Онлайн-студія до Міжнародного дня рідної мови

Про матеріал
Сценарій побудований так, щоб кожен відчув себе учасником віртуальної студії і зміг долучитися до розмови. Доречною є і двомовність заходу, оскільки сучасний світ вимагає мобільності, а отже знання інших мов. Теми, яких торкались у розмові свідчать про системну пошукову роботу студентів, а також про інтерес до вивчення мов і заглибленість у ту чи іншу проблему.
Перегляд файлу

Відокремлений структурний підрозділ

«Кам’янець-Подільського фахового коледжу харчової промисловості  

Національного університету харчових технологій»

 

 

                ОНЛАЙН-СТУДІЯ У ФОРМАТІ ДІАЛОГУ 

               ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

             (ВІДКРИТА ВИХОВНА ГОДИНА)

 

                                                                          Підготували викладачі

                                                                      Коваль Т.А.,Загоруйко І.І.

 

 

 

Лютий 2022 рік

Автори ідеї: Коваль Т.А.-викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладач-методист; Загоруйко І.І.- викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладач-методист.

 

 

 

 

 

Анотація: Сценарій побудований так, щоб кожен відчув себе учасником віртуальної студії і зміг долучитися до розмови. Доречною є і двомовність заходу, оскільки сучасний світ вимагає мобільності, а отже знання інших мов. Теми, яких торкались у розмові свідчать про системну пошукову роботу студентів, а також про інтерес до вивчення мов і заглибленість у ту чи іншу проблему.

 

 

 

 

 

 

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні 

комісії гуманітарних дисциплін 

Протокол №__________від____________2022 року

Голова комісії-------------- Т.В. Грібова

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

 

 

Автори і ведучі : Коваль Т.А.-викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладач-методист; Загоруйко І.І.- викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін, викладач-методист.

 

Учасники розмови, гості студії

 

Обладнання: презентація про історію свята, цікаві факти, прапорці

 

Платформа:Google Meet

 

 

1 ведучий.

Сьогодні ми зібралися аби подискутувати про те, яке значення рідної мови в житті кожної людини, в житті окремої нації, в сучасному ритмі життя. Ця зустріч ще й не випадкова, адже сьогодні людство відзначає Міжнародний день рідної мови. 

2 ведучий .

 Не хочеться сьогодні пафосних слів, крилатих висловів(все це ми чули).Хочеться почути ваші власні міркування з приводу значення мови для кожного із нас. Сучасний плин життя вимагає від нас мобільності, динамічності і часто-густо ми бідніємо на слова ,а відбуваємось якимись картинками у своїх гаджетах чи скупими привітаннями. Ласкаве ,голубляче слово уже й рідко почуєш.

 

1 Ведучий

Сьогодні наша аудиторія-це переважно молодь ,причому частина аудиторії-англомовна, а частина -українська.

Тож зустрінуться різні думки, різні менталітети. Звернімося до історії свята.

                  (на екран проектується слайд,2 Ведучий коментує)

ІСТОРІЯ СВЯТА Міжнародний День рідної мови (International Mother Language Day) подія , яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року . Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року . Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності . Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічних події , що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року . Тоді від куль поліцейських загинули студенти , котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі , вимагаючи визнати її однією з державних мов країни . Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову , а весь світ відзначає День рідної мови .

          (на екран проектується наступний слайд,1Ведучий коментує)       

ІСТОРІЯ СВЯТАРішеннямпровпровадженняДнярідноїмовиЮНЕСКОпрагнепідтримуватимовуякознакукультурноїприналежностіособи,аджемайжеполовинііз6000розмовнихмовсвітунинізагрожуєзникнення.Такожорганізаціяпевна,щоцеєважливимкрокомдовизнаннянеобхідностізахиститирізноманіттякультурізберігатиповагудомовиякпоказникакультури.

          (на екран проектується наступний слайд,2 Ведучий коментує)       

ЦІКАВІ ФАКТИЦікавіфактипроукраїнськумовуУкраїнськамованалежитьдослов'янськоїгрупиіндоєвропейськоїмовноїродини.Вченізапевняють,щонайближчоюгенеалогічнодоукраїнськоїмовиєбілоруська.Цідвімовимають84%спільноїлексики.Далійдутьпольськаісербська(70%і68%відповідно)ілишепотімросійська(62%).Вукраїнськіймові,навідмінувідрештисхіднослов'янськихмов,іменникмає7відмінків,одинізякихкличний.Українськамовабагатанасинонімитазменшувальніформи.Найбільшакількістьсліввнійрозпочинаєтьсяналітеру«П»,анайменшуживаноюєбуква«Ф».Понадте,українськамоваоднаізнайбільшвокальнихтамилозвучнихусвіті,вонаєоднієюізнайдавнішихнанашомуконтинентіймаєчималоговірок.

 

 

ЦІКАВІ ФАКТИВартонагадати,щозгідноСтатті10КонституціїУкраїни«ДержавноюмовоювУкраїнієукраїнськамова». Але вУкраїнієтакожімови,якізнаходятьсянамежізникнення:зокрема, двадіалектиромськоїмови,кримчацька,урумськамови, атакожгалицькийдіалекткараїмськоїмови.

Кожна мова – це живий організм, який має свою історію ,свої граматичні та евфонічні особливості, зрештою, свої цікавинки своїх геніїв .

А зараз долучається наша англомовна студія.

 

Meet our English Language Studio!

 

International Mother Language Day

21 February

International Mother Language Day is observed every year to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.

1. The theme of the 2022 International Mother Language Day, Using technology for multilingual learning: Challenges and opportunities, raises the potential role of technology to advance multilingual education and support the development of quality teaching and learning for all. 

 

Міжнародний день рідної мови відзначається щорічно з метою сприяння мовному та культурному розмаїттю та багатомовності.

Тема Міжнародного дня рідної мови 2022 року, «Використання технологій для багатомовного навчання: виклики та можливості», піднімає потенційну роль технологій у розвитку багатомовної освіти та підтримки розвитку якісного викладання та навчання для всіх.

International days and weeks  are occasions to educate the public on issues of concern, to mobilize political will and resources to address global problems, and to celebrate and reinforce achievements of humanity.

Міжнародні дні та тижні є нагодою просвітити громадськість з проблем, які хвилюють, мобілізувати політичну волю та ресурси для вирішення глобальних проблем, а також відзначити та зміцнити досягнення людства.

 

 

We’d like to show you a symbol of this day. It’s a white dove as the dominant design element. The giant white dove with the olive branch is inscribed with the word ′peace′ in different languages spoken in the world. 

 

Ми б хотіли показати вам символ цього дня. Це білий голуб як домінуючий елемент дизайну. На великому білому голубі з оливковою гілкою написано слово «мир» різними мовами світу.

2. Today there is growing awareness that languages play a vital role in development, in ensuring cultural diversity and intercultural dialogue, but also in strengthening co-operation and attaining quality education for all, in building inclusive knowledge societies and preserving cultural heritage, and in mobilizing political will for applying the benefits of science and technology to sustainable development.

Сьогодні зростає усвідомлення того, що мови відіграють життєво важливу роль у розвитку, забезпеченні культурного різноманіття та міжкультурного діалогу, а також у зміцненні співробітництва та отриманні якісної освіти для всіх, у збереженні культурної спадщини, а також у мобілізації політичних сил, використовуючи переваги науки і техніки для сталого розвитку.

3. Languages are of strategic importance for people and planet.

 

Мови мають стратегічне значення для людей і планети.

 

4. Yet, due to globalization processes, they are increasingly under threat, or disappearing altogether. When languages fade, so does the world's rich tapestry of cultural diversity. Opportunities, traditions, memory, unique modes of thinking and expression – valuable resources for ensuring a better future – are also lost.

Але через процеси глобалізації вони все більше під загрозою або зовсім зникають. Коли мови зникають, зникає і багате культурне розмаїття світу. Також втрачаються можливості, традиції, пам’ять, унікальні способи мислення та вираження – цінні ресурси для забезпечення кращого майбутнього.

Відзначенням цього дня ЮНЕСКО намагається звернути увагу світової прогресивної спільноти до безправного становища багатьох народів, у яких  намагаються відібрати рідну мову. Проте саме мова є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства. Зараз у світі  6 000 мов, і приблизно половина з них під загрозою зникнення.

Ось така концепція Міжнародного дня рідної мови.

Cherish your mother language and learn foreign languages!

Плекайте рідну мову та вивчайте іноземні мови!

Але, погодьтесь, окрім рідної мови дуже важливо знати іноземні мови.

Мотивування студентів до вивчення іноземних мов

Цитати про вивчення іноземних мов

Чимало відомих діячів висловлювалися про важливість опанування нових мов та поглибленого вивчення рідної мови. Деякі фрази стали крилатими. Ось десяток найбільш влучних висловів у цьому контексті:

 

  1. Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина.

          How many languages you know, so many times you are a man.

         (Йоганн  Вольфганг фон Ґете, німецький поет, прозаїк, драматург, мислитель і натураліст).

  1. Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя, знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридор. (Франк Сміт, канадський психолінгвіст).
  2. Якщо ти розмовляєш з людиною мовою, яку вона розуміє, ти говориш з її головою. Якщо ти розмовляєш з людиною її рідною мовою, то ти говориш з її серцем. (Нельсон Мандела, південноафриканський правозахисник, політик та юрист, президент Південно-Африканської республіки з 1994 по 1999 роки).
  3. Хто не знає інших мов, не знає і власної. (Йоганн Вольфганг фон Ґете, німецький поет, прозаїк, драматург, мислитель і натураліст).
  4. Щоб мова тобі повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї. (Олесь Гончар, український письменник, літературний критик, громадський діяч).
  5. Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя. (Франсуа Вольтер, філософ, поет, прозаїк, сатирик, трагік, історик, публіцист).
  6. Для вивчення мови вільна допитливість набагато важливіша за грізну обізнаність. (Аврелій Августин, християнський теолог і церковний діяч).
  7. Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає. (Хосе Марія Арце, іспанський політик).
  8. Ми повинні вивчати мови – це єдина річ, яку корисно знати навіть погано. (Като Ломб, угорська перекладачка, письменниця, одна з перших у світі синхронних перекладачів).
  9.  Добре виражена думка звучить розумно всіма мовами. (Джон Драйден, англійський поет, драматург, критик, байкар).

 

Nowadays, more and more people are dedicating time to studying English as a second language. Many countries include English in their school syllabus and children are starting to learn English at a younger and younger age.

 

Whether you are looking for a new job or planning to travel the world, studying English can help you progress in life both personally and professionally. You can compete in the global job market, increase your career skills and start to meet people around the world.

 

Сьогодні все більше людей присвячують час вивченню англійської як другої мови. Багато країн включають англійську мову до своїх шкільних програм.

Незалежно від того, чи шукаєте ви нову роботу, чи плануєте подорожувати світом, вивчення англійської може допомогти вам досягнути успіху в житті, як в особистому, так і в професійному. Знаючи англійську на належному рівні, ви можете конкурувати на світовому ринку праці, підвищити свої кар’єрні можливості та почати знайомитися з людьми в усьому світі.

 

It’s easy to see just how important English around the world.

 Отже, поговоримо про значення англійської мови в усьому світі

1. English is a global language.

English is the most commonly spoken language in the world. One out of five people can speak or at least understand English!

Англійська мова є найпоширенішою мовою у світі. Кожен п’ятий може розмовляти англійською або принаймні розуміти її!

2. Studying English can help you get a job.

English is the language of science, aviation, computers, diplomacy, and tourism. Knowing English increases your chances of getting a good job in a multinational company within your home country or of finding work abroad.

Англійська мова – це мова науки, авіації, комп’ютерних технологій, дипломатії та туризму. Знання англійської збільшує ваші шанси отримати хорошу роботу в багатонаціональній компанії у своїй країні або знайти роботу за кордоном.

3. Learning English can help you meet new people.

English is the official language of 67 countries and is used as a lingua franca (a mutually known language) by people from all around the world. This means that whether you’re working in Beijing, or travelling in Brazil, studying English can help you have a conversation with people from all over the world.

Англійська мова є офіційною в 67 країнах і використовується як lingua franca (мова, яка є де-факто мовою міжетнічного спілкування) людьми з усього світу. Це означає, що незалежно від того, працюєте ви в Пекіні чи подорожуєте Бразилією, вивчення англійської може допомогти вам спілкуватися з людьми з усього світу.

4. Many scientific papers are written in English.

In the last century, the number of scientific papers written in English has started to outweigh the number of papers written in the native language of the researcher. In the Netherlands, for example, the ratio is a surprising 40 to 1. For this reason, having a knowledge of English is incredibly important to those working in the scientific field.

У минулому столітті кількість наукових праць, написаних англійською мовою, почала переважати кількість праць, написаних рідною мовою дослідника. У Нідерландах, наприклад, співвідношення є дивовижним 40 до 1. З цієї причини знання англійської надзвичайно важливо для тих, хто працює в науковій сфері.

5. English is the language of the media industry.

Because of the prominence of Hollywood in global media, an enormous amount of films, TV shows and popular songs are written in English. If you speak English, you won't need to rely on translations and subtitles anymore to enjoy your favourite books, songs, films and TV shows.

Через популярність Голлівуду у світових ЗМІ величезна кількість фільмів, телешоу та популярних пісень написані англійською мовою. Якщо ви говорите англійською, вам більше не потрібно буде покладатися на переклади та субтитри, щоб насолоджуватися улюбленими книгами, піснями, фільмами та телешоу.

6. English is the language of the Internet.

English is a particularly important language online with more than half the content on the internet written in English. As well as this, some of the world’s largest tech companies are based in English speaking countries.

Англійська мова є особливо важливою мовою в Інтернеті, оскільки більше половини інформації в Інтернеті написано англійською. Крім того, деякі з найбільших світових технологічних компаній базуються в англомовних країнах.

 

7. Travelling is a lot easier with a good knowledge of English.

Imagine you’re on holiday in Thailand, while your hotel receptionist might not be able to answer your question in your native language, it’s likely he/she will be able to answer your question in English.

Подорожувати значно легше та комфортніше, якщо ви знаєте англійську мову.

8. English is one of the most important languages for business.

Whether you’re a business owner, student or employee, English is incredibly important in the business world. English is considered to be one of the most important business languages due to being the de facto language of the United States and the official language of the UK, Canada, India and South Africa.

Незалежно від того, чи є ви власником бізнесу, студентом чи працівником, англійська мова надзвичайно важлива у світі бізнесу. Англійська мова вважається однією з найважливіших ділових мов, оскільки є де-факто мовою Сполучених Штатів та офіційною мовою Великобританії, Канади, Індії та Південної Африки.

9. With English, you can study all over the world.

Since English is spoken in so many different countries there are thousands of schools and universities around the world that offer programmes in English. If you speak good academic English, there're lots of opportunities for you to find an appropriate school and course to suit your needs. Find out about going to university in an English-speaking country.

Оскільки англійською розмовляють у багатьох країнах, тисячі шкіл та університетів у всьому світі пропонують програми англійською мовою. Якщо ви добре володієте академічною англійською, у вас є багато можливостей знайти відповідну школу та курс до ваших потреб. Дізнайтеся про те, як вступити до університету в англомовній країні.

10. English gives you access to multiple cultures.

Good knowledge of English will allow you to access films, music and literature from hundreds of countries around the globe. Not to mention the fact that numerous books from across the world are translated into English. Few experiences will make you grow as a person more than learning the values, habits and way of life in a culture that is different from yours.

Гарне знання англійської дозволить вам отримати доступ до фільмів, музики та літератури сотень країн усього світу.

And now we’d like to tell you about

  • the Origin and Development of the English Language (Victoria Verbova);

 

  • 5 Fundamental Elements of  English Grammar (Daria Dorozh);
  • Prominent People who wrote their famous works in English (Liza Vilacheva);

 

  • 10 Super Interesting Facts about the English Language (Sophia Burdeina).

А зараз ми хочемо розповісти вам про

 

        Зародження та розвиток англійської мови (1 студентка);

A BRIEF HISTORY OF THE ENGLISH LANGUAGEThe history of the English language reallystarted with the arrival of three Germanictribes who invaded Britain during the 5thcentury AD. These tribes, the Angles, theSaxons and the Jutes, crossed the NorthSea from what today is Denmark andnorthern Germany. At that time theinhabitants of Britain spoke a Celticlanguage. But most of the Celtic speakerswere pushed west and north by theinvadersmainly into what is now Wales,Scotland and Ireland. The Angles camefrom "Englaland" and their language wascalled "Englisc"from which the words"England" and "English" are derived.28.04.2022 Germanic invaders entered Britain on the eastand south coasts in the 5th century

 

        5 основних елементів граматики англійської мови (2 студентка);

 

Englishisananalyticallanguage.AlthoughtherearehundredsofdifferentgrammarrulesinEnglish,thereareactuallyonly5fundamentalprinciplesstudentshavetounderstandinordertobeabletoproperlycommunicate.Sincetheseelementsapplyregardlessofwhetheryou'respeakingorwritingEnglish,youshouldmakesureyoufullyunderstandthembeforeproceedingtothemorespecializedrulesinEnglishgrammar.EnglishgrammarisrelativelysimplecomparedtootherEuropeanlanguages:-thenounhasnogenderandcases;-thepluralofmostwordsisformedbyaddingthesounds/s/or/z/;-adjectivesinEnglishdonotagreewithnounsingenderornumber;-thedefinitenessorindefinitenessofthenounisconveyedbythearticle(a/the);-transitiveverbshavebothactiveandpassiveforms;-thereare16tenses;InanefforttohelpyoumasterEnglishgrammarfaster,wehavepreparedabriefguideonthe5fundamentalgrammarelementsthatmakeupspokenandwrittenspeech. TheyarethefoundationonwhichtheotherrulesofEnglisharebuilt.

These5keyprinciplesofEnglishgrammarare:1. WordorderAsananalyticlanguage,Englishuseswordordertodeterminetherelationshipbetweendifferentwords.Inabasicdeclarativestatement,thesubjectshouldalwayscomefirst,theverb-second,andtheobjectsandadverbialphrases(ifany)third.Examples:Thefarmerisleadingacow.ThechildisplayingwithaSupermantoy.Changingthisbasicorderchangesthemeaningofthesentences:Thecowfarmerisleading.Acowisleadingthefarmer.ASupermantoyisplayingwiththechild.TheSupermanchildisplayingwithatoy.2.Punctuation.InwrittenEnglish,punctuationisusedtosignifypauses,intonation,andstresswords.Thesepunctuationmarksarecommas,periods,questionmarks,exclamationpoints,semicolons,colons,dashes,hyphens,brackets,braces,parentheses,apostrophes,ellipsis,andquotationmarks.Punctuationcancompletelyalterthemeaningofasentence,asintheseexamples:Hecamehome!Hecamehome?

        10 суперцікавих фактів про англійську мову (3 студентка).

 

 

        1. 1/4 of the world’s populationspeaks at least someEnglish 2. English is the official languageof 67 countries. 3. A new word is added to thedictionary every two hours. 4. Shakespeare invented over17,000 words, by changing nounsinto verbs, changing verbs intoadjectives, connecting words thathad never been used together,adding prefixes and suffixes andcreating original words. Lonely,elbow, luggage and fashionableare some examples of the wordsShakespeare invented.

         

5. The English language is said to be one of the happiest languages inthe worldoh, and the word “happy” is used 3 times more often thanthe word “sad”! The most common adjective used in English is “good”. 6. 11% of the entire English language is just the letter E. 7 . “I am” is the shortest complete sentence in the Englishlanguage.Anon-elliptical sentence is a sentence that doesn’t leave anything out.For example, the command “Go!” may seem like the shortest sentence,but it’s elliptical. It leaves out the pronoun “you.” Technically, itwould be “You go!” which is two letters longer than “I am.”

 

8. Apangram sentence isone that contains everyletter in the language. Forexample, the sentence “Thequick brown fox jumpsover the lazy dog” is apangram. 9. Theshortest, oldest, andmost commonly used wordis “I.” 10. The first Englishdictionary was written in1755.

And now we are planning to organize a flashmob to celebrate languages and promote international understanding through multilingualism and multiculturalism. 

It’s an interactive project, centered around peace, harmony and unity, in which we could involve the whole group.

 

А зараз ми плануємо організувати флешмоб. Це інтерактивний проєкт, основою якого є мир, злагода та єдність, а також ми б хотіли відзначити красу мов та сприяти міжнародному взаєморозумінню через багатомовність та полікультурність. Отже, залучаємо усю групу!

 

1. Я люблю свою рідну мову! Бажаю всім миру і процвітання!

2. I love my native language!

    I wish everyone peace and prosperity! –  англійська  (English)

3. Обичам родния си език. Пожелавам на всички мир! – болгарська  (Bulgarian)

4. Λατρεύω τη μητρική μου γλώσσα. Εύχομαι σε όλους ειρήνη

    Latrévo ti mitrikí mou glóssa. Éfchomai se ólous eiríni! – грецька  (Greek)

5. Me encanta mi lengua materna. Les deseo a todos paz! – іспанська  (Spanish)

6. Amo la mia lingua madre. Auguro a tutti pace! – італійська  (Italian)

7. Ich liebe meine Muttersprache. Ich wünsche allen Frieden! – німецька  (German)

8. Kocham mój ojczysty język. Życzę wszystkim spokoju! – польська  (Polish)

9. Îmi place limba mea maternă. Le doresc tuturor pace! – румунська  (Romanian)

10. Milujem svoj rodný jazyk. Prajem všetkým mier! – словацька   (Slovak)

11. Ana dilimi seviyorum. Herkese barış diliyorum! – турецька  (Turkish)

12. Rakastan äidinkieltäni. Toivon kaikille rauhaa! – фінська  (Finnish)

13. J'aime ma langue maternelle. Je souhaite la paix à tous! – французька  (French)

14. Volim svoj maternji jezik. Želim svima mir! – хорватська   (Croatian)

15. Miluji svůj rodný jazyk. Přeji všem mír! – чеська  (Czech)

 

 

 

 

1 Ведучий

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини .Вона не просто засіб спілкування ,а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального і духовного спадку. Це не лише засіб порозуміння між людьми, у мові нація закодовує свої традиції, свою історію і самобутність.

2 Ведучий

Сьогодні у нашій віртуальній онлайн-студії лунала українська і англійська мови. « Я люблю рідну мову і прагну миру» - ось головний меседж ,який прозвучав сьогодні п’ятнадцятьма мовами.

 

 

 

 

Рецензія

НА ВІДКРИТУ ВИХОВНУ  ГОДИНУ

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ,

ПІДГОТОВЛЕНУ ВИКЛАДАЧАМИ ЦИКЛОВОЇ КОМІСІЇ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН Коваль Т.А.,Загоруйко І.І.

 

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

Міжнародний День рідної мови – подія, яку відзначають щороку .

Викладачі сценарій побудували так ,що студенти мали змогу поринути у сторінки нашої історії ,почути могутнє слово відомих діячів, а також цікаві факти про українську і англійську мови. Відеофільм, презентації вдало доповнили тематику заходу. Учасники мали змогу пригадати обличчя славних наших предків, перевтілитися в тих чи інших носіїв мови, зачитати звернення до миру, до збереження рідної мови.

Захід пройшов на високому рівні і заслуговує схвальних відгуків.

 

 

 

Заступник директора з

виховної роботи                                    А.І .Боднар

 

                 

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Сценарії
Додано
5 травня 2022
Переглядів
359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку