучатися.

Прислухайтеся… до казкових героїв, вони вам зможуть допомогти подолати труднощі буденного життя.

   Щоб точно передавати свої думки, необхідно досконало володіти мовою. У цьому, я впевнена, допоможе читання книг, в яких зібрано незліченні багатства людського досвіду.

Отже, частіше заглядайте до скарбниці духовності — книг, з яких б’є невичерпне джерело мудрості!

 

            Література для підготовки

                     Команд

Ж – л. Зарубіжна література

Інтернет -видання «книгарня-онлайн»

Літературна енциклопеді

Твори :     Е.Т.А. Гофман ,,Лускунчик і Мишачий король’’;

                 Астрід Ліндгрен ,, Пеппі Довгапанчоха’’;

                 П.Л. Треверс ,, Мері Поппінс, допобачення’’;

                Вступні статті до цих творів.

 

     

      

 

                                 

                               

 

 

 

docx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку